Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Uprzejmnie donosze iż Libra w Gnieźnie została wybudowana i zamieszkana :wink:

Została kosmetyka w srodku i na zewnatrz, niecałe 2 lata budowania - masa stresu i kasy :cry: Ale warto bylo :p

co do kosztów to razem z ogrodzeniem i pozbrukiem Libra wyjdzie mnie od A do Z niecale 500tys zł

niebawem wkleje foty

art

Gratulacje ! No i zazdroszczę, że już Jesteście na mecie !

Czekamy na fotki

Ciao

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

zamierzamy rozpocząć budowę libry 2 od wiosny (o ile cała papierologia zostanie do tego czasu załatwiona:),

po przeglądnięciu tysięcy projektów na 99,9% jesteśmy zdecydowani właśnie na librę 2,

oczywiście nie odbędzie się to bez drobnych zmian typu:

1. likwidacja na parterze gabinetu , którego miejsce zajmie kuchnia

2. w miejscu kuchni - jadalnia

3. łazienka na parterze obok schodów oraz zmiana ich biegu

4. w miejscu kotłowni chciałabym powiększyć wiatrołap

5. i największy z moich problemów :( to kotłownia, chciałabym umieścić ją między garażem a salonem, a zatem ścianę dzielącą garaż i salon przesunąć w stronę salonu, a tym samym przesunąć komin - jednakże wydaje mi się, że ta nowo powstała kotłownia będzie zbyt mała, aby umieścić tam piec z zasobnikiem (na ekogroszek) - zastanawiam się nad wysunięciem trochę garażu do przodu choćby o 1 m, ale czy to nie zmieni całej konstrukcji dachu? na jakim etapie taką zmianę należałoby przeprowadzić? (adaptacja czy też wpis do dziennika budowy wystarczy)

Jeśli ktoś poczynił podobną zmianę odnośnie punktu 5 to proszę o jakąś radę

Również będę ogromnie wdzięczna za przesłanie zeskanowanych bardziej szczegółowych rzutów poziomych i pionowych oraz rzutów dotyczących dachu + zestawienie materiałów - pomogłoby mi to podjąć ostatecznie decyzję i zakup projektu :lol:

z góry serdeczne dzięki za wszelkie informacje

mój mail

[email protected] :lol: :(

Została kosmetyka w srodku i na zewnatrz, niecałe 2 lata budowania - masa stresu i kasy :cry: Ale warto bylo :p

co do kosztów to razem z ogrodzeniem i pozbrukiem Libra wyjdzie mnie od A do Z niecale 500tys zł

niebawem wkleje foty

art

Zastanawia mnie ogrzewanie mojej libry, Pan instalator nastawial mnie na duuuza kase w 1 okresie rozruchu pieca a zaczalem grzac 23 grudnia (temp ok21 stopni), potem jak pamietacie byly w styczniu wielkie mrozy, 5 lutego przyszedl pan z gazowni i .... i naliczyl 710m3 czyli 850zł za 1,5 miesiaca,w miedzy czasie byl Pan instalator i wytrzeszczyl oczy jak zobaczyl rachunek :p twierdzac ze albo licznik żle chodzi albo mam megaocieplenie :-), teraz jak patzre na ten licznik gazu to czuje ze za nastepny okres rozliczeniowy bede mial znowu 600-700m3 tyle ze juz za pelne 2 miesiace grzania czyli pełen okres rozliczeniowy, to teraz mi powiedzcie to normalne rachunki w 1 okresie grzania domu czy faktycznie te duze pieniazki wydane na ocieplenie domu wlasnie mi sie zwracaja ? :wink:

Piec Dedietrich z zasobnikiem 110l, ogrzewanie standardowe bez podłogówki, okna standard wspołcz. 1,1

pozdro

art

ps.

ciekawostka , jesli zejde nastpenej zim,y do poizomu 350zł/mc za gaz to ocieplenie 165m2 wyjdzie mnie w sezonie grzewczym 7 x 350zł czyli okoloi 2500zł - ciekawostka jest to ze mieskzalem w bloku od 5 lat w mieszkaniu 57m2 i za ostani okres grzewczy mialem wylicozne przez spółdzielnie prawie 2000zł .....

niebawem wkleje foty

art

Zastanawia mnie ogrzewanie mojej libry, Pan instalator nastawial mnie na duuuza kase w 1 okresie rozruchu pieca a zaczalem grzac 23 grudnia (temp ok21 stopni), potem jak pamietacie byly w styczniu wielkie mrozy, 5 lutego przyszedl pan z gazowni i .... i naliczyl 710m3 czyli 850zł za 1,5 miesiaca,w miedzy czasie byl Pan instalator i wytrzeszczyl oczy jak zobaczyl rachunek :p twierdzac ze albo licznik żle chodzi albo mam megaocieplenie :-), teraz jak patzre na ten licznik gazu to czuje ze za nastepny okres rozliczeniowy bede mial znowu 600-700m3 tyle ze juz za pelne 2 miesiace grzania czyli pełen okres rozliczeniowy, to teraz mi powiedzcie to normalne rachunki w 1 okresie grzania domu czy faktycznie te duze pieniazki wydane na ocieplenie domu wlasnie mi sie zwracaja ? :wink:

Piec Dedietrich z zasobnikiem 110l, ogrzewanie standardowe bez podłogówki, okna standard wspołcz. 1,1

pozdro

art

ps.

ciekawostka , jesli zejde nastpenej zim,y do poizomu 350zł/mc za gaz to ocieplenie 165m2 wyjdzie mnie w sezonie grzewczym 7 x 350zł czyli okoloi 2500zł - ciekawostka jest to ze mieskzalem w bloku od 5 lat w mieszkaniu 57m2 i za ostani okres grzewczy mialem wylicozne przez spółdzielnie prawie 2000zł a blok ocieplony styro termoorganiki z kropkami o grub.12cm.....

pozdro

art

ps.

ciekawostka , jesli zejde nastpenej zim,y do poizomu 350zł/mc za gaz to ocieplenie 165m2 wyjdzie mnie w sezonie grzewczym 7 x 350zł czyli okoloi 2500zł - ciekawostka jest to ze mieskzalem w bloku od 5 lat w mieszkaniu 57m2 i za ostani okres grzewczy mialem wylicozne przez spółdzielnie prawie 2000zł .....[/quote

Myślę że jest to standart w Librze ponieważ ja rownież grzeje pierwszą zime i mnie przyszedł rachunek za okres najwiekszych mrozów od 16.12 do 21.01 to jest 35 dni 470m to = 13 kubików dziennie w drugim okresie rozliczeniowym do 12 .02 już spadlo do 9.8 kubika dziennie tak że jestem bardzo zadowolony jednak nie mogę wyjsc z podziwu do Swimera jeśli chodzi o prąd ponieważ mnie za miesiać wychodzi 300 zł choc nie mam pompy ciepła tylko uzywam do oświetlenia i wszystkie sprzęty w domu w tym monitoring całodobowy to juz nie wiem czy to nie ten monitoring tak żre ten prąd?

ja ogrzewam pompą ciepła. Również pierwszy rok. Od 22.11 do 22.12 -rachunek za prąd ( ogrzewanie+ normalka z chalupy) 255 zł. za okres od 22.12 - 22.02 to samo 580. Ocieplenie juz mi się zwróciło.... :lol:

Ale extra informacja Swimmer !! Jestem w szoku jeśli chodzi o zużycie prądu przez pompę bo sami zdecydowaliśmy się na pompę i tak naprawdę nie wiedzieliśmy jakie będzie REALNE zużycie prądu (teoretycznie powinno być o kilkanaście % niższe niż gazowe......). Bo jakie będzie z założenia to wiemy. Teraz mamy od Ciebie zużycie realne w Librze więc jest Extra ! Oby u nas tak wyszło. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to na przyszłą zimę będę mógł powiedzieć jak jest u mnie.

Napisz proszę kilka słów nt. pompy jaką masz (firma, moc, dolne źródło), no i jak się sprawdza w użytkowaniu.

Ciao

Gregor

ja ogrzewam pompą ciepła. Również pierwszy rok. Od 22.11 do 22.12 -rachunek za prąd ( ogrzewanie+ normalka z chalupy) 255 zł. za okres od 22.12 - 22.02 to samo 580. Ocieplenie juz mi się zwróciło.... :lol:

Ale extra informacja Swimmer !! Jestem w szoku jeśli chodzi o zużycie prądu przez pompę bo sami zdecydowaliśmy się na pompę i tak naprawdę nie wiedzieliśmy jakie będzie REALNE zużycie prądu (teoretycznie powinno być o kilkanaście % niższe niż gazowe......). Bo jakie będzie z założenia to wiemy. Teraz mamy od Ciebie zużycie realne w Librze więc jest Extra ! Oby u nas tak wyszło. Jeśli wszystko dobrze pójdzie to na przyszłą zimę będę mógł powiedzieć jak jest u mnie.

Napisz proszę kilka słów nt. pompy jaką masz (firma, moc, dolne źródło), no i jak się sprawdza w użytkowaniu.

Ciao

Gregor

witam wszystkich od piatku już na swoim

wielka przestrzeń i totalna cisza

do dzisiaj nie moge dojść do siebie

pozdrawiam

witam wszystkich od piatku już na swoim

wielka przestrzeń i totalna cisza

do dzisiaj nie moge dojść do siebie

pozdrawiam

Gratulacje :) Tez proszę o fotki

obiecuje że do końca tygodnia wszystko powklejam tylko muszę doszukać się aparatu gdzieś jest w jakimś pudełku tylko pytanie w którym ????

pozdrawiam

Ciao

Gregor

pompa CK ,7/14 Wi pro D,kolektor poziomy. 0 obsługi, 0 stresu, 100 % satysfakcji :lol: