olij 24.11.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 a czy ktoś z Librowiczów rozważał, a może ma pompę ciepła? Nie ma u mnie gazu ani perspektyw na jego doprowadzenie, więc zastanawiam się nad pompą powietrze/woda, nie trzeba wiercić ani demolować całej działki. nie wiem tylko jak to jest zimą w skandynawii ponoć to funkcjonuje dobrze, a tam jest chłodniej, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia to będę wdzięczny za info. na forach o pompach są praktycznie dw wprzeciwległe, zwalczające się oboz totalnych zwolenników i przeciwników, a wydaje mi się że prawda gdzieś pośrodku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olij 24.11.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 a czy ktoś z Librowiczów rozważał, a może ma pompę ciepła? Nie ma u mnie gazu ani perspektyw na jego doprowadzenie, więc zastanawiam się nad pompą powietrze/woda, nie trzeba wiercić ani demolować całej działki. nie wiem tylko jak to jest zimą w skandynawii ponoć to funkcjonuje dobrze, a tam jest chłodniej, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia to będę wdzięczny za info. na forach o pompach są praktycznie dw wprzeciwległe, zwalczające się oboz totalnych zwolenników i przeciwników, a wydaje mi się że prawda gdzieś pośrodku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 24.11.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 a czy ktoś z Librowiczów rozważał, a może ma pompę ciepła? Nie ma u mnie gazu ani perspektyw na jego doprowadzenie, więc zastanawiam się nad pompą powietrze/woda, nie trzeba wiercić ani demolować całej działki. nie wiem tylko jak to jest zimą w skandynawii ponoć to funkcjonuje dobrze, a tam jest chłodniej, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia to będę wdzięczny za info. na forach o pompach są praktycznie dw wprzeciwległe, zwalczające się oboz totalnych zwolenników i przeciwników, a wydaje mi się że prawda gdzieś pośrodku. pozdrawiam Witaj Ja będę miał pompę ale dolne źródło "wiercone" (dwa odwierty po 68 mt), chcieliśmy na początku zrobić dolne źródło poziome (ze wzgl. na najnizsze koszty), ale po otrzymaniu oferty na "wiercenie" (udało się okazyjnie wywiercić taniej) wyszło, że nasze pionowe nie kosztowało wcale dużo więcej niż poziome. A mamy działkę całą do dyspozycji. Ja też nie mam gazu ale na p.c. powietrze/woda się nie zdecydowaliśmy. Przy niskich temp. jej sprawność poważnie spada i zaczyna być bardzo nieekonomiczna. Jeśli zaś dobrze pamiętam chyba Raider ma p.c. powietrze/woda ale też dodatkowo ogrzewanie gazowe (co jest b. dobrym rozwiązaniem - jest o tym we wcześniejszych postach). My rozważaliśmy założenie pompy dosyć długo. Ma swoje + i - (jak sam czytałeś na forum o p.c.), ale to jest dla nas inwestycja na przyszłość, która nie zwróci się po roku czy dwóch. Nie chcę Cię namawiać ani odstraszać. Do tej decyzji, należy dojść samemu (jest do wydania jednorazowo sporo kasy). Artykułów na ten temat jest obecnie mnóstwo. Jest więc na czym wyrobić sobie zdanie i pogląd. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor Zielona Góra 24.11.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Gregor Zielona Góra!!! BARDZO cIĘ PROSZĘ .....POKAŻ ZDJĘCIA TARASU!!!!! pISZESZESZ ŻE BARDZO GO POWIĘKSZYŁEŚ ..JA TEŻ MYŚLĘ O POWIĘKSZENIU GO. POZDRAWIAM. Nie pamiętam dokładnie o jakie wartości został powiększony ale chyba 0,5 lub 0,8 metra tak na szerokości jak i długości. http://img.webme.com/pic/n/naszalibra2/dsc02967.jpg http://img.webme.com/pic/n/naszalibra2/dsc02827.jpg http://img.webme.com/pic/n/naszalibra2/20080823171.jpg ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 24.11.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 a czy ktoś z Librowiczów rozważał, a może ma pompę ciepła? Nie ma u mnie gazu ani perspektyw na jego doprowadzenie, więc zastanawiam się nad pompą powietrze/woda, nie trzeba wiercić ani demolować całej działki. nie wiem tylko jak to jest zimą w skandynawii ponoć to funkcjonuje dobrze, a tam jest chłodniej, jeśli ma ktoś jakieś doświadczenia to będę wdzięczny za info. na forach o pompach są praktycznie dw wprzeciwległe, zwalczające się oboz totalnych zwolenników i przeciwników, a wydaje mi się że prawda gdzieś pośrodku. pozdrawiam ja mam dwie z CK. Jedną powietrze - woda do C.u.w., a drugą propanową z bezposrednim parowanie i kolektorem poziomym do c.o. Jest extra, 0 obsługi komfort cieplny...tylko czekam na rachunek w grudniu za pól roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dido79 24.11.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 napiszcie jakiej wełny używaliście do ocieplenia poddasza i ile metrów wam poszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobre 27.11.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 napiszcie jakiej wełny używaliście do ocieplenia poddasza i ile metrów wam poszło? Witam Ja buduję Librę II i dawałem 20+5. Wełny wyszło 180 m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dido79 27.11.