Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki za Wasze wyceny :)

Zaszła mała pomyłka (jak to w rozmowie telefonicznej przy kiepskim zasięgu) ta cena 50 tyś (to cena wyjąciowa,będziemy negocjować :) to łącznie z dachem (ceramika) .Więc cena wyjdzie podobna jak u grecaip.

Mam też drugą brygadę która za fundamenty i murarkę "krzyczy" 24-25 tyś.

Na pewno dobrze jak jedna brygada robi murarkę i dach, bo wtedy nie ma na kogo zgonić,że "to wina tych ,którzy wcześniej robili".

Więc teraz zadam pytanie ile Was kosztowała robocizna dachu? :D

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak ja nie mam tych uchwytów tylko też mam podpory.

Wszystko było pięknie dopóki nie zrobiłem tynków,teraz w każdym miejscu

gdzie jest ten słup pojawiły się pęknięcia.I podobno jest to nieuniknione dlatego ,że podpory te są częścią konstrukcji dachu.A wiadomo ,że dach pracuję.

szczerze to nie był bym taki przekonany , teraz mieszkam u teścia w domu który też ma słupy podporowe i jak dotąd nie popękało nic ( 8 lat )

zobaczę jeszcze w naszej librze czy będą te słupy w ścianach , bo właśnie się z żonką obudziliśmy , że może by tak na całej górze tzn na stryszku zrobić antresolę i wyrko tam wstawić;>?? co Wy o tym sądzicie?

Zastanawiam się nad zmianą części dachu nad garażem dwustanowiskowym na daszek dwuspadowy.Będzie to wyglądać jak w projekcie TYTAN II-większym bracie Libry

http://www.dobredomy.pl/?id_project=131&infopage=4

Atutem tej zmiany jest wygląd wizualny budynku (bardziej mi się podoba taki dwuspadowy daszek)- lecz zastanawiam się nad użytecznością łazienki na górze.Proszę o odpowież czy łazienka z pierwotnego projektu jest wygodna w użytkowaniu,czy skosy nie przeszkadzają?

A może ktoś zastosował taką zmianę? Co o tym sądzicie?

Zastanawiam się nad zmianą części dachu nad garażem dwustanowiskowym na daszek dwuspadowy.Będzie to wyglądać jak w projekcie TYTAN II-większym bracie Libry

http://www.dobredomy.pl/?id_project=131&infopage=4

Atutem tej zmiany jest wygląd wizualny budynku (bardziej mi się podoba taki dwuspadowy daszek)- lecz zastanawiam się nad użytecznością łazienki na górze.Proszę o odpowież czy łazienka z pierwotnego projektu jest wygodna w użytkowaniu,czy skosy nie przeszkadzają?

A może ktoś zastosował taką zmianę? Co o tym sądzicie?

Wg. mnie wtedy to już nie będzie Libra. Nie lepiej było od razu kupić projekt Tytan ?

Gregor!

TYtan II jest o kilkanaście centymetrów za szeroki-nie zmieściłby się na naszą dzialkę.Pozatym rozkład pomieszczeńi na górze jak i na dole oraz usytuowanie kominka podoba nam się bardziej w Librze. A co myślisz o użyteczności łazienki nad garażem (chodzi mi o skosy) w Librze?I jeszcze jedno pytanie- i ile podnosiłeś ściankę kolankową domu?

Pozdrawiam,

Gregor!

TYtan II jest o kilkanaście centymetrów za szeroki-nie zmieściłby się na naszą dzialkę.Pozatym rozkład pomieszczeńi na górze jak i na dole oraz usytuowanie kominka podoba nam się bardziej w Librze. A co myślisz o użyteczności łazienki nad garażem (chodzi mi o skosy) w Librze?I jeszcze jedno pytanie- i ile podnosiłeś ściankę kolankową domu?

Pozdrawiam,

Być może masz rację - nie zgłębiałem rozkładu pomieszczeń w Tytanie tak mi tylko weszło do głowy w pierwszej chwili.

Jesli chodzi o funkcjinalność to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć ponieważ dopiero zaczynamy kłaść instalacje ale z tego jak się obecnie prezentuje to jest naprawdę extra. My zrobiliśmy jeszcze modyfikację tego pomieszczenia, a mianowicie w poprzek całej łazienki postawiliśmy jakieś 1,5 może 2 mt od ścianiki kolankowej ściankę działową z drzwiami. Za nią będzie taka mini pralnia i suszarnia równoćześnie. To ma prawie 10 m2 ze skosami, więc suszarka-pralka i półki na ubrania oraz wszelkie chemikalia bez problemu się tam zmieszczą, nie będąc równocześnie "na widoku". Na skosie będzie okno dachowe więc i wentylacja będzie odpowiednia, a ładne szklane mleczne drzwi dodazą jej tylko uroku.

Równocześnie budując tą ścianką zyskaliśmy miejsce na swobodne usytuowanie umywalek i dużego lustra (wcześniej nie było na to zbyt wiele miejsca - dwie ściany ze skosami, 1 prosta ale na niej są drzwi wejściowe i pozostała tylko jedna na której jest komin). Mimo tego "podziału" łazienka ma jakieś 15 m2 - wg. mnie (mam obecnie całe 4,5 m2) to jak lotnisko.... :wink:

Wydaj mi się że w użytkowaniu będzie super. Gorzej ze sporzątaniem :cry:

Ciao

Gregor!

Bardzo dobry pomysł z tą oddzieloną pralnią-naprawdę dobrze wykorzystana powierzchnia.

Oglądałam Twoją galerię i widzę,że Ty również budujesz Librę z pogwójnym garażem.A Twoje schody są bardzo interesujące :)

Dzięki - jesli chodzi o schody to tylko ze wzgl. praktycznych powstały w ten sposób. Pod nimi mamy fajne pomieszczenie na nieużywane codziennie kurtki/płasze buty itp. Wbrew pozorom zmieści się tam naprawdę dużo. A schody same w sobie są ładne i choć troszkę zamykają tą wielką otwartą przestrzeń w salonie, który jesli są tam schody ażurowe jest "otwarty" od prawie samych drzwi wejściowych.

ciao

39000........za komplet 4 uchwytów do mocowania głównych krokwi domu Libra?????? Jeju , to chyba strasznie wygurowana cena.

Napiszcie kochani ...gdzie można kupić ...ewentualnie czym je zastąpić, jak Wy rozwiązaliście ten problem????Pozdarwiam

ja zamiast tych uchwytów mam 3 słupy:) nawet super to wygląda na tym etapie , generalnie schowają sie w ścianach:)

Pozdrawiam

ja zamiast tych uchwytów mam 3 słupy:) nawet super to wygląda na tym etapie , generalnie schowają sie w ścianach:)

Nie rozumiem czemu zmieniacie konstrukcje dachu? Dach libry jest konstrukcją krokwiowo-jętkową, a nie płatwiowo-jetkową, dlatego słupów konstruktor dachu nie przewiduje. Słup schowany w scianie popęka szybciej niz wolniej, bo dach cały czas pracuje pod wpływem wiatru śniegu, etc.

Jak szukałem cieśli do więźby, to znalazłem jednych górali, co to powiedzieli że takiej więźby bez słupów to sie nie da zrobić. Szukałem więc dalej i znalazłem ekipe z Łukowa co mi więźbe zrobiła w 4 dni za 4,5tys. zł plus wynajęcie dzwigu 500zł. A przyjeżdzały też inne ekipy na plac, patrzyły sie na to grube drzewo, kręciły nosem i dawały ceny zaporowe 8,10,12tys., było to w samym szczycie 2007.

Ile i jakiej wełny poszło Wam na ocieplenie dachu zgodnego z projektem?

Właśnie ocieplam poddasze. Na razie położona 1 warstwa 18 toprocka, poszło dokładnie 165m2. Obłożone poddasze, stryszek i strop pod stryszkiem czyli full. Na to pójdzie między stelaż 5 superrocka, ile metrów to wyjdzie w praniu.

pozdrówka