ewa szymkiewicz 13.01.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Witam Ja również jestem zauroczona tymi domkami. Po dlugich przemyśleniach decyzja zapada budujemy Emanuelę. Projekt już zamówiliśmy, ma być przyslany w poniedzialek. Dzisiaj mój malżonek robi wjazd na dzialkę gdy tylko wróci z pracy swoje kroki tam kieruje, to wciąga. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina Mirgos 13.01.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Witam, My się właśnie wprowadziliśmy do Naszej Manueli. Dużo opisów jest w dzienniku budowy. Ale służę też podpowiedziami Czekam na pytania. A oto kilka fotek: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=32987&q=barda&k=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzia 13.01.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Cześć "Librowcy" !!!!Niedawno odkryłam forum i jestem tu nowa. W tym roku kupujemy działkę i chcemy zalać fundamenty. Oczywiście teraz jesteśmy na etapie projektu i najprawdopodobniej zdecydujemy się na Librę. Moja połówka wymyślił sobie podwójny garaż, a mnie w związku z tym przerażają koszty dachu, który i tak choć bardzo efektowny, wydaje się być kosztowny. Przez ten dach (jego urok i prwdopodobne koszyty) dostaję rozdwojenia jaźni. Czy ktoś mógłby podać kalkulację? Jak się ma balchodachówka i jej zużycie do dachówki? Koszty drewna nas nie przerażją, bo teściowie mają kawałek lasu, ale co do pozostałych materiałów to.... Zmiany jakie wprowadził Idkam bardzo mi odpowiadają. Ja chciałabym jeszcze zamknąć kuchnię i do kibelka dołożyć prysznic, ale nie mam pojęcia, czy się zmieści, jeśli w.c. będzie na ścianie kotłowni i garażu. W garażu chcemy zlikwidować jedno okno i "bawole oko" zamienić na normalne okienko. Czy bylibyście tak mili i wytłumaczli laikowi pojęcie ścianki kolankowej. Pa pozdrawiam.Magda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 13.01.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Cześć "Librowcy" !!!! Niedawno odkryłam forum i jestem tu nowa. W tym roku kupujemy działkę i chcemy zalać fundamenty. Oczywiście teraz jesteśmy na etapie projektu i najprawdopodobniej zdecydujemy się na Librę. Moja połówka wymyślił sobie podwójny garaż, a mnie w związku z tym przerażają koszty dachu, który i tak choć bardzo efektowny, wydaje się być kosztowny. Przez ten dach (jego urok i prwdopodobne koszyty) dostaję rozdwojenia jaźni. Czy ktoś mógłby podać kalkulację? Jak się ma balchodachówka i jej zużycie do dachówki? Koszty drewna nas nie przerażją, bo teściowie mają kawałek lasu, ale co do pozostałych materiałów to.... Witamy, witamy. Tak na marginesie cieszymy się, że ten projekt podoba się coraz większej grupie forumowiczów. W przypadku tego projektu wg. wycen jakie dostaliśmy, blacha to nie jest dobry wybór. Bardzo dużo odpadów. Wyceny z blachy i dachówki betonowej bardzo podobne, a efekt końcowy zdecydowanie inny. Zresztą sami Was hurtownicy o tym przekonają. Nasz dach z dachówki ceramicznej Creaton + więźba + akcesoria dachowe + blacha + robocizna = 45000. Z dachówki betonowej Euronit + więźba + akcesoria dachowe + blacha + robocizna = 38500. Ja chciałabym jeszcze zamknąć kuchnię i do kibelka dołożyć prysznic, ale nie mam pojęcia, czy się zmieści, jeśli w.c. będzie na ścianie kotłowni i garażu. W garażu chcemy zlikwidować jedno okno i "bawole oko" zamienić na normalne okienko. Z oknem też się zastanawiamy, bo okrągłe kosztuje ok. 1200 PLN. My prysznic zrobimy na górze w łazience na ścianie garderoby, troszkę w nią wchodząc by zamontować tylko drzwi a ścianki wyłożyć glazurą. Czy bylibyście tak mili i wytłumaczli laikowi pojęcie ścianki kolankowej. Ścianka kolankowa to ta ścianka, która zaczyna się od podłogi na poddaszu. Podnosząc ją de facto podnosisz dach o 25-30 cm powiększając optycznie powierzchnię użytkową i nie psujesz kształtu domku z zewnątrz. Służymy pomocą !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzia 13.01.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Witam, witam i dziękuję za tak szybką odpowiedź!!!My musimy mieć prysznic na dole, bo będą z nami mieszkali teściowie i bardzo chciałabym, żebyśmy mieli oddzielne łazienki. Musimy coś przykombinować, najwyżej zrezygnujemy ze spiżarni i jej kosztem powiększmy łazienkę. Przeglądałam projekt andromedy, ale tam z kolei gabinet jest malutki i nie ma możliwości powiększenia go, a przynajmniej ja takiej nie widzę. A tak w ogóle to dostaję pomieszania zmysłów od tych wszystkich projektów i zmian w nich. Najważniejsze, że zdecydowaliśmy sie na działkę i teraz to nam będzie zaprzątało uwagę. Idkam jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedż. A tak w ogóle to gdzie się będziecie budować? Pozdrawiam.Magda.P.S. My się będziemy budować pod W-wą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 14.01.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 A tak w ogóle to gdzie się będziecie budować? Okolice Lublina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BD 16.01.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 M&MDzięki za informację o kosztach. Mam jeszcze jedno pytanie na jaka oczyszczalnie się zdecydowaliscie bo my takze musimy o tym pomyśleć. Nasza działka tego wymaga. Zmiany mamy podobne- myślimy jeszcze tylko o podniesieniu ścianki kalankowej- nie analizowaliśmy jeszcze jakie dodatkowe koszty są z tym zwiazane. Prawdopodobnie też zostawimy na miejscu dolną łazienkę i spiżarnie- szkoda nam powieżchni garażu. A i jeszcze jedno- czy schody robicie wg projektu Domańskiego? No i ta papierkowa robota i bieganie po urzędach- jest tego stanowczo za duzo- chcielibyśmy w tym roku choć fundamenty postawić ale nie wiem czy to wypali. Zobaczymy. Pozdrawiamy B&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BD 16.01.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 wandzia?A Wy gdzie macie zamiar postawić domek??Pozdrawiam B&D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 16.01.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Mam jeszcze jedno pytanie na jaka oczyszczalnie się zdecydowaliscie bo my takze musimy o tym pomyśleć. Solarentz - podobno najlepsze, ale i najdroższe. Jeśli okaże się, że musimy wybrać tańszą to Nevexpol. Zmiany mamy podobne- myślimy jeszcze tylko o podniesieniu ścianki kalankowej- nie analizowaliśmy jeszcze jakie dodatkowe koszty są z tym zwiazane. Prawdopodobnie też zostawimy na miejscu dolną łazienkę i spiżarnie- szkoda nam powieżchni garażu. Ściana kolankowa ... kilkadziesiąt pustaków i to wszystko W związku z tym, iż nie bardzo mieścimy się z planowanymi schodami ... myślimy o pozostawieniu pierwotnej wersji projektu (bez zmian). A i jeszcze jedno- czy schody robicie wg projektu Domańskiego? Oj, w tej materi duuużo się pozmieniało (czyt. pozmieniała żona) No i ta papierkowa robota i bieganie po urzędach- jest tego stanowczo za duzo- chcielibyśmy w tym roku choć fundamenty postawić ale nie wiem czy to wypali. My złożyliśmy ju kwity w starostwie, czekamy na pozwolenie na budowę. mam nadzieję, że nie będzie problemów i w połowie lutego będziemy już biegali za kredytem. Pozdrawiamy M&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof52 29.01.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2005 Czy ktoś wybudował lub jest w trakcie budowy projektu LIBRA z serwisu nowydom.onet.pl ?? Chciałbym nawiązać kontakt z ludźmi którzy są w fazie ukończenia lub trakcie budowy tego projektu. Z góry dziękuje i pozdrawiam Kontakt: GG: 5842433 e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 30.01.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Witam, o ktory dom Libra chodzi?? Bo na stronie onet-u znalazlam ich az 4 . Jesli chodzi o numer WRH1034 to jest to projekt pracowni DOMUS (http://www.dobredomy.pl) i jest on dostepny do kupienia od jakis 7 m-cy. Z tego co mi wiadomo nigdzie jeszcze nie jest zbudowany ale jest na niego duzo chetnych . Generalnie jest b. podobny zewnetrznie do Manueli. Inaczej rozmieszczone sa wnetrza. Jesli chodzi o ten projekt, to ja zamierzam ruszac z nim na wiosne (jesli decyzja o warunkach zabudowy okaze sie przychylna ). Wiecej informacji znajdziesz w temacie: Czy ktoś budował LIBRĘ z firmy Domus. Zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof52 30.01.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Chodzi mi dokładnie o ten projekt http://nowydom.onet.pl/3517,projekt.html. Tak zgadza się, jest to dom z pracowni DOMUS . U mnie także jeżeli dobrze pójdzie to budowa ruszy wiosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 30.01.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 No to zapraszamy do tematu: Czy ktoś budował LIBRĘ z firmy Domus . Ja wlasnie jutro zawoze podanie o warunki zabudowy i jak tylko dostane pozytywna odpowiedz kupuje projekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomod 30.01.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 Witam My również zastanawiamy się nad budową Libry. W chwili obecnej jesteśmy na etapie szukania dzialki. Co do zmian to będą podbne jak u większości plus piwnica Pozdrowienia dla wszyskich Librowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 30.01.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 No to witamy w naszym gronie . My generalnie jestesmy juz zdecydowani, jutro zawozimy podanie o warunki zabudowy i jesli odpowiedza pozytywnie to kupujemy projekt i ruszamy na wiosne z budowa. Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata15 31.01.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Witam Wszystkich serdecznie!Ja również jestem zainteresowana projektem Libra. W listopadzie zeszłego roku wpadła mi w oko Manuela, potem zastanawiałam się na Salmą ale zdecydowanie najatrakcyjniejsza w chwili obecnej jest Libra. W ciągu najbliższym miesięcy mamy zamiar zakończyć sprawę działki. Jak się uda to może wylejemy na jesieni fundamenty. Bardzo mi zależy aby przed przystąpieniem do prac zobaczyć wybudowany dom. Mieszkamy w okolicach Warszawy, ale jestśmy z mężem gotowi pojechać na drugi koniec Polski aby ten dom zobaczyć. Jak już ktoś postawi ten domek bardzo proszę o kontakt. Co do zmian w projekcie, to jeszcze myślimy o drobnych poprawkach typu: likwidacja małego tarasu i wstawienie okna, likwidacja okna w garderobie. Cały czas myślę o ścince w łazince na poddaszu w celu odgrodzenia pomieszczenia na pralnię, a może to jest w projekcie? Pozdrawiam. Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata15 31.01.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Witam Wszystkich serdecznie!Ja również jestem zainteresowana projektem Libra. W listopadzie zeszłego roku wpadła mi w oko Manuela, potem zastanawiałam się na Salmą ale zdecydowanie najatrakcyjniejsza w chwili obecnej jest Libra. W ciągu najbliższym miesięcy mamy zamiar zakończyć sprawę działki. Jak się uda to może wylejemy na jesieni fundamenty. Bardzo mi zależy aby przed przystąpieniem do prac zobaczyć wybudowany dom. Mieszkamy w okolicach Warszawy, ale jestśmy z mężem gotowi pojechać na drugi koniec Polski aby ten dom zobaczyć. Jak już ktoś postawi ten domek bardzo proszę o kontakt. Co do zmian w projekcie, to jeszcze myślimy o drobnych poprawkach typu: likwidacja małego tarasu i wstawienie okna, likwidacja okna w garderobie. Cały czas myślę o ścince w łazince na poddaszu w celu odgrodzenia pomieszczenia na pralnię, a może to jest w projekcie? Pozdrawiam. Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 01.02.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 A rzeczywistość będzie bardziej okrutna. Myślę że różnica to ok.50tys.zł. Ty to umiesz człowieka pocieszyć. Chłopie za 50 kzł to ty cały dach zrobisz a nie tylko te 17m2. EBU głowa do góry, wybrałaś dość skomplikowany i nietani dom do budowy. Te parenaście metrów w ogólnym bilansie Ci nie zaważy. pozdrawiam Klaus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 01.02.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Witam wszystkich Librowców,także tych z odchyleniami do Virgo. No fajne domki sobie upatrzyliście, ale dlaczego nie Emanuela? Teraz jest jeszcze taka z podwójnym garażem.Ja chyba zdecyduję się na Emanuelę, wydaje mi się pod każdym względem lepsza. Ale może jestem w błędzie? Podzielcie się swoimi opiniami, może uratjecie mnie przed popełnieniem życiowego błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK 1719499663 10.02.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Witam. Przez ostatni tydzień intesywnie szukałem projektu i na 94% bedzie to Libra, niestety mam problem z kotłownią.Najlepszym sposobem byłoby zrobienie piwnicy ale nie wiem gdzie umieścić zejście. Moze coś podpowiecie.I jeszcze jedno: jak jest zrobiony kanał wentylacyjny z wc na parterze?Pozdrawiam DarekPs. Mój pierwszy post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts