Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy Wszystkich Librowiczów

Na wiosnę zaczynamy budowę Libry w odbiciu lustrzanym, mamy już prawie wszystkie papiery, czyli pozwolenie na budowę itp... Umowa z ekipą budowlaną podpisana, kierownik budowy umówiony, mamy nadzieję, że do dwóch - trzech tygodni złożymy papiery o rozpoczęcie budowy.

A jak się ociepli to ruszamy z fundamentami.

Będziemy pewnie stałymi bywalcami tego wątku :)

Pozdrawiamy

Ja również witam

Też kupiliśmy projekt LIBRY tylko II z podwójnym garażem i myślimy zacząć na wiosnę, kompletujemy papiery i ocieramy pot z czoła. Jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy budowlanej, jak możecie podać nam namiary na waszych fachowców byłabym bardzo wdzięczna bo też jesteśmy z Rzeszowa.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie Drodzy Forumowicze!Jestem nowa na forum i z wielką przyjemnością czytałam Wasze opinie,porady i zmiany dotyczące projektu Libra.My również z męzem wybralismy ten projekt sposrod wielu setek ,które przejrzelismy.Jeszcze do niedawna nie planowalismy budowy domu,a poniewaz niespodziewanie dostalismy działke od moich rodzicow,postanowilismy zmienić naszą decyzję o 360stopni i planujemy zaczac sie budowac na poczatku przyszlego roku.Nasza Libra stanie w woj.mazowieckim w miejscowości Żabia Wola.My również postanowiliśmy dokonać kilku zmian w projekcie m.in:chcemy dołożyc jeszcze jedno okno w kuchni,rezygnujemy z małego tarasu w salonie i z wyjscia balkonowego(planujemy to miejsce zamurowac)a zamiast tego chcemy dać okno na ścianie sąsiedniej w salonie(chcemy mieć widno w pokoju z możliwie każdej strony).Myślimy również nad powiększeniem tarasu na dole o jeszcze kilka metrów,chcemy również nieco oddzielić salon od kuchni ścianką.Jeśli chodzi o góre ,planujemy łazienkę podzielić na pół tak,aby uzyskac w sypialni dostep do garderoby i do osobistej łazienki.Z pewnościa w miarę budowania nasuna sie nam jeszcze nowe pomysły...Korzystając z okazji,ponieważ wielu z Was pobudowało już domy i jest na finiszu czy mogłabym Was prosić o podanie namiarów na dobrą i sprawdzoną ekipę ,która pobudowałaby nam nasz domek .Będziemy z góry bardzo wdzięczni za wszelkie informacje.A propos ,jeśli jest gdzieś w woj.mazowieckim pobudowana Libra i można ją obejrzeć to z miłą chęcią byśmy skorzystali.Na zakończenie wszystkiego dobrego w Nowym Roku i niech się mury pną do góry!!!

Raider swietna Libra, powiedz kominy czym są otynkowane? bo efekt swietny moim zdnaiem :-)

pzdr

art

Jest to tynk żywiczny mozaikowy,przeznaczony specjalnie do kominów nie pamiętam nazwy ale jak ktoś byłby zainteresowany to zapytam,wybrałem go ze względu na to iż kominy lubią się brudzić a na tym brudu nie znać,niestety będą musieli go trochę poprawić bo jak został położony to mimo to ze był owinięty folią to w nocy przyszedł mróz ponad 10 stopni i widać że na dnie komina jest mały odprysk ale reszta naszczęście jest ok.

no super RAIDER!!! A mnie dziś po dwóch dniach roboty opuścił hydraulik - efekt 3700 mniej w kieszeni i rozprowadzona instalacja wodno-kanalizacyjna oraz odkurzacz centralny. I na razie czekam na klijenta od kominków coby zrobił rozprowadzenie DPG...może ktoś z Was ma w tej materii doświadczenia?

no super RAIDER!!! A mnie dziś po dwóch dniach roboty opuścił hydraulik - efekt 3700 mniej w kieszeni i rozprowadzona instalacja wodno-kanalizacyjna oraz odkurzacz centralny. I na razie czekam na klijenta od kominków coby zrobił rozprowadzenie DPG...może ktoś z Was ma w tej materii doświadczenia?
Mam już zrobione DPG i zrobił mi ten gość co centralny odkurzacz ponieważ zajmuje sie też kominkami ale odrazu odradził rozprowadzać po wszystkich pomieszczeniach gdyż Libra jest otwarta i ciepło i tak będzie sie unośić ku górze dlatego dał tylko do sypialni,mam pytanie bo własnie robię od jutra instalację wodkangaz razem z podłogówką na całym parterze, to 3700 to tylko za robociznę ?czy są jeszcze materiały i co zrobiłeś?

dokładnie 2195 materiały i 1500 robocizna.Firma na fakturę. rozprowadzony odkurzacz czyli dwa gniazda na górze i dwa na dole do 7,5 m węża. zostaje kupic odkurzacz i szczotki. wada i kanalizacja na górze - wanna, dwa zlewy, sanitariaty, na dole- w łazience natrysk, zlew, wc , kuchnia - zlew, zmywarka, pom. gospodarcze - przyłącza do pralki, 2 pomp ciepła i kran w garażu oraz na zew. budynku. stawka 100 za punkt.Napisz mi za to proszę ile Cię kosztowało to DPG ? Ja zastanawiam się jeszcze nad łazienką na górze. Jak wspomniałem mam pompę ciepła więc wolę miec zabezpieczenie na wielkie mazurskie mrozy. Może jestem zbyt zapobiegliwy, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże :wink:

hej

Raider12 dzwonil gośc z oknoplast kraków i mi uskutecznia gadkę ze nie da sie uchyłu zrobic na balkonowych.... chyba ze słupek byłby na srodku czy coś.. nie kumam tego

kurcze i co tu chodzi? raider12 czy ty masz zrobione te okna balkonowe standardowo? to znaczy dzrwi otiwrane do srodka z ruchomym słupkiem i z uchyłem takim jak w kazdym innym oknie ? czy jakos inaczej? cos mi tez gadał o wyprofilowaniu wnęki okna balkonowego

pilne

art

hej

Raider12 dzwonil gośc z oknoplast kraków i mi uskutecznia gadkę ze nie da sie uchyłu zrobic na balkonowych.... chyba ze słupek byłby na srodku czy coś.. nie kumam tego

kurcze i co tu chodzi? raider12 czy ty masz zrobione te okna balkonowe standardowo? to znaczy dzrwi otiwrane do srodka z ruchomym słupkiem i z uchyłem takim jak w kazdym innym oknie ? czy jakos inaczej? cos mi tez gadał o wyprofilowaniu wnęki okna balkonowego

pilne

art

Jakie mam okna to widać na zdjęciach i są z ruchomym słupkiem,otwierają sie do środka i z uchyłem z tym że uchył dotyczy prawej strony natomiast lewa się otwiera normalnie,jeśli chodzi o wyprofilowanie to jest oczywiste że przy oknach łukowych musisz o tym pomyśleć dlatego ja skorzystałem z rady forumowicza Wójciki Trzy który we wcześniejszych postach nawet to zilustrował zdjęciami i pokazałem to mojej ekipie którzy mi dokładnie tak zrobili dlatego u mnie teraz okna łukowe otwieraja sie bez problemu na oścież.Tego faceta z Oknoplastu zapytaj jak to możliwe że on widzi jakis problem jak ktoś inny ma te okna od tego samego producenta i otwieraja sie jak chce a jeśli nie uwierzy to mogę zrobić zdjęcia i mu pokażesz jak sie otwieraja,pozdrawiam.