Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

u nas architekt kończy projekt. zmiany na jakie się zdecydowaliśmy to:

podpiwniczenie pod całym domem

schody zmieniliśmy na kręcone (dwupoziomowe)

toaleta na dole zostanie powiększona

nieco zwiększymy powierzchnię wiatrołapu

na górze kosmetyczne zmiany, które przy okragłych schodach nieco zwiększą powierzchnię pokoju (przedłuzenie ścianki przy wannie)

inne ewentualne zmiany wprowadzimy, gdy ruszy budowa (wrzesień) :D

czy ktoś brał pod uwagę karpiówkę?

160 gąsiorów wystarczyło prawie na styk - rupp 13 antracyt

okna mam oknoplast Kraków - złoty dąb wewn i zewn oraz welux-dachowe, brama garażowa normstahl

http://www.normstahl.com.pl/pl/produkty/bramy-garazowe/bramy-sekcyjne-gorne-euro/euroflair-iso.html

złoty dąb

Wójciki: Czy obniżaliście dach?

Gratuluje decyzji o podpiwniczeniu i możecie być pewni że będziecie z nich bardzo zadowoleni(wiem z własnego doświadczenia )

pozdrawiam

:D

zapomniałam o jeszce jednaj rzeczy, mianowicie chcemy podwyższyć poziom garażu do reszty domu.

czy mogę wiedzieć ile masz pomieszczeń w piwnicy i jak mniej więcej są rozmieszczone?

pozdrawiam

my rowniesz zrobilismy piwnice pod calym domem i byla to sluszna decyzja

mamy duze pomieszcenie po salonem ktore nam ma sluzyc jako kotlownia i warsztat meza pod kuchnia i gabinetem wyszly dwa pokoje, ktore jeszcze nie maja przeznaczenia :D :D byc moze w jednym zrobimy pokoj dla dzieci taki typowy do zabawy, pod garazem mamy pralnie i "zsyp na bielizne"prosto z gornej lazienki :D :D :D :D :D , pod wiatrolapem i czescia hollu mamy typowa piwnice"na sloiczki"

pozdrawiam aneta

my rowniesz zrobilismy piwnice pod calym domem i byla to sluszna decyzja

mamy duze pomieszcenie po salonem ktore nam ma sluzyc jako kotlownia i warsztat meza pod kuchnia i gabinetem wyszly dwa pokoje, ktore jeszcze nie maja przeznaczenia :D :D byc moze w jednym zrobimy pokoj dla dzieci taki typowy do zabawy, pod garazem mamy pralnie i "zsyp na bielizne"prosto z gornej lazienki :D :D :D :D :D , pod wiatrolapem i czescia hollu mamy typowa piwnice"na sloiczki"

pozdrawiam aneta

suuper ten pomysł ze zsypem może też się pokusimy :D

a Wam ile bloczka poszło?

pozdrawiam

I&M -niestety nie umie odpowiedziec ile poszlo bloczkow my kupowalismy material na caly dom jednoczesnie i nie liczymy dokladnie ile na co idzie:(

budowalismy piwnice od zewnetrzenej strony z bloczka oceplenie-styropian i od wewnatrz pustak ceramiczny

a jesli chodzi o zsyp-to polecam sa to male koszty a wygoda duza-zwlaszcza jesli tez bedziecie miec pralnie w piwnicy:)

pozdrawiam

Hej Librowcy! Nie mam jeszcze kupionego kominka a już mam problem :( . W kominie wbudowałem ceramiczny wkład kominowy fi200, ze skraplaczem, otworem na drzwiczki i trójnikiem, który wchodzi pod kątem 45 stopni do salonu. Po ulewnych deszczach znajduję na podłodze w salonie sporą kałużę. Woda ścieka po wewnętrznej gładkiej powierzchni wkładu kominowego i pod kątem 45 stopni wpada wprost do salonu.

W sklepie z kominkami sprzedawca stwierdził, że to spotykany problem i że nie da się go w 100 % zlikwidować, ale można próbować półśrodków, np. założyć daszek u wylotu komina, lub wprowadzić rurę od kominka do wkładu kominowego pod kątem 90 stopni (a nie jak jest teraz 45) ale, że każda z tych opcji osłabia ciąg (i tak już osłabiony przez wilgoć w kominie !!!).

W przeciwnym razie mogę się spodziewać, że w palenisku będzie stała woda, która po zmieszaniu z sadzą zabrudzi mi cały salon!!! Czy da się jakoś ten problem rozwiązać? Działo się u Was coś podobnego?! Z góry dziękuję za pomoc.

pablo114 - czy pamiętasz ile zużyleś bloczka ?

u nas też bedzie 6 pomieszczeń więc myślę, że zużycie materiału bedzie podobne. :)

z góry dzięki

pzdr

hmm z tego co pamiętam to na ściany zewnętrze poszło mi ok 2000 bloczków betonowych, niestey ścian działowych już nie liczyłem.

pozdrawiam.

Witam,

My też budujemy Librę i jesteśmy już na etapie dachu z którym mamy problem. Na ścianie z garażem i salonem mamy przedłużony daszek zgodnie z projektem. Dzisiaj położyli mi gąsior w tym miejscu i wygląda okropnie. Powiedziałam o tym mojemu mastrowi o tym a on na to odparł, iż tak musi byc i lepiej nie będzie. Mam prośbę do tych którzy tę część mają zrobioną o troche zdjęć żebym mogła mu pokazać że jednak się da (ostatnio zdjęciami przekonałam go do tego, że wykończenie nad garażem może jednak ładnie wyglądać bo też się upierał że się nie da a jak zobaczył zdjęcia to mina mu zdrzedła i daszek ładnie wygląda) Więc bardzo proszę was o pomoc