Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja poprostu porównuję librę z manuelą. W/g mnie poddasze w librze jest bardziej skomplikowane. :roll: :roll:

Moim zdaniem nie jest skomplikowane. W rzutach Libry na stronie Domusa zaprojektowano przy pokojach na poddaszu garderobu, których nie ma rozrysowanych w Manueli. Może to wprowadzać odrobinę chaosu w całym rzucie poddasza. Ja już mam plan co do rozplanowania tych pomieszczeń (mogę Ci przesłać na maila). W Manueli nie podobają mi się schody oraz to, że wejście na frontowy balkon jest z holu. No i dół w Librze moim zdaniem jest lepiej rozplanowany. A azurowe drewniane schody optycznie powiększą dół. Oczywiście są różne preferencje i nie musisz się ze mną zgadzać.

Zgadzam się z Tobą że schody w Manueli są kiepsko rozwiązane. My z mężem jak wielu Forumowiczów planujemu dokonać w projekcje zmian (ale o tym więcej w temacie o Manueli). A tak naprawdę to zaraz z bzikuję z tymi wszystkimi projektami, boję się, że projekt Manuela nas przerośnie finansowy, a w ogóle to mam dzisiej doła :cry: :cry: . Mamy problem z podziałem działki :evil: :evil: . Co za świat i co za ludzie.

Pozdrawiam

Witam,

właśnie zajrzałem na stronę pracowni Domus.

Hmm....

Emanuela? Czyżby Manuela ze wszystkimi poprawkami sugerowanymi przez forumowiczów?

No i znowu bedę musiał pomyśleć ... :)

:o

Coś mi się zdaje :D że chyba dobrze, iż jeszcze nie zamówiłem projektu Libra. A miało się to stać w tym tygodniu. :lol:

No ładnie Darpiot, chcesz zamówić Emanuelę a gdzie Twoja niechęć do tak dużej ilości okien połaciowych i drogiego dachu (Twoja opinia o VIRGO), przypuszczam że koszt budowy Virgo i Emanueli będzie bardzo podobny.

Teraz to ja już nie wiem sam co chcę wybudować (kupić). Właśnie wróciłem z działki. Byłem tam z architektem który będzie robił plan zagospodarowania terenu i adaptację projektu. Gościu mnie z "letka" sprowadził na ziemię, dając kilka cennych rad, które dyskwalifikują oba projekty.

pisz szybciutko jakie to rady, może i dla nas będą one dobre

Bo... działkę mam tak usytuowaną, że kierunki świata wychodzą po przekątnych. Dom musi być usytuowany frontem do drogi która jest przyległa do boku (27m) z północno-zachodniej strony. I... salon wychodzi od wschodu, więc po południu będzie ciemno jak w norze, kuchnia od południowego-zachodu i mi women zemdleje przy garach jak ją jeszcze "przylampuje" słoneczko. Taras dobrze by było aby wystawiony był na południowo-zachodnią stronę, a w tym przypadku jest na południowo-wschodnią. Kurde, jestem w punkcie wyjścia, a tu by składać wniosek o warunki... :cry:

Libra jest bardzo fikuśna, ale garaż muszę mieć dwustanowiskowy

Zastanawam się nad Orionem II. Pisałam do pracowni Domus z prosbą o zdjęcia z realizacji tego projektu. Niestety, na razie nie dysponują takimi

:(

Martwię się znikomymi informacjami praktycznymi na temat projektów tej pracowni. Nie bardzo wiem, czy ten domek bedzie funkcjonalny i odpowiednio duży dla 4-ro osobowej rodziny + działalność gospodarcza(jeden pokój przeznaczony na biuro). Co o tym sądzicie? czy salon nie jest za mały?

http://www.dobredomy.pl/?id_project=43

Darpiot

a czy lustrzane odbicie nic Ci nie da? Mi tez wzgledem stron swiata nie pasuje za bardzo ten projekt. Wychodzi na to, ze zachodnie sloneczko bedzie mi garaz ogrzewalo. Zeby salon nie byl ciemny planuje wstawienie dodatkowych okien do salonu na prawa sciane. Mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle. Juz mnie glowa boli od tych rozwazan na temat projektu. Z Domusa najbardziej pasowalby mi Tytan ale koszty sa duzo wieksze niz przy Librze. Przerzucilam ostatnio naprawde mase projektow, ktore niby mi powinny pasowac ale to nie ten styl architektoniczny i wrocilam chyba (na 99,9%) do Libry. Daje sobie czas do konca pazdziernika na ostateczna decyzje. Potem niech sie dzieje wola nieba ... :D.

Violka ja dostaje już prawie roztroju nerwowego z tymi projektami, chyba najlepszym pomysłem jest brać to co się spodoba od razu, bo potem, moze być tylko gorzej, tylko że jest to wybór na całe życie(przynajmniej u mnie)

My z małżonką też już dostajemy rozstroju nerwowego... :x Ale może i dobrze się stało, właśnie byłem w domku z kopertowym dachem. Z zewnątrz ładny ale skosy na poddaszu załamały mnie kompletnie. Właściciele mówią, że nigdy więcej takich wynalazków. Gdyby mieli budować raz jeszcze to tylko dach dwuspadowy. Coś w tym jest...

• 2 weeks później...

Aloooooooooooooooooooo,

pozasypialiście???

Przecież startujemy na wiosnę !!!

Musi coś się dziać !!!

Piszcie i dzielcie się wrażeniami !!!! To nas będzie uczyło i trzymało na duchu !!!!

Czasu ostatnio bardzo mało (koniec m-ca), rzadko się odzywamy, ale w skrócie:

- jutro spotykam się z architektem, przekazuję mu papiery (warunki przyłączenia gazu, wody i prądu, WZ, mapki) i jedziemy na działkę. Zobaczymy co powie i jak zaśpiewa... ?

- próbuję się spotkać z zaklepanym budowlańcem i deakarzem , ale mi nie wychodzi ... ale obiecałem sobie, że w tym tygodniu muszę to załatwić!

- bliski sąsiad pięknie kończy Manulelę otwartą i śmiga mi po gulu ... pocieszam się tym, że za rok, o te porze będę sprzątał na działce i myślał już o czymś innym ...

Dajcie znać co u Was!!!!!