Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Piszę pierwszy raz na forum, ale wątek obserwuję od roku. Posiadamy Librę w stanie surowym- teraz czas na wstawienie okien. Będą z PCV w kolorze mahoń jednostronny. Mam pytanie do osób , które mają szprosy w oknach- jaką zastosowaliście szerokość?? Musimy podjąć już decyzję. Jak na razie zamówione zostały o szerokości 26mm, ale zastanawiamy się nad 45mm. A może łączone? Jakie będą wyglądać lepiej? Możemy jeszcze skorygować zamówienie. Bardzo proszę o odpowiedź (porównam ze wstawionymi zdjęciami Libry). Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

WITAM WSZYSTKICH!!! jak i wszyscy od paru tygodnii bardzo interesuje sie tym wspaniałym domkiem poniewaz w przyszłym roku mamy zamiar jego wybudowac tylko meczy mnie jedna sprawa a mianowicie kotłownia czy ona nie jest za mała ??a moze ktos robił jej adaptacje w inne miejsce bo my myslimy o wysunieciu garazu do przodu a za sciana kominkowa ja umiescic prosze o pomoc !!! a tak wogole to mile widziane sa zdjecia z wnetrza libry [email protected] z gory dziekujemy i pozdrowko !!!

jak mogę poradzić to komin w kotłowni wkomponuj w ścianę między garażem, a kotłownią wtedy zaoszczędzisz troszkę miejsca, a ścianę między kotłownią, a salonem można przesunąć w stronę schodów i powinno wystarczyć na piez z zasobnikiem.

Witajcie!!

Wreszcie znalazłęm forum piszace wiecej o Librze!

Generalnie razem z żoną planowaliśmy wybudować Opałka 2G ale pewnego dnia jeżdząc po nowych osiedlach pod Łodzią znaleźliśmy Librę właśnie.

Miła właścicielka pokazała nam cały domek i już wiemy, ze chcielibyśmy zbudować właśnie Librę tylko w wersji z dwoma garażami.

Mamy jednak problem!

Po konsultacji z biurem projektowym okazuje się, że nie tak łatwo będzie wygospodarować dodatkowe pomieszczenie na kotłownię. Chcemy mieć piec na paliwo stałe(ekogroszek) więc ta przewidziana w projekcie jest zdecydowanie za mała. W tamtym miejscu zrobimy wiec spiżarnię(a poiwekszymy łazienkę kosztem spiżarni przy kuchni).

Tylko gdzie zrobić kotłownię taką ok 8m2?

Jeśli ktoś poradził sobie z tym problemem prsze o kontakt na forum lub GG: 6952719

Pozdrawiamy!

Witajcie!!

Wreszcie znalazłęm forum piszace wiecej o Librze!

Generalnie razem z żoną planowaliśmy wybudować Opałka 2G ale pewnego dnia jeżdząc po nowych osiedlach pod Łodzią znaleźliśmy Librę właśnie.

Miła właścicielka pokazała nam cały domek i już wiemy, ze chcielibyśmy zbudować właśnie Librę tylko w wersji z dwoma garażami.

Mamy jednak problem!

Po konsultacji z biurem projektowym okazuje się, że nie tak łatwo będzie wygospodarować dodatkowe pomieszczenie na kotłownię. Chcemy mieć piec na paliwo stałe(ekogroszek) więc ta przewidziana w projekcie jest zdecydowanie za mała. W tamtym miejscu zrobimy wiec spiżarnię(a poiwekszymy łazienkę kosztem spiżarni przy kuchni).

Tylko gdzie zrobić kotłownię taką ok 8m2?

Jeśli ktoś poradził sobie z tym problemem prsze o kontakt na forum lub GG: 6952719

Pozdrawiamy!

witam ja miałem ten sam problem wiec rozwiązanie jest jedno wyciągnąć garaż do przodu o około 2,2 m i wychodzi ci piękna kotłownia za garażem dodatkowym atutem jest pomieszczenie które powstaje ci nad garazem u nas zostało przeznaczone na super suszarnie

pozdrawiam

Niby racja ale jak zmienić wtedy dach? Rozmawiałem z projektantką, co prawda tylko przez telefom, ale powiediała, że to bedzie dość trudna sprawa.

Dajcie znac jak to wygląda u was z dachem. A może macie fragment projektu po zmianach?

Witam,

A może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie wybudowanie piwnicy?

Kilku z nas tak zrobiło. Ja też zrobiłem częściowe podpiwniczenie, ok. 40m2 – mam teraz kotłownie aż miło i jeszcze sporo metrów na ekogroszek, rowery, taczkę, łopaty grabie, kosiarkę, ziemniaki i co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy (to w przyszłości na razie trzymam tam dachówkę pozostałą po budowie :D ).

Mam dwa wejścia do piwnicy: jedno od zewnątrz – pod małym tarasem (w moim przypadku okno). Drugie wejście to schody zabiegowe w garażu przy ścianie kominowej (wąskie jakieś 80cm).

WITAM. Sprawa tyczy się ściany kolankowej i w związku z tym mam pytanie do osób, które podnosiły tę oto ściankę o pustak lub dwa. Jakie części dachu przedłużaliście jeżeli je przedlużaliście, czy zmienialiście kont nachylenia dach i czy rozmiary wieszaka zmieniły się, Po prostu ja chcę, aby dach kończył się równo z balkonami, a podnoszę kolankówkę o pustak i nie wiem jakie rozwiązanie będzie najlepsze.

