Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no to ja tę ciszę przerwę: a z czego Wy ludzie zrobiliście płot do tej Libry??? mam narożną działkę - razem 64 m i nie wiem jak się do tego zabrać, żeby nie umrzeć z głodu i żeby wyglądem pasowało do domu. czekam na Wasze propozycje. adrianna 33 Twoje jest niezłe. można widzieć ile Cię to kosztowało? swimmer

Proszę napiszcie jak rozwiązać problem kotłowni!!! Będę budować bez piwnic...chciałabym, żeby łazienka była w miejscu kotłowni.A w miejscu łazienki chciałabym powiększyć spiżarnię.Jak wy roziązaliście ten problem....Macie ciekawe rozwiązania?

hmm.. może w takim wypadku idąc śladem zmian pomieszczeń to może na tarasie - jest dosyć spory :lol: - oczywiście żartuję :wink: . Nie rozważałem takich zmian, być może ktoś tak zrobił ale nie masz zbyt wiele alternatyw. Na parterze pozostały Ci wolne pomieszczenia - kuchnia, gabinet, salon, garaż lub przestrzeń pod schodami jeśli będą murowane - odwrócić bieg schodów i połączyć z kotłownią tworząc wąski i długi korytarz. Wstawić dodatkowe drzwi +- na przeciwko drzwi do gabinetu. To chyba jedyna alternatywa - nie wiem jednak czy funkcjonalna.

Ciao

Gregor

no to ja tę ciszę przerwę: a z czego Wy ludzie zrobiliście płot do tej Libry??? mam narożną działkę - razem 64 m i nie wiem jak się do tego zabrać, żeby nie umrzeć z głodu i żeby wyglądem pasowało do domu. czekam na Wasze propozycje. adrianna 33 Twoje jest niezłe. można widzieć ile Cię to kosztowało? swimmer

Hi swimmer, co masz na myśli ? Ogrodzenie ? (ja nie mam jeszcze ogrodzenia)

A w kwestii budowy, to moje stosy rachunków i faktur nie są jeszcze podliczone. :oops:

Witam

W tym roku rozpoczeliśmy budowę Libry. Od samego poczatku bardzo nam się ten projekt spodobał. Wprowadziliśmy trochę zmian - piwnica itp

W miedzyczasie znależliśmy to forum.Bardzo fajne zdjęcia i ciekawe i nieraz pouzjące wypowiedzi , lecz jak ktoś ma to prosimy o więcej. Jak będe miał swoje w jakimś porządku to wrzucę. Mam pytanko?

Czy ktoś powiększał łazenkę na dole kosztem gabinetu. Jeżeli tak to w jaki sposób rozwiązał sprawę wentylacji, a tak poza tym tematem jak wygląda u Was problem wentylacji w kuchni bo projekt przewiduje bardzo ciekawe rozwiązanie. Na razie to wszystko.

Pozdrówka :wink:

A co do okien to : Urzędowski dąb cena za komplet 21 tys.

Cześć Swimmer - ja właśnie zrobiłem cenę na okna urzędowski - za komplet wyszło prawie 40 tys. !!! :o (+rolety na dole).

Kiedy kupowałeś te okna, że tak tanio wyszło ?

No i masz 2 czy 3 szybowe ?? Bo próbuję na wszystkie strony zjechać trochę z tej kosmicznej ceny więc szukam alternatyw (oszczędności)

Dzięki za info

Gregor

Cześć Swimmer - ja właśnie zrobiłem cenę na okna urzędowski - za komplet wyszło prawie 40 tys. !!! :o (+rolety na dole).

No i masz 2 czy 3 szybowe ?? Bo próbuję na wszystkie strony zjechać trochę z tej kosmicznej ceny więc szukam alternatyw (oszczędności)

Dzięki za info

Gregor

Ja dostałem w zeszłym tygodniu wycenę od Urzędowskiego na okna i wyszło razem z montażem 23 tys.

To są okna dwukomorowe. Jeżeli chciałbym dopłacić do Galux'ów to do tej ceny muszę doliczyć 15% czyli wyjdzie gdzieś koło 26,5 tys.

Gregor, może Twoja cena jest już z wszystkimi drzwiami wewnętrznymi, bramą garażową i solidnymi drzwiami wejsćiowymi i stąd taka różnica w cenie

Pozdrawiam

Andrzej

Dzięki za info

Gregor

Ja dostałem w zeszłym tygodniu wycenę od Urzędowskiego na okna i wyszło razem z montażem 23 tys.

To są okna dwukomorowe. Jeżeli chciałbym dopłacić do Galux'ów to do tej ceny muszę doliczyć 15% czyli wyjdzie gdzieś koło 26,5 tys.

Gregor, może Twoja cena jest już z wszystkimi drzwiami wewnętrznymi, bramą garażową i solidnymi drzwiami wejsćiowymi i stąd taka różnica w cenie

Pozdrawiam

Andrzej

Dzięki Cobre za odzew. Dałeś mi do myślenia, bo zrobiłem wycenę na 3 komorowe - jak mówisz 15 % mniej ale gdzie reszta tej różnicy i z czego wynika. Nie braliśmy pod uwagę bramy garażowej oraz drzwi zewnętrznych bo na nie otrzymaliśmy osobną ofertę (same drzwi około 8500 !). Do wyceny weszły 3 okienka w garażu, w gabinecie + 2 kuchnia/spiżarnia + salon 2 (bo zmieniliśmy gdyż w salonie będą dwa okna - zrezygnowaliśmy z małego tarasu - ale w koszcie to wyszło tak samo). Później drzwi balkonowe od kuchni i salonu + 3 pary na piętrze w lukarnach. Aha zapomniałem o okrągłym okienku w kotłowni. Dzisiaj poprosiłem o zmianę w wycenie na 2 komorowe i zobaczymy co wyjdzie.

A zamawiałeś bezpośrednio w Krakowie, czy u jakiegoś lokolnego przedstawiciela ?

Pozdrawiam

Gregor

Dzięki za info

Gregor

Pozdrawiam

Andrzej

Dzięki Cobre za odzew. Dałeś mi do myślenia, bo zrobiłem wycenę na 3 komorowe - jak mówisz 15 % mniej ale gdzie reszta tej różnicy i z czego wynika. Nie braliśmy pod uwagę bramy garażowej oraz drzwi zewnętrznych bo na nie otrzymaliśmy osobną ofertę (same drzwi około 8500 !). Do wyceny weszły 3 okienka w garażu, w gabinecie + 2 kuchnia/spiżarnia + salon 2 (bo zmieniliśmy gdyż w salonie będą dwa okna - zrezygnowaliśmy z małego tarasu - ale w koszcie to wyszło tak samo). Później drzwi balkonowe od kuchni i salonu + 3 pary na piętrze w lukarnach. Aha zapomniałem o okrągłym okienku w kotłowni. Dzisiaj poprosiłem o zmianę w wycenie na 2 komorowe i zobaczymy co wyjdzie.

A zamawiałeś bezpośrednio w Krakowie, czy u jakiegoś lokolnego przedstawiciela ?

Pozdrawiam

Gregor

Zamawiałem w Warszawie.

Wyślij mi na priva swój adres e-mail, to wyślę Ci to co dostałem to sobie zerkniesz i porównasz i zobaczysz gdzie tkwi różnica, bo różnica jest spora.

Pozdrawiam

Witam wszystkich zainteresowanych oknami drewnianymi, a w szczególności z firmy Urzędowski. Ja miałem wycenę na prawie 40 tys. Cobre na 23,5 tys. Po wymianie informacji z Cobre stwierdziliśmy iż różnica wynika z rodzaju zastosowanego drewna (meranti lub dąb) oraz szyb 2 lub 3 komorowe. Cobre dostał wycenę na meranti 2 komorowe ja na dąb 3 komorowe. Różnica w cenie pomiędzy meranti, a drewnem dębowym to około 30/35 % i wynika z ich różnych gęstości (twardości) a co za tym idzie także trwałości: meranti to 420-450 kg/m3 (niemal identyczna jak nasza rodzima sosna), a dąb 570-670 kg/m3, który jest najbardziej wytrzymały spośród wszystkich gat. drewna.

Wniosek - nie mam pojęcia jak zachowuje się meranti, po ilu latach zaczyna się wypaczać i deformować, ale jak napisał Cobre jeśli ktoś planuje kolejną wymianę okien za jakieś 10/15 lat to myślę, że meranti powinno spokojnie wytrzymać bez większych deformacji i usterek. Jeśli zaś ktoś chce mieć okna na "całe życie" myślę, że warto zainwestować w dąb. Różnica w cenie jest jednak dość spora.

Aha jeśli chodzi o szyby 2 i 3 komorowe to 3 komorowe mają współ. przenikania ciepła na poziomie K = 0,5 W/m2 co jest wynikiem rewelacyjnym, natomiast dwukomorowe to ok. K = 1,0/1,1 W/m2. Tutaj dopłata do 3 komorowych to następne jakieś 15%.

Czekamy jeszcze na oferty ze Świebodzina i od Jezierskiego zobaczymy co oni oferują

Ciao Gregor

My płacilismy za okna 23tys (wszystkie obustronnie złoty dąb z wyjątkiem piwnicy - od środka białe). Okna wraz z monatażem. Same szprosy (podziałki) kosztowały ponad 2tys zł. Cena 23tys za wszystkie okna wraz z monatażem. Toruńska firma produkująca okna z profili aluplast.

Rolety na parterze 5,5 tys zł z silnikami i sterowaniem klawiszowym (w kolorze złoty dąb).

Brama garażowa o wymiarach 2,5m x 4,5m - cena 6,5 tys zł z silnikiem i montażem (kolor jednostronny złoty dąb, od środka białe).

Razem 35tys zł.

Okna: Altom -Toruń

Rolety i brama: Fart Produkt -Toruń

Dopiero doczytałam, że pytacie o okna drewniane :/ Skoro już napisałam o naszych plastikach - pozostawię, może się przyda.

PS.

Jak widać na naszych fotkach okna:

Piwnica:

3 okna,

Parter:

Salon 2 okna - powiększone, 1 drzwi na taras (w miejscu 1 drzwi = okno)

Kuchnia 1 okno (jak w projekcie), 1 drzwi na taras

Gabinet 1 okno (wg projektu)

Łazienka 1 okno (jak w projekcie)

Garaż 3 okienka (wg projektu)

Wiatrołap 1 okrągłe - uchylne

Poddasze:

Sypialnie 3 drzwi dwuskrzydłowe z łukami

My płacilismy za okna 23tys (wszystkie obustronnie złoty dąb z wyjątkiem piwnicy - od środka białe). Okna wraz z monatażem. Same szprosy (podziałki) kosztowały ponad 2tys zł. Cena 23tys za wszystkie okna wraz z monatażem. Toruńska firma produkująca okna z profili aluplast.

Rolety na parterze 5,5 tys zł z silnikami i sterowaniem klawiszowym (w kolorze złoty dąb).

Brama garażowa o wymiarach 2,5m x 4,5m - cena 6,5 tys zł z silnikiem i montażem (kolor jednostronny złoty dąb, od środka białe).

Razem 35tys zł.

Okna: Altom -Toruń

Rolety i brama: Fart Produkt -Toruń

Dopiero doczytałam, że pytacie o okna drewniane :/ Skoro już napisałam o naszych plastikach - pozostawię, może się przyda.

PS.

Jak widać na naszych fotkach okna:

Piwnica:

3 okna,

Parter:

Salon 2 okna - powiększone, 1 drzwi na taras (w miejscu 1 drzwi = okno)

Kuchnia 1 okno (jak w projekcie), 1 drzwi na taras

Gabinet 1 okno (wg projektu)

Łazienka 1 okno (jak w projekcie)

Garaż 3 okienka (wg projektu)

Wiatrołap 1 okrągłe - uchylne

Poddasze:

Sypialnie 3 drzwi dwuskrzydłowe z łukami

Witaj Adrianna33 - mam prośbę możesz napisać dokładny wymiar okien, które zrobiłaś w salonie - bo my tez rezygnujemy z tego małego tarasu i chcemy w tym miejscu wstawić okno zamiast drzwi - identycznie jak Ty.

Dzięki za inf.

Gregor

Witam wszystkich zainteresowanych oknami drewnianymi, a w szczególności z firmy Urzędowski. Ja miałem wycenę na prawie 40 tys. Cobre na 23,5 tys. Po wymianie informacji z Cobre stwierdziliśmy iż różnica wynika z rodzaju zastosowanego drewna (meranti lub dąb) oraz szyb 2 lub 3 komorowe. Cobre dostał wycenę na meranti 2 komorowe ja na dąb 3 komorowe. Różnica w cenie pomiędzy meranti, a drewnem dębowym to około 30/35 % i wynika z ich różnych gęstości (twardości) a co za tym idzie także trwałości: meranti to 420-450 kg/m3 (niemal identyczna jak nasza rodzima sosna), a dąb 570-670 kg/m3, który jest najbardziej wytrzymały spośród wszystkich gat. drewna.

Wniosek - nie mam pojęcia jak zachowuje się meranti, po ilu latach zaczyna się wypaczać i deformować, ale jak napisał Cobre jeśli ktoś planuje kolejną wymianę okien za jakieś 10/15 lat to myślę, że meranti powinno spokojnie wytrzymać bez większych deformacji i usterek. Jeśli zaś ktoś chce mieć okna na "całe życie" myślę, że warto zainwestować w dąb. Różnica w cenie jest jednak dość spora.

Aha jeśli chodzi o szyby 2 i 3 komorowe to 3 komorowe mają współ. przenikania ciepła na poziomie K = 0,5 W/m2 co jest wynikiem rewelacyjnym, natomiast dwukomorowe to ok. K = 1,0/1,1 W/m2. Tutaj dopłata do 3 komorowych to następne jakieś 15%.

Czekamy jeszcze na oferty ze Świebodzina i od Jezierskiego zobaczymy co oni oferują

Ciao Gregor

Otrzymałem jeszcze oferty na okna z dwóch firm "Świebodzin" oraz jedna mała firma z pod Zielonej Góry. Najtaniej wyszło z tej małej firmy. Pojechałem sprawdzić u znajomych jak wyglądają ich wyroby i naprawdę bardzo solidnie wykonane - brak zastrzeżeń, przynajmniej nic nie zauważyłem. Standard identyczny jak u wszystkich innych, a cena za kpl. 20.700.

Ale nie o tym chciałem pisać. Tak naprawdę interesowało mnie to czym się różni tajemnicze drewno o nazwie "MERANTI" od sosny i..... praktycznie niczym. Może tylko wyglądem i to, że sprawia wrażenie "pustego w środku". Usłyszałem także iż jest to kiepskiej jakości zamiennik drewna mahoniowego dla klientów aby mieli poczucie iż mają okna z drzewa egzotycznego (różnice w cenie i twardości pomiędzy nimi są kosmiczne mahoń/meranti), a także alternatywa dla dużych producentów okien w momencie (co trochę dziwne) braku drewna sosnowego na runku (ponoć są jakieś roczne limity - po ich wyczerpaniu zdarza się, że brakuje surowca na rynku). Po analizie cen, a także wszystkiego czego się dowiedziałem w ostatnich dniach stwierdzam:

* kupno okien drewnianych dębowych lub meranti to zbędny wydatek - dąb jest świetny na parkiet lub ew. na drzwi bo jest bardzo twardy ale na okna... różnica w cenie jest potworna - NIE WARTO

* drewno sosnowe używa się do produkcji okien prawie od zawsze - klejone trój warstwowo metodami obecnie stosowanymi gwarantują (mam nadzieję) trwałość na minimum kilkanaście lat (należy uważać aby sosna nie przyjechała z Ukrainy - z wiadomych względów, lub skandynawi ponoć drewno z tamtego rejonu jest trochę inne i ponoć nie najlepsze)

* a jeśli już ktoś chce wydać dużo pieniędzy na okna to lepiej dopłacić i kupić okna 3-komorowe z bardzo dobrym współ. przenikania ciepła, niż wyłożyć kasę na drewno drogie (dąb), lub niesprawdzone na dłuższą metę (meranti)

Co sądzicie o tym co napisałem ?

Ciao

Gregor

Ciao Gregor

Otrzymałem jeszcze oferty na okna z dwóch firm "Świebodzin" oraz jedna mała firma z pod Zielonej Góry. Najtaniej wyszło z tej małej firmy. Pojechałem sprawdzić u znajomych jak wyglądają ich wyroby i naprawdę bardzo solidnie wykonane - brak zastrzeżeń, przynajmniej nic nie zauważyłem. Standard identyczny jak u wszystkich innych, a cena za kpl. 20.700.

Ale nie o tym chciałem pisać. Tak naprawdę interesowało mnie to czym się różni tajemnicze drewno o nazwie "MERANTI" od sosny i..... praktycznie niczym. Może tylko wyglądem i to, że sprawia wrażenie "pustego w środku". Usłyszałem także iż jest to kiepskiej jakości zamiennik drewna mahoniowego dla klientów aby mieli poczucie iż mają okna z drzewa egzotycznego (różnice w cenie i twardości pomiędzy nimi są kosmiczne mahoń/meranti), a także alternatywa dla dużych producentów okien w momencie (co trochę dziwne) braku drewna sosnowego na runku (ponoć są jakieś roczne limity - po ich wyczerpaniu zdarza się, że brakuje surowca na rynku). Po analizie cen, a także wszystkiego czego się dowiedziałem w ostatnich dniach stwierdzam:

* kupno okien drewnianych dębowych lub meranti to zbędny wydatek - dąb jest świetny na parkiet lub ew. na drzwi bo jest bardzo twardy ale na okna... różnica w cenie jest potworna - NIE WARTO

* drewno sosnowe używa się do produkcji okien prawie od zawsze - klejone trój warstwowo metodami obecnie stosowanymi gwarantują (mam nadzieję) trwałość na minimum kilkanaście lat (należy uważać aby sosna nie przyjechała z Ukrainy - z wiadomych względów, lub skandynawi ponoć drewno z tamtego rejonu jest trochę inne i ponoć nie najlepsze)

* a jeśli już ktoś chce wydać dużo pieniędzy na okna to lepiej dopłacić i kupić okna 3-komorowe z bardzo dobrym współ. przenikania ciepła, niż wyłożyć kasę na drewno drogie (dąb), lub niesprawdzone na dłuższą metę (meranti)

Co sądzicie o tym co napisałem ?

Ciao

Gregor

Witam wszystkich

Generalnie to co napisałeś Gregor ma sens. Ja też trochę ostatnio poszperałem i pojeździłem po firmach i "w standardzie" okna drewnane są wykonane albo z sosny albo własnie z meranti.

Tak jak napisałeś do końca nie sprawdzone drzewo meranti coraz bardziej wchodzi na rynek. Jest za krótko na rynku aby stwierdzić jak się zachowa za ok. 10 lat.

To jest mniej więcej taka sytuacja jak z tynkami gipsowymi i cementowo-wapiennymi. Gipsowe podpijają rynek choć mniej więcej po 50 % jest ich zwolenników jak przeciwników.

Z rozmów ze znajomymi którzy ok 10 lat temu kupowali okna drewniane. Na cztery osoby 3 wybrałyby teraz plastiki, główne powody:

- muszą malować okna

- zaczęło gnić

Na co według nich należy zwracać uwagę: przede wszystkim czy okno jest z drzewa litego czy łączone. Te osoby u których mieli łączone po 10 latach w miejscach łączeń zaczęło gnić. Producent okien (dodam że jedna z większych teraz firm) poinformował ich że nie postępowali zgodnie z instrukcją użytkowana czyli nie lakierowali co kilka lat i niestety.

Biorąc powyższe pod uwagę to firma "Stolarka Wołomin" przesłała mi dwie oferty okien drewnianych wykonanych z sosny litej i klejonej. Cena o dziwo była identyczna (ok. 34 tys.) różnica była w czasie oczekiwania (klejone - 4 tygodnie, lite - 8 - tygodni).

Nie mam wiedzy jak to jest u innych firm.

I jeszcze inna sprawa po rozmowie z gościem, który zajmuje się certyfikatami energetycznymi budynków. Jeździ z kamera termowizyjną i sobie robie zdjęcia. Według niego należałoby się pytać firmy oferującej okna o współczynnik przenikania ciepła dla okuć. Jak wiemy dla szyb kaźdy się chwali i podaje. Tak jak napisał Gregor standard to 1-1,1W/m2, super ma Urzędowski 0,5 dla Galux'ów.

Według niego zdarzają się okna które mają współczynnik dla okuć powyżej 2,5. Prawdą jest że powierzchnia okuć w stosunku do szyb, szczególnie przy dużych oknach jest mała, ale w większości standardowych oknach to powierzchnie są porównywalne. Więc przed zainwestowaniem dodatkowych pięniędzy w okna należy sprawdzać też okucia.

Na zakończenie swojej długiej wypowiedzi dodam że w fimach które handlują oknami (nie sa ich producentami) polecają mi w większości okna plastikowe, jako te "bezserwisowe". Ja od początku zakładałem że będę miał drewniane, ale "im więcej wiem tym wiem mniej" i robi mi się po mału mętlik w głowie.

Cena plastików jest porównywalna z drewnianymi. Wygląd majapodobny, te lepsze mają kolor wtopiony w okucia podkreślającą i super imitującą fakturę drewna.

Problem jaki widzę w plastikach to nie do końca mozliwość wykonania zgodnie z naszymi wymiarami drzwi balkonowych z łukami na poddaszu.

Podczas pisania powyższego tekstu przysłano mi ofertę od Jezierskiego. Okna PCV, kolor mahoń, współczynnik okien 1,0 - cena z montażem to niecałe 20700

Pozdrawiam

Cobre

Gregor, mam do Ciebie pytanie.

W ofercie okien ze Świebodziana one wszystkie są "spłaszczone" i maja 205 mm od góry jakiegoś nieoszklonego paska.

Czy wiesz po co to jest ? Czy można tam sobie może zamówić jakiś lufcik ?

Witaj Cobre - analizowałem co napisałeś w poście powyżej i faktycznie jest tak, że im więcej wiesz to mniej wiesz. Niestety jak ze wszystkim, każdy przedmiot ma swoje plusy i minusy, wady i zalety. Decyzja jak zwykle należy do nas. Zastanawiałem się dlaczego tak bardzo zależy nam na oknach drewnianych i nasuwa mi się tylko jeden wniosek. Tak naprawdę górę biorą przede wszystkim względy estetyczne i ekologia. Poza nimi nie ma żadnych innych przesłanek aby wybrać okna drewniane zamiast plastikowych. Powiem więcej nawet tak naprawdę jest z nimi większy kłopot niż z oknami plastikowymi (muszą być odpowiednio i fachowo zamontowane, należy uważać na wypaczenia, lakierować, są mniej wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne itd..). Niestety za estetykę należy płacić i to słono. :( Analogiczna sytuacja jest pomiędzy parkietem a panelami.

Jeśli chodzi o okucia to nawet nie przyszło mi do głowy aby to sprawdzić - ale czy w ogóle producenci okien mają dane odnośnie ich przenikalności cieplnej ? I Faktycznie żaden producent nawet o tym nie wspomina.

Odnośnie Twojego pytania powyżej hmm.... ja poprosiłem o wycenę okien z roletami. Niestety "handlowiec" kosztem montażu rolety "zjadł" mi okno. Szczerze nawet sam nie zwróciłem na to uwagi - a tłumaczyłem i napisałem ! Po raz kolejny jest ona źle wykonana. Po korekcie wielkości okien ta oferta nie będzie atrakcyjna. Nawet nie wysyłam do poprawienia.

Ciao Gregor