Marzena 24.03.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 W listopadzie zostawiłam wybudowane betonowe ściany piwnic 38cm i założyłam stropem. Teraz część ścian z zewnątrz jest ciemna -może to wilgoć , część wygląda jak powinna ,a na 1/5 bloczków jest biały nalot. Co to może być? Chcę się zabrać za ocieplenie , ale może to jakiś grzyb? Jestem zupełnym laikiem? Może ktoś na Forum spotkał się z czymś takim??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 24.03.2003 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 Najprawdopodobniej jest to sól i nie ma podstaw żeby tym się przejmować. Najlepiej zapytaj kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanf 25.03.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 U mnie też wychodzi białe "ustroistwo" na zwykłej ceramice, a nawet na cegle pełnej, zwłaszcza od stony północnej(brak słońca)- czyli wynikałoby że jest wilgoć,ściana nie doschnięta.Obserwuję w wielu "świeżych" domach to zjawisko. Kiedyś ktoś mi mówił, że to samo zginie, dlatego się nie przejmuję. Ale czy dobrze to przykryć ociepleniem tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 25.03.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2003 Z podanego opisu wynika, że naloty wychodzące ze ścian to jest wewnątrz bloczka, i lepiej że teraz a nie odprysk z tynkiem. Najlepiej jednak skonsultować Swoje obiekcje z fachowcem na budowie. Opis to opis, a jak ktoś to obejrzy to powie od razu w czym rzecz.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 26.03.2003 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2003 Dziękuję . Problem ,że kierownik budowy i inspektor nadzoru uważają ,że to sole ,które wychodzą z bloczka, albo mleczko wapienne ,a mi wydaje się ,że niestety nikt nie wie na pewno. Na smak jest gorzko -słone -więc jakieś sole? Przeschnie to będę drapać ze ściany .Pozdrawim i jeszcze raz dzięki. Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts