Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Idkam

Wielkie dzięki za uwagi. Projekt Libro wyptrzyłam wczoraj, muszę go dokładnie przeanalizować. Ważne jest dla nas np. rozwiązanie kotłowni (opał stały), minus to wyjście z kuchni na taras, to narazie tyle. wchodzę na link z Librą i analizuję.

Wielkie pozdro! :D :D :D

Fakt, opalanie węglem lub drzewem wymaga wejścia do kotłowni z zewnątrz ale wyjście z kuchni na taras uważam za dużą zaletę. Pomyśl; siedzisz ze znajomymi na tarasie przy ? grillu i nie "stepujesz" przez cały dom aby przynieść coś z kuchni.

Aha, jeszcze jedno. Ewa masz wirusa w kompie i rozsyłasz załączniki. Przeskanuj komputer i usuń "dziada"

idkam; napisz coś o zapotrzebowaniu materiałowym (z kosztorysu) lile drzewa, stali itp. Albo odezwij się wieczorkiem na gadulcu.

Hmmm,

więźba 18m3 ... trochę dużo, ale to dane z projektu. Po niedzieli przekażę projekt dekarzowi, wprowadzę zmiany (podnoszę ścianę kolankową, rezygnuję z lewej lukarny) i dokładnie mi wyliczy ilość drewna.

Dam znaki.

Z zestawienia ilościowego nie mogę się doliczyś stali ... :cry: Ale w hurtowni powiedzieli mi, że około 1500 kg.

Pozdrówka dla Wszyskich

M&M

Hmmm,

(podnoszę ścianę kolankową, rezygnuję z lewej lukarny) i dokładnie mi wyliczy ilość drewna.

Dam znaki.

M&M

Jesteś pewien, że chcesz zrezygnować z tej lukarny?. Przemalowałem to sobie w Photoshopie i bez tej lukarny dom wygląda trochę nijaki. Moim pomysłem jest przy tej lukarnie rezygnacja z balkonu i zamiana drzwi na okno. Podaj maila, to wyślę Ci przerobione zdjątko jak to będzie wyglądało. A co do więźby, to te 18m3 drzewa mnie trochę przeraziło; trzeba to odchudzić do max.14m3. Napisz co Ci dekarze powiedzieli.

zastanawialem sie nad Manuela a tu wyskoczyla Libra i ma lepiej rozplanowana gore schody juz bardziej mi odpowiadaja,ale chcialbym wyciagnac garaz o 1metr do przodu bo wiem ze jak sie wstawi tam auto to nawet roweru nie mozna dac pod sciane,

Większość projektów ma garaże właśnie o metrażu ok.19 do 20m2. Idealnym rozwiązaniem jest moim zdaniem umieszczenie pomieszczenia gospodarczego za garażem z wyjściem na posesję, które może spełniać rolę tak kotłowni jak i magazynku np narzędzi ogrodniczych. Niestety jak już znalazłem takie rozwiązanie to cała reszta jest do d... . Tak to jest z "gotowcami"; coś za coś.

Do wczoraj byłam pewna na 150% że kupuję projekt Libra, no ale wczoraj jeszcze raz weszłam na stronę Domusa , i zaczęłam mieć watpliwości spodobał mi się jeszcze projekt Virgo ma niewiele większy metraż, ale ma też strych na którym można suszyć pranie, chować rzeczy które są rzadko używane, kuchnia jest lepiej ustawna (tylko brak drzwi balkonowych), ścianka kolankowa w projekcie wynosi 81 cm).

Widzieliscie może ten projekt i co Wy na to.

Mam wielki dylemat :cry:

Do wczoraj byłam pewna na 150% że kupuję projekt Libra, :

Na pewno dużo droższy od Libry, bardziej skomplikowany dach (większa powierzchnia), masa okien połaciowych. Niemniej jednak jak rodzinka jest 4 lub 5 os. to domek w sam raz. Rozplanowanie pomieszczeń bardzo dobre. Kuchnia mogłaby być ciut większa.

No własnie te koszty

ale w Domusie powiedzieli mi że różnica w kosztach to kwota 7 tysięcy różnica w wielkości dachu to 17 m2, jak to ma się do rzeczywistosści - tego nikt nie wie.

a ja jestem w rosterce

A rzeczywistość będzie bardziej okrutna. Myślę że różnica to ok.50tys.zł.

Witam,

fachowcem nie jestem, ale:

- dach droższy i to dużo

- więcej okien połaciowych

- okna ... od ogrodu :o

- sporo drzwi w środku

- łazienkana górze ??? po co taka duża??? - glazurka, terakotka ...

Gdyby mi "wszystko teraz LOTTO" to bym wywalił 2x większy ... kwestia kasy i preferencji inwestora

Pozdr

M