Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

I my budujemy Librę :)

Teraz czekamy na cieślę.

Mam pytanie, jak rozwiązaliście sprawę kuchni? Nie chciałabym zmieniać za wiele w projekcie, jednak przy drzwiach na taras, drzwiach do spiżarni i otwarciu na salon, pozostaje bardzo mało miejsca na meble. Trochę mnie do przeraziło. Czy ktoś z was może mi coś sensownego doradzić? (przy tych warunkach wyżej - wolałabym nic nie zamurowywać ;)

Witam

Teraz czekamy na cieślę.

Mam pytanie, jak rozwiązaliście sprawę kuchni? Nie chciałabym zmieniać za wiele w projekcie, jednak przy drzwiach na taras, drzwiach do spiżarni i otwarciu na salon, pozostaje bardzo mało miejsca na meble. Trochę mnie do przeraziło. Czy ktoś z was może mi coś sensownego doradzić? (przy tych warunkach wyżej - wolałabym nic nie zamurowywać ;)

Witaj ! Ja zlikwidowałem wyjście do spiżarni od kuchni, a także przedłużyłem ściankę do podciągu. W ten sposób są praktycznie dwie pełne ściany na zagospodarowanie meblami (oprócz miejsca gdzie jest okno). Zaś ze spiżarni zrobiliśmy w całym tym pomieszczeniu łazienkę.

ciao

Witam

Teraz czekamy na cieślę.

nie ma nic za darmo. Pomniejszyliśmy mały pokoik przesuwając w jego stronę ścianę łazienkową. Ściankę z drugiej strony łazienki przesunęliśmy powiększając kuchnię o niezbędne 40 cm. Na tej ściance będą zabudowana lodówka, piekarnik i mikrofala. Dodatkowo zrobiliśmy w spiżarce wnękę od strony łazienki. Dzięki temu zabiegowi mamy kabinę prysznicową we wnęce nie rezygnując ze spiżarki.

Witam

Teraz czekamy na cieślę.

nie ma nic za darmo. Pomniejszyliśmy mały pokoik przesuwając w jego stronę ścianę łazienkową. Ściankę z drugiej strony łazienki przesunęliśmy powiększając kuchnię o niezbędne 40 cm. Na tej ściance będą zabudowana lodówka, piekarnik i mikrofala. Dodatkowo zrobiliśmy w spiżarce wnękę od strony łazienki. Dzięki temu zabiegowi mamy kabinę prysznicową we wnęce nie rezygnując ze spiżarki.

witam ja też poczyniłem kilka zmian

nie mam spiżarki na jej miejscu jest łazienka z prysznicem

drzwi balkonowe w kuchni zamurowane także te w dużym pokoju ( po co troje drzwi na odcinku 8 metrów ) przez te zmiany naprawdę wszystko stało się bardziej funkcjonalne a i jeszcze jedna sprawa okno w kuchni obowiązkowo trzeba powiększyć >>>

pozdrawiam

Zlikwidowaliśmy spiżarnie przy kuchni, przez to jest cała ściana w kuchni na meble, oraz łazienka w której spokojnie sie zmieści prysznic. Żałuje troche że nie zmiejszyłem podcienia na tarasie tak o 30cm, dzięki temu kuchnia zyskałaby sporo, a taras niewiele by stracił. Wyjscie z kuchni drzwiami balkonowymi na taras obowiązkowo zostaje, natomiast z salonu duże drzwi balkonowe zamiast małych,gdzie przerobilismy na okno.

Dzięki za odpowiedzi odnośnie kuchni :)

Sama już nie wiem. Spiżarki nie chcę likwidować (aczkolwiek nie wiem, po co mi w niej okno :p). Nie chcemy też likwidować wyjścia na taras (obawiam się, że kuchnia zrobi się zbyt ciemna). Chyba zabudujemy ściankę od holu do podciągu, z drugiej strony jakiś półwysep kuchenny i przejście na środku (aczkolwiek nie wiem, czy to dobry pomysł, żeby środek kuchni był na widoku).

Ja zikwidowałam spiżarkę, kosztem łazienki.Chciałam mieć prysznic na dole, powiększyłam ją troszkę kosztem małego pokoju.....Mam więc całą ściankę w kuchni (bez drzwi do spiżarki) do dyspozycji. Spiżarkę przenoszę w miejce za kotłownię........zmieści się bo schody odwróciłam .Nie likwidowałm wyjścia na taras z kuchni, rzeczywiście moim zdaniem by była ciemna.

Nie likwidowałm wyjścia na taras z kuchni, rzeczywiście moim zdaniem by była ciemna.

Zbyt ciemna to w moim przypadku jedno, ale dodatkowo latem jadalnia będzie na tarasie przy sprzyjającej pogodzie, więc i śniadanka/kolacje łatwiej wynosić przez szerokie drzwi na taras :D

Nam np nie chodzilo o to czy jasno czy ciemno ale...wypic kawe na tarasie, zjesc snaidanko-to jest super sprawa, dlatego nigdy bysmy nie zrezygnowali z likwidacji tych drzwi:)

spizarke tez mamy duza bo lazienke przenieslismy tam gdzie kotlownia ktora podzielilismy na dwie czesci-jedna to lazienka a druga to przejsice do garazu (wejscie z wiatrolapu), w wiatrolapie po lewej stronie majstrowie odwrocili cegly- tak zeby nam sie zmiescila szafa wnekowa tzn nie dalo sie przesunac tej sciany bo to nosna ale na pewnym odcinku stawiali cegly nie w poprzek a wzdluz dzieki temu otrzymalismy wneke gdzie zmiesci sie szafa:)

Mamy WRESZCIE DACH:)mozna juz zobaczyc na naszej stronie

trzeba jeszcze ocieplic i podbitke dac ale jakis obraz tego domku juz jest:)

Hej!

Chciałabym się dowiedzieć ile płaciliście za wybudowanie Libry łącznie z konstrukcją dachu (do momentu kładzenia dachówki).Wiem,że niektórzy budowali dużo wcześniej i trudno porównać ale brygada ( z polecenia) powiedziała Nam 50 tyś (chcemy jeszcze negocjować).W tej cenie po ich stronie koszt koparki,oczywiście murarka,kominy i postawienie dachu pod dachówkę ceramiczną (jest to jak wiadomo dużo cięższe nie blachodachówka ,więc i dach musi być extra zrobiony).A-budujemy Librę z podwójnym garażem,więc cały domek jest trochę większy od Libry 1.

Pilnie czekam na odpowiedz......

Hej!

Chciałabym się dowiedzieć ile płaciliście za wybudowanie Libry łącznie z konstrukcją dachu (do momentu kładzenia dachówki).Wiem,że niektórzy budowali dużo wcześniej i trudno porównać ale brygada ( z polecenia) powiedziała Nam 50 tyś (chcemy jeszcze negocjować).W tej cenie po ich stronie koszt koparki,oczywiście murarka,kominy i postawienie dachu pod dachówkę ceramiczną (jest to jak wiadomo dużo cięższe nie blachodachówka ,więc i dach musi być extra zrobiony).A-budujemy Librę z podwójnym garażem,więc cały domek jest trochę większy od Libry 1.

Pilnie czekam na odpowiedz......

Ja zapłaciłem podobnie ponieważ włącznie z wykończeniem dachu zapłaciłem 58. Ale słyszałem w mojej okolicy, że ceny mocno poszły w dół. Myślę że powinieneś walczyć o dużo niższą cenę

Ciao