Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich po wakacjach

Dawno nie zaglądałem a tu tyle fajnych rzeczy i zdjęc.

Super wyglądają wnętrza i balkony.

U mnie jak na razie mam wytynkowane ściany w środku i przymierzam się do kładzenia co, wody i kanalizy.

Mam ofertę cenową za podłączenie całego co z podłączeniem pieca gazowego, do tego całkowite zrobienie wody wraz z odpływami, włącznie z późniejszym białym montażem.

Za to wszystko wstępnie 6-7 tys. zł za robociznę.

Mam pytanie czy ze mnie nie zdzierają ? Ile płaciliście za to samo ?

Pozdrawiam

cobre

U mnie jak na razie mam wytynkowane ściany w środku i przymierzam się do kładzenia co, wody i kanalizy.

Mam ofertę cenową za podłączenie całego co z podłączeniem pieca gazowego, do tego całkowite zrobienie wody wraz z odpływami, włącznie z późniejszym białym montażem.

Pozdrawiam

cobre

hej,

ja zaplacilem 12,5 tys z materialem, i w tym cala woda,kanaliza i CO oraz podpiecie do szamba, do tego musze dokupic piec i grzejniki no i to podpiąc , reasumujac do teraz wydalem 3 kola na robocizne, wydam pewnie jeszczee max 1,5 tys za popodpiecie pieca i kaloryferów - w sumie 4,5 tys robocizna max do tego bialy montaz sam lub z ojcem ;-)

A robi mi jeden z najdrozszych gosci w Gnieznie :wink: inna sprawa ze stawki za punkt wzrosly (obecnie 160-180 punkt ) a ja ustalałem cene we wrzesniu zeszlego roku (110zł)

pzdr

art

Pozdrawiam

cobre

witam ja zapłaciłem w Wieliczce za robociznę wszystkiego 6000 zł i za materiał 6500 wiec 12,500 bez pieca i grzejników

u mnie za punkt brali 150 złotych i 80 zł za metr bieżący gazu..

pozdrawiam

Witam!

Bardzo proszę o pomoc i radę!!! Jesteśmy w trakcie wykonywania więźby dachowej. W ramach adaptacji podnieśliśmy ściankę kolankową i dach o około 30 cm. I teraz nasza wątpliwość - Czy w takiej sytuacji, aby bryła budynku nie zmieniła się, nie należałoby wydłużyć krokwie i pozostawić dolny poziom krokwi tak jak w gotowym projekcie. Pytanie do forumowiczów którzy także podnosili ściankę kolankową - jak podeszliście do tego problemu i jak wasze działania wpłynęły na bryłę budynku ( my nie chcemy zmieniać tej bryły- ona jest całym urokiem tego projektu).

Pozdrawiam :-?

Też chciałąm zadać takie samo pytanie tym osobom co już wybudowali Librę.Ja jestem na etapie końcowym papierologii............ale przerażają mnie te Libry z dachem ......wyglądającym jak za mała czapka.Koszmar!!!! te na zdjęciach Waszych są piękne!!!! Ja osobiście chciałabtym podnieść ściankę kolankową o jeden pustak.....czy wtedy wydłuża się krokwie.?????Poradzcie czy wy podnosiliście????

u nas też podniesiono ściankę o jeden bloczek (20cm), ale też wydłużono

krokwie-teraz z rynną jest ponad 100 jak dobrze pamiętam.

nie sądzę by przez te 20cm libra strasznie zmieniła ogólny wygląd. EDZIA1 zwróć

też uwagę na to, że prezentowane tutaj zdjęcia są robione aparatami przy

różnych ogniskowych, które też zniekształcają perspektywę-czyli nie oddają

wiernie rzeczywistości.

Witajcie - ja też podnosiłem ściankę kolankową o jeden pustak, ale krokwie pozostawiliśmy bez zmian. Myślę, że nie wpłynęło to na ogólny wygląd zew. budynku, choć obecnie jeszcze "chłopaki" kończą układać dachówkę i jeszcze pozostały rynny do założenia. Uważam jednak, że przy podniesieniu o dwa pustaki na pewno należałoby wydłużyć krokwie bezwzględnie.

Pozdr. Gregor

Pozdrawiam wszystkich Librowiczów :D

Pytanie odnośnie kosztów, ponieważ zastanawiam się nad kolejnym etapem budowy i nie wiem na co się przygotować, interesują mnie koszty robocizny i materiału jeśli posiadacie gdzieś w zapiskach takowe dane to bardzo poproszę o:

* Ile płaciliście za tynki wewnętrzne

* za podłogówkę jeśli ktoś z Was kładł

* ocieplenie poddasza wełną lub jeśli posiadacie całość wykończenia piętra wraz z poddaszem (tynki + ocieplenie + sufity)

Dzięki za informacje

Pozdrawiam Gregor

Witam

Dzięki za info o kosztach hydrauliki i co. Widzę z tego że cena którą mi dali to taka średnia rynkowa.

Jeśli chodzi o tynki wewnętrzne to ja zapłaciłem 29zł/m2 i wyliczyli 512 m2 (LIBRA 2) czyli wyszło niecałem 15 tys. zł.

Jak na razie jeszcze co do cen to za wylewki z mixokreta z materiałem kompletnym łącznie z izolacjami, dylatacjami itd. zbrojone drutem 8500, z włóknem 7800. Na dole wylewka wraz z izolacją grubości 14 cm, na poddaszu 8 cm.

Pozdrawiam

Cobre

Witam bardzo serdecznie wszystkich,na początek chciałabym pogratulować wszystkim pieknych domkow zdjecia podnoszą na duchu aż chciałoby się żeby u mnie juz prace były na etapie wykończeniowym,ale jak narazie to wykańczam się ja dopiero dostałam decyzję o warunkach zabudowy(wniosek zlożony na koniec lutego)a gdzie tam jeszcze.W zeszłym roku kupilismy działkę z domem do zamieszkania i mozliwoscią budowy nowego ponieważ stary jest z ablisko drogi szukalismy projektu ktory pasowałby na naszą działkę,na początek padło na karminę z archipelagu ale okazało się że sie nie miesci potem była perła a wkocu została zatwierdzona LIBRA jest bardziej funkcjonalana i ma to coś w sobie idealnie pasuje na działce no i jak jeszcze zobaczyłam te zdjęcia to poprostu ...suuupeeer.Wkrótce zakupujemy projekt i działamy dalej,mam nadzieje ze do zimy uda nam sie zrobic przynajmiej fundamenty.Interesuje mnie czy ktoś jest z okolic Tarnowa kto budował lub buduje LIBREbadzo chcialabym ją zobaczyc na żywo,czytałam na forum i wiem ze ok 30 od tarnowa jest libra i kraków ale czy mogłabym jakies bliższe szczegóły?z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich librowiczów i zyczę powodzenia w dalszych pracach.Podam emell gdyby ktos mial ochote mi8 odpisać [email protected]. MONIKA

Witam.

Zastanawiam sie nad budowa domu Libra i nie jestem pewien kosztow jego wykonania. Jak ktos moze - wie, jaki jest obligatoryjny koszt budowy pod klucz ze wsystkymi instalacjami.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Witaj Krzysztof

Na to pytanie będzie niezwykle trudno odpowiedzieć, ponieważ jeśli przeczytasz wcześniejsze posty, koszty budowy naszej ukochanej Libry są niezmiernie zróżnicowane. Są tacy co "zrobili" ją za 300 tys. a także i tacy co po wydaniu 500 tys. jeszcze nie widzą końca......

Ja buduję Librę II w zasadzie mam ukończony stan surowy otwarty (schody w środku wylewane, i tylko z jednym kominem) - od samego początku wydałem około 195 tys. (wraz z pozwoleniami, architektem, kierownikiem itp...) po prostu wszystkie koszty. Ale "bonanza" dopiero się zacznie. Myślę, że zamknę wszystko w granicach 500 tys. (mam nadzieję).

Pozdrawiam

Witam bardzo serdecznie wszystkich,na początek chciałabym pogratulować wszystkim pieknych domkow zdjecia podnoszą na duchu aż chciałoby się żeby u mnie juz prace były na etapie wykończeniowym,ale jak narazie to wykańczam się ja dopiero dostałam decyzję o warunkach zabudowy(wniosek zlożony na koniec lutego)a gdzie tam jeszcze.W zeszłym roku kupilismy działkę z domem do zamieszkania i mozliwoscią budowy nowego ponieważ stary jest z ablisko drogi szukalismy projektu ktory pasowałby na naszą działkę,na początek padło na karminę z archipelagu ale okazało się że sie nie miesci potem była perła a wkocu została zatwierdzona LIBRA jest bardziej funkcjonalana i ma to coś w sobie idealnie pasuje na działce no i jak jeszcze zobaczyłam te zdjęcia to poprostu ...suuupeeer.Wkrótce zakupujemy projekt i działamy dalej,mam nadzieje ze do zimy uda nam sie zrobic przynajmiej fundamenty.Interesuje mnie czy ktoś jest z okolic Tarnowa kto budował lub buduje LIBREbadzo chcialabym ją zobaczyc na żywo,czytałam na forum i wiem ze ok 30 od tarnowa jest libra i kraków ale czy mogłabym jakies bliższe szczegóły?z góry dziekuje i pozdrawiam wszystkich librowiczów i zyczę powodzenia w dalszych pracach.Podam emell gdyby ktos mial ochote mi8 odpisać [email protected]. MONIKA

witam ja buduje koło wieliczki

zapraszam

Witam.

Zastanawiam sie nad budowa domu Libra i nie jestem pewien kosztow jego wykonania. Jak ktos moze - wie, jaki jest obligatoryjny koszt budowy pod klucz ze wsystkymi instalacjami.

Witaj Krzysztof

Na to pytanie będzie niezwykle trudno odpowiedzieć, ponieważ jeśli przeczytasz wcześniejsze posty, koszty budowy naszej ukochanej Libry są niezmiernie zróżnicowane. Są tacy co "zrobili" ją za 300 tys. a także i tacy co po wydaniu 500 tys. jeszcze nie widzą końca......

Ja buduję Librę II w zasadzie mam ukończony stan surowy otwarty (schody w środku wylewane, i tylko z jednym kominem) - od samego początku wydałem około 195 tys. (wraz z pozwoleniami, architektem, kierownikiem itp...) po prostu wszystkie koszty. Ale "bonanza" dopiero się zacznie. Myślę, że zamknę wszystko w granicach 500 tys. (mam nadzieję).

Pozdrawiam

Witam

Ja jestem na etapie stanu surowego zamkniętego z wszystkimi instalacjami w środku kończę tynkować środek mam zrobione odwodnienie , szambo, ogrodzenie 170 mb .kupiony materiał na ocieplenie poddasza i elewacji z zewnątrz wydałem do tej pory 280 tys i chyba w 500 się nie zmieszczę . Przy kosztorysie zakładałem kwotę 350 tys . Ale jak pewnie większość liczyłem wszystkie podstawowe materiały a nie wliczałem pierdol które tak naprawdę najwięcej kosztują .

Ale przynajmniej teraz wydaje kasę na coś co widać a dotąd samo ogrodzenie kosztowało mnie około 30 tys.

Pozdrawiam i miłego kalkulowania

Witam.

Witaj Krzysztof

Pozdrawiam

Witam

Ja jestem na etapie stanu surowego zamkniętego z wszystkimi instalacjami w środku kończę tynkować środek mam zrobione odwodnienie , szambo, ogrodzenie 170 mb .kupiony materiał na ocieplenie poddasza i elewacji z zewnątrz wydałem do tej pory 280 tys i chyba w 500 się nie zmieszczę . Przy kosztorysie zakładałem kwotę 350 tys . Ale jak pewnie większość liczyłem wszystkie podstawowe materiały a nie wliczałem pierdol które tak naprawdę najwięcej kosztują .

Ale przynajmniej teraz wydaje kasę na coś co widać a dotąd samo ogrodzenie kosztowało mnie około 30 tys.

Pozdrawiam i miłego kalkulowania

Podzielam Twoje zdanie Tamarek - pierdół nikt nie liczy ale czasem mam wrażenie, że właśnie buduję dom z tych pierdół, bo naprawdę to są potężne koszty. I szczerze mówiąc, czy kupisz bloczek za 9 czy 9,5 to mały pikuś ta różnica i cena za całość tych bloczków :wink: koszty to wszystko inne, których nikt nigdy nie bierze pod uwagę i z założenia, zawsze należy doliczyć minimum 30 % do kosztorysu mimo, że wydaje się nam iż już wszystko policzyliśmy i wkalkulowaliśmy.....

Ciao

Dziękuję bardzo za podpowiedź , mam jeszcze pytanie czy łuki są takie same jak w projekcie , czy zaokrąglenia zostały zmniejszone i jaka jest wysokość ścianki kolankowej po odjęciu posadzki - nie chcę za wysoko podnieść, żeby budynek nie stracił na wygladzie ale chciałbym żeby pokoje na poddaszu były bardziej funkcjonalne