Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a mam pytanie do tych co mają już tarasy na zewnątrz: czy fundament posadowiliście na wysokości posadowienia budynku jak w projekcie czy inaczej? I z czego je wykonaliście: wylewany w całości czy murowany z bloczków fundamentowych , a wylewana tylko szlichta? A może ktoś z Was układał a klinkieru?

Ja mam z tyłu jeden duży taras z którego mam wyjście z kuchni i duzych drzwi z salonu.

http://img237.imageshack.us/img237/1339/grudzie2008029fe1.jpg

http://img237.imageshack.us/img237/grudzie2008029fe1.jpg/1/w800.png

Zrobiony w nastepujący sposób:

Fundament wyzej niż ławy pod budynek, jakieś 30 cm głębokości. Na to jedna warstwa bloczków na płasko i 3 na sztorc, w środek planowałem dać zagęszczony piasek i wyłożyc taras kostką granitową, taką jak podwórko, ale teraz skłaniam sie nad wyłożeniem tarasu deskami tarasowymi, bardzo fajnie sie po tym biega na boso, nie tak jak po zimnej kostce. Jeżeli bedzie drewno to zamiast piasku dam żwirek, na to gary i deski. Wykładac tarasu płytkami nie chce, bo mam go od południa i nie chce sie denerwować jak mi płytki będą odpadać, co przy naszych zimach jest nieuniknione. Schody wejściowe niestety mam wylane z betonu, ale docelowo je skuje i zrobie też w kostce .

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze niestety żadnych nie posiadam, ale rzeczywiście były tam kantówki i wełna pomiędzy nie, bo strych mam nieocieplony z wyłazem do komina. Co do schodów ja też mam wylewane z kutymi balustradami - parę stron wcześniej są na zdjęciach. Stopnice będą dębowe, poręcze z drewna giętego dębowego , podstopnice białe - coby lekkości nadać - na razie o nich nie myslę, bo kończę górę i siebie.. :lol:

a mam pytanie do tych co mają już tarasy na zewnątrz: czy fundament posadowiliście na wysokości posadowienia budynku jak w projekcie czy inaczej? I z czego je wykonaliście: wylewany w całości czy murowany z bloczków fundamentowych , a wylewana tylko szlichta? A może ktoś z Was układał a klinkieru? pozdro. swimmer aha jak ktoś chce zdjęcia balkonów z kapinosami to prześlę do wklejenia, bo..sam nie umiem, a nie mam czasu żeby metodą prób i błędów kombinacje uskuteczniać :wink:

Witajcie Librowicze !!! Ależ tu było gorąco na forum :lol: . Ja skończyłem stan surowy (bez okien) za prawie 200 (Libra II) ze wszystkimi kosztami od samego początku. Więcej niż opisujecie więc aż mi skóra cierpnie na myśl ile jeszcze do wydania !!! Ale mam nadzieję, że jakoś dam radę......

Jeśli chodzi o taras..y to robiliśmy je od razu w momencie kiedy kładliśmy fundamenty. Zalane były w całości włącznie z fundamentami domu, później bloczki fundamentowe i wylewka na górę. Chyba mam fotki na mojej stronie.

Aha fotki balkonów możesz wysłać chętnie zobaczę i wkleję jak najszybciej. Mam w końcu wolne aż do 5 stycznia !

Poza tym Kochani Librowicze Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2009 !!!

Ciao

kurcze niestety żadnych nie posiadam, ale rzeczywiście były tam kantówki i wełna pomiędzy nie, bo strych mam nieocieplony z wyłazem do komina. Co do schodów ja też mam wylewane z kutymi balustradami - parę stron wcześniej są na zdjęciach. Stopnice będą dębowe, poręcze z drewna giętego dębowego , podstopnice białe - coby lekkości nadać - na razie o nich nie myslę, bo kończę górę i siebie.. :lol:

a mam pytanie do tych co mają już tarasy na zewnątrz: czy fundament posadowiliście na wysokości posadowienia budynku jak w projekcie czy inaczej? I z czego je wykonaliście: wylewany w całości czy murowany z bloczków fundamentowych , a wylewana tylko szlichta? A może ktoś z Was układał a klinkieru? pozdro. swimmer aha jak ktoś chce zdjęcia balkonów z kapinosami to prześlę do wklejenia, bo..sam nie umiem, a nie mam czasu żeby metodą prób i błędów kombinacje uskuteczniać :wink:

Witajcie Librowicze !!! Ależ tu było gorąco na forum :lol: . Ja skończyłem stan surowy (bez okien) za prawie 200 (Libra II) ze wszystkimi kosztami od samego początku. Więcej niż opisujecie więc aż mi skóra cierpnie na myśl ile jeszcze do wydania !!! Ale mam nadzieję, że jakoś dam radę......

Jeśli chodzi o taras..y to robiliśmy je od razu w momencie kiedy kładliśmy fundamenty. Zalane były w całości włącznie z fundamentami domu, później bloczki fundamentowe i wylewka na górę. Chyba mam fotki na mojej stronie.

Aha fotki balkonów możesz wysłać chętnie zobaczę i wkleję jak najszybciej. Mam w końcu wolne aż do 5 stycznia !

Poza tym Kochani Librowicze Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2009 !!!

Ciao

Witam ja robiłem tarasy wylewane z betonu fundament + schody a łuk był murowany z cegły i otynkowany oczywiście na zaizolowanym wcześniej fundamencie tak aby cegła nie ciągła wilgoci . problem jest faktycznie z materiałem do obłożenia najlepszy byłby piaskowiec ( ponieważ prosta jest jego obróbka dokładnie chodzi o wycinanie łuków ) no ale koszty , koszty …Kładąc płytki pojawia się ten sam problem co w balkonach a nawet większy ponieważ łuk w stopniach nie jest jednolity tylko zwęża się ku donicy ( tył ) lub garażu ( przód ) wiec jeśli ktoś obkładał już tarasiki bardzo proszę o sugestię i jakieś rozwiązanie no i oczywiście przewidywane koszty materiału …..

A tak na marginesie to jestem na etapie wybierania płytek do łazienek koszmar koszmar już tydzień się wykłócam z moją lubą i dalej nic nie wybrałem wszędzie tylko popiel , beż i brąz a ceny zabójcze szczególnie za płateczki które są na sztuki

Witam,

PILNIE potrzebuję zestawienia elementów więźby dachowej LIBRY.

(szczegolnie interesują mnie wymiary krokwi, płatwi itd. - wysokość, grubość, długość). Możecie pomóc :lol:

(zamówiliśmy projekt Opałek, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Librę - mamy możliwość zamówienia w tej chwili wszystkich elementów więźby dachowej o ile uda nam się zdobyć info.)

Będę wdzieczna za przesłanie informacji na adres [email protected]

Witam,

(szczegolnie interesują mnie wymiary krokwi, płatwi itd. - wysokość, grubość, długość). Możecie pomóc :lol:

(zamówiliśmy projekt Opałek, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Librę - mamy możliwość zamówienia w tej chwili wszystkich elementów więźby dachowej o ile uda nam się zdobyć info.)

done 8)

Witam,

A ja bym chcial, ale niestety...majster obliczał i okroił, a do tego miałem podniesiona ściankę kolankową więc nie wiem co on wystrugał dokładnie.

martamarta750 napisał:

Witam,

(szczegolnie interesują mnie wymiary krokwi, płatwi itd. - wysokość, grubość, długość). Możecie pomóc

Ale się naczytałem o kosztach i widzę że jeszcze trochę to wrócimy do czasów jak wszyscy mówili że za 200T pod klucz mają dom by po pewnym czasie przyznać się do prawdziwych kosztów :lol: Ja mam w założeniach 450T i nie wiem czy starczy a szaleństw u mnie nie ma.

Wracając do pytania o więźbę to ja ja mam libre2 i trochę mi majster z kierownikiem pozmieniali, zestawienie na priwata wyślę.

pozdrawiam wszystkich librowiczów

Swimmer o dzięki Ci wielkie dobry człowieku :lol: Jakbyś miał problem z wklejaniem - służę pomocą.

Wiem, że temat już się pojawiał - przejrzałam wątek. Zbieram teraz wyceny od wykonawców czy możecie mi określić mniej więcej koszty SSO ? Zwłaszcza interesują mnie w tym określeniu koszty ekipy 8) I koszty wykonania dachu (materiały+robocizna)?

dachówka 22 tys.- Rupp Ceramika - sirius 13/ więźba 10 tys, okna fakro -1200 za jedno - oba w łazience na górze z mikowentylacją i od razu przestrzegam - im mniej tych okien w połaci tym lepiej...podczas mrozów do - 20 zamarzły od wewnątrz. Pytałem - nie tylko u mnie sople wisiały, jak ktoś miał kaloryfery na pełna parę włączone to te sople..... płynęły. Robocizna nie wiem ile bo ugadałem się za całość domu na 30tys.

Witam,

Bardzo Wam dziękuję dobrzy ludzie za przeslane zestawienia elementow wieźby dachowej LIBRY :D

Mam jeszcze jedną prośbę - czy może ktoś ma "odchudzone" zestawienie więźby dachowej? (krokiwie o wys. 0,18 czy też 0,16 zamias 0,20 i cała reszta analogicznie...).

Jeżeli możecie prześlijcie proszę na [email protected].

Z góry dziękuję!

P.S. . CZY PODNOSILIŚCIE SCIANKĘ KOLANKOWĄ? JEŻELI TAK, TO DO JAKIEJ WYSKOŚCI?

Witam!

Sprzeadm nowy projekt domu LIBRA z podwójnym garażem-odbicie lustrzane.Projekt jest oczywiście czysty,w 4 egzemplarzacg wraz z materiałami pomocniczymi.Nie ukrywam,że z żalem sprzedaję ten projekt lecz jesteśmy zmuszeni do zrobienia projektu indywidualnego.

Mam również do sprzedania projekt niedużego sklepu/pawilonu handlowo-usługowego.

Kontakt: [email protected] ,604-432-369

Pozdawiam!

Po co chcesz odchudzać więźbę? Dużo na tym nie zaoszczędzisz.

Co do ścianki kolankowej to ja nie podnosiłem, bo wg mnie to dużo psuje, dom traci proporcje, ale każdy ma swój gust.

Problem w tym, że w naszym lesie nie ma takich drzew... :D