Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam murarka wyszla 14tys (bez schodów i tarasu)

dach calosć 16tys

podbitka 5tys

regipsy + ocieplnie na poddaszu 5200zł

ocieplenie chaty styropanem + tynk akryl - 11tyszł

wylewki końcowe caly dom - 6000zł z materialem

zastanawiam sie ile zawołają za schody zew. i taras

kafelki 50zł/m2

hydraulik co,cw, kanaliza - cos miedzy 8-10tys (dopiero sie to robi)

do tego grzejniki + niby super piec -15-17tys :-)

ale najlepsze są detale- dzrwi zewnetrzne - 5400 (stobrawa.pl)

brama garazowa 4800zł WISNIOWSKI

Styropek Swisspor lambda 6000zł na caly dom

wełna isover cały dom - 5700zł

styro na podłoge - góra styro podłoga zwyłky - dół styropian twardy - całość 4500zł

okna z roletami -calosć 20 tyś

cos mi mowia ze szambo plastyk 4tys bedzie mnie kosztowac -8m3 poj.

ogrodzenie frontowe wypatrzylem sobie za 11 tys zł- 20m długosci w tym brama i furtka

wole tego nie zliczać - bo suma moze przyprawic mnie o zawał - a młody jestem i chce jeszcze troche pożyć ...

:wink:

pozdrowka

Witam niech szlak trafi kończę fundamenty jutro zalewamy pod betonkę całość kosztów to około 50 tys. W tym beton 70 k , drenaż , odwodnienie, kanalizacja , piasek zasypowy 120 ton, izolacja, i robocizna .

Całość też przewiduje na 400 tys. Ale już wiem że nie ma co planować bo wszystko i tak wychodzi inaczej czyli duzo dużo drożej

Nam murarka wyszla 14tys (bez schodów i tarasu)

dach calosć 16tys

podbitka 5tys

regipsy + ocieplnie na poddaszu 5200zł

ocieplenie chaty styropanem + tynk akryl - 11tyszł

wylewki końcowe caly dom - 6000zł z materialem

zastanawiam sie ile zawołają za schody zew. i taras

kafelki 50zł/m2

hydraulik co,cw, kanaliza - cos miedzy 8-10tys (dopiero sie to robi)

do tego grzejniki + niby super piec -15-17tys :-)

ale najlepsze są detale- dzrwi zewnetrzne - 5400 (stobrawa.pl)

brama garazowa 4800zł WISNIOWSKI

Styropek Swisspor lambda 6000zł na caly dom

wełna isover cały dom - 5700zł

styro na podłoge - góra styro podłoga zwyłky - dół styropian twardy - całość 4500zł

okna z roletami -calosć 20 tyś

cos mi mowia ze szambo plastyk 4tys bedzie mnie kosztowac -8m3 poj.

ogrodzenie frontowe wypatrzylem sobie za 11 tys zł- 20m długosci w tym brama i furtka

wole tego nie zliczać - bo suma moze przyprawic mnie o zawał - a młody jestem i chce jeszcze troche pożyć ...

pozdrowka

Ale dzisiaj wysyp informacji,skoro mowa o kosztach to i ja zabiorę głos,Ar.com te ceny ktore tu podales są naprawdę rewelacyjne i dlatego wierzę ci że sie zmieścisz w tym budżecie w 400k ale ja już wydałem 440000 i do końca przewiduję jeszcze nie mniej jak 100000 a najprawdopodobnie więcej a czy to będzie na tip top to sami ocenicie bo mnie się wydaje że to nie będzie az takie cudo,dopiero teraz wiem jak przy wykończeniówce pieniądze idą lawinowo i naprawdę ale nie szaleję z jakimiś super duperelami a mimo to tyle wyszło ale przekonacie się ile kosztuje wykończenie i zrobienie tych tarasów,balkonów, schodów wejściowych ,ogrodzenia ,kostki, najazdow,oświetlenia i tu mówię tylko o tym co na polu(dla reszty Polski na dworzu)niedługo zamieszczę zdjęcia libry wykończonej tak w środku jak na zewnątrz i sami ocenicie na co wydałem tyle kasy,a tym wszystkim co teraz budują i przyjmują założenie że zmieszczą sie w 400000 radzę żeby już na tym etapie dokladnie liczyli kazdego grosza bo wam zabraknie chyba że na sam dom to sie zgodzę.

no to fajnie Wam :wink: Ja za c.o + c.u.w wywaliłem 68 tys. do tego hydraulika 1,5 tylko, elektryka 4700, tynki wew. cement- wap.7000 , wykończenie parteru robocizna 8000, w tym gładź gipsowa, a elewacja...poemat: wena 15 cm - 11500, tynk struktura 4800, że o wykończeniu balkonów, balustradach, tarasach i innych pierdołach nie wspomnę. elewacja robocizna 32 zl za m.

pozdrowkaAle dzisiaj wysyp informacji,skoro mowa o kosztach to i ja zabiorę głos,Ar.com te ceny ktore tu podales są naprawdę rewelacyjne i dlatego wierzę ci że sie zmieścisz w tym budżecie w 400k ale ja już wydałem 440000 i do końca przewiduję jeszcze nie mniej jak 100000 a najprawdopodobnie więcej a czy to będzie na tip top to sami ocenicie bo mnie się wydaje że to nie będzie az takie cudo,dopiero teraz wiem jak przy wykończeniówce pieniądze idą lawinowo i naprawdę ale nie szaleję z jakimiś super duperelami a mimo to tyle wyszło ale przekonacie się ile kosztuje wykończenie i zrobienie tych tarasów,balkonów, schodów wejściowych ,ogrodzenia ,kostki, najazdow,oświetlenia i tu mówię tylko o tym co na polu(dla reszty Polski na dworzu)niedługo zamieszczę zdjęcia libry wykończonej tak w środku jak na zewnątrz i sami ocenicie na co wydałem tyle kasy,a tym wszystkim co teraz budują i przyjmują założenie że zmieszczą sie w 400000 radzę żeby już na tym etapie dokladnie liczyli kazdego grosza bo wam zabraknie chyba że na sam dom to sie zgodzę.

Bardzo prosimy o zamieszczenie dużo,baaardzo dużo :D zdjęć Libry.Szczególnie ze środka domu...Bo Nasze forum Librowe ubogie w fotki ...Chyba,że ktoś chciałby przesłać mi fotki na maila :) Bardzo proszę[email protected].

Pozdrawiam z Lublina!

Sylwia

Dołączę się do dyskusji o kosztach.widzę, że u mnie wygląda to bardzo optymistycznie.

Na ten moment stan surowy bez ścianek działowych i tarasów, prąd doprowadzony do skrzynki rozdzielczej i kilku gniazdek.Wszystko włącznie z projektem, całą dokumentacją, geodetą i kierownikiem budowy - 87924. Drzewo na dach miałem gratis. Przy robotach murarskich trochę pomogła rodzina.

dokumentacja, kierownik budowy, geodeta - 5255zł

roboty ziemne i fundamentowe - 13547zł

materiał ( pustaki thermopor 30P+W)+roboty murarskie + strop - 29579zł

dach (dachówka brass romańska cisar, rynny marley, kominy klinkier, okna dachowe ) - 26340zł

pracownicy dach (I klasa) - 7700zł

prąd (przyłącz, część instalacji) - 3624zł

dodatki różne ok.2000zł

mam nadzieję, że zamknę budowę w 250000zł

pozdrawiam wszystkich !!!

Mam do was pytanko odnosnie balkonów i ich ocieplenia

Mam na tapecie 2 wykonawców i kazdy ma inna wizje a ja jeszcze inną ;-)

Napiszcie prosze was, jak to bylo u was wykonane - jakbyscie mieli jeszcze jaką fotke czy dwie to juz by byla bajka :-)

Osobiscie sklaniam sie ku wypełnieniu balkonu styropanem i zrobieniu na tym wylewki ze spadkiem , na to jakas masa wodoszczelna i na to gres z fugami wodosczelnymi tylko nie wiem jakie rozwiazanie przyjac z wodą spływajaca z balkonu :roll:

moj email: ar_com @ interia.pl

pozdrówka

art

Dołączę się do dyskusji o kosztach.widzę, że u mnie wygląda to bardzo optymistycznie.

Na ten moment stan surowy bez ścianek działowych i tarasów, prąd doprowadzony do skrzynki rozdzielczej i kilku gniazdek.Wszystko włącznie z projektem, całą dokumentacją, geodetą i kierownikiem budowy - 87924. Drzewo na dach miałem gratis. Przy robotach murarskich trochę pomogła rodzina.

dach (dachówka brass romańska cisar, rynny marley, kominy klinkier, okna dachowe ) - 26340zł

dodatki różne ok.2000zł

Hej Edi!

Miło mnie zasoczyłeś wysokością (a raczej "niskością :lol: ) kosztów budowy.....Zastanawiam się z czego to wynika?Może ukończyłeś stan surowy jeszcze przed podwyżką materiałów budowlanych,a może budujesz w wyjątkowo tanim rejonie Polski,A może masz dar targowania?Gdzie budujesz?

Pozdxrawiam!

Sylwia

dodatki różne ok.2000zł

Na tym etapie miałem kilkakrotnie niższe koszty a teraz trudno będzie mi się wyrobić w 250 k (chociaż mam taką nadzieję).

Niestety trzyma mnie jeden fachura, który nie odbiera telefonów.

Dlatego finisz i ostateczne podliczenie kosztów nieco się obsuwa.

Pozdrawiam

Swoją Lbrę buduję 30 km na południe od Tarnowa (k/ Tuchowa, Ciężkowic)

Troszkę wyjaśnień odnośnie moich kosztów.

Większość materiałów kupowałem w styczniu i marcu 2007r. Mam znajomego właściciela hurtowni materiałów budowlanych, więc na biężąco się orientuję w cenach. Za pustaki, cegłę i drut zpłaciłem niecałe 13000 PLN (np. thermopor 30P+W - 3,80zł, cegła 0.60zł).Żałuję, że nie kupowałem materiału pół roku wcześniej, wspomniany thermopor - 2.70zł. Ale wobec tego co się działo później z cenami myślę, że i tak nie jest źle. Sama dachówka niecałe 11000 PLN - oczywiście przy takim zakupie z rabatem (w innej hurtowni ). Rynny, okna dachowe, folia i wszystkie dodatki również niecałe 11000 PLN ( tam gdzie dachówka ) - były oczywiście jakiś rabat, np za trzy okna dachowe z kołnierzem zapłaciłem 2800 PLN. Gdy przypadkiem podałem w innej hurtowni cene jaką zapłaciłem to facet nie wierzył. Generalnie myślę, że w moim regionie ceny ( materiałów i usług ) są trochę niższe niż gdzie indziej. Chociażby wykonanie dachu. Czytam forum od początku i nie widziałem ceny niższej niż 7700 za całość roboty. Ekipa trzyosobowa zrobiła wszystko od A do Z oczywiście z rynnami, bez wyżywienia.

Żeby nie było tak różowo to dodam, że trzeba się sprężać - dwie pensje nauczycielskie ( moja i żony ) nie są gwarancją dobrego samopoczucia przy budowie domu.

Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości

Edi