dido79 30.04.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 witam jaki jest koszt robocizny Libry np: ile za ściany biorą ekipy, a ile za dach bo nie wiem czy mam się targować czy nie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donwojto 30.04.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 mi za całość wezmą 40 tysiaków , od fundamentu po dach. Sama robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gecaip 04.05.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 zaczynam pod koniec maja .Za murarkę wyszło mi 32000 netto(porotherm 38P+W).Dach 20000,00 netto (dachówka z Ruppa,podbitka,wykończenie krokwi,rynny).Ale miałem też wyceny 60000+30000 więc rozbieżności są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 06.05.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Ja w zeszłym roku zapłaciłem 30 tys. za całokształt tj. fundament, ściany wew. i zew., wylewany strop, schody, więźbę, pokrycie dachu i ocieplenie lukarn z boku. W tym roku za ocieplenie elewacji, tynki i balkony zaśpiewali mi...15!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dido79 06.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 mi za ściany zaśpiewali 33 tys. (bez ścian dzialowych i schodów i bez tarasów), a dach okolo 20 tys. Tylko wiem, że firma jest pewna na 100%. ale i tak szukam jeszcze jakiejś alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 07.05.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Nam murarka wyszla 14tys (bez schodów i tarasu) dach calosć 16tys podbitka 5tys regipsy + ocieplnie na poddaszu 5200zł ocieplenie chaty styropanem + tynk akryl - 11tyszł wylewki końcowe caly dom - 6000zł z materialem zastanawiam sie ile zawołają za schody zew. i taras kafelki 50zł/m2 hydraulik co,cw, kanaliza - cos miedzy 8-10tys (dopiero sie to robi) do tego grzejniki + niby super piec -15-17tys ale najlepsze są detale- dzrwi zewnetrzne - 5400 (stobrawa.pl) brama garazowa 4800zł WISNIOWSKI Styropek Swisspor lambda 6000zł na caly dom wełna isover cały dom - 5700zł styro na podłoge - góra styro podłoga zwyłky - dół styropian twardy - całość 4500zł okna z roletami -calosć 20 tyś cos mi mowia ze szambo plastyk 4tys bedzie mnie kosztowac -8m3 poj. ogrodzenie frontowe wypatrzylem sobie za 11 tys zł- 20m długosci w tym brama i furtka wole tego nie zliczać - bo suma moze przyprawic mnie o zawał - a młody jestem i chce jeszcze troche pożyć ... pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 07.05.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 no zapomnialem o tynkach wewnetrzynym CEM-WAP - 12500zł caly dom pzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 07.05.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 400tys minimum na całośc inwestycji trzeba liczyć - tak na tip top , oczywsie beda tacy co wywalą 600tys no i tacy jak nasz Jacon co sie zmieszczą pewnie w 300tys eh... trza zaciskać zęby i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmarek 07.05.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witam niech szlak trafi kończę fundamenty jutro zalewamy pod betonkę całość kosztów to około 50 tys. W tym beton 70 k , drenaż , odwodnienie, kanalizacja , piasek zasypowy 120 ton, izolacja, i robocizna .Całość też przewiduje na 400 tys. Ale już wiem że nie ma co planować bo wszystko i tak wychodzi inaczej czyli duzo dużo drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 07.05.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Nam murarka wyszla 14tys (bez schodów i tarasu) dach calosć 16tys podbitka 5tys regipsy + ocieplnie na poddaszu 5200zł ocieplenie chaty styropanem + tynk akryl - 11tyszł wylewki końcowe caly dom - 6000zł z materialem zastanawiam sie ile zawołają za schody zew. i taras kafelki 50zł/m2 hydraulik co,cw, kanaliza - cos miedzy 8-10tys (dopiero sie to robi) do tego grzejniki + niby super piec -15-17tys ale najlepsze są detale- dzrwi zewnetrzne - 5400 (stobrawa.pl) brama garazowa 4800zł WISNIOWSKI Styropek Swisspor lambda 6000zł na caly dom wełna isover cały dom - 5700zł styro na podłoge - góra styro podłoga zwyłky - dół styropian twardy - całość 4500zł okna z roletami -calosć 20 tyś cos mi mowia ze szambo plastyk 4tys bedzie mnie kosztowac -8m3 poj. ogrodzenie frontowe wypatrzylem sobie za 11 tys zł- 20m długosci w tym brama i furtka wole tego nie zliczać - bo suma moze przyprawic mnie o zawał - a młody jestem i chce jeszcze troche pożyć ... pozdrowkaAle dzisiaj wysyp informacji,skoro mowa o kosztach to i ja zabiorę głos,Ar.com te ceny ktore tu podales są naprawdę rewelacyjne i dlatego wierzę ci że sie zmieścisz w tym budżecie