Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moim zdaniem garaż w Librze jest mały, dlatego zdecydowaliśmy się na "wyrzucenie" z Libry garażu i zrobienie tam pokoju, łazienki i pralni. I tak mamy dwie odpowiedzi w jednej :).

Teraz moje pytanie: czy ktoś z Szanownych Librowiczów ma może rekuperator? Jeżeli tak to bardzo proszę o informacje (najlepiej zdjęcia) gdzie jest umieszczony, jak się sprawuje, jaki model itp., może nawet zdjęcie projektu.

Bardzo proszę o odpowiedzi.

mail: [email protected]

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pralnia,pokoj i lazienka w garazu????????

To cos chyba nie tak!

My juz chyba sie zdecydujemy na libre2 i w lazience na gorze zrobimy fajna pralnie.A i garaz bedziemy mieli wiekszy,a tym samym wiecej miejsca.Bedzie mozna

oprocz samochodu, wszystko z tarasu do niego schowac na zime,kosiarke,weze do wody itp.Co wy na to!

Mam pytanie do tych wszystkich co wybrali libre2,czyli do:

PICHMA,GREGOR1,MIREK-JASIA,MARKOA,TALEJA,NIEZAPOMINAJKA

Co was orzekonalo do libry 2?Wiekszy garaz a moze co innego?

Pomozcie mi sie zdecydowac!!!!!!!!!

Jak macie jakies zdjecia to wyslijcie mi na : [email protected]

moi drodzy potrzebuje PILNEJ pomocy

moje pytanie kierowane jest do tych którzy juz maja okna i sa to okna z PCV

w okno plast powiedzieli mi ze nie moga zrobić trakiego łuku jak w projekcie (okna balkonowe) czyli 30 cm promień i muszą zmniejszyć do 19,7

ponadto muszę cofnąć okna do srodka pokoju tzn montowac równo ze scianą wewnętrzna bo inaczej się nie otworzą

belki okienne mam wylewane z betonu i podobno nie da sie ich tak wyrzeźbić pod skosem

czy ktoś miał z tym problem?

otwory na okna nie sa identyczne jak w projekcie

robiliście okna pod wymiar otworów, czy raczej niwelowaliście zły rozmiar otworu

(u mnie np mam te okienka w garaży 60x na 67 i nie wiem co robić)

własciwie to wszystkie otwory się nie zgadzaja od 1 nawet do 10cm okna u góry

a co z parapetami zostawialiście jakiś margines na okna?

czekam z niecierpliwością bo termin oczekiwania na okna jest b długi

a ja muszę juz zamawiac

witam parę wypowiedzi wcześniej była o tym mowa:

"dokładnie, najważniejsze to wysokość łuku (o ile dobrze pamiętam to do 20cm) + wyprofilowana wnęka jak w przypadku Wójciki Trzy, niestety ja już miałem belkę zalaną więc musiałem okna trochę cofnąć do wewnątrz domu i też się otwierają całe."

z tą różnicą że nie na równo ze ścianą wewnętrzną, a i tak mam dużo luzu przy otwieraniu.

pozdrawiam i głowa do góry :lol:

dzięki za szybka odp

zastanawiam się takze na opcja żeby nie spłaszczac łuku tylko zrobic poprzeczke np na 50 cm od najwyzszego pkt

bedą trochę nizsze drzwi i trudniejsze wychodzenie na balkon, dzieki temu nie bede musiała cofac sie z oknem do tyłu,

co Ty na to?

rozważałes takie rozwiazanie?

czy tez masz okno plast kraków?

witam wszystkich

właśnie jestem na etapie pozyskiwania pozwolenia na budowę, zakupiłem juz projekcik LIBRA, zastosowałem zmiany w projekcie, jak chcecie to mogę się z Wami tym podzielić:)

- to może od tego zacznę że zmieniłem w projekcie szerokość garażu na 3m z groszem.chodzi mi o sam wjazd.

- Kibelek na dole przesunąłem do końca kosztem spiżarki i kosztem pokoju aż do drzwi.

- w kuchni zlikwidowałem okno z możliwością wyjścia na zwykłe okno:)

co do góry

- likwidacja w łazience okna za kominem , w tym miejscu będzie sauna.

- likwidacja garderoby na górze. na rzecz pokoju.

to na tyle co pamiętam z przeróbek.

Teraz czekam na pozwolenie bo chce mi się robić wykończeniówkę.

Gościu za budowę całego domu chce 40 tysiaków

Nie wiem ile jeszcze będą mnie kosztowały materiały, mam nadzieje że znajdę taniej.

Pozdrowionka

dzięki za szybka odp

zastanawiam się takze na opcja żeby nie spłaszczac łuku tylko zrobic poprzeczke np na 50 cm od najwyzszego pkt

co Ty na to?

czy tez masz okno plast kraków?

tak przeszło mi to przez myśl ale szybko z tego zrezygnowałem z wizualnych aspektów. Uważam, że lekko spłaszczony łuk nie ujmuje na wyglądzie, ja mam porotherm 30 i są lekko cofnięte tak, że przy całkowitym otwarciu mają jeszcze dużo luzu. Możesz zerknąć na moje zdjęcia czy taka wnęka ci odpowiada i porównać to do swojej grubości ścian .

pozdrawiam

Również miałem "kłopoty" z łukami w tej firmie.

Było nawet tak, że umowa została sporządzona na łuki "projektowe", potem przyszłą instrukcja że się nie da. Sprawęoparłem o Kraków. Okazało się, że jakiś czas temu robili wszystko jak leciało, ale po upływie kilku lat mieli kosztowne reklamacje (szczególnie jedną pod Krakowem). Po tej właśnie reklamacji wlaściciel niemiecki firmy określił warunki sporządzania okien z łukiem dla oknoplast K., które zagwarantują szczelność okna po wielu latach ich eksploatacji. Po dłuższym dialogu zdaecydowałem się przystać na obniżenie łuku (bo w końcu to dla mojego dobra).

Pozdrawiam

dzisaj zamawiam okna i mam 2 opcje

albo obizyć łuk i cofnąć sie do środka albo brać okna z naświetlem i wtedy sie nie cofam, łuk bedzie taki jak w projekccie a wys przejścia na balkon będzie wynosiła 170 cm

powiedzcie mi prosze jesli chodzi o reklamacje czy ktoś miał juz problemy z tymi oknami?

mam spory upust przy wpłacie 100% ale nie wiem czy potem wyegzekwuje reklamacje gdyby cos nie było tak

czy to nie ma znaczenia bo i tak muszą reklamować a za okna musze zapłacić bo je przecież zabiorę

aha mogę nie płacic za montaż z góry

Witam,

widzę że większość decyduje się na okna z Krakowa :)

Przed którymi jeszcze jest decyzja zakupu niech zerkną na Jezierskiego.

Nam cenowo wyszło nieco mniej, z łukami nie ma problemu bo wstawiają jakąś tam belkę konstrukcyjną, jedyne "ale" mieli do okna okrągłego - tylko 800.

U nich nie ma różnicy w cenie czy okna są oklejane jedno czy dwustronnie, natomiast przy wycenie z Oknoplastu różnica była.

pozdrawiam

Mam pytanie do tych wszystkich co wybrali libre2,czyli do:

PICHMA,GREGOR1,MIREK-JASIA,MARKOA,TALEJA,NIEZAPOMINAJKA

Co was orzekonalo do libry 2?Wiekszy garaz a moze co innego?

Na pewno większy garaż miał znaczenie ale chyba bardziej zwróciliśmy uwagę na układ pomieszczeń na poddaszu. Wg nas zdecydowanie lepiej wykorzystano przestrzeń. No i nie ma co tu kryć - małżeńska łazienka też była tym argumentem za ;) Poza tym przy podwójnym garażu powstaje przestrzeń na wydzielenie pralni a ja nie wyobrażam sobie domu bez pralni.

Donwojto nie wszyscy mają postawione domy, niektórzy są jeszcze w trakcie załatwiania papierów :evil: ;)

Dziekuje Taleja za odpowiedz.My juz zamowilismy ten projeky,Libry2 oczywiscie.Mysle ,ze jes to dobry wobor.My tak samo na gorze w lazience bedziemy robic pralnie.Na jakim etapie budowy ty jestes?jak masz jakies zdjecia Libry 2 to prosze o wysylke![email protected]

Na jakim etapie budowy ty jestes?jak masz jakies zdjecia Libry 2 to prosze o wysylke![email protected]

No my jesteśmy dopiero na początku drogi bo w trakcie załatwiania PnB. Projekt jeszcze leży u architekta i ma nanoszone zmiany 8)

Sama chętnie bym obejrzała zdjęcia Libry więc drodzy forumowicze wklejajcie jak najwięcej - zwłaszcza wnętrz :D