Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wentylacja odbywa się przez tzw. kominki wentylacyjne w dachu- 3 szt. (wc dolne, spiżarnia, kuchnia) są naniesione na oryginalnym projekcie,

dodatkowo dołożyłam jeszcze jeden do kuchni bezpośrednio nad płytą elektryczna (90 cm od prawej str w ciągu szafek kuchennych- patrz w projekt- przeprowadzona rura spiro ocieplona przechodzi przez garderobe u góry- więc nie będzie przeszkadzać), zeby w przyszłości móc zamontować wyciąg kominowy i podłączyć go bezpośrednio do tej osobnej wentylacji- argumentem było, że wkład do wyciągu obecnie kosztuje mnie około 300 zł a na jednym wyciąg może działać max 2 lata, potem jest nieefektywny

dołożyłam także wentylację do pom gos, do której będzie podłączona kanalizacja, o czym pisałam wcześniej i co potwierdził Efgard

czyli grzybów na dachu będzie 5:)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja jeszcze nie ocieplałam, dopiero na wiosnę i tez się zastanawiam nad grubością,

przy moim porothermie 25 podobno wystarczy 12 cm

chciałam kłaść 15 cm ale trochę boję się dużych wnęk okiennych, a pozatym te profillowane powierzchnie z 3 cm styropianu doklejane wokół okien też pogłębią wnękę

jak myslicie czy jest duza róznica pomiędzy 12 a 15 cm?

Różnica nie jest wielka. Nawnękach tego nie widać.

Z tego co obliczałem dla 12 cm k=0,27 (musi być mniejsze niż 0,3) - przy mojej cegle ceramicznej = 30 cm.

Z tego na ponad połowie powierzchni dochodzi warstwa 3cm (czyli łącznie 15 cm) - powinno to ze sporym zapasem wystarczyć.

Z obliczeń wynika, że 10 cm to za mało (k=0,32)(około) dla takiego muru jaki mam ja.

pozdrawiam

Ja mam por. 30 i myślę że standardowo 10 i na zgubieniach 12 + 2 cokoły powinno wystarczyć,

(pierwotnie myślałem o 8 i 10 ale...)

jeśli chodzi o porotherm 25 / 30 to znalazłem coś :

http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/wspolczynnik-u-dla-roznych-pustakow,1412,43-0.htm

pozdrawiam

witam wszystkich co buduja Libre lub juz ja maja w calosci jest to piekny dom wiec takze z zona kupilismy ten projekt i wlasnie sie staramy o pozwolenie na budowe.

Jestesmy z krakowa i bardzo ale to bardzo chcemy zobaczyc ten dom juz postawiony jezeli ktos jest chetny nam go pokazac bedziemy zaszczyceni.

z gory wszystkim dziekuje.

Witam serdecznie!

Właśnie postanowiłam zamówić projekt domu Libra.

Mam pytanie dot. daptacji projektu do warunków strefy wiatrowej i śniegowej.

W Bielsku-Białej, gdzie ma stanąć dom mamy 3 i 4 strefę, jak jest w Biłgoraju?

I jak ścianka kolankowa? Ja również chciałabym ja podnieść i nie dyskretne pytanie: jak mają się koszty opracowane przez pracownię do rzeczywistości za stan surowy zamknięty?

A co do ceny okien, uważam, że jest przyzwoita. Jakie to okna drewniane, plasikowe -w jakim kolorze?

POZDRAWIAM.

Właśnie jestem na etapie stanu surowego otwartego który będę miał ok 20 listopada i na materiały wydałem ok 100k do tych kosztów mogą dojśc jeszcze jakieś drobne sprawy nie przekraczające 5000 zł tak że do tej kwoty możesz doliczyć koszt robocizny który jest bardzo zróżnicowany i koszt okien i drzwi co również wpływa na ostateczną cenę stanu zamkniętego,mnie wyjdzie około 185k ale materiały zamawiałem na górce cenowej i jeszcze zostanie mi porothermu który odsprzedam na składzie za połowę tej ceny za jaka go kupowałem.

Witajcie Librowicze!!!Mam pytanko a propos podpiwniczenia Libry.Czytajac posty widzialam,ze kilka osob podpiwniczylo chatke(ja tez zamierzam) i stad pytanie:jakiego rzedu to sa koszty jesli podpiwnicza sie cala chatke i czy warto myslec o podpiwniczeniu czesci domu.Z gory dziekuje!!!