w 400k ale ja już wydałem 440000 i do końca przewiduję jeszcze nie mniej jak 100000 a najprawdopodobnie więcej a czy to będzie na tip top to sami ocenicie bo mnie się wydaje że to nie będzie az takie cudo,dopiero teraz wiem jak przy wykończeniówce pieniądze idą lawinowo i naprawdę ale nie szaleję z jakimiś super duperelami a mimo to tyle wyszło ale przekonacie się ile kosztuje wykończenie i zrobienie tych tarasów,balkonów, schodów wejściowych ,ogrodzenia ,kostki, najazdow,oświetlenia i tu mówię tylko o tym co na polu(dla reszty Polski na dworzu)niedługo zamieszczę zdjęcia libry wykończonej tak w środku jak na zewnątrz i sami ocenicie na co wydałem tyle kasy,a tym wszystkim co teraz budują i przyjmują założenie że zmieszczą sie w 400000 radzę żeby już na tym etapie dokladnie liczyli kazdego grosza bo wam zabraknie chyba że na sam dom to sie zgodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 08.05.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 no to fajnie Wam Ja za c.o + c.u.w wywaliłem 68 tys. do tego hydraulika 1,5 tylko, elektryka 4700, tynki wew. cement- wap.7000 , wykończenie parteru robocizna 8000, w tym gładź gipsowa, a elewacja...poemat: wena 15 cm - 11500, tynk struktura 4800, że o wykończeniu balkonów, balustradach, tarasach i innych pierdołach nie wspomnę. elewacja robocizna 32 zl za m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia-artur 08.05.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 pozdrowkaAle dzisiaj wysyp informacji,skoro mowa o kosztach to i ja zabiorę głos,Ar.com te ceny ktore tu podales są naprawdę rewelacyjne i dlatego wierzę ci że sie zmieścisz w tym budżecie w 400k ale ja już wydałem 440000 i do końca przewiduję jeszcze nie mniej jak 100000 a najprawdopodobnie więcej a czy to będzie na tip top to sami ocenicie bo mnie się wydaje że to nie będzie az takie cudo,dopiero teraz wiem jak przy wykończeniówce pieniądze idą lawinowo i naprawdę ale nie szaleję z jakimiś super duperelami a mimo to tyle wyszło ale przekonacie się ile kosztuje wykończenie i zrobienie tych tarasów,balkonów, schodów wejściowych ,ogrodzenia ,kostki, najazdow,oświetlenia i tu mówię tylko o tym co na polu(dla reszty Polski na dworzu)niedługo zamieszczę zdjęcia libry wykończonej tak w środku jak na zewnątrz i sami ocenicie na co wydałem tyle kasy,a tym wszystkim co teraz budują i przyjmują założenie że zmieszczą sie w 400000 radzę żeby już na tym etapie dokladnie liczyli kazdego grosza bo wam zabraknie chyba że na sam dom to sie zgodzę. Bardzo prosimy o zamieszczenie dużo,baaardzo dużo zdjęć Libry.Szczególnie ze środka domu...Bo Nasze forum Librowe ubogie w fotki ...Chyba,że ktoś chciałby przesłać mi fotki na maila Bardzo proszę[email protected]. Pozdrawiam z Lublina! Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martunia79 12.05.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam wszystkich,zamierzamy z meżem wybudować LIBRę, bardzo chcielibysmy zobaczyć ją najpierw w realu. Czy ktoś wybudował LIBRę w okolicach Gorzow Wlkp. lub Polkowic - Głogowa-Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekc 12.05.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Dołączę się do dyskusji o kosztach.widzę, że u mnie wygląda to bardzo optymistycznie.Na ten moment stan surowy bez ścianek działowych i tarasów, prąd doprowadzony do skrzynki rozdzielczej i kilku gniazdek.Wszystko włącznie z projektem, całą dokumentacją, geodetą i kierownikiem budowy - 87924. Drzewo na dach miałem gratis. Przy robotach murarskich trochę pomogła rodzina.dokumentacja, kierownik budowy, geodeta - 5255złroboty ziemne i fundamentowe - 13547złmateriał ( pustaki thermopor 30P+W)+roboty murarskie + strop - 29579złdach (dachówka brass romańska cisar, rynny marley, kominy klinkier, okna dachowe ) - 26340złpracownicy dach (I klasa) - 7700złprąd (przyłącz, część instalacji) - 3624złdodatki różne ok.2000złmam nadzieję, że zamknę budowę w 250000złpozdrawiam wszystkich !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek-Jasia 13.05.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam wszystkich LibrowiczówMam prosbę - czy ktoś z Was przenosił łazienkę pod schody i powiększał ją tak żeby zmieścił sie prysznic. Jeżeli tak to czy mógłbym prosić o zdjęciapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar_com 13.05.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Mam do was pytanko odnosnie balkonów i ich ocieplenia Mam na tapecie 2 wykonawców i kazdy ma inna wizje a ja jeszcze inną Napiszcie prosze was, jak to bylo u was wykonane - jakbyscie mieli jeszcze jaką fotke czy dwie to juz by byla bajka Osobiscie sklaniam sie ku wypełnieniu balkonu styropanem i zrobieniu na tym wylewki ze spadkiem , na to jakas masa wodoszczelna i na to gres z fugami wodosczelnymi tylko nie wiem jakie rozwiazanie przyjac z wodą spływajaca z balkonu moj email: ar_com @ interia.pl pozdrówka art Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taleja 13.05.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Mam prosbę - czy ktoś z Was przenosił łazienkę pod schody i powiększał ją tak żeby zmieścił sie prysznic. Jeżeli tak to czy mógłbym prosić o zdjęcia My tak przenieśliśmy. Do tego zmieniliśmy bieg schodów. Zdjęć niestety jeszcze nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia-artur 13.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Dołączę się do dyskusji o kosztach.widzę, że u mnie wygląda to bardzo optymistycznie. Na ten moment stan surowy bez ścianek działowych i tarasów, prąd doprowadzony do skrzynki rozdzielczej i kilku gniazdek.Wszystko włącznie z projektem, całą dokumentacją, geodetą i kierownikiem budowy - 87924. Drzewo na dach miałem gratis. Przy robotach murarskich trochę pomogła rodzina. dokumentacja, kierownik budowy, geodeta - 5255zł roboty ziemne i fundamentowe - 13547zł materiał ( pustaki thermopor 30P+W)+roboty murarskie + strop - 29579zł dach (dachówka brass romańska cisar, rynny marley, kominy klinkier, okna dachowe ) - 26340zł pracownicy dach (I klasa) - 7700zł prąd (przyłącz, część instalacji) - 3624zł dodatki różne ok.2000zł mam nadzieję, że zamknę budowę w 250000zł pozdrawiam wszystkich !!! Hej Edi! Miło mnie zasoczyłeś wysokością (a raczej "niskością ) kosztów budowy.....Zastanawiam się z czego to wynika?Może ukończyłeś stan surowy jeszcze przed podwyżką materiałów budowlanych,a może budujesz w wyjątkowo tanim rejonie Polski,A może masz dar targowania?Gdzie budujesz? Pozdxrawiam! Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacob 14.05.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Dołączę się do dyskusji o kosztach.widzę, że u mnie wygląda to bardzo optymistycznie. Na ten moment stan surowy bez ścianek działowych i tarasów, prąd doprowadzony do skrzynki rozdzielczej i kilku gniazdek.Wszystko włącznie z projektem, całą dokumentacją, geodetą i kierownikiem budowy - 87924. Drzewo na dach miałem gratis. Przy robotach murarskich trochę pomogła rodzina. dokumentacja, kierownik budowy, geodeta - 5255zł roboty ziemne i fundamentowe - 13547zł materiał ( pustaki thermopor 30P+W)+roboty murarskie + strop - 29579zł dach (dachówka brass romańska cisar, rynny marley, kominy klinkier, okna dachowe ) - 26340zł pracownicy dach (I klasa) - 7700zł prąd (przyłącz, część instalacji) - 3624zł dodatki różne ok.2000zł mam nadzieję, że zamknę budowę w 250000zł pozdrawiam wszystkich !!! Na tym etapie miałem kilkakrotnie niższe koszty a teraz trudno będzie mi się wyrobić w 250 k (chociaż mam taką nadzieję). Niestety trzyma mnie jeden fachura, który nie odbiera telefonów. Dlatego finisz i ostateczne podliczenie kosztów nieco się obsuwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekc 18.05.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Swoją Lbrę buduję 30 km na południe od Tarnowa (k/ Tuchowa, Ciężkowic)Troszkę wyjaśnień odnośnie moich kosztów. Większość materiałów kupowałem w styczniu i marcu 2007r. Mam znajomego właściciela hurtowni materiałów budowlanych, więc na biężąco się orientuję w cenach. Za pustaki, cegłę i drut zpłaciłem niecałe 13000 PLN (np. thermopor 30P+W - 3,80zł, cegła 0.60zł).Żałuję, że nie kupowałem materiału pół roku wcześniej, wspomniany thermopor - 2.70zł. Ale wobec tego co się działo później z cenami myślę, że i tak nie jest źle. Sama dachówka niecałe 11000 PLN - oczywiście przy takim zakupie z rabatem (w innej hurtowni ). Rynny, okna dachowe, folia i wszystkie dodatki również niecałe 11000 PLN ( tam gdzie dachówka ) - były oczywiście jakiś rabat, np za trzy okna dachowe z kołnierzem zapłaciłem 2800 PLN. Gdy przypadkiem podałem w innej hurtowni cene jaką zapłaciłem to facet nie wierzył. Generalnie myślę, że w moim regionie ceny ( materiałów i usług ) są trochę niższe niż gdzie indziej. Chociażby wykonanie dachu. Czytam forum od początku i nie widziałem ceny niższej niż 7700 za całość roboty. Ekipa trzyosobowa zrobiła wszystko od A do Z oczywiście z rynnami, bez wyżywienia. Żeby nie było tak różowo to dodam, że trzeba się sprężać - dwie pensje nauczycielskie ( moja i żony ) nie są gwarancją dobrego samopoczucia przy budowie domu.Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałościEdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts