Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://bezbolesny.republika.pl/Libra_elewacja/libra_6.jpg

http://bezbolesny.republika.pl/Libra_elewacja/libra_7.jpg

mam pytanie odnosnie płotu, jak nazywają sie te betonowe gotowe elementy podmurówki, wyglada to duzo estetyczniej niż wylewanie betonu, czy takie ogrodzenie jest duzo droższe, jak to się montuje?

z gory dziekuje za odp,

mam pytanie odnosnie płotu, jak nazywają sie te betonowe gotowe elementy podmurówki, wyglada to duzo estetyczniej niż wylewanie betonu, czy takie ogrodzenie jest duzo droższe, jak to się montuje?

z gory dziekuje za odp,

Witam.

Kupiłem to tutaj:

http://www.ogrodzeniasiatki.pl/cokol.html

Ta firma sprzedaje te elementy, ale nie wiem kto je produkuje.

Za deskę płaciłem 48 zł, a za łącznik 21 zł.

Składa się to bardzo prosto, po zacementowaniu słupków jak z klocków.

System ma swoje wady i zalety :)

Łatwiej się to montuję, odpadają koszty fundamentu betonu, szalowania, desek itp., jest pewność, że murek nie biedzie pękał.

Biorąc pod uwagę niższe koszty robocizny, bo robi się to łatwiej i szybciej myślę, że koszty są porównywalne z systemem tradycyjnym, ale chyba trochę wyższe.

Wada- jeśli trawnik ma przylegać do grodzenia to niewygodnie będzie się ją kosić, bo murek wylewany jest bez zagłębień, a tutaj łączniki wystają poza obrys desek.

Ponieważ przy płocie ma rosnąć żywopłot, więc będzie wysypana kora, czyli problem z koszeniem odpadnie.

P.S.

Widzę, że można to kupić bliżej Ciebie:

http://www.prodlew.com.pl/ogrodzenia/cokoly.html

zapytam jeszcze czy najpierw podnosić teren tzn nasypac piachu a potem humusu czy zrobic ogrodzenie i sypać, nie chciałabym podnosić terenu sasiadom, ktorych jeszcze nie mam, ale nie wiem która kolejnośc jest bardziej właściwa?

jak to było u Ciebie, bo teren jak widac na zdjeciu jest równiutki

Witam serdecznie :)

Wątek śledzę już od jakiegoś czasu i bardzo się z cieszę, że na niego trafiłam. Piszcie jak najwięcej bo my (tzn ja i mąż) dopiero na początku drogi (załatwianie pozwolenia). Mam nadzieję, że w przyszłym roku wystartujemy z budową ale jak tak Was czytam to zaczynam w to wątpić ;)

Czy jest ktoś kto planuje budowę Libry w przyszłym roku? My będziemy budować Librę II wersja podstawowa 8)

Pozdrawiam Librowiczów i mam nadzieję, że dzięki Wam i Waszym doświadczeniom jakoś łagodniej przebrniemy przez trudy budowy :)

Taleja

U mnie najpierw była niwelacja terenu z grubsza, później ogrodzenie i dalsze wyrównywanie.

ja jestem na etapie wylewania tarasów i mam pyt, czy zabezpieczaliscie je tak jak fundamenty, folia kubełkową itd,a kwietnik z czego został zrobiny? i co ze słupem na tarasie, czy tak krzywizna jest wproflowana ze styropianu czy z betonu komorkowego? podpowiedzcie moi drodzy

Witam wszystkich sympatyków LIBRY. Na wiosnę zamierzam rozpocząć budowę Libry II, wcześniej jednak bardzo chętnie zobaczyłabym domek w realu, czy ktoś buduje wg tego projektu w Polsce północno-zachodniej? Byłabym niezmiernie wdzięczna mogąc zobaczyć realizację.

Witam.

Budujemy Librę w Gryficach 140 km od Wałcza, zapraszamy.

A ja mam pytanko w sprawie okien: Czy ktoś z Was kombinował inaczej ze szprosam. Zamiast dużego okna na dole mamy tarasowe drzwi, a zamiast mniejszych drzwi okna. Myśleliśmy o podziale na cztery tych okien, a drzwi tarasowych na 6 ( tak jak balkonów na górze, ale sami nie wiemy jak to ędzie wyglądało. Pozdrawiam . swimmer :roll:

Witam serdecznie

W przyszłym roku planuję rozpocząć z budowę LIBRY w okolicach Chrzanowa.

Mam pytanie do wszystkich librowiczów – jak usytuowane są wasze domy względem stron świata?

Ja mam działkę z wjazdem od zachodu i wybrałem projekt lustrzany libry żeby słońce wpadało chociaż przez małe drzwi tarasowe i okno w kuchni . Ciekaw jestem jak są usytuowane są wasze domy i czy ktoś ma podobne jak ja?

Pozdrawiam wszystkich

Grzegorz

Witam serdecznie

W przyszłym.... Ciekaw jestem jak są usytuowane są wasze domy i czy ktoś ma podobne jak ja?

Pozdrawiam wszystkich

Grzegorz

Hej Grzegorz

Ja mam front od wschodu jedni mówią że to dobrze, a inni, że powinno być na odwrót ale po prostu tak mam usytuowaną działkę do drogi i i za bardzo się tym nie przejmowałem.

ps. ważne że Libra :lol:

pozdrawiam