Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a czy ktoś z Librowiczów rozważał, a może ma pompę ciepła? Nie ma u mnie gazu ani perspektyw na jego doprowadzenie, więc zastanawiam się nad pompą powietrze/woda, nie trzeba wiercić ani demolować całej działki. nie wiem tylko jak to jest zimą w skandynawii ponoć to funkcjonuje dobrze, a tam jest chłodniej, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia to będę wdzięczny za info. na forach o pompach są praktycznie dw wprzeciwległe, zwalczające się oboz totalnych zwolenników i przeciwników, a wydaje mi się że prawda gdzieś pośrodku.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy ktoś z Librowiczów rozważał, a może ma pompę ciepła? Nie ma u mnie gazu ani perspektyw na jego doprowadzenie, więc zastanawiam się nad pompą powietrze/woda, nie trzeba wiercić ani demolować całej działki. nie wiem tylko jak to jest zimą w skandynawii ponoć to funkcjonuje dobrze, a tam jest chłodniej, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia to będę wdzięczny za info. na forach o pompach są praktycznie dw wprzeciwległe, zwalczające się oboz totalnych zwolenników i przeciwników, a wydaje mi się że prawda gdzieś pośrodku.

pozdrawiam

pozdrawiam

Witaj

Ja będę miał pompę ale dolne źródło "wiercone" (dwa odwierty po 68 mt), chcieliśmy na początku zrobić dolne źródło poziome (ze wzgl. na najnizsze koszty), ale po otrzymaniu oferty na "wiercenie" (udało się okazyjnie wywiercić taniej) wyszło, że nasze pionowe nie kosztowało wcale dużo więcej niż poziome. A mamy działkę całą do dyspozycji. Ja też nie mam gazu ale na p.c. powietrze/woda się nie zdecydowaliśmy. Przy niskich temp. jej sprawność poważnie spada i zaczyna być bardzo nieekonomiczna. Jeśli zaś dobrze pamiętam chyba Raider ma p.c. powietrze/woda ale też dodatkowo ogrzewanie gazowe (co jest b. dobrym rozwiązaniem - jest o tym we wcześniejszych postach).

My rozważaliśmy założenie pompy dosyć długo. Ma swoje + i - (jak sam czytałeś na forum o p.c.), ale to jest dla nas inwestycja na przyszłość, która nie zwróci się po roku czy dwóch. Nie chcę Cię namawiać ani odstraszać. Do tej decyzji, należy dojść samemu (jest do wydania jednorazowo sporo kasy). Artykułów na ten temat jest obecnie mnóstwo. Jest więc na czym wyrobić sobie zdanie i pogląd. Powodzenia

Gregor Zielona Góra!!! BARDZO cIĘ PROSZĘ .....POKAŻ ZDJĘCIA TARASU!!!!!

pISZESZESZ ŻE BARDZO GO POWIĘKSZYŁEŚ ..JA TEŻ MYŚLĘ O POWIĘKSZENIU GO. POZDRAWIAM.

Nie pamiętam dokładnie o jakie wartości został powiększony ale chyba 0,5 lub 0,8 metra tak na szerokości jak i długości.

http://img.webme.com/pic/n/naszalibra2/dsc02967.jpg

http://img.webme.com/pic/n/naszalibra2/dsc02827.jpg

http://img.webme.com/pic/n/naszalibra2/20080823171.jpg

ciao

pozdrawiam

ja mam dwie z CK. Jedną powietrze - woda do C.u.w., a drugą propanową z bezposrednim parowanie i kolektorem poziomym do c.o. Jest extra, 0 obsługi komfort cieplny...tylko czekam na rachunek :roll: w grudniu za pól roku.

180 20

i 180 5

czy łącznie 180

180 20 i 180 5

Do tego jak ktoś robi ścianki pionowe z karton-gipsu i je ociepla to musi dodać jeszcze dodatkowo kilkadziesiąt metrów kwadratowych. Ja podniosłem ścianke kolankową i tych ścianek nie dawałem.

Witam.

Zapytam z ciekawości, o jakich "ściankach pionowych" piszesz?

według projektu na poddaszu są dodatkowe ścianki oddalone o ok. 80 cm od zewnętrznych murowanych ścian tam gdzie jest wieniec. Tym samym zmniejsza się powierzchnia pomieszczeń na poddaszu.

Fajnie to widać na rzucie poddasza

Według projektu tam nie ma żadnych ścianek, to, co widzisz na tym przekroju to warstwy dachu wraz z jego ociepleniem

według projektu na poddaszu są dodatkowe ścianki oddalone o ok. 80 cm od zewnętrznych murowanych ścian tam gdzie jest wieniec. Tym samym zmniejsza się powierzchnia pomieszczeń na poddaszu.

Fajnie to widać na rzucie poddasza

Według projektu tam nie ma żadnych ścianek, to, co widzisz na tym przekroju to warstwy dachu wraz z jego ociepleniem

Na priva wysłałem Ci rysunki. Zajrzyj i daj znać bo może w Librze I jest inaczej

no właśnie, a ta ścianka pionowa czyli kolankowa jest ocieplona z zewnątrz tak jak elewacja pod sam dach :wink:

Mam pytanie o scianke w łazience, ta ktora jest nad wjazdem do garazu? Od zewnatrz jest pod dach jak pisze swimmer,ale miedzy styropianem ta wlasciwa sciana w lazience jest pustaka,jak to rozwiazaliscie?

no właśnie, a ta ścianka pionowa czyli kolankowa jest ocieplona z zewnątrz tak jak elewacja pod sam dach :wink:

Mam pytanie o scianke w łazience, ta ktora jest nad wjazdem do garazu? Od zewnatrz jest pod dach jak pisze swimmer,ale miedzy styropianem ta wlasciwa sciana w lazience jest pustaka,jak to rozwiazaliscie?

niebardzo wiem, o co Ci chodzi, a narysowac to się tu chyba nie da. U mnie zarówno ten kawałek prosty nad garażem od skosu jak i ściana łazienki zostały ocieplone 15 wełny od zewnątrz czyli pod dachem tego spadu. nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi, ale prościej nie umiem :cry:

niebardzo wiem, o co Ci chodzi, a narysowac to się tu chyba nie da. U mnie zarówno ten kawałek prosty nad garażem od skosu jak i ściana łazienki zostały ocieplone 15 wełny od zewnątrz czyli pod dachem tego spadu. nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi, ale prościej nie umiem :cry:

Czyli na sufit garażu,ktory juz nie jest w lazience tylko za ta scianka pod dachem tez masz wełne,dobrze rozumiem?