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 180 20i 180 5czy łącznie 180 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobre 28.11.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 180 20 i 180 5 czy łącznie 180 180 20 i 180 5 Do tego jak ktoś robi ścianki pionowe z karton-gipsu i je ociepla to musi dodać jeszcze dodatkowo kilkadziesiąt metrów kwadratowych. Ja podniosłem ścianke kolankową i tych ścianek nie dawałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 28.11.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 180 20 i 180 5 czy łącznie 180 180 20 i 180 5 Do tego jak ktoś robi ścianki pionowe z karton-gipsu i je ociepla to musi dodać jeszcze dodatkowo kilkadziesiąt metrów kwadratowych. Ja podniosłem ścianke kolankową i tych ścianek nie dawałem. Witam. Zapytam z ciekawości, o jakich "ściankach pionowych" piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobre 28.11.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 według projektu na poddaszu są dodatkowe ścianki oddalone o ok. 80 cm od zewnętrznych murowanych ścian tam gdzie jest wieniec. Tym samym zmniejsza się powierzchnia pomieszczeń na poddaszu. Fajnie to widać na rzucie poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 28.11.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 według projektu na poddaszu są dodatkowe ścianki oddalone o ok. 80 cm od zewnętrznych murowanych ścian tam gdzie jest wieniec. Tym samym zmniejsza się powierzchnia pomieszczeń na poddaszu. Fajnie to widać na rzucie poddasza Według projektu tam nie ma żadnych ścianek, to, co widzisz na tym przekroju to warstwy dachu wraz z jego ociepleniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobre 28.11.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 według projektu na poddaszu są dodatkowe ścianki oddalone o ok. 80 cm od zewnętrznych murowanych ścian tam gdzie jest wieniec. Tym samym zmniejsza się powierzchnia pomieszczeń na poddaszu. Fajnie to widać na rzucie poddasza Według projektu tam nie ma żadnych ścianek, to, co widzisz na tym przekroju to warstwy dachu wraz z jego ociepleniem Na priva wysłałem Ci rysunki. Zajrzyj i daj znać bo może w Librze I jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wójciki Trzy 28.11.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 W moim projekcie wygląda to tak samo. To nie jest ścianka, tylko przekrój dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 28.11.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 no właśnie, a ta ścianka pionowa czyli kolankowa jest ocieplona z zewnątrz tak jak elewacja pod sam dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmarek 01.12.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 no właśnie, a ta ścianka pionowa czyli kolankowa jest ocieplona z zewnątrz tak jak elewacja pod sam dach chłopaki z czego robiliście podbitkę i jak to mniej więcej cenowo was wyszło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anettka 02.12.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 no właśnie, a ta ścianka pionowa czyli kolankowa jest ocieplona z zewnątrz tak jak elewacja pod sam dach Mam pytanie o scianke w łazience, ta ktora jest nad wjazdem do garazu? Od zewnatrz jest pod dach jak pisze swimmer,ale miedzy styropianem ta wlasciwa sciana w lazience jest pustaka,jak to rozwiazaliscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IM1719501449 03.12.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 My podbitkę robiliśmy drewnianą.drewno - 1750 zł (po 25 zł/m2)robocizna - 35zł/mb z impregnacją od wewnętrznej strony i podwójne malowanie z zewnętrznej strony (2450zł)plus ok 500zł na impregnaty i lakierobejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swimmer 03.12.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 no właśnie, a ta ścianka pionowa czyli kolankowa jest ocieplona z zewnątrz tak jak elewacja pod sam dach Mam pytanie o scianke w łazience, ta ktora jest nad wjazdem do garazu? Od zewnatrz jest pod dach jak pisze swimmer,ale miedzy styropianem ta wlasciwa sciana w lazience jest pustaka,jak to rozwiazaliscie? niebardzo wiem, o co Ci chodzi, a narysowac to się tu chyba nie da. U mnie zarówno ten kawałek prosty nad garażem od skosu jak i ściana łazienki zostały ocieplone 15 wełny od zewnątrz czyli pod dachem tego spadu. nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi, ale prościej nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anettka 03.12.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 niebardzo wiem, o co Ci chodzi, a narysowac to się tu chyba nie da. U mnie zarówno ten kawałek prosty nad garażem od skosu jak i ściana łazienki zostały ocieplone 15 wełny od zewnątrz czyli pod dachem tego spadu. nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi, ale prościej nie umiem Czyli na sufit garażu,ktory juz nie jest w lazience tylko za ta scianka pod dachem tez masz wełne,dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts