mkkafe 02.08.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Odebralam dzis mapke syt-wysokosciowa potrzebna do wniosku o warunki zabudowy. I tu zonk Na mapce nie ma budynkow w trakcie budowy (nie sa one odebrane ale wiem ze juz w nich mieszkaja). Moja mapka jest nieaktualna, 40 zl wydalam bez sensu i mam zrobic nowa mapke za 500 zl. Czy to zgodne z prawem? Czy to moja wina ze maja nieaktualne mapki? A moze sa one aktualne i nie trzeba na nich zaznaczac budynkow ktore sa traktowane jako budynki w trakcie budowy? Tylko gmina robi ceregiele?? Co moge zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akkufelek 02.08.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ta mapka za 40 złotych wystarczy do wniosku o WZ.Trzeba czekać ze 3 miesiące na decyzję ...gdzieś po dwóch miesiącach możesz znaleźć geodetę który zrobi ci mapkę do celów projektowych (taką na kalce technicznej) potrzebna ona do projektu domu, przyłączy itp. koszt różny.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 02.08.2006 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 DziekiAle w Urzedzie Gminy nie akceptuja tej mapki bez tych dwoch domow. Nie przyjeto mi wniosku.I pytanie: czy moga jej nie akceptowac??? Czy musze dostarczyc mape z naniesionymi nowymi domami? A jesli nie musze to gdzie zglosic naruszenie prawa od czlowieka ktory przyjmuje wnioski o WZ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 03.08.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Dzieki Ale w Urzedzie Gminy nie akceptuja tej mapki bez tych dwoch domow. Nie przyjeto mi wniosku.I pytanie: czy moga jej nie akceptowac??? Czy musze dostarczyc mape z naniesionymi nowymi domami? A jesli nie musze to gdzie zglosic naruszenie prawa od czlowieka ktory przyjmuje wnioski o WZ??? Do decyzji potrzebna jest mapa do celów lokalizacji wydawana przez ośrodek i czesto jest ona nie aktualne(z różnych powodów).Niech Ci urzędnicy podadzą podstawę prawną odmowy przyjęcia tej mapki, chyba że te dwa budynki są jedynymi w okolicy i beda potzrebne do wydania decyzji o WZiZT. Na decyzję Gminy możesz sie odwołać się do SKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.08.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Gmina postąpiła bezprawnie. W ustawie o planowaniu jest mowa o kopii mapy zasadniczej, a nie o aktualnej mapie do celów projektowych. W objaśnieniach do wniosku niektóre gminy piszą, że "wskazane jest uwzględnienie na mapie obiektów w trakcie budowy oraz ew. dołączenie mat. fotograficznego." A moze sa one aktualne i nie trzeba na nich zaznaczac budynkow ktore sa traktowane jako budynki w trakcie budowy? Oczywiście że tak. Dom w budowie to dom, którego wg przepisów nie ma. Dopiero po zainwentaryzowaniu znajdzie się on na mapie. Wcześniej - dopóki właściciel nie skończy budowy - nawet nie wiadomo co i gdzie wrysować, bo skąd gwarancja że dom zostanie wybudowany zgodnie z projektem? Kompletny wniosek złóż jeszcze raz wraz ze skargą do wojewody. Na decyzję Gminy możesz sie odwołać się do SKO Ale problem mkkafe polega na tym, że nie ma decyzji! Wniosku mu nie przyjęli, a SKO nie zajmuje się takimi sprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 03.08.2006 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Dzieki Ale jest tak jak pisze Janaro Te budynki to jedyne budynki w tym polu Juz dzis telefonicznie naklanialam pana z UG ale nic z tego Ciekawe na jakiej podstawie wobec tego pozwolono pobudowac te budynki. Wtedy nie bylo tam nic procz zyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 04.08.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Ciekawe na jakiej podstawie wobec tego pozwolono pobudowac te budynki. Wtedy nie bylo tam nic procz zyta No własnire w urzędzie powinni mieć dokumentacje do dych budynków, łącznie z pozwoleniem na budowe i decyzją o warunkach, popytaj się o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 04.08.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Gmina wydaje wzizgt jeśli jest dobre sąsiedztwo. Z mapy nie wynika że takie sąsiedztwo jest. Urzędnik nie pójdzie w teren i nie pomierzy.I tak bedziesz zamawiać z czasem mape do celów projektowych. Więc zamów ja teraz. Geodeta zauktalizuje mape w starostwie, zrobi ci mape dc projekt. i dopiero wtedy należy kupic kopie mapy w starostwie i dołaczyć ja do wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 04.08.2006 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Slawwoj taa, juz to zrobilam, tzn zamowilam mape do celow projektowych. Tylko ta mapa jest wazna pol roku - w tym czasie musze kupic i zaadaptowac projekt. A to dla mnie oznacza ze musze podpisac umowe z wykonawca. Jest to dla mnie maly problem, bo do konca nie wiem jaka technologia bede budowac. Wiem tylko ze stan surowy zamkniety bedzie robic jedna firma. No ale trzeba sie spiac.Dziekuje wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 04.08.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 . Tylko ta mapa jest wazna pol roku - w tym czasie musze kupic i zaadaptowac projekt. Tylko nie daj sobie wcisnąć kitu, że mapa jest ważna pół roku. NIE MA W PRZEPISACH TERMINU WAŻNOŚCI MAPY i jest ona tak długo ważna jak długo nie zaszły zmiany w terenie. To może być miesiąc a może być rok. A propos umowy z wykonawcą - nie musisz jej podpisywać. Pozwolenie jest ważne dwa lata i nikogo wtedy nie obchodzi ważność mapy. Od uzyskania pozwolenie masz dwa lata na podpisanie umowy z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts