Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja to już nie wiem ale to jakoś dziwnie wychodzi z tym ociepleniem.

na piwnicę która jest u nas pod całością wyszło ok 100m2 więc z jakiej racji wychodzą takie powierzchnie i kwoty??!!

my zaczynamy ocieplac jak tylko zrobi się ciepło i aktualnie wydatki mają się następująco:

18m3 styropianu - 2286zł

150m siatki - 232,50zł

700kołków - 154zł

do tego wiadomo dodatkowo klej i narożniki ale to też są mniejsze kwoty.

47zł - dużooo

250-260 m2 naprawdę nie mam zielonego pojęcia jak oni to liczą - koszmar też bym była przerażona

pozdrawiam

dobra to może ja z innej beczki troszkę bo zaczynam budowę.

u mnie w Librze bloczki fundamentowe wyszły 870 szt 14 cm h, po 3,8 zł ( miało być netto ale powiedzieli mi że nie dodadzą vatu bo maja fabrykę )(inne składy bud mają od 4,8zł do 4 zł),razem z dostawą jeszcze mi zejdą z ceny bloczka jak wezmę od nich porotherm 24 cena 7,32 zł/szt ale też do lekkiej negocjacji jak wezmę od nich wszystko.

mam pytanie , ile wam zeszło stali zbrojeniowej na całą Librę, 2 tony stykną:>??

ja mam za tonę 2700 zł

Mojemu majstrowi wyszło 1700 szt Porothermu na całą Librę , macie jakies uwagi do tego to zapraszam, może w praniu inaczej wychodzi.

Jeżeli te moje posty wydają się nie co śmieszne to proszę o wyrozumiałość , dopiero zaczynam i zbieram doświadczenie:)

Ile wam wyszło żwiru i piachu na budowę.

Te wszystkie ceny są w rejonie Trójmiasta.

Mam prosbe, ma ktos moze zrobiona z bliska fotkę opierzenia swojego komina? Bardzo by mi sie przydała bo dekarze zdaje sie zje...i mi robote i udowadniaja mi ze to nie ich wina tylko materiałow z których wykonywali opierzenie, a ja czuje ze robote sknocili - poprostu zle załozyli listwy - tak moim zdaniem

potzrebuje fotki zeby im to udowodnić

z góry dzieki

fotke prosilbym na [email protected] lub wklejcie tu na forum

pzdr :wink:

art

dobra to może ja z innej beczki troszkę bo zaczynam budowę.

u mnie w Librze bloczki fundamentowe wyszły 870 szt 14 cm h, po 3,8 zł ( miało być netto ale powiedzieli mi że nie dodadzą vatu bo maja fabrykę )(inne składy bud mają od 4,8zł do 4 zł),razem z dostawą jeszcze mi zejdą z ceny bloczka jak wezmę od nich porotherm 24 cena 7,32 zł/szt ale też do lekkiej negocjacji jak wezmę od nich wszystko.

mam pytanie , ile wam zeszło stali zbrojeniowej na całą Librę, 2 tony stykną:>??

ja mam za tonę 2700 zł

Mojemu majstrowi wyszło 1700 szt Porothermu na całą Librę , macie jakies uwagi do tego to zapraszam, może w praniu inaczej wychodzi.

Jeżeli te moje posty wydają się nie co śmieszne to proszę o wyrozumiałość , dopiero zaczynam i zbieram doświadczenie:)

Ile wam wyszło żwiru i piachu na budowę.1700szt? za dużo,wystarczy 20 palet to jest 1440szt

Te wszystkie ceny są w rejonie Trójmiasta.

Witam wszystkich librowiczów! :D

W tym tygodniu kupujemy z żoną projekt, ale mamy kilka wątpliwości...

Poproszę o opinię na temat stropu monolitycznego, czy wychodzi taniej? Czy przy takim stropie można zrezygnować z belek i podciągów na parterze oraz wylać go w jednej płycie z balkonami? Czy to ułatwi mi róznież montaż rolet nadstawnych?

Czy ktoś zastosował fundamenty monolityczne (taniej czy drożej?)?

Czy zmiany dotyczące stropu i fundamentów wymagały obliczeń konstruktora i ile to kosztowało?

Mamy działeczkę 21x34m i zastanawiamy sie czy Libra nie będzie zbyt duża optycznie...

Nikt nie pisze o gabarytach działek, a przeciez ważne jest ile zostanie ogródka od strony salonu.

Będziemy wdzięczni za jakiekolwiek podpowiedzi i rady! Serdecznie pozdrawiamy :D

strop monolityczny wylewany był razem z balkonami. z tego co liczyliśmy wyszło taniej niż teriwa, ale...transport tego stropu w nasze okolice był nieopłacalny. nie możesz zrezygnować z podciągów.idzie bardzo dużo drewna na deskowanie ( trzeba to wkalkulować licząc koszty) + nie trzeba kartongipsów - jest gładki jak pupa niemowlaka...

ja mam porotherm i to podobno fajnie, ale nawet najlepszy pustak to znikome ciepło w porównaniu i grubością izolacji cieplnej...lepiej zacznij czytać o właściwościach wełny i styropianu takiego albo takiego zamiast zawracać sobie głowe pierdołami. Wiem, bo też przez to przechodziłem jak większość z nas zresztą :lol:

ja mam porotherm i to podobno fajnie, ale nawet najlepszy pustak to znikome ciepło w porównaniu i grubością izolacji cieplnej...lepiej zacznij czytać o właściwościach wełny i styropianu takiego albo takiego zamiast zawracać sobie głowe pierdołami. Wiem, bo też przez to przechodziłem jak większość z nas zresztą :lol:

nie no wszystko ok, ale raczej to nie są pierdoły, mur stawia się na całe życie, izolację można sobie zerwać ewentualnie jak się nie uda a muru później nie rozbierzesz:)

Upewniam się tylko, tyle mojego:)

MAM PROSBĘ DO WSZYSTKICH, KTÓRZY JUŻ WYBUDOWALI LIBRĘ!!!......zapewne doświadczenie odnośnie całej budowy macie duże!!Ponieważ sama podejmuję się budowy, możecie mi napisać jakich błędów byście nie popełnili zaczynając jeszcze raz budowę ........Uff i może mi ktoś doradzi, na czym można zaoszczędzić troszkę grosza???Jeśli chodzi o materiały ......

nie no wszystko ok, ale raczej to nie są pierdoły, mur stawia się na całe życie, izolację można sobie zerwać ewentualnie jak się nie uda a muru później nie rozbierzesz:)

Upewniam się tylko, tyle mojego:)

no to CI powiem , bo urodziłem się w Gdyni więc prawie jak rodzina :lol: , że to z czego są ściany ma znikome znaczenie jeśli chodzi o ciepło ważniejsze jest to czym są obłożone ...moje będą wełną 15 i nie wiem czy będę chciał to zdzierać, bo porotherm kosztował mnie po cenach z zeszłego roku 20 kawałków, a ocieplenie...tyle samo. :wink: dalej myśl sam