Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi frontowe - z okienkiem czy bez ??

Recommended Posts

GERDA SX20 czy GSX ??

+ więcej światła w przedsionku

+ szpan i wygląd (witrażyk)

- każdy intruz od razu widzi że ktoś jest w domu (szybka ciut większa od wizjera) a czasem nie chcemy otwierać i dyskutować z domokrążcą

- potencjalne niebezpieczeństwo (włamanie, zranienie)

- cena wyższa o 500-1000 od drzwi bez szybki

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...

u nas bylo tak ze ja od samego pocztku chcialam miec drzwi wejsciowe z szybka. Moj maz byl przeciw :evil: bo twierdzil ze to jak zaproszenie dla zlodzieja.

Ale zabralam go do fachowcoe ktorzy poopowiadali mu o rodzaju szyb w tych drzwiach i zostal juz przekabacony na moja strone :lol:

Podobaja mi sie takie drzwi ze wzgledu na to ze wygladaja na lzejsze niz te pelne.

Moj maz byl przeciw :evil: bo twierdzil ze to jak zaproszenie dla zlodzieja.[...]

Podobaja mi sie takie drzwi ze wzgledu na to ze wygladaja na lzejsze niz te pelne.

U mnie argument złodzieja już Żonie przetłumaczyłem - jak będzie chciał to i tak wejdzie, jak nie drzwiami to oknem, nawet oknem łatwiej, bo nie od frontu, więc ryzyko mniejsze :wink:

Za to dzienne światło w wiatrołapie to wg mnie i oszczędność i przyjemność. Więc ja jestem za szybką, tyle, że może nie koniecznie w samych drzwiach a np. z boku (to sie naświetle nazywa?)

Sali zgadzam sie z toba ze jak zlodziej bedzie chcial wejsc to wejdzie. A poza tym ja nigdy nie mowilam o jakis wielkich szybach w drzwiach tylko o takich malych wiec "caly " zlodziej by sie tam i tak nie zmiescil :D

cały nie, ale jak łapę przełoży i drzwi otworzy...? :roll:

Chyba muszę się przejść do fachowców, którzy mnie "naprostują" :wink: , bo jednak mimo wszystko chciałabym mieć widno w wiatrołapie. Poza tym drzwi z szybką bardziej mi się podobają.

• 3 weeks później...

z szybka jak szybka - sam nie wiem, ale wczoraj ciekawa rzecz zauwazylem w pewnym kosztorysie - jakies tam drzwi wejsciowe, bezpieczne i takie tam bzdury, koszt 8 tys. zl - patrze i oczom nie wierze, no dobra, ale gdzie w takim razie w kosztorysie okna antywlamaniowe, rolety, instalacja alarmowa - przeciez bezsensu rzucac sie na drzwi, jak potencjalni zlodzieje wejda oknem,terasem, przez garaz, pomieszczenie gospodarcze,luft i wymontuja te super-drzwi od srodka i wyniosa na plecach :p

Pzdr.

vib

GERDA SX20 czy GSX ??

+ więcej światła w przedsionku

+ szpan i wygląd (witrażyk)

- każdy intruz od razu widzi że ktoś jest w domu (szybka ciut większa od wizjera) a czasem nie chcemy otwierać i dyskutować z domokrążcą

- potencjalne niebezpieczeństwo (włamanie, zranienie)

- cena wyższa o 500-1000 od drzwi bez szybki

Zapominasz, że to don i intruz czy domokrążca musiałby najpierw przejść przez furtkę, którą możesz mieć zamkniętą jeśli chcesz. Ja mam z szybką, ale nad skrzydłem . Powody dwa:

1. Doswietlenie wiatrołapu

2. Otwór drzwiowy kończy cię na takiej samej wysokości jak okienne (uważam, że tak jest ładniej), więc skrzydło byłoby bardzo duże.

Jednak, gdyby w moim przypadku to podrażało koszt drzwi o 500-1000 PLN i ziększało ryzyko włamania to bym się mocno zastanawiała.