Witam. Piszę pierwszy raz na forum, ale wątek obserwuję od roku. Posiadamy Librę w stanie surowym- teraz czas na wstawienie okien. Będą z PCV w kolorze mahoń jednostronny. Mam pytanie do osób , które mają szprosy w oknach- jaką zastosowaliście szerokość?? Musimy podjąć już decyzję. Jak na razie zamówione zostały o szerokości 26mm, ale zastanawiamy się nad 45mm. A może łączone? Jakie będą wyglądać lepiej? Możemy jeszcze skorygować zamówienie. Bardzo proszę o odpowiedź (porównam ze wstawionymi zdjęciami Libry). Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Witam

Też mam okna PCV, kolor obustronny machoń, szerokość szprosu 18mm, w zasadzie nie zastanawiałem się nad szerszymi bo nikt mi tego nie proponował :D – moje szprosy powiedzmy że wyglądają dyskretnie (qrde teraz dopiero będę się głowił że można było inaczej :lol: .

Witam "librowicze". Mam pytanie - problem: mianowicie - rodzice budują Librę, właśnie kładziona jest dachówka. Dziś na budowie spotkałam się z kierownikiem budowy, który jest zaszokowany tym, że wieźba, a dokładniej krzyż, który widać na piętrze jest niczym nie podparty - czy u Was też tak jest? czy nalezy to czymś podeprzeć - słupy ??

Mama dzwoniła dziś do pracowni i pechowo - akurat dzis mają wolne....Dał nam facet do myślenia, prosze o podpowiedź

pozdrawiam

Kasia

Witam "librowicze". Mam pytanie - problem: mianowicie - rodzice budują Librę, właśnie kładziona jest dachówka. Dziś na budowie spotkałam się z kierownikiem budowy, który jest zaszokowany tym, że wieźba, a dokładniej krzyż, który widać na piętrze jest niczym nie podparty - czy u Was też tak jest? czy nalezy to czymś podeprzeć - słupy ??

Mama dzwoniła dziś do pracowni i pechowo - akurat dzis mają wolne....Dał nam facet do myślenia, prosze o podpowiedź

pozdrawiam

Kasia

Zgodnie z projektem krokwie narożne mają podparcia tylko na czterech narożnikach budynku za pomocą okuć narożnych K13 – dokładne informacje w drugiej części projektu „MATERIAŁY POMOCNICZE”

Dokładne możesz to pooglądać u kolegi Wójciki Trzy na zdjęciach z budowy.

Pozdrawiam :D

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Właśnie przeczytałam cały wątek, obejrzałam wszystkie wyświetlające się zdjęcia....nie miałabym wogóle tego typu dylematu gdyby kierownik budowy nie zasiał niepokoju.

Rodzice budują Librę z piwnicą - już w tym trzeba się było troszkę pobawić, zmieniają taras - powiększają go i pod jedną częścią chcą zrobić małe pomieszczenie na kosiarkę czy inny sprzęt ogrodniczy.

Pozdrawiam

kasia

Niby racja ale jak zmienić wtedy dach? Rozmawiałem z projektantką, co prawda tylko przez telefom, ale powiediała, że to bedzie dość trudna sprawa.

Dajcie znac jak to wygląda u was z dachem. A może macie fragment projektu po zmianach?

Witam,

A może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie wybudowanie piwnicy?

Kilku z nas tak zrobiło. Ja też zrobiłem częściowe podpiwniczenie, ok. 40m2 – mam teraz kotłownie aż miło i jeszcze sporo metrów na ekogroszek, rowery, taczkę, łopaty grabie, kosiarkę, ziemniaki i co mi tam jeszcze przyjdzie do głowy (to w przyszłości na razie trzymam tam dachówkę pozostałą po budowie :D ).

Mam dwa wejścia do piwnicy: jedno od zewnątrz – pod małym tarasem (w moim przypadku okno). Drugie wejście to schody zabiegowe w garażu przy ścianie kominowej (wąskie jakieś 80cm).

To byłoby chyba najlepsze rozwiązanie.

Myśleliśmy o tym ale zastanawiam się jak z kosztami. Dużo wzrosną? Nie wiem też czy grunt na to pozwoli bo mamy na tym terenie gdzie min, jest nasza działka zrobioną jakąś meliorację(saczki w ziemi) a 50m dalej rów melioracyjny choć zupełni suchy. Jak ominąć te saczki podczas budowy i kto może sprawdzić czy na takim terenie da się zrobić piwnicę?

Pozdrawiam wszystkich Librowiczów,:)))pISAŁOM DOŚĆ DAWNO JEDEN POST ODNOŚNIE SCHODÓW, TERAZ JUŻ WIEM JAK WYGLĄDAJĄ OD MIESIĄCA NASZ LIBRA JUŻ STOI TERAZ CZEKAMY NA DEKARZA,I WSTAWIENIE OKIEN:))) :lol: MÓJ DOMEK JEST PODPIWNICZONY CAŁOŚCIOWO TAKŻE NIE MIAŁAM PROBLEMÓW Z KOTŁOWNIĄ.

Dziękuję wszystkim którzy na tym forum dzielili się z nami spostrzeżeniami,bardzo były to cenne rady :roll: