Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi frontowe - z okienkiem czy bez ??

Recommended Posts

Szyba ma tą zaletę, że widzisz, gdzie otwierasz drzwi. W ostateczności nie "zmieciesz" kogoś (np dziecka) stojącego od razu za drzwiami.

Ja tam zawsze wolę widzieć, co robię.

Drzwi w domku to nie drzwi w bloku. Inna funkcja. Jeśli ktoś ma dom z drzwiami bezpośrednio na chodnik, to może mieć ten "blokowiskowy" problem.

Dla żyjących w nieciekawych dzielnicach - też za drzwiami przez szybę jesteś w stanie zauważyć podbiegającego gościa z łomem, który akurat "przechadzał" się po twoim terenie. Daje jakąś szanse, nieprawdaż? :roll:

Wybrałem drzwi z szybą. Okazało się że to bardzo dobre rozwiązanie ponieważ wiatrołap jest doskonale doświetlony, a te opowieści o złodzieju wchodzącym przez świetlik z szyby antywłamaniowej w drzwiach frontowych? Myślę że łatwiej wejść przez zwykłe okna plastikowe z klamką bez przycisku.

GERDA SX20 czy GSX ??

+ więcej światła w przedsionku

+ szpan i wygląd (witrażyk)

- każdy intruz od razu widzi że ktoś jest w domu (szybka ciut większa od wizjera) a czasem nie chcemy otwierać i dyskutować z domokrążcą

- potencjalne niebezpieczeństwo (włamanie, zranienie)

- cena wyższa o 500-1000 od drzwi bez szybki

mamy z naswietlem - nie zaluje .

Jesli chodzi o podgladanie przez domokrazce - przeciez jest ogrodzenie :D po drugie musialby podejsc do samej szyby, przylozyc reke zeby cos zobaczyc, bo szyba jest lustrzanka.

W przedsionku jest widno - to duzy plus.

Wyglad - owszem ladnie wyglada ale zeby szpan? :roll:

Cena wyzsza - to fakt.

Ryzyko wlamania - te szyby sa zbrojone, do tego nie sa zbyt duze - szybciej wleza przez okno niz przez naswietle :lol:

Odpowiedz - wzielabym z naswietlem .

Też miałem mieć Gerdę z szybką (tam chyba innej nie montują tylko antywłamaniową). Ale...mamy drewniane od stolarza z szybką, do tego naświetla u góry. Zgadzam się z przedmówcami - złodziej jak ma wejść to wejdzie, nie będzie bawił się w szybki, zamki - wejdzie oknem albo da w dziób. Światło dzienne to podstawa.