Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich!!!!

Pytanie, pytanie, wielkie pytanie...

Czym wykończyliście Swoje kominy?

Cegła czy płytka, skąd, i ile Wam tego zeszło....

Piszcie piszcie jeszcze raz piszcie.

Zdań jest mnóstwo... Skłaniam się ku cegłom klinkierowym z CRH Orion lub Wega, jeśli macie ślijcie zdjęcia....

Pozdrawiam.

Z cegły klinkierowej ze skosami jak w projekcie, ale ile cegieł pójdzie na razie nie wiem. Kupiliśmy wg obliczeń majstra na jeden komin, bo drugiego nie będzie...pompa ciepła. Ja też mam pytanie: będziemy lali strop monolityczny jak to się ma do ścian z porothermu 25? może ktoś z Was już tak budował? Ostatnio sporo czytałam o zmianach w projektach gotowych i trochę się martwię czy on nie będzie za ciężki. Ale ja blondynka jestem... co wy na to? Nie ubliżając oczywiście innym blondynkom :lol:

Fali

Nie ma problemu z otwieraniem okien. W łukowych nadprożach od środka zalany jest pas styropianu (widać to na zdjęciach) który włożony został po to żeby można było na etapie tynków lub regipsów usuwając go ukształtować tak nadproże żeby łukowe okno o nie nie zawadzało.

Magda’Lenka

Niestety zrobiliśmy tu odstępstwo od projektu :) promień kwietnika wynosi 75 cm.

witam.

mam prośbę do Wójciki Trzy.

czy moglibyście przesłać zdjęcia szpalet wewnętrznych górnych okien łukowych? Interesuje mnie, jak wyglądają po wykończeniu tak, by te okna otwierały się na oścież.

TB

witam.

mam prośbę do Wójciki Trzy.

czy moglibyście przesłać zdjęcia szpalet wewnętrznych górnych okien łukowych? Interesuje mnie, jak wyglądają po wykończeniu tak, by te okna otwierały się na oścież.

TB

Witam.

Zdjęcia wykończonych łuków będę mógł wysłać dopiero w przyszłym tygodniu bo jescze nie są skończone.

Witam Wszystkich!!!!

Pytanie, pytanie, wielkie pytanie...

Czym wykończyliście Swoje kominy?

Cegła czy płytka, skąd, i ile Wam tego zeszło....

Piszcie piszcie jeszcze raz piszcie.

Zdań jest mnóstwo... Skłaniam się ku cegłom klinkierowym z CRH Orion lub Wega, jeśli macie ślijcie zdjęcia....

Pozdrawiam.

witam

my chcemy zrobic z kamienia. Mamy podmorowke z kamienia a chcemy takze z niego zrobic komin i ogrodzenie. Nasz Majster troche kreci nosem ale powiedzial ze da sie zrobic :D :D

pozdrawiamy

Witajcie,

moi drodzy librowicze, mam pyt odnoscie akcesoriów dachowych, czy zamawialiscie na Wasze dachy kominek do odpowietrzenia wentylacji sanitarnej tzw. kanalizacji?

Czy wystrczy podłaczyć odpowietrzenie do jednego z kominów, dekarz uparł się na dodatkowe akcesoria, juz i tak zrobiłam 4 kominki wentylacyjne 2 do kuchni, 1 do spiżarni i 1 do wc na dole, jak to u Was wyglada? a jak rozwiazać montaż anteny tv, braliście specjalną dachówke? albo schodki kominowe lub drabinki sniegowe?

pozdrawiam i czekam na odp

Gratulacje!! :lol: A ile czasu stawiali Wam ściany parteru?

generalnie z 4 tyg to trwalo, mam taki majstrów ze... tak samo z szalowaniem stropu bylo , wszsytko dlugo dlufgo dlugo.... kieras jak wchodzil na budowe to zawsze mowił - matko boska! dopiero jestescie w tym miejscu! ?

no ale co zrobic? ja chce juz tylko posatwic w koncu czesc konstrukcyjna do konca i miec ten etap z głowy :wink:

pzdr

art

czy zamawialiscie na Wasze dachy kominek do odpowietrzenia wentylacji sanitarnej tzw. kanalizacji?

Czy wystrczy podłaczyć odpowietrzenie do jednego z kominów,

My zrobiliśmy odpowietrzenie kanalizacji osobnym ciągiem, a co za tym idzie doszedł jeszcze jeden kominek na dachu. Zrobiłem tak, po przeczytaniu na tymże Forum kilku uwag na ten temat. Podobno bywa tak, że jak się podłączy odpowietrzenie kanalizacji do jednego z kominów wentylujących inne pomieszczenia może przy pewnych warunkach atmosferycznych nastąpić zassanie powietrza z komina z powrotem do środka i tym samym mamy smrodek z kanalizacji np. w salonie.

Czy tak rzeczywiście może się zdarzyć - tego nie wiem, ale wolałem nie sprawdzać :D

Co do anteny na dachu - to w każdej chwili można podmienić dachówkę bez szwanku. Natomiast nie słyszałem żeby antena dachowa wymagała jakiejś specjalnej dachówki.

Raczej nie poznam problemu, bo planuję antenę (talerz - C+, Polsatu lub N - w zależności od tego, która z tych telewizji wygra prawa do transmisji meczów OE :p ) na elewacji południowej, przy jednym z balkoników.

Wójciki Trzy mają komin systemowy zrobiony tak jak w projekcie.

Moi murarze twierdzą że w kominie systemowym nie da się zrobić

pogrubienia przed zakończeniem komina.

Na zdjęciach widać ,że bok jest chyba doklejany z suporeksu.

Ale jak powstała góra?

Witam.

U mnie było to zrobione tak, że poniżej pogrubienia zastała wylana płyta betonowa żeby związać elementy komina i zrobić podporę dla styropianu.

http://bezbolesny.republika.pl/Libra_komin_2/pogrubienie_komina_1.jpg

Samo pogrubienie jest ze styropianu + siatka+ tynk.

http://bezbolesny.republika.pl/Libra_komin_2/pogrubienie_komina_2.jpg