Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dzisiaj widziałem pierwsze mury naszej libry ... garaż nie jest spory ... a salon jest jeszcze mniejszy ... nie sądzę żeby się udało tam wepchnąć cokolwiek ...

Witam,

pierwszymi wrażeniami "małego" salonu radziłabym się nie przejmować. To takie durne wrażenie przy gołych nieotynkowanych ścianach. Garaż jest rzeczywiście niewielki, niewiele da się postawić tam regałów żeby spokojnie autem wjechać. Natomiast salon wg. mnie jest wystarczający. No chyba, że ktoś lubi wielkie hangary do sprzątania. Ew. można zakupić projekt Libra II i zlicować ścianę salonu z garażem powiększając w ten sposób salon o jakies 12 m2.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Dzisiaj widziałem pierwsze mury naszej libry ... garaż nie jest spory ... a salon jest jeszcze mniejszy ... nie sądzę żeby się udało tam wepchnąć cokolwiek ...

Witam,

pierwszymi wrażeniami "małego" salonu radziłabym się nie przejmować. To takie durne wrażenie przy gołych nieotynkowanych ścianach. Garaż jest rzeczywiście niewielki, niewiele da się postawić tam regałów żeby spokojnie autem wjechać. Natomiast salon wg. mnie jest wystarczający. No chyba, że ktoś lubi wielkie hangary do sprzątania. Ew. można zakupić projekt Libra II i zlicować ścianę salonu z garażem powiększając w ten sposób salon o jakies 12 m2.

Pozdrawiam

zgadzam się salon jest wystarczająco duży i nie maco z nim kombinować

Zastanawialiśmy się czy nie powiększyć okna do 80, ale zostawiliśmy tak jak jest w projekcie.

Nie mamy dobrego widoku z tej strony i postanowiliśmy zostać przy 60 i uznać te okno jako tylko doświetlenie.

Jak ktoś chce zobaczyć Librę II - lustro 30 km od Warszawy na zachód to zapraszam.

Jestem codziennie po godzinie 18.

Pozdrawiam

Witam,

Witam,

Pozdrawiam

zgadzam się salon jest wystarczająco duży i nie maco z nim kombinować

optycznie można troszkę zwiększyć powierzchnię salonu zmieniając bieg schodów - i tak prawdopodobnie będzie u nas

witam ja przerobiłem budynek tak aby miedzy garazem a salonem zmieściła się kotłownia . Przeróbka nie duża bo wyciągnąłem garaż do przodu o dokładnie 2 metry. Przez to uzyskałem kotłownie 7 m2 i jest ona całkowicie wystarczająca . A z pomieszczenia które zostało po pomieszczeniu gospodarczym ( byłej kotłowni ) zrobiłem przedpokój czyli połączyłem wiatrołap z byłą kotłownią . i jeszcze jedna zmiana zmieniłem ułożenie komina ( komin do kominka ) tak aby przykleił się do ściany która oddziela garaz i przedpokój daje to zmianę nie do poznania w łazience u góry ponieważ na całej długości nie powstają dziwne ścianki które całkowicie zmniejszają pomieszczenie

pozdrawiam

mamy podobnie garaż wyciągnięty został o 235cm i tam jest łazienka, w pomieszczeniu gospodarczym są schody do piwnicy.

komin jest tylko jeden (między salonem a łazienką), lecz z dwoma kanałami dymowymi i wentylacyjnymi.

A ja mam pytanie z innej beczki do tych co ocieplali chatę? Obkładam wełną więc i tynk musi być pod wełnę, ale w związku z tym co z cokołem? Ten tynk nie izoluje od wody i chłonie...chłonie..chłonie. Myślałem o okładzinie kamiennej, ale nie mam pojęcia czy to się da przylepić do wełny i czy nie odpadnie, bo nie mam ściany fundamentowej przygotowanej pod trójwarstwowy cokół.

Hej

pilna prośba do tych z was co juz chatke maja ocieploną i zrobioną podbitke :-)

- ile dokładnie wyszlo m2 styropku na elewacje

- ile dokładnie wyszło m2 wełny na poddaszu

- ile dokładnie wyszło m2 podbitki

i drugie pytanie, co sądzicie o takich cenach:

35zł m2 ocieplenie wełną i regipsy na poddaszu

40zł m2 ocielpnie styropkiem elewacji (załezenie + siatka w kleju)

12-20zł m2 tynk zewnetrzny ponoć cena zalezna od trudnosci wykonania ? :)

55zł m2 załozenie podbitki z drewna

24złm2 tynk wewnetrzny cem-wap

bardzo was prosze o te dane z m2 wełny i styropku oraz podbitki, jak i o analize cen robocizny :-)

pzdr

art

na ściany pójdzie 185 m wełny, na poddasze 140. robocizna: tynkowanie wewnątrz tynkiem cementowa-wapiennym 11 za metr + materiał, elewacja ( wełna+siatka+tynk) 32 za m + materiał. o podbitce nic nie wiem ponadto, że cały dom to 1,5 tys. Ile za metr policz sam. Za ocieplenie poddasza + regipsy ( przykręcenie bez spoinowania) zapłaciliśmy 5300. pozdro.

Dzieki Swimmer , ktoś jeszcze coś na ten temat napisze? :wink: Czy wam wyszło podobnie z metrami ocieplenia poddasza i ścian zewnetrznych?

pisać, pisać! nie opie...ać się :wink:

:)

Mam pytanie czy ktoś budował Librę ale podpiwniczoną.Jestem nowa na tym forum w czerwcu rozpoczynam budowę.Wasze domki są super:-)

Mam pytanie czy ktoś budował Librę ale podpiwniczoną.Jestem nowa na tym forum w czerwcu rozpoczynam budowę.Wasze domki są super:-)

sześć postów wyżej eudajmonion napisał, że ma schody do piwnicy. z tego co wiem on ma częściowe podpiwniczenie.

jeśli dobrze pamiętam to inni forumowicze też mają podpiwniczone swoje Libry

;)

Własnie dostałem ofertę na kompleksowe wykończenie domu.

Zestawienie zawiera wszelkiego rodzaju tynki, wylewki, glazury, terakoty, ocieplenie poddasza, wszelkie obróbki wkoło okien kominka itd.

dodatkowo ocieplenie i elewacja zewnętrzna, wykonanie ogrodzenia od strony drogi (ok. 35m) ze słupkami klinkierowymi i sztachetkami po środku, brama samonośna, ułożenie kostki do wjazdu (ok. 100m2)

Generalnie do niczego się nie dotykam.

Brakuje tutaj instalacji.

Za to wszystko chcą ode mnie ok. 113 tys zł, za robociznę.

Cena do negocjacji.

Oczywiście jest to cena tylko za robociznę. Czas wykończenia planują na 3-4 miesiące.

Wydaje mi się że trochę sporo, z drugiej strony jak pododaje się poszczególne elementy to może wyjdzie podobna cena.

Pewnie trochę rzeczy będe wykonywał sam, żeby trochę przyoszczędzić, jednak w tej chwili zaczynają robic strop a chcemy się wprowadzić na święta, więc też trochę czas goni.

Mam pytanie ile wy płaciliście za wykonczenie i czy ta cena jest według was do przyjęcia.

Zastanawiam się ile jeszcze do tego wyjdą materiały.

witam przyłączam się do forum.Jestem zainteresowana projektem Libry gratuluje wszystkim,którzy już budują i mają to cacko....jest naprawdę śliczna. niestety nie wiele jeszcze mogę napisać na temat domku bo budowy nie zaczeliśmy, ale wy wszyscy dajecie cenne wskazówki, aby libra była doskonałym domkiem.

Pozdrawiam wszystkich budujących i napewno w przyszłości poproszę Was o dobre rady...

powodzenia

Aga

Własnie dostałem ofertę na kompleksowe wykończenie domu.

Zestawienie zawiera wszelkiego rodzaju tynki, wylewki, glazury, terakoty, ocieplenie poddasza, wszelkie obróbki wkoło okien kominka itd.

dodatkowo ocieplenie i elewacja zewnętrzna, wykonanie ogrodzenia od strony drogi (ok. 35m) ze słupkami klinkierowymi i sztachetkami po środku, brama samonośna, ułożenie kostki do wjazdu (ok. 100m2)

Generalnie do niczego się nie dotykam.

Brakuje tutaj instalacji.

Za to wszystko chcą ode mnie ok. 113 tys zł, za robociznę.

Nie czuje sie upoważniony do odpowiadania w imieniu wszystkich budujących na temat kosztów wykończenia Libry bo sam czytająć niektóre posty mam kompleksy i zastanawiam sie jak to możliwe że potraficie znależć ekipy które pracują za takie pieniądze ale skoro są tutaj ludzie którzy chcą miec więcej punktów odniesienia dotyczących niektórych kosztów to odpowiem że ja za ocieplenie poddasza płacę 55 zł za metr a wyszło mi 200 metrów,tynki ,wylewki, ocieplenie poddasza i podbitka dachu kosztowała mnie 27000 zł robocizna,schody wewnętrzne 15000 z materiałem,kominek 8000,instalacja wodkangaz z piecem kondensacyjnym Valiant i podlogowką na całym dole +łazienka na górze sporo ponad 30000 zakładałem jeszcze na dole grzejniki na wszelki wypadek,tarasy na zewnątrz wyjdą ponad 14000 z materiałem,kostka przed domem 21000 z materialem,ogrodzenie klinkier od frontu +wypełnienie kute ok 24000,reszta działki slupki siatka ok 6000,ocieplenie domu styro +klej kosztowało mnie już ok 10000 a jeszcze nie ma tynku,niektóre prace mam już zaczęte ale jeszcze nie skończone dlatego nie mogę jeszcze mówić o kosztach końcowych ale budowa zbliża sie juz do finiszu i niestety nie ma sie czym chwalić całość zamknie sie ok 550000,aż wstydziłem sie to napisać,teraz ci co wybudowali grubo taniej mogą miec satysfakcję,mnie wydawało sie to nieprawdopodobne bo na stan surowy z oknami wydalem 195000 ale wykończeniówka rzeczywiście wykańcza.

Cena do negocjacji.

Oczywiście jest to cena tylko za robociznę. Czas wykończenia planują na 3-4 miesiące.

Wydaje mi się że trochę sporo, z drugiej strony jak pododaje się poszczególne elementy to może wyjdzie podobna cena.

Pewnie trochę rzeczy będe wykonywał sam, żeby trochę przyoszczędzić, jednak w tej chwili zaczynają robic strop a chcemy się wprowadzić na święta, więc też trochę czas goni.

Mam pytanie ile wy płaciliście za wykonczenie i czy ta cena jest według was do przyjęcia.

Zastanawiam się ile jeszcze do tego wyjdą materiały.

Napisalem cały poemat na temat kosztów i nie weszło nie wiem jak to sie stało,w skrócie powiem tylko że mnie koszta wyszły ogromne,zblizam sie do finiszu i dom pod klucz +zagospodarowanie podworka wyjdzie ok 550000 a jak ktoś będzie chciał zapoznać sie ze szczególami na co wydalem tyle pieniędzy jestem do dyspozycji.

Mam pytanie czy powiększaliście okno w kuchni. W projekcie widze że jest o rozmiarach 60x120, czy według Was to wystarczy ?

My połączyliśmy oba okna bo powiększamy kuchnię. Spiżarnia będzie ale mniejsza. Zresztą wg mnie okno w spiżarni nie jest dobrym pomysłem.

Jak ktoś chce zobaczyć Librę II - lustro 30 km od Warszawy na zachód to zapraszam.

Chętnie skorzystamy z zaproszenia więc odezwę się na priv 8)

Zazdroszczę podpiwniczenia :) Nasza działka niestety nie nadaje się do podpiwniczonego domu .

Witam!!!

to i ja się dołączę do grona librowiczów :D

dwa dni temu zamówiliśmy Libre z podwójnym garażem.

mamy w planach nanieść troszkę zmian.i napewno cześciowo podpiwniczymy.

Bardzo chciałabym zobaczyc wnętrza Waszych domów,a zwłaszcza góry.Jeśli to możliwe to proszę o fotki na [email protected]

I jeżeli ktoś buduje niedaleko Piły Libre i byłby tak uprzejmy i pokazał nam na zywo to będe wdzięczna :D