izat 02.08.2006 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 świeżo po zrobieniu wylewek parę płyt styropianu flex spadło na nie i zostało do dnia następnegopo zdjęciu ich, miejsca po styropianie były dużo jaśniejsze od resztyna oko wygląda na to, że styro "wyciągnął", "wypił" wodę z wylewkiczyżby obalało to mit nie wchłaniania wody przez styropian?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.08.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Styropian chłonie wodę bodaj do ok.1,5% objętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.08.2006 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 może jakąś rolę odgrywa też gęstość styropianuto akurat był flex, może dlatego tak się stałoale wylewka była prawie biała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Zmieniono warunki wiązania mieszaniny pod i obok płyt. Podejrzewam, że pod płytami proces szedł szybciej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.08.2006 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 że ten proces szedł szybciej pod styropianem, to jest jasnechodzi o to, że podczas jednej nocy ten styropian wyciągnął wodę z wylewkisądziłam, że będzie odwrotnie, mianowicie, że pod nim woda zostanie zatrzymana, więc te miejsca będą ciemniejszejednak tak się nie stało, co przeczy teorii nie chłonięcia wody przez styro o czym spora rzesza forumowiczów jest przekonana idąc tym tropem zadaję sobie pytanie, co się dzieje z wilgocią technologiczną ze ścian budynku ocieplonego styropianem ..... ?jest magazynowa w styropianie? i do tego zatrzymana jeszcze dodatkowo przez różnego rodzaju kleje i tynki warte uwagi jest jeszcze to, że ta woda z wylewek nie wykropliła się na płycie styro, ona w nią wsiąkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Albo wchłonoł ją ten beton. Styro naprawdę nie nasiąka. Rano byłby bardzo wyraźnie cięższy od podobnych płyt.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.08.2006 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Albo wchłonoł ją ten beton. Styro naprawdę nie nasiąka. Rano byłby bardzo wyraźnie cięższy od podobnych płyt. Adam M. skoro styro jest dobrym izolatorem, to powinien zatrzymać wodę w betonie, co skutkowałoby jego ciemniejszym kolorem więc to co piszesz nie wydaje mi się logiczne zdecydowanie lepiej woda jest wchłaniana przez beton bez przykrycia czy izolacji jaką stanowił styropian prosty przykład- wylewka polana wodą w miejscach gdzie nie jest przykryta folią duzo szybciej wysycha czyli wchłania wodę także nadal jestem zaskoczona tym zjawiskiem jakie zaszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 02.08.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 skoro styro jest dobrym izolatorem, to