Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chciał bym Ci pomóc...,ale :lol: mam stan niezamieszkany jak większość z nas :wink: wprowadzam się w czerwcu jak odpale pompę w tym sezonie to się pochwalę na wiosne. :)

Cześć Swimmer - my wlaśnie zaczynamy, ale pompa ciepla to już sprawa zamknięta i na bank, bedziemy montować. Możesz napisać ile tak naprawdę zaplacileś za pompę no i oczywiście z jakiej firmy i jakie dolne żródlo ?

Czy ktoś polączyl spiżarnię z ubikacją i i zrobil z tego "większą" lazienkę. My tak planujemy, ale mamy klopoty z umieszczeniem kabiny - bo jakby nie patrzeć to tylko pod okno. Ale to nam coś nie leży.

Pozdrawiam Gregor

no to jest tak: pompa ciepła do c.o + pompa ciepła powietrze woda do c.u.w + podłogówka w całym domu kosztowała nas 65 tys. pomieszczenia: spiżarka i łazienka połączylismy, a natrysk mamy...na środku: pół okrągły do ściany

Dzięki Swimmer :wink:

No to jest jakaś alternatywa, ponieważ Pablo podesłał projekt (spiżarka+łazienka połączone) ale z natryskiem pod oknem, które "teoretycznie " wychodzi najbardziej logicznie. Ale zawsze to okno w prysznicu... no w sumie to można sobie fajeczkę zapalić pod prysznicem :lol:

Jak możesz podesłać fotkę tego pomieszczenia byłbym wdzięczny.

Jeśli zaś chodzi o pompę to rozumiem, że zaszalałeś i kupiłeś dwie !?

Ja planuję pompę z poziomym dolnym źródłem do c.o i częściowo do c.w.u. Częściowo ponieważ zamierzam kupić pompę Viessmanna ze zbiornikiem i możliwością połączenia z kolektorami, które (mam nadzieję) ogrzeją mi wodę przez 9 mc w roku, czym odciążę pompę no i oszczędzę na prądzie.

Instalowałeś może rekuperator ?

Pozdrawiam Gregor

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy robiliście tak samo hydraulikę jak w projekcie czy musieliście zmieniać, u mnie projekt podłączenia z projektu nie ma się w ogóle do rzeczywistości, muszę się wcinać z boku garażu.

Witaj DonWojto !

Chętnie bym Ci pomógł ale właśnie zalewam fundamenty. Ten problem będę miał trochę później. Ale jeśli faktycznie jest to problem to też chętnie dowiem się na co uważać.

Ps. stronkę macie super zrobioną. Chyba najładniejsza jaką widziałem.

Ciao

czy robiliście tak samo hydraulikę jak w projekcie czy musieliście zmieniać, u mnie projekt podłączenia z projektu nie ma się w ogóle do rzeczywistości, muszę się wcinać z boku garażu.

Witaj DonWojto !

Chętnie bym Ci pomógł ale właśnie zalewam fundamenty. Ten problem będę miał trochę później. Ale jeśli faktycznie jest to problem to też chętnie dowiem się na co uważać.

Ps. stronkę macie super zrobioną. Chyba najładniejsza jaką widziałem.

Ciao

Dzięki :)

jeszcze jedno pytanie, czy piony do umywalki i pralki macie z rury 110 czy dawaliście mniejsze, bo 110 jest zgodnie z projektem Libry i nie wiem czy to nie za dużo te 110 w pionach.?

Ten problem będziesz miał nie długo, po zalaniu fundamentów jakieś 3 tygodnie aż Ci postawią bloczki fundamentowe, ja się muszę podkopać pod ławą jeszcze przed zasypaniem fundamentu.

Dzisiaj jadę robić kanalizę i wodę:)

Pozdro

Gregor napisz ile piasku kupiłes na fundamenty??? ja zaczynam w końcówce sierpnia :D

Odpowiem w przyszłym tygodniu bo teraz wylewają fundamenty, później bloczki i na końcu piasek. Tylko, że :

1. Ja buduję Librę II - więc jest "trochę większa

2. U każdego wychodzi inaczej - w zależności jak dużo kopiesz i jak wysoko "wyciągasz fundamenty"

Mimo to odezwę się w tej sprawie

Ciao

Czytając starsze posty widziałem, że ktoś ma założony rekuperato, ale jakoś nie mogę teraz odnaleźć tych postów.

Proszę o info ponieważ po rozmowie z firmą jestem pełen obaw o ich profesjonalność (firma dobra ale wykonawcy miejscowi chyba kiepscy).

Intersesuje mnie gdzie umieściliście rekuperator - na strychu czy w kotłowni, i oczywiście co najważniejsze - umiejscowienia czerpni i wyrzutni, oraz jak zostały "rozłożone" przewody w budynku

Ciao

Gregor

chciał bym Ci pomóc...,ale :lol: mam stan niezamieszkany jak większość z nas :wink: wprowadzam się w czerwcu jak odpale pompę w tym sezonie to się pochwalę na wiosne. :)

Cześć Swimmer - my wlaśnie zaczynamy, ale pompa ciepla to już sprawa zamknięta i na bank, bedziemy montować. Możesz napisać ile tak naprawdę zaplacileś za pompę no i oczywiście z jakiej firmy i jakie dolne żródlo ?

Czy ktoś polączyl spiżarnię z ubikacją i i zrobil z tego "większą" lazienkę. My tak planujemy, ale mamy klopoty z umieszczeniem kabiny - bo jakby nie patrzeć to tylko pod okno. Ale to nam coś nie leży.

Pozdrawiam Gregor

no to jest tak: pompa ciepła do c.o + pompa ciepła powietrze woda do c.u.w + podłogówka w całym domu kosztowała nas 65 tys. pomieszczenia: spiżarka i łazienka połączylismy, a natrysk mamy...na środku: pół okrągły do ściany

No to jest jakaś alternatywa, ponieważ Pablo podesłał projekt (spiżarka+łazienka połączone) ale z natryskiem pod oknem, które "teoretycznie " wychodzi najbardziej logicznie. Ale zawsze to okno w prysznicu... no w sumie to można sobie fajeczkę zapalić pod prysznicem :lol:

Ja planuję pompę z poziomym dolnym źródłem do c.o i częściowo do c.w.u. Częściowo ponieważ zamierzam kupić pompę Viessmanna ze zbiornikiem i możliwością połączenia z kolektorami, które (mam nadzieję) ogrzeją mi wodę przez 9 mc w roku, czym odciążę pompę no i oszczędzę na prądzie.

Pozdrawiam Gregor

no to jest tak: mam dwie pompy. 1 z kolektorem poziomy propanowym Climakomfort do c.o. i tylko do tego,a 2. powietrze -woda zamiast solarów i kotła el. właśnie do c.u.w. Nie mam reku, za to kominek z DPG jako wspomagacz pompy zimą. Tu gdzie mieszkam nie jest w tym czasie fajnie :wink: solary nam odradzano, bo mamy krótkie lato, a chcieliśmy pompę propanowa bo bardziej wydajna. tyko do c.o. bo kolektor odpoczywa latem.

Pozdrawiam Gregor

Pozdrawiam Gregor

no to jest tak: mam dwie pompy. 1 z kolektorem poziomy propanowym Climakomfort do c.o. i tylko do tego,a 2. powietrze -woda zamiast solarów i kotła el. właśnie do c.u.w. Nie mam reku, za to kominek z DPG jako wspomagacz pompy zimą. Tu gdzie mieszkam nie jest w tym czasie fajnie :wink: solary nam odradzano, bo mamy krótkie lato, a chcieliśmy pompę propanowa bo bardziej wydajna. tyko do c.o. bo kolektor odpoczywa latem.

Ok - rozumiem - szczerze mówiąc takiej opcji nie rozważałem

A fotki dolnej łazieneczki wyślesz ??

Dzięki

Czy może mi ktos powiedzieć jaka jest u was w domku wysokość ścianki kolankowej???

podbijam temat ścianki kolankowej

Gregor dziękuję za odzew :D

Ten temat jest dość mocno poruszony we wcześniejszych postach, więc zaglądnij tam.

Ja zamierzam podnieść o jeden pustak - można wyżej ale nie polecam - wszelkie wieści w starszych postach

Ciao

Pamietajcie przy podnoszeniu scianki kolankowej o jednym ,mianowicie czy wasza wspaniała wymyślona piekna Libra nie straci na uroku ? Czy dach nie bedzie wygladał jak za mała czapka na za dużej głowie ? :wink: Wszystklo jest oczywiscie kwestia gustu i estetyki kazdego z was (nas) , ale ten temat warto dobrze przemyslec

pozdro

witam ja podnoszę na 2 pustaki + wieniec bedzie około 80 centymetrów pomieszczenia automatycznie sie powiększają a co najwazniejsze polepsza się funkcjonalność pomieszczeń

Jasne, że przy coraz to wyższej ściance kolankowej pomniejsza się przestrzeń o "dużym skosie". Co za tym idzie pomieszczenia są większe i bardziej ustawne. A koszt jednego rzędu pustaków to znowu nie fortuna.

Nie wiem tylko jak wpłynie to na wygląd zewnętrzny domu - czy nie straci ta nasza ukochana Libra na wyglądzie. Co z kominami ? Ponieważ dach "pójdzie" do góry. Jak będą wyglądać lukarny ?

Jeśli ktoś już podnosił o dwa pustaki i ma dach poproszę o fotki

Ciao

Gregor

Pamietajcie przy podnoszeniu scianki kolankowej o jednym ,mianowicie czy wasza wspaniała wymyślona piekna Libra nie straci na uroku ? Czy dach nie bedzie wygladał jak za mała czapka na za dużej głowie ? :wink: Wszystklo jest oczywiscie kwestia gustu i estetyki kazdego z was (nas) , ale ten temat warto dobrze przemyslec

pozdro

Witaj ar_com - w tym samym czasie te same spostrzeżenia :wink:

Ciao

:wink:

faktycznie

lOsobiscie widzialem Libre podniesioną na sciance kolankowej o 3 pustaki - wierzcie mi - wizualna TRAGEDIA , koles nawet nie pomyslal zeby moze krokwie nieco wydłuzyc i juz optycznie wyglądałoby to o wiele lepiej

No, ale funkcjonalniosc-ustawność piętra ma juz prawie jak parteru :wink:

faktycznie

lOsobiscie widzialem Libre podniesioną na sciance kolankowej o 3 pustaki - wierzcie mi - wizualna TRAGEDIA , koles nawet nie pomyslal zeby moze krokwie nieco wydłuzyc i juz optycznie wyglądałoby to o wiele lepiej

A co się w takim razie stało z lukarnami ? No bo przecież skoro dach "poszedł" do góry przestrzeń pomiędzy dachem właściwym a daszkami lukarn zmniejszy się ... Chyba dobrze rozumuję ?

ciao

Gregor

faktycznie

A co się w takim razie stało z lukarnami ? No bo przecież skoro dach "poszedł" do góry przestrzeń pomiędzy dachem właściwym a daszkami lukarn zmniejszy się ... Chyba dobrze rozumuję ?

ciao

Gregor

witam ja bedę widział całośc za jakieś 2 tygodnie ale uwazam ze podniesienie o 2 pustaki nie powinno zepsuć wyglądu