Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no właśnie - ja za stan surowy zapłaciłem na górce cenowej...140 tys. ( robocizna 30) z dachówką ceramiczną oczywiście.reszta to bajka...i nikt mi nie wmówi, że jak ktoś tyle wywalił za stan surowy to sie zamknie w 300 czy 350...to marzenia. stan surowy to betka w porównaniu zwykończeniówką. mimo wszystko miłych marzeń :lol:

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

i nikt mi nie wmówi, że jak ktoś tyle wywalił za stan surowy to sie zamknie w 300 czy 350...to marzenia. stan surowy to betka w porównaniu zwykończeniówką. mimo wszystko miłych marzeń

Stan surowy, to stan surowy i każdy musi zapłacic mniej więcej tyle samo, przeciez nie mozna pocienić murów, czy stropu a i w materiałach takiej wielkiej rozpietości sie nie znajdzie, różnica 25-50%

Wykończeniówka to sprawa indywidualna, tu rozpietość cenowa jest ogromna.

Przykład kuchnia; mozna zrobic meble za 12tys a mozna spokojnie za 50 i więcej, czyli na kuchni masz różnicy 400%, to samo łazienki, kominki, schody,parkiety słowem cała reszta. Ja mówie: chcesz libre za 350tys. prosze bardzo, chcesz za 750tys. żaden problem, chcesz więcej no problem.

To oznacza, że zostalo Ci do wydania 210 tys. To teraz policz sobie koszt materiału na:

-okna

-drzwi

- elektryka

-hydraulika

-tynki wewnętrzne

- ogrzewanie

-jastrych

- elewacje

- podbitkę

-ocieplenie i wykończenie na surowo balkonów

a dopiero potem zaczniemy mówić o materiałach typu okładzina podłogowa, płytki i tym podobne pierdoły jak meble zy kleje do tego wszystkiego i jeśli do tego to wszystko jesteś w stanie wykonać sam ( bo masz uprawnienia np. elektryczne) to rzeczywiście jesteś GOŚĆ!!!

:o :o :o :o no i zapomniaem jeszcze ocieplenie i oklejenie płytami kartonowo - gipsowymi poddasza :lol:

To oznacza, że zostalo Ci do wydania 210 tys. To teraz policz sobie koszt materiału na:

-okna

-drzwi

- elektryka

-hydraulika

-tynki wewnętrzne

- ogrzewanie

-jastrych

- elewacje

- podbitkę

-ocieplenie i wykończenie na surowo balkonów

Elektryka - 2tys (wynająłem człowieka do kucia i rozprowadzenia kabli za 1tys, podłączyłem sam, bo mam uprawnienia projektowe w zakresie elektryki-automatyki, materiały do elektryki 1tys.)

hydraulika (w tym podłogówka w całości)- 5tys.

Tynki wewn. 10tys

okna - 14,5tys.

Brama garaż - 3tys

Drzwi - 5tys

Alarm - 1,5tys materiały, podłączałem sam

Wszystko oprócz elewacji, jastrchu, podbitki mam. Na to wydałem 40tys. Do stanu deweloperskiego muszsze zrobic wylewki (styropian i rurki na podłogówke już rozłożone), skosy na poddaszu, elewacje, doprowadzić gaz, na to potrzebuje 70 tys. Ekipy juz zaklepane. Czyli zostaje 100tys na wykończeniówke. Tak sie składa, że 2 lata temu wykańczałem mieszkanie 67metrów od stanu deweloperskiego i wydałem 50tys, więc wiem że w 100 sie zmieszcze z Liberką jak tylko będe chciał, ale moge wydac z łatwościa o 100tys więcej. Aha zaraz dostane ponad 10tys zwrotu Vatu, ale tego już nie będe odejmował od całości wydanej kasy.

Miło mi, że pomagasz mi liczyć moja kase, ale uwierz, że jestem w liczeniu dobry prawie tak samo jak Ty. ;)

Z tych wymienionych przez Ciebie zadań, nie wiem jeszcze ile kosztuje podbitka, a ocieplenie i wykończenie na surowo balkonów wrzucam do zrobienia elewacji. Z prac które zrobiłem sam to tylko wspomniana wcześniej elektryka, alarm i ułożenie styropianu na podłogach.

Aha, ile wg Ciebie musze wydać aby sie wprowadzić? Zobaczę o jaka kase sie spieramy :-)

pozdrawiam

no i tego niestety nie jestem w stanie Ci powiedziec, bo jak powiedziałes to kwestia tego co i za ile kupisz do wykończenia. Jeśli masz podłogówkę to na nią moższ położyć tylko: kamień, terakotę lub z drewna: finish parkiet lub deskę barlinecką, bo chodzi o dobre przewodnictwo. A to niestety kosztuje. Pewnie można oszczędzić i kupić panele za 19,90. Będzie taniej na dzień dobry, ale ile potem władujesz w ogrzewanie??? A piec już masz do tego gazu?? Zwykły czy kondensat?? A ile kosztowało Cię przyłącze gazu?? Bez kominka można mieszkać,bez podług i elewacji w zasadzie też. Elewacja: wełna 15 - 11600,- można taniej styropianem, a można w ogóle nie ocieplać - i koszt wełny to nie wszystko -do tego kleje, siatki, grunty, struktura i dopiero - pryszcz czyli robocizna. pogadamy jak już skończysz- jestem cierpliwy i mam czas, ale jak byłem na Twoim etapie też było różowo - w końcu w kieszeni dużo więcej niż 350,- niestety rzeczywistość często odbiega od teorii szczególnie przy budowaniu. polecam forum w tym względzie. Nasi koledzy zastanawiali się czy za 300 tys. da sie wybudować prosty dom z dachem dwuspadowym i doszli do ciekawych wniosków. A LIbra niestety do tanich projektów nie należy. Pozdrawiam i nie gniewaj sie, że studzę, ale lepiej wiedzieć za w czasu niż sie rozczarować. Pozdrawiam serdecznie.

Oj, swimmer swimmer, 7 grudnia napisałes że libre pod klucz mozna miec za 400tys, ja mówie że za 350 więc wychodzi na to że spieramy sie o 50tys, lub 12% licząc od 400 czyli nie tak dużo.

W kwesti kosztów mam taki plan:

Doprowadzenie do stanu deweloperskiego, czyli ogrzewanie, elewacja, skosy, 70tys. Z czego

skosy (wełna skalna 20+5+płyta + szpachlowanie i pomalowanie na biało) + elewacja styro 15, tynk akryl baranek w 2 kolorach tak jak w projekcie z tymi cokolikami, obróbkami okien i narożnymi przyporami - 32tys, fachowcy umówieni, jak tylko zrobie wylewki.

Wylewki + osprzęt do podłogówki (2 rozdzielacze + pierdoły) 6tys

Gaz + piec kondensat 2 funkcyjny DeDietrich 15tys - umowa podpisana, zadatkowane.

Drzwi wewnętrzne ~10tys

Szambo - 3tys.

Spływy z rynien + odpływ do rzeczki ~3tys.

Czyli wychodzi jakieś 69tys. + 180 które wydałem co do tej pory daje 250.

Zostaje 100tys na wykończeniówke, z czego kuchnia 20tys, łazienki 30tys, zostaje 50 na parkiety, schody wewn, malowanie i reszte. I powiedz mi czego mi zabraknie zeby zamieszkać? Nie musze kupowac wszystkich mebli nowych, bo większość moich mebli ma nie więcej jak 3 lata. Podziel sie swoim doswiadczeniem i wytknij 1 punkt, który mam niedoszacowany, albo pominięty.

pozdrawiam swiątecznie

Przepraszam że się wtrącę do tego sporu ale nie mogę sie powstrzymać od komentarza kiedy czytam jak spiera sie ktos co dopiero ma zamiar wykańczać swój dom i jest na etapie stanu surowego z kimś co już mieszka w wykonczonym bądź bez pewnych detali domu.

Pierwszy optymista liczy jak mu jeszcze dużo kasy zostało i wychodzi mu że nawet będzie go stać na złote klamki bo przecież zostaje mu jeszcze 50000 na parkiety,schody,malowanie i resztę choc jeszcze wcześniejszych etapow robót nawet nie powąchał już wie ile mu zostanie!

drugi juz wie ile wydał i ile jeszcze będzie musiał wydać choć pękło już pół bańki bo ten optymistyczny etap juz dawno ma za sobą.Rozumiem że różnice w kosztach budowy mogą mieć sporą rozpiętośc ponieważ jeden np taki jak ja nawet budując systemem gospodarczaym musiał w 100%finansować robociznę a wiadomo że ona jest bardzo droga jednak koszty robocizny w kosztach całej inwestycji myślę że nie przekraczają 20% natomiast pewne duże różnice mogą wystąpić w jakości materiałów do wykończenia i tak że Libra może kosztować nawet 700000 i się nie zdziwię ponieważ mnie kosztowała ponad 550 a jeszcze mam parę detali do skończenia i wcale nie uważam że mam jakieś ekstra wykończenie. Jeśli optymisto uważasz że 50000 to dużo na to co wymieniłeś to mocno sie zdziwisz i niewiem co masz na myśli pisząc i resztę bo już te schody,parkiety i malowanie pochłoną całą kase a o reszcie juz nie wspomnę . Ja na stan surowy wydałem tylko 180000 z oknami i wydawało mi sie że jak dołożę drugie tyle będe miał dom wykonczony na Tip Top a jak juz wydałem 350 i zacząłem juz liczyc mniej optymistycznie co mi jeszcze zostało do wykonczenia to wyszło mi że jeszcze 200 trzeba będzie dołożyć i tak niestety sie stało choc zapewniam was że wcale nie zamierzałem topic pieniedzy. Do US przedstawiłem rachunki na kwotę 370000 z czego zakwestionowano mi 50000 bo nie wszystko można odpisac, mareriały kupowałem sam i nie było tam jakiś ekstra gadżetów. Już więcej w tym temacie nie będę sie wypowiadał i nie będę polemizował bo i tak nie przekonam tego co lepiej wie , pozdrawiam jeszcze raz wszystkich .

Przepraszam że się wtrącę do tego sporu ale nie mogę sie powstrzymać od komentarza kiedy czytam jak spiera sie ktos co dopiero ma zamiar wykańczać swój dom i jest na etapie stanu surowego z kimś co już mieszka w wykonczonym bądź bez pewnych detali domu.

Pierwszy optymista liczy jak mu jeszcze dużo kasy zostało i wychodzi mu że nawet będzie go stać na złote klamki bo przecież zostaje mu jeszcze 50000 na parkiety,schody,malowanie i resztę choc jeszcze wcześniejszych etapow robót nawet nie powąchał już wie ile mu zostanie!

drugi juz wie ile wydał i ile jeszcze będzie musiał wydać choć pękło już pół bańki bo ten optymistyczny etap juz dawno ma za sobą.Rozumiem że różnice w kosztach budowy mogą mieć sporą rozpiętośc ponieważ jeden np taki jak ja nawet budując systemem gospodarczaym musiał w 100%finansować robociznę a wiadomo że ona jest bardzo droga jednak koszty robocizny w kosztach całej inwestycji myślę że nie przekraczają 20% natomiast pewne duże różnice mogą wystąpić w jakości materiałów do wykończenia i tak że Libra może kosztować nawet 700000 i się nie zdziwię ponieważ mnie kosztowała ponad 550 a jeszcze mam parę detali do skończenia i wcale nie uważam że mam jakieś ekstra wykończenie. Jeśli optymisto uważasz że 50000 to dużo na to co wymieniłeś to mocno sie zdziwisz i niewiem co masz na myśli pisząc i resztę bo już te schody,parkiety i malowanie pochłoną całą kase a o reszcie juz nie wspomnę . Ja na stan surowy wydałem tylko 180000 z oknami i wydawało mi sie że jak dołożę drugie tyle będe miał dom wykonczony na Tip Top a jak juz wydałem 350 i zacząłem juz liczyc mniej optymistycznie co mi jeszcze zostało do wykonczenia to wyszło mi że jeszcze 200 trzeba będzie dołożyć i tak niestety sie stało choc zapewniam was że wcale nie zamierzałem topic pieniedzy. Do US przedstawiłem rachunki na kwotę 370000 z czego zakwestionowano mi 50000 bo nie wszystko można odpisac, mareriały kupowałem sam i nie było tam jakiś ekstra gadżetów. Już więcej w tym temacie nie będę sie wypowiadał i nie będę polemizował bo i tak nie przekonam tego co lepiej wie , pozdrawiam jeszcze raz wszystkich .

A juz myślałem, że jestem chory...dzięki Ci, bo widzę, że nie choruję sam :wink:no i tym mało niestety dla budujących optymistycznym akcentem zakończmy polemikę w temacie kosztów. amen

Kończymy, kończymy, bo od tego ani krok sie nie posuniemy naprzód, pozostańmy przy swoich zdaniach, na szczescie nie buduje na kredyt i nie mam zadnego sztywnego budzetu.

Teraz pytanie konkretne. Jak macie zrobioną podłoge nad stropem, chodzi mi o konstrukcje pod płytę osb, bo w projekcie niestety tego nie ma. Tak sie składa że kiedy mi robili dach, nie zrobili konstrukcji pod podłoge stryszku, bo raz że nie było tego w projekcie, 2 że nie wiedzieli za bardzo jak, a 3 sie spieszyli i ja im odpuscilem. Teraz nadszedl czas aby to zrobic, nawet dachowcy sami zadzwonili w tej kwestii, tylko musze wymyslec jak to prawidlowo zrobic, i kupic material. Planuje jakies drewniane kantówki 6x10, od płatwi pod kątem prostym do jętek pod katem 45st, co 60cm.

Jezeli macie doświadczenia, zdjęcia z tego etapu to prosze o wklejenie.

pozdrawiam

A juz myślałem, że jestem chory...dzięki Ci, bo widzę, że nie choruję sam :wink:no i tym mało niestety dla budujących optymistycznym akcentem zakończmy polemikę w temacie kosztów. amen

Szlak mnie zaraz trafi w 100 % zgadzam się z swimmerem i RAIDER12 jak można w własnym dom u robić dziadostwo . Zgadzam się można wybudować dom za 350 Tys pytanie czy jak zobaczymy drzwi wewnętrzne z OBI za 350 złotych za sztukę to was szlak nie trafi ja wydałem za jedną sztukę 2000 złotych materiał dąb kolor wenge .

Schody firma Włodarczyk polecam oglądnąć galerię kwota nie powiem bo niektórych by powaliła na kolana ale nie oto chodzi , chodzi o to aby wszyscy co budują dom za przykładowe 350 tys mocno się zastanowili czy budują dom dla siebie , swojej rodzinny czy na sprzedaż ponieważ ja osobiście i podejrzewam kilka innych osób w płycie wiórowej i panelach na podłogach mieszkać bym nie mógł . nadmienie tylko dla niektórych że dom buduje się na całe życie a nie na kilka lat . wiec materiały użyte do budowy domu zaprocentują nie w 1 roku użytkowania tylko dopiero w 5 lub dziesiątym , Znam ludzi osobiście którzy budowali tanio teraz musza wszystko wymieniać na nowe rozwalać ściany . kuć gipsować i malować

Ale burza tutaj przeszła :wink:

Proat - twoje 350tys to twoje 350tys -duzo zrobisz sam i tyle ci wyjdzie, Jacob pokazal ze można. Typowy zjadacz chleba , ktory zatrudnia ludzi do roboty straci 450-500tys i basta

Ja pamietam, jak skonczylem stan surowy to mialem 200tys jescze w kieszeni i mowilem do żony: " ..Halyna zrobimy tą bude z palcem w d... za te 350tys..."

od tego czasu juz wzialem kredyt gotówkowy 30tys i jeszcze kupe siana wlozylem ze skarpety :lol: i juz zaczlem pare rzyczy robic sam (jak chocby schody zewn. i taras - dlaczego ? bo mi zawołali 4tys za robote i powiedzialem sobie - o nie! za pare dni tak prostej roboty?! :evil: )

Tak czy siak koncze PAnowie ! Koncze ! chwalmy PAna!!!! :wink:

jeszcze miesiac i sie wprowadzam...

I jak ktos mi powie za rok czy dwa - Arek wybuduj mi dom- dopilnuj... to jak zasadze kopa w tyłek to... :evil:

Happy New Year !

jak masz tyle kasy na schody to wejdź na stronę Marchewka lub Domański. tam są dopiero wynalazki extra właśnie w tych kwotach...

Robiłem chłopaki wycenę i u marchewki i u Domańskiego u wszystkich koszt schodów ażurowych z dębu blaty grube na 5 cm i balustrady z nierdzewni przekraczał grubo 40 tys złotych . u Włodarczyka niewiele ponad 30 tys . Wiem że cena zabójcza ale firma jest bardzo porządna świetne podejście i doradztwo . Analizowałem liczyłem i doszedłem do wniosku pierd……….. o jeden rok dłużej będę spłacał kredyt … A w naszym domu to schody jak mebel widoczne z każdej strony ……

No ale przecież jestem chory wiec i na mózg mi się rzuciło……..

Pozdrawiam chłopaki

W kwestii schodów mam juz mniej wiecej wykonawce. Jest to lokalny stolarz z Józefowa, robił schody mojemu przyszłemu sąsiadowi. Ja nie bede miał schodów ażurowych, bo mam juz je wylane z betonu. Schody dębowe z balustradą 20tys. jak wezme u niego w pakiecie komplet drzwi wewn. za 8tys to cena za całość 26tys. Drzwi mi zrobi jakie mu narysuje, z szybkami esami floresami co tylko wymysle. Jakość tego naprawde dobra, jedyny minus to facet jest obłożony robota i ciężko u niego o terminowość, trzeba uzbroić sie w cierpliwość.

Co do kosztów, to przeznaczałem na te 2 cele 30tys, a widać że da sie to zrobic za 26 więc podbijam stawke i twierdze że sie wprowadze za 346tys. ;) :D , oczywiście żartuje, Rider i Swimmer nie nerwujcie sie.

Nadal prosze o zdjęcia konstrukcji pod podłogę stryszku.

pozdrawiam

kurcze niestety żadnych nie posiadam, ale rzeczywiście były tam kantówki i wełna pomiędzy nie, bo strych mam nieocieplony z wyłazem do komina. Co do schodów ja też mam wylewane z kutymi balustradami - parę stron wcześniej są na zdjęciach. Stopnice będą dębowe, poręcze z drewna giętego dębowego , podstopnice białe - coby lekkości nadać - na razie o nich nie myslę, bo kończę górę i siebie.. :lol:

a mam pytanie do tych co mają już tarasy na zewnątrz: czy fundament posadowiliście na wysokości posadowienia budynku jak w projekcie czy inaczej? I z czego je wykonaliście: wylewany w całości czy murowany z bloczków fundamentowych , a wylewana tylko szlichta? A może ktoś z Was układał a klinkieru? pozdro. swimmer aha jak ktoś chce zdjęcia balkonów z kapinosami to prześlę do wklejenia, bo..sam nie umiem, a nie mam czasu żeby metodą prób i błędów kombinacje uskuteczniać :wink:

Librowicze - szczęśliwego nowego roku, szampańskiej zabawy, żebyśmy wszyscy w totka wygrali, materiały i robota staniały, a co najważniejsze żeby nam zdrowia na te budowy starczyło :D

PROAT1 - ja mam 18x8 w odległości jakieś 70-80cm, zrobiłbym ci fotki ale jakieś 2 tyg. temu ociepliłem.Twoi wykonawcy powinni Ci doradzić.

pozdrawiam

Co do kosztów, to przeznaczałem na te 2 cele 30tys, a widać że da sie to zrobic za 26 więc podbijam stawke i twierdze że sie wprowadze za 346tys. ;) :D , oczywiście żartuje, Rider i Swimmer nie nerwujcie sie.

pozdrawiam

My braliśmy drzwi i ościeżnice z polskone "quatro soft" http://www.pol-skone.pl/public/Image/Quattro_soft2.jpg (ok 12 tys. za wszystkie), kolor orzech (nawet niezłe).

schody zaś mamy kręte a dębowe, ażurowe (koszt 5,5 tys.) - wykonane przez znajomego z mojego dębu.

;)