Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Potrzebuję obliczyć ile w przybliżeniu potrzeba bloczków betonowych na schody wejściowe i taras, czy może macie rozeznanie ile wam „weszło” bloczków?

:D

no właśnie...ile bloczków, jak głboko posadowionych- jak projekcie na głębokości fundamentów budynku czy nieco plyciej i co dalej - beton czy środek zasypany piachem i tylko szlichta...?

przyłaczam sie do tych pytań

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przez dluzszy czas przymierzalem sie z malzonka do zakupu Libry II, ktora jest chyba najpiekniejszym z projektow, jakie udalo nam sie znalezc w internecie. Jednak ze wzgledu na nasze priorytety (podwojny garaz, wygodne schody i przestrzenne pomieszczenia gospodarcze) oraz ograniczenia co do szerokosci dzialki, w koncu zdecydowalismy sie na inny projekt - Hornówek. Nieco brzydszy, ale wedlug nas duzo bardziej praktyczny. Mimo to, o Librze wciaz bedziemy milo wspominac. Pozdrawiamy

witam Librowiczów, mam pytanie, planuję w połowie jesieni stan surowy otwarty, co sądzicie o wstawieniu okien jeszcze przed zimą????

Ja zamierzam do końca sierpnia postawić stan surowy otwarty i zamierzałem poczekać do wiosny z dalszymi pracami. Nie chcę wstawiać okien. Uważam, że to zbędne w mojej sytuacji, a poza tym myślę, że nie warto ryzykować, że ktoś może je ukraść lub szyby powybijać. Jeśli nie zamierzasz później nic robić, to ja bym nie wstawiał.

ciao

witam Librowiczów, mam pytanie, planuję w połowie jesieni stan surowy otwarty, co sądzicie o wstawieniu okien jeszcze przed zimą????

Ja zamierzam do końca sierpnia postawić stan surowy otwarty i zamierzałem poczekać do wiosny z dalszymi pracami. Nie chcę wstawiać okien. Uważam, że to zbędne w mojej sytuacji, a poza tym myślę, że nie warto ryzykować, że ktoś może je ukraść lub szyby powybijać. Jeśli nie zamierzasz później nic robić, to ja bym nie wstawiał.

ciao

nie wstawiaj - przy tak długim okresie istnieje big ryzik ze ci te okna zakoszą, pozatym niech sie te mury osusza niech tam wieje niech hula wiatr , najlepeij zabij otwory dechami co by przewiew był i styka

pzdro

no to się pochwalę - wczoraj skończyli mi elewację i wypłukali kieszeń , :evil: ale prawie już...jeszcze tylko tarasy i balkony. Z czego więc się cieszę? Ano z tego, że mi pupa w zimie nie zmarznie :lol:

GRATULACJE !!!

U mnie właśnie tynkują w środku.

Swimmer - możesz zdradzić jakiego rzędu jest kwota potrzebna na ocieplenie i ile w ogóle jest metrów kwadratowych do ocieplenia.

Pozdrawiam

Cobre

Witam

Stosowal ktos szalunki styropianowe na nadproza lukowe nad oknami.Moze znacie jakies inne rozwiazania

U mnie miałem szalunki zbite z desek a od dołu w miejscu łuku była zwykła wygięta sklejka oczywiście odpowiednio podparta deskami. W ten sposób były robione wszystkie łuki, nad drzwiami balkonowymi i te nad tarasem.

Żadnych problemów nie było podczas wylewania. Ekipa od okien też przy pomiarach była zadowolona że ładne łuki wyszły, mówili że rzadko się spotyka takie "proste" łuki.

Witam,

Jestem o krok od zamówienia okien ( najprawdopodobniej Okfens – Machoń obustronny barwione w masie – 19kPLN z montażem), plastiki, bo za drewniane miałem jakieś chore wyceny na ponad 30 tys. :-? Czy ktoś ma jakieś aktualne wyceny okien? Kilka stron wcześniej czytałem, że niektórzy z was kupowali okna drewniane za 20kPLN, ja nie mogę po tyle znaleźć.

Pozdrawiam :D