Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do swimmer

sugerowałem się tym, że skoro masz już tynki to wylewki ze spadkiem też

powinieneś mieć na balkonach. my mamy wylewkę ze spadkiem 2 cm.

co do kapinosów: pamiętaj, że nasze balkony mają łuki i jeśli będziesz miał takie

płytki to położysz je do łuku a wtedy fugi już nie będą równolegle do boku

i powstaną trójkąty. widziałem taki taras w łuku wyłożony tymi płytkami-nam się

nie podobało. dlatego też mamy płytki bez kapinosów i ścinane w łuk z czoła.

płytki wypuszczone zostały ok 0,5 cm poza lico (obrys) balkonu z każdej strony.

jak już pisałem na "grubości" balkonu też są płytki (w dwóch kolorach).

no się zgadza, ale widziałem zdjęcia tarasu okrągłego wykończonego tymi płytkami z kapinosem i ...wszystko da się przyciąć. co do obkładania czoła balkonu - kwestia gustu. obok mnie jest taki balkon gdzie..płytki z tego czoła odpadły. pozostanę więc przy swoim pomyśle. ale dzięki,dzięki nam kto inny będzie miał pole do przemyśleń :lol:

Witam wszystkich po wielkiej nieobecności.

Znowu zaczynam budowę , miałem wielkie problemy z bankiem i z kredytem ogólnie, miało być tak różowo a okazało się jak zwykle;)

Własnie zasypałem fundamenty i zrobiłem kanalizę w przyszłym tygodniu zaczynam mury, mam nadzieje że szybko pójdzie:)

Oglądałem te piękne zdjęcia wnętrza , skąd taka barierka i za ile jak można wiedzieć?? moja żonka się bardzo podjarała:)

Pozdro

MOże ktoś jest z okolic trójmiasta lub z, widziałem 2 Libry koło Gdyni i w Gdyni , może jesteście na forum?

Pozdrowionka

Czy ktoś z was w swojej Librze ma wentylację mechaniczną? Jestem ciekaw:

- w którym miejscu jest centrala - na szczycie?

- do których pomieszczeń powietrze jest nadmuchiwane a z których wyciągane?

- jakie są średnice rur?

Pytam, bo mam zamiar przygotować wszystko na czasy, gdy stać mnie będzie na centrale i rekuperator.

Witam wszystkich!!!

Kolega mój przeglądając internet natknął się na fajną stronkę która umożliwia zapisywanie się na zakupy w danej kategorii.

Ja zapisałem sie na dachówki i okna dachowe, trzeba się zarejestrować i tyle, zapisy nie zobowiązują a można całkiem fajne rabaty uzyskać.

http://www.inntegro.pl/

Pozdrawiam

ps: aha zapomniałbym dodać , tam można tworzyć swoje kategorie.

proszę o poradę i wasze opine:

sprawa tyczy się ścian nie wiem jakie pustaki wybrać POROTHERM 25 czy 30, chodzi mi o koszty, a zarazem o jakość.

ja mam 25 . Jeśli chodzi o nośność ściany to zdecydowanie starczy -budują nawet z 18, a jeśli chodzi o ciepło.....to odpowiada za to warstwa ocieplenia, a grubość ściany konstrukcyjnej ma znikomy wpływ.

witam, czy jest ktoś z okolic Wrocławia kto wybudował librę, interesuje mnie koszt stanu surowego zamkniętego, strasznie podoba mi się ten projekt i jeszcze jak zobaczyłam te fotki, jest śliczny i właśnie taki domek chciałabym mieć, ale nie wiem czy starczy nam kasy. Po zakupie działki zostaje nam jakieś 300 000, damy radę?

Czy ktoś z was w swojej Librze ma wentylację mechaniczną? Jestem ciekaw:

- w którym miejscu jest centrala - na szczycie?

- do których pomieszczeń powietrze jest nadmuchiwane a z których wyciągane?

- jakie są średnice rur?

Pytam, bo mam zamiar przygotować wszystko na czasy, gdy stać mnie będzie na centrale i rekuperator.

Witaj Gore

Na temat wentylacji mechanicznej, też podbijałem temat na forum ale Librowicze nie zasypali mnie mnogością informacji. Po prostu być może niewielu z nas zdecydowało się na ten system wentylacji. Ja właśnie praktycznie "kładę" dachówkę, a wentylacja mechaniczna będzie trochę później. Mam już zrobioną kompletną wycenę, projektu, niestety szczegółowego zestawienia materiałów nie jeszcze nie posiadam, ale udało mi się ustalić, że:

- centrala będzie umieszczona na szczycie domu, jej rozprowadzenie z góry na dół jest tańsze i łatwiejsze

- powietrze "wyciągane" będzie z łazienek, kuchni i garderoby, natomiast nawiewane do salonu i sypialni

- średnice przewodów wentylacyjnych rozpoczynają się od 200 mm i "schodzą" max. do 100 mm w miarę oddalania się od centrali

ciao

witam, czy jest ktoś z okolic Wrocławia kto wybudował librę, interesuje mnie koszt stanu surowego zamkniętego, strasznie podoba mi się ten projekt i jeszcze jak zobaczyłam te fotki, jest śliczny i właśnie taki domek chciałabym mieć, ale nie wiem czy starczy nam kasy. Po zakupie działki zostaje nam jakieś 300 000, damy radę?

Przyłączam się do pytania i chciałbym zapytać o koszt "robocizny", czy możecie podać ile was to kosztowało? Mam zrobioną wycenę bez dachu na 41tyś. i nie wiem czy to dużo czy mało. Pozdrawiam.

Przyłączam się do pytania i chciałbym zapytać o koszt "robocizny", czy możecie podać ile was to kosztowało? Mam zrobioną wycenę bez dachu na 41tyś. i nie wiem czy to dużo czy mało. Pozdrawiam.

Ja zapłaciłem 60 tys. za całość Libry II: fundamenty, mury, dach kompletny wraz z podbitką (aha za garażem zrobiliśmy dodatkowy daszek), schody wewnątrz wylewane oraz ścianki działowe. Miałem też wyceny za 60 tys. bez dachu..... Myślę, że moja cena mieści się w granicach przyzwoitości.

Ciao Gregor

Problem balkonów ciągle mi spać nie daje. Stąd pytanie do Wójcików. Na zdjęciu poniżej widać Wasz balkon otynkowany z "czoła" i boków a od spodu zakończony okapnikiem zatynkowanym putzem. Co to za okap i gdzie można go kupić ?

Witam.

Mnie też to nie dawało spać :)

Ten okapnik to wklejona na silikon plastikowa listwa wykończeniowa do kafelek, nic lepszego nie znalazłem, teraz okazuję się, że działa- woda nie spływa pod płytę balkonu.

Drugą taką wkleję pod cokół z płytek przyklejony od "czoła" balkonu.

http://bezbolesny.republika.pl/DSC03966.jpg

do swimmer

sugerowałem się tym, że skoro masz już tynki to wylewki ze spadkiem też

powinieneś mieć na balkonach. my mamy wylewkę ze spadkiem 2 cm.

co do kapinosów: pamiętaj, że nasze balkony mają łuki i jeśli będziesz miał takie

płytki to położysz je do łuku a wtedy fugi już nie będą równolegle do boku

i powstaną trójkąty. widziałem taki taras w łuku wyłożony tymi płytkami-nam się

nie podobało. dlatego też mamy płytki bez kapinosów i ścinane w łuk z czoła.

płytki wypuszczone zostały ok 0,5 cm poza lico (obrys) balkonu z każdej strony.

jak już pisałem na "grubości" balkonu też są płytki (w dwóch kolorach).

no się zgadza, ale widziałem zdjęcia tarasu okrągłego wykończonego tymi płytkami z kapinosem i ...wszystko da się przyciąć. co do obkładania czoła balkonu - kwestia gustu. obok mnie jest taki balkon gdzie..płytki z tego czoła odpadły. pozostanę więc przy swoim pomyśle. ale dzięki,dzięki nam kto inny będzie miał pole do przemyśleń :lol:

witam,

taras, który widziałem miał trójkąty rzucające się w oczy i nie pasujące do

całości-być może fachowiec nie przewidział, że takowe powstaną. chętnie

bym zobaczył inną wersję układania płytek z kapinosem po łuku. muszę

przyznać, że u nas też są trójkąty np. jak na zdjęciu poniżej w jednym

z balkonów. dwa pozostałe już nie mają takiego małego trójkącika bo zostały

inaczej położone-ale jak przyszła balustrada to ten element w sumie niknie.

sam nie mam pewności czy te płytki z czoła mi nie spadną na głowę (albo co

gorsze-komukolwiek innemu). zrobiłem co wtedy mogłem-styropian pod

płytkami nie tylko był klejony, ale też kołkowany co 25cm do betonu. klej do

płytek nie kosztował po 20zł za worek lecz trochę więcej. w mieszkaniu w

bloku też są balkony wyłożone płytkami również z czoła już jakieś 10 lat. na

razie nie spadają ale co będzie jutro?-nie wiem. pocieszające jest to, że klej był

zwykły a dziś raczej są lepsze (te droższe).

http://i66.photobucket.com/albums/h264/eudajmonion/Libra/PICT3499.jpg

do EDZIA1

na razie Libra (jeśli można ją tak nazwać teraz) nie wygląda aż tak ładnie jak innych forumowiczów :).

płytki rewelka - nie wiem co Ty od nich chcesz??? Jakie trójkąty??? no, ale dobra wyobraź sobie, że mój balkon najpierw będzie układany po obwodzie - tzn najpierw płytki z kapinosem, których boki będą przycinane po długości tak, by się " zeszły" a dopiero potem będzie wypełniany środek płyty balkonowej. Jak już mój majster tego dokona podeślę zdjęcia. Z tego kapinosa, który nie będzie dotykał do czoła balkonu tylko będzie "wisiał" nad nim ma skapywać woda więc czoła nie trzeba niczym obkładać mam nadzieję :roll:

A no mi się przypomniało: czy robiliście cokół? tzn mój wykonawca od ocieplenia był w szoku, że i fundament i ściana mają po 15 ocieplenia, bo on by dał 12 i 15 cm. I na te 12 to by tynk mozaikowy tak do 10 cm nad ziemią nałożył. ja mu na to, że nie. ma być po całości, ale nie wiem czy to dobrze. no i jeszcze jedno pytanie: z czego opaska wokół domu ? pozdrawiam. swimmer

płytki rewelka - nie wiem co Ty od nich chcesz??? Jakie trójkąty??? no, ale dobra wyobraź sobie, że mój balkon najpierw będzie układany po obwodzie - tzn najpierw płytki z kapinosem, których boki będą przycinane po długości tak, by się " zeszły" a dopiero potem będzie wypełniany środek płyty balkonowej. Jak już mój majster tego dokona podeślę zdjęcia. Z tego kapinosa, który nie będzie dotykał do czoła balkonu tylko będzie "wisiał" nad nim ma skapywać woda więc czoła nie trzeba niczym obkładać mam nadzieję :roll:

A no mi się przypomniało: czy robiliście cokół? tzn mój wykonawca od ocieplenia był w szoku, że i fundament i ściana mają po 15 ocieplenia, bo on by dał 12 i 15 cm. I na te 12 to by tynk mozaikowy tak do 10 cm nad ziemią nałożył. ja mu na to, że nie. ma być po całości, ale nie wiem czy to dobrze. no i jeszcze jedno pytanie: z czego opaska wokół domu ? pozdrawiam. swimmer

ale wam dobrze u mnie właśnie tynkują chciałbym być juz na takim etapie jak wy ...