Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Edzia rybko droga to nie mnie się należą podziękowania tylko....wklejaczowi :lol: i specjalne ode mnie za instruktarz odnośnie uszczelniania balkonów, bo ostatnio ten wejściowy kosztował mnie sporo nerwów, no ale mam nadzieję, że zacieki :evil: wyschną na tynku mineralnym??? Jeszcze raz wielkie dzięki i cieszę się, że Ci się Edzia moja chałupa podoba.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

swimmer!

Gratuluję-jestem pod wrażeniem Twojego domu.Z wrażenia upadłam i do tej pory leżę po biurkiem :lol: Takie fotki uskrzydlają-z większą energią biorę się do budowy swojej Libry :).Szczególnie podoba mi się Twoja balustada.A jaką szerokośc mają Twoje schody i jakiej wielkości jest otwór w stropie?Bo schody wyglądają na bardzo wygodne.

Bardzo Cię proszę jeszcze o fotki z poddasza :)

Pozdawiam serdeczie

Sylwia

Przyłączam się do gratulacji !!! Domek wygląda bombowo i nawet w różnych konfiguracjach kolorystycznych, i zupełnie odmiennych wykończeniach prezentuje się super ! Oczywiście z żonką zazdrościmy, że jesteście już na tym stadium budowy.

Jak zawsze po ukazaniu się fotek, każdy pyta o różne detale - i ja się przyłączam, a mianowicie interesuje mnie łazieneczka na dole, ponieważ robimy tak samo, ale Twoja wygląda na dosyć sporą - poszerzaliście ją ???? Kuchnia też jest spora - nasza taka nie jest :lol: , być może zdjęcia trochę zniekształcają.... Aha jeszcze pytanko od mojej żonki - czy kafle, które macie położone na podłogach, to jakaś konkretna firma no i ile Was kosztowały ?

Jeszcze raz gratuluję

Ciao Gregor

Dziękuję bardzo za słowa uznania, miło mi że się Wam podoba i może stanie się inspiracją. te kafle to... granit shivakashi i kosztował nas 15 tys. + klej 2 tys. + robocizna 4,5 tys. nie mamy go tylko w kotłowni i w łazience. Tam jest sarda i andaluzja ( to czarne)>co do wielkości pomieszczeń to w kuchni nic nie zmienialiśmy oprócz zamurowania drzwi do spiżarni, której nie ma ( bo jest powiększona łazienka) a w łazience przesunęliśmy ścianę z pokojem za słup i to wszystko.

sylwia - artur schody mają szerokość 100 cm i rzeczywiście są bardzo wygodne. co do otworu to ma 2/2,5 m. jeśli zaś chodzi o foty z poddasza to...musicie poczekać i to sporo, bo jest jeszcze nie wykończone. trwa gipsowanie. jeśli kogoś jednak interesuje stan pół surowy to służę

:wink:

Dziękuję bardzo za słowa uznania, miło mi że się Wam podoba i może stanie się inspiracją. te kafle to... granit shivakashi i kosztował nas 15 tys. + klej 2 tys. + robocizna 4,5 tys. nie mamy go tylko w kotłowni i w łazience. Tam jest sarda i andaluzja ( to czarne)>co do wielkości pomieszczeń to w kuchni nic nie zmienialiśmy oprócz zamurowania drzwi do spiżarni, której nie ma ( bo jest powiększona łazienka) a w łazience przesunęliśmy ścianę z pokojem za słup i to wszystko.

sylwia - artur schody mają szerokość 100 cm i rzeczywiście są bardzo wygodne. co do otworu to ma 2/2,5 m. jeśli zaś chodzi o foty z poddasza to...musicie poczekać i to sporo, bo jest jeszcze nie wykończone. trwa gipsowanie. jeśli kogoś jednak interesuje stan pół surowy to służę

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

swimmer, super chata!!!! mam dwa pytania dotyczace elewacji:

1. czy te narozne lelmenty sa naklejone ze styropianu czy juz na etapie budowy je mieliscie?

2. czy ciemniejsza czesc elewacji jest w calosci "szersza" czy tylko na zetknieciu dwoch kolorow jest taka "wypustka"? slyszalam gdzies ze to jest niezgodne z technika murarska, ze ta dolna czesc elewacji bardziej wystaje, ze tak naprawde to powinna byc wezsza od calosci...

nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi:)

sory za slownictwo ale przede mna jeszcze dluga droga, mam nadzieje ze kiedys naucze sie nazywac wszystko po imieniu:)

gratulację super zrobione

Witam,

dawno tu nie zaglądałam, moj dom juz z zewnatrz nabrał wygladu, niedługo postaram sie wkleic zdjęcia,

tymczasem zapytam ile m2 wyszło Wam na poddaszu karton gipsu

chce zweryfikowac czy mnie nie naciągają:)

a i napisze ze wyszło mi 600m2 tynku wewnatrz czy u Was było tyle samo?

Pozdrawiam

a nie pisaliśmy już na ten temat jakieś dwie strony dalej? poszukaj a na pewno znajdziesz :wink:

tak się składa ze szukałam ale niestety nie udało mi sie znaleźć, czy nie porościej było by napisac ile m2 Ci wyszło?

wiem ze czesto powtarzaja się tematy i bedą, jest to nie uniknione, ciagle ktoś zaczyna budowę libry

eh, w kazdym razie dziekuję za pomoc w udzielaniu rad;)

Czy rzeczywiście pokrycie dachówką Libry jest bardzo drogie (słyszałam, że ok 50 tyś.)??? Kryje ktoś blachodachówką?

więźba 11m3 plus łaty i deski- 10tys

dachówka brass+3 okna velux+ cała reszta do obóbki, folia, śuby, blacha, rynny itp.-27tys

położenie dachówki ekipa dekarzy 1 tydz pracy- 9tys

nie robiliśmy okuć na balkonach. z czoła również klejono płytki-jak będzie

w praktyce się okaże za parę lat. widziałem zacieki na tynku-niezbyt ładnie

to wyglądało, ale można to chyba ostatecznie przemalować co jakiś czas.

płytki można wytrzeć i nie powinno być widać brudu-choć też widziałem płytki,

na których były zacieki i nie wyglądało to na łatwe do umycia. ponoć można

przemalować płytki specjalnym preparatem, który zabezpiecza je przed brudem

dodatkowo i np. wylanym winem. do fug również są środki zabezpieczające

w jakimś stopniu przed nasiąkaniem i brudem.

z balkonami jest tak - po dzisiejszej nawałnicy - ściana kompletnie zalana po całości ( frontowa) :evil: ...3 godz. później przy + 30 wszystko wyschło do sucha - moje zacieki też :o ale...zostało to co deszcz wypłukał za pierwszym razem z wylewki betonowej. po wizycie fachowca wiem, że nie ma spadku na moich cudnych balkonach więc teraz trzeba dać warstwę izolacyjną czyli papę termo zgrzewalna - na to wylewka betonowa ze spadkiem - klej i na to płytki schodowe z kapinosem. :wink: żadnych obróbek blacharskich. jak deszcz będzie walił z boku to zacieki i tak powstaną, ale...można je albo co jakiś czas przemalować albo poczekać, aż wiatr woda i słońce wyrówna koloryt tynku :wink: po dzisiejszej burzy wierzę, że to możliwe i już nie płaczę. co nas nie zabije to nas wzmocni pamiętajcie !!!! :lol:

do swimmer

sugerowałem się tym, że skoro masz już tynki to wylewki ze spadkiem też

powinieneś mieć na balkonach. my mamy wylewkę ze spadkiem 2 cm.

co do kapinosów: pamiętaj, że nasze balkony mają łuki i jeśli będziesz miał takie

płytki to położysz je do łuku a wtedy fugi już nie będą równolegle do boku

i powstaną trójkąty. widziałem taki taras w łuku wyłożony tymi płytkami-nam się

nie podobało. dlatego też mamy płytki bez kapinosów i ścinane w łuk z czoła.

płytki wypuszczone zostały ok 0,5 cm poza lico (obrys) balkonu z każdej strony.

jak już pisałem na "grubości" balkonu też są płytki (w dwóch kolorach).