Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przepraszam że się wtrącę do tego sporu ale nie mogę sie powstrzymać od komentarza kiedy czytam jak spiera sie ktos co dopiero ma zamiar wykańczać swój dom i jest na etapie stanu surowego z kimś co już mieszka w wykonczonym bądź bez pewnych detali domu.

Pierwszy optymista liczy jak mu jeszcze dużo kasy zostało i wychodzi mu że nawet będzie go stać na złote klamki bo przecież zostaje mu jeszcze 50000 na parkiety,schody,malowanie i resztę choc jeszcze wcześniejszych etapow robót nawet nie powąchał już wie ile mu zostanie!

drugi juz wie ile wydał i ile jeszcze będzie musiał wydać choć pękło już pół bańki bo ten optymistyczny etap juz dawno ma za sobą.Rozumiem że różnice w kosztach budowy mogą mieć sporą rozpiętośc ponieważ jeden np taki jak ja nawet budując systemem gospodarczaym musiał w 100%finansować robociznę a wiadomo że ona jest bardzo droga jednak koszty robocizny w kosztach całej inwestycji myślę że nie przekraczają 20% natomiast pewne duże różnice mogą wystąpić w jakości materiałów do wykończenia i tak że Libra może kosztować nawet 700000 i się nie zdziwię ponieważ mnie kosztowała ponad 550 a jeszcze mam parę detali do skończenia i wcale nie uważam że mam jakieś ekstra wykończenie. Jeśli optymisto uważasz że 50000 to dużo na to co wymieniłeś to mocno sie zdziwisz i niewiem co masz na myśli pisząc i resztę bo już te schody,parkiety i malowanie pochłoną całą kase a o reszcie juz nie wspomnę . Ja na stan surowy wydałem tylko 180000 z oknami i wydawało mi sie że jak dołożę drugie tyle będe miał dom wykonczony na Tip Top a jak juz wydałem 350 i zacząłem juz liczyc mniej optymistycznie co mi jeszcze zostało do wykonczenia to wyszło mi że jeszcze 200 trzeba będzie dołożyć i tak niestety sie stało choc zapewniam was że wcale nie zamierzałem topic pieniedzy. Do US przedstawiłem rachunki na kwotę 370000 z czego zakwestionowano mi 50000 bo nie wszystko można odpisac, mareriały kupowałem sam i nie było tam jakiś ekstra gadżetów. Już więcej w tym temacie nie będę sie wypowiadał i nie będę polemizował bo i tak nie przekonam tego co lepiej wie , pozdrawiam jeszcze raz wszystkich .

A juz myślałem, że jestem chory...dzięki Ci, bo widzę, że nie choruję sam :wink:no i tym mało niestety dla budujących optymistycznym akcentem zakończmy polemikę w temacie kosztów. amen

Szlak mnie zaraz trafi w 100 % zgadzam się z swimmerem i RAIDER12 jak można w własnym dom u robić dziadostwo . Zgadzam się można wybudować dom za 350 Tys pytanie czy jak zobaczymy drzwi wewnętrzne z OBI za 350 złotych za sztukę to was szlak nie trafi ja wydałem za jedną sztukę 2000 złotych materiał dąb kolor wenge .

Schody firma Włodarczyk polecam oglądnąć galerię kwota nie powiem bo niektórych by powaliła na kolana ale nie oto chodzi , chodzi o to aby wszyscy co budują dom za przykładowe 350 tys mocno się zastanowili czy budują dom dla siebie , swojej rodzinny czy na sprzedaż ponieważ ja osobiście i podejrzewam kilka innych osób w płycie wiórowej i panelach na podłogach mieszkać bym nie mógł . nadmienie tylko dla niektórych że dom buduje się na całe życie a nie na kilka lat . wiec materiały użyte do budowy domu zaprocentują nie w 1 roku użytkowania tylko dopiero w 5 lub dziesiątym , Znam ludzi osobiście którzy budowali tanio teraz musza wszystko wymieniać na nowe rozwalać ściany . kuć gipsować i malować

Podzielamy zdanie tmarek, Swimmer, RAIDER12 co do kosztów budowy. Nie zgodzimy się z jednym: ..."jak można w własnym dom u robić dziadostwo"..., gdyż nie jest to rzeczą gustu, bo o tym się nie dyskutuje, ale jak sądzimy zasobnością portfela...

W każdym razie zadane pytanie ..ile wystarczy, czy ile potrzeba $ na Librę jest... Należałoby zacząć od specyfikacji i zestawień, a potem można to porównać.

Jak np mogę konkurować z ogólną cena tynków, skoro mam librę podpiwniczoną i rozmuchane ściany coby metraż był większy, jak można porównać "kwadratowe" okna łącznie z tym "luftem" przy drzwiach wejściowych koloru białego, z łukami, oknem okrągłym w obustronnym kolorze złoty dąb? Jak można porównać instalację elektryczną do zaświecania żarówek z tą gdzie są rolety z centralnym sterowaniem, sieć internetowa w całym domu, oraz alarm którym można niemal wodę spuścić w toalecie? (ogólnie 1,6km kabli)... Nie da się porównać instalacji CO z grawitacyjną wentylacją z mechaniczną, kanałami pod klimę i gdzie tam jeszcze rekuperator postawiono.

Bardzo rzadko wypowiadam się tutaj w kwestii kosztów, gdyż nie budujemy wg szablonowego projektu i każdy mój wydatek na materiały i za robociznę jest większy, ale niekoniecznie wyższy. Czytam, że ktoś ma okna za 14tys, a my płaciliśmy 24,5tys +drzwi garażowe 6,3 tys+ 1,6tys napęd. Wcale nie przepłaciliśmy, bo okien mamy więcej, a drzwi garażowe 4,5m x 2,6m. Jedni mają rolety inni nie. Jedni gonty na dachu, inni dachówkę angubowaną. Jedni siatkę na słupach inni kute bramy za 50tys. Temat kosztów budowy to temat rzeka. Nasza budowa się wlecze, bo wg portfela winniśmy postawić dom za 350tys, ale wg marzeń i tego co chcemy osiągnąć bankowo 500tys braknie, a że nie zaciągamy kredytów z zasady poddaję pod wątpliwość możliwość przeprowadzki się do wymarzonego domku w tym roku...

Co lepsze? Taniej i szybciej zamieszkać? Może taniej, ale nie w bloku? ...a i ogródka jest kawałek... Może jednak budować z kredytu i wprowadzić się w rok od wykopu? Każdy musi ocenić sam. Jednak jeśli mowa o kosztach to lepiej wyrażać je dokładnie np za szt, czy za 1m2, a już napewno napisać jakie okna, ile ich, ile metrów, z jakich konkretnie materiałów.

Teraz będziemy zaglądać tu częściej i pojawią się nowe fotosy. Kurs EUR/PLN jak dla mnie korzystny (export), czas się wybudzić i ruszyć dalej w podróż do spełnienia marzeń.

Pozdrawiam Librowiczów :D

oj poleciałeś podoba mi się pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

FOTY NA FORUM. Mało tutaj zdjęć, nie każdy wie w jaki sposób uwidocznić je na forum.

Pisaliśmy (raz pisze mąż, innym razem ja, ale ogólnie oboje podpisujemy się pod postami) wyżej tzn podaliśmy dwa linki do tematu. Można też galerię utworzyć na serwerze muratora. Po zalogowaniu się do portalu na stronie głównej (nie na forum) obok nicka i informacji o zalogowaniu jest link "mój dom" -po kliknięciu w niego w kolejnym oknie "moja galeria". Dalej już tylko postępować zgodnie ze wskazówkami. Życzymy powodzonka i czekamy na więcej fotosów -zwłaszcza wykończeniówki.. Najczęściej budowniczowie "w przedzień" przeprowadzki popadają w euforię i zapominają o nas -forumowiczach i nawet tu nie zaglądają... , że o zdjęciach nie wspomnę.

SCHODY. Czy ktoś z was podobnie jak my podpiwniczał dom, ma schody do pwinicy pod tymi na poddasze i udało mu się mimo wszystko wykonać schody ażurowe ?, a zarazem zamknąć nieco przestrzeń "klatki schodowej", żeby nie wiało za bardzo ?

U nas jest tak, że schody na poddasze mają być ażurowe, jednak nie da się ich zabudować "szczelnie". Pod tymi schodami jest zejście do piwnicy (otwarte-bez drzwi). Po zejściu do piwnicy nijak nie szło wykombinować drzwi zamykających klatkę, a więc znowu przestrzeń i mały korytarzyk z przestrzenią. Potem już drzwi do pomieszczeń (kotłownia, łazienka, pokój, pomieszczenie gospodarcze, oraz 40m2 dla naszych synów z wyjściem na działkę -może bilard i barek, może jakieś lustra na ścianach, bo średniak tańczy hip-hop-jakoś sobie chłopcy to zagospodarują). W każdym razie, mimo iż docelowo piwnica ma być ogrzewana obawiamy się wichury na klatce schodowej. Nie wiemy co tam wymyśleć. Schody ażurowe dodają takiego uroku, że trudno z nich zrezygnować. Może już ktoś wykombinował coś sensownego w podobnym przypadku ?

Jak liczona jest powierzchnia użytkowa Libry II? Według jakiej normy? Czy wliczany jest do niej garaż i pomieszczenie gospodarcze?

Chodzi o to czy ten projekt można zrealizować w programie "rodzina na swoim" ? A może ktoś już tak buduje?

thx

Jak można porównać instalację elektryczną tą do zaświecania żarówek z tą, gdzie są rolety z centralnym sterowaniem, sieć internetowa w całym domu, oraz alarm którym można niemal wodę spuścić w toalecie? (ogólnie 1,6km kabli)

Pijesz chyba do mnie to odpisze.

Z ta siecia internetową w domu to rzeczywiście, technologia kosmiczna.

1 accespoint linksysa za 300zł załatwia wszystko, no chyba że ktoś chce chodzić z laptopem po domu przypietym kablem do sieciówki. A nawet jak ktoś chce zrobic sieć przewodową cat5 to wyjdzie jeszcze taniej.

Alarm mam na satelu integra, czujniki ruchu służa jednoczesnie do wykrycia intruza jak i sterowania oświetleniem w korytarzu, kuchni, na schodach, wiatrołapie, garażu. Kable do rolet mam wrzucone na wszelki wypadek. Całość elektryki wyniosła mnie ok 3 tys zł. (wczesniej pisałem o 2, ale dodałem pare gadżetów, min mam zrobiony układ awaryjnego zasilania z agregatu który sam sie odpala po zaniku napięcia z sieci). Przewodów u mnie poszło 900m, ale jeszcze przed zrobieniem wylewek dorzuce ze 200m przewodu do pomiaru temp we wszystkich pomieszczeniach i we wszytkich pętlach podłogówki.

a że nie zaciągamy kredytów z zasady

Popieram, ja tez zasuwam z miesiąca na miesiąc :D . Wahałem się nad małym kredytem 100-120tys na wykończenie ale w dobie ostatnich kryzysów ciesze sie z tego że martwie sie głównie o zdrowie a nie o to czy zarobie na ratę.

Niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i ambicji za tyle za ile chce. Jest takie przysłowie "jeżeli czegoś sie nie da zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie, przyjdzie i to zrobi"

1 accespoint linksysa za 300zł załatwia wszystko, no chyba że ktoś chce chodzić z laptopem po domu przypietym kablem do sieciówki. A nawet jak ktoś chce zrobic sieć przewodową cat5 to wyjdzie jeszcze taniej.

Po 1. PROAT1 nie "piję" do Ciebie - napisałem ogólnie o kosztach budowy....

Po 2. (jeśli już Ty "pijesz do mnie) to sieć internetowa nie jest technologią kosmiczną - lecz w kontekście kosztów...odgrywa jakąś rolę, a płaci się od punktu przyłącza choćby elektrykowi.... punkt to punkt

Po 3. accespoint za 300zł - może i skrętka nie jest droga, jednak jak doliczysz gniazdka to już jest coś. Masz laptopa ? :o - gratuluję ! :D Jak zapewne wiesz sieć radiowa którą notabene też mam na każdej kondygnacji osobno (w piwnicy rwało) "tnie" przepustowość, a że mam 3 synów w wieku tych grających po sieci radiowej "pingi" za duże.

Pisząc o moich porównaniach budynków miałem na myśli, żeby pisać dokładniej czego cena dotyczy i co zawiera, a co dokonano własnymi "ręcami" -jeśli to pomoże zrozumieć Ci mój post :p

Jeśli wydałeś 3tys zł to super, mnie sam elektryk za robotę wykasował 3,5 tys :(

Niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i ambicji za tyle za ile chce.

Zgadzam się z tym. Tutaj jednak to jest tak jak w kawałach, gdzie 3 osoby się chwalą (w tym przypadku jak to mało kasy wydało na budowę)..., a morał jest taki, że najlepiej chwalić się ostatnim...

NIE CHCĘ, aby kolejnym forumowiczom przyszło do głowy, że "do nich pije" to dodam jeszcze na koniec, iż pisząc o kosztach, a dokładniej ...pisząc porównania - miałem na myśli, że nie mogę równać się tymi co wydali mniej - czytaj nie mogę się pochwalić, że wydałem mniej, czy coś wyszło mnie taniej - bo chałupa większa i podpiwniczona, metraż większy - a to już samo robi więcej do zapłaty... :-?

Po 1. PROAT1 nie "piję" do Ciebie - napisałem ogólnie o kosztach budowy....

Po 2. (jeśli już Ty "pijesz do mnie) to sieć internetowa nie jest technologią kosmiczną - lecz w kontekście kosztów...odgrywa jakąś rolę, a płaci się od punktu przyłącza choćby elektrykowi.... punkt to punkt

Po 3. accespoint za 300zł - może i skrętka nie jest droga, jednak jak doliczysz gniazdka to już jest coś. Masz laptopa ? :o - gratuluję ! :D Jak zapewne wiesz sieć radiowa którą notabene też mam na każdej kondygnacji osobno (w piwnicy rwało) "tnie" przepustowość, a że mam 3 synów w wieku tych grających po sieci radiowej "pingi" za duże.

Pisząc o moich porównaniach budynków miałem na myśli, żeby pisać dokładniej czego cena dotyczy i co zawiera, a co dokonano własnymi "ręcami" -jeśli to pomoże zrozumieć Ci mój post :p

Jeśli wydałeś 3tys zł to super, mnie sam elektryk za robotę wykasował 3,5 tys :(

Niech każdy buduje na miarę swoich możliwości i ambicji za tyle za ile chce.

Zgadzam się z tym. Tutaj jednak to jest tak jak w kawałach, gdzie 3 osoby się chwalą (w tym przypadku jak to mało kasy wydało na budowę)..., a morał jest taki, że najlepiej chwalić się ostatnim...

NIE CHCĘ, aby kolejnym forumowiczom przyszło do głowy, że "do nich pije" to dodam jeszcze na koniec, iż pisząc o kosztach, a dokładniej ...pisząc porównania - miałem na myśli, że nie mogę równać się tymi co wydali mniej - czytaj nie mogę się pochwalić, że wydałem mniej, czy coś wyszło mnie taniej - bo chałupa większa i podpiwniczona, metraż większy - a to już samo robi więcej do zapłaty... :-?

Chłopaki dajcie spokój takie stare chłopy a zachowują się jak dzieciaki z podwórka lepiej zacznijcie pisać o czymś pożytecznym a nie w kółko tylko ile ktoś wydał ile ktoś zaoszczędził co kto ma, gdzie kupił i ile wytargował czy na kredyt czy gotówka dajcie spokój bo to i tak nic nie zmieni . Żyjemy w dziwnych czasach i każdy z nas ma inną sytuacje, jeden buduje za własną kasę super tylko się cieszyć jeden za kredyt i też dobrze ponieważ jedna i druga opcja daje nam możliwość spełnienia swoich marzeń.

Wiec librowicze do roboty ja maluje już od tygodnia ściany i jak widzę wałek to mi słabo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Taleja pytasz o dach - dachówka to winerberger miedziana angoba albo czerwona, już nie pamiętam a elewacja wymaga jeszcze poprawek no i trzeba pomalować ( tynk to ziarno 2,5 mm).

swimmer nasz synek uwielbia rybki i szczerze mówiąc najbardziej cieszyłam się urządzając jego pokój, sama malowałam ściany;-)

http://images29.fotosik.pl/322/04137718fe6896b7med.jpg

http://images45.fotosik.pl/58/7986b0a7e2898376med.jpg

czysta rewelka kobieto!!! extra :lol: A i mam pytanko, bo już wcześniej mnie to zaintrygowało: w Librze II są słupy na poddaszu?? Czyli konstrukcja dachu jest inna?? nie opiera się na okuciach narożnych??

Cześć moi mili jak od razu zrobiło się przyjemnie na forum swimmer wiem co czujesz ja dzisiaj kupowałem naklejki w Księżniczki oczywiście różowe i dywan w kwiaty i jak myślisz jakiego był koloru ????

a anagor1 w jakiej firmie kupowałaś schody

swimmer - nasza libra to libra z pojedyńczym garażem a w sumie to bez garażu bo z niego zrezygnowaliśmy. W miejscu garażu mamy pokój i łazienkę a zamiast pokoju ( który był w projekcie) zrobiliśmy kuchnię otwartą na jedalnie ( jadalnia zamiast projektowej kuchni) - widać na zdjęciu.

Pokój naszego synka to pokój sąsiadujący z łazienką tylko nie robiliśmy garderoby i w efekcie ma chyba ok 30 m2.

Architekt, który robił nam zmiany w projekcie stwierdził, że w naszej strefie ( mieszkamy w Górach Sowich) należy wzmocnić dach i dołożył nam cztery słupy. Słup widać jedynie w pokoju synka, pozostałe trzy wkomponowane sa w ściany. NIe mamy tych narożnych mocowań tylko krokwie zacinane są o murłate.

tmarek - cieszę się, że podobają się schody ;-) robili je miejscowi stolarze na wzór marchewki i kosztowało nas to połowę taniej a może i jeszcze mniej. Trochę miałam obawy jak im to wyjdzie ale jak je zamontowali to też byłam pod wrażeniem. Warto popytać czy ktoś u was podejmie się zrobienia takich schodów. Nie są to oczywiście schody z drewna egzotycznego tylko bukowe ale i tak jesteśmy z nich zadowoleni. ( W realu są trochę jaśniejsze)

Pozdrawiam

http://images45.fotosik.pl/59/e576138900ac8172med.jpg

Tak się zastanawiam jak można budować dom "z miesiąca na miesiąc" .. ja mam kredyt na 33 lata i sporą ratę. Zakładając że bank zarabia 100% na kredycie (tak jest mniej więcej) to musiałbym odkładając tyle samo co dziś ratę oszczędzać czyli budować dom przez 15 lat ... hmmmm trochę długo ;-)

Tak się zastanawiam jak można budować dom "z miesiąca na miesiąc" ..

Bardzo prosto, wystarczy zarabiac więcej niż jest sie w stanie wydać na budowę.

ja mam kredyt na 33 lata i sporą ratę

Gratulacje. Chwalisz sie czy żalisz?

Zakładając że bank zarabia 100% na kredycie (tak jest mniej więcej) to musiałbym odkładając tyle samo co dziś ratę oszczędzać czyli budować dom przez 15 lat ... hmmmm trochę długo

Nie mierz wszystkich swoja miarą.

swimmer - nasza libra to libra z pojedyńczym garażem a w sumie to bez garażu bo z niego zrezygnowaliśmy. W miejscu garażu mamy pokój i łazienkę a zamiast pokoju ( który był w projekcie) zrobiliśmy kuchnię otwartą na jedalnie ( jadalnia zamiast projektowej kuchni) - widać na zdjęciu.

Pokój naszego synka to pokój sąsiadujący z łazienką tylko nie robiliśmy garderoby i w efekcie ma chyba ok 30 m2.

Architekt, który robił nam zmiany w projekcie stwierdził, że w naszej strefie ( mieszkamy w Górach Sowich) należy wzmocnić dach i dołożył nam cztery słupy. Słup widać jedynie w pokoju synka, pozostałe trzy wkomponowane sa w ściany. NIe mamy tych narożnych mocowań tylko krokwie zacinane są o murłate.

tmarek - cieszę się, że podobają się schody ;-) robili je miejscowi stolarze na wzór marchewki i kosztowało nas to połowę taniej a może i jeszcze mniej. Trochę miałam obawy jak im to wyjdzie ale jak je zamontowali to też byłam pod wrażeniem. Warto popytać czy ktoś u was podejmie się zrobienia takich schodów. Nie są to oczywiście schody z drewna egzotycznego tylko bukowe ale i tak jesteśmy z nich zadowoleni. ( W realu są trochę jaśniejsze)

Pozdrawiam

http://images45.fotosik.pl/59/e576138900ac8172med.jpg

Witam

Ja też przyłaczam się do gratulacji za te schody. Podaj nam namiary na tych gości od schodów ponieważ tu w naszym regionie takie schody to prawdziwa fortuna. Bedzie się nam opłacało dla nich dobry hotel w mieście zamówić, przywieźć ich i nie wiem co jeszcze. U nas takie schódki powyżej 40 tys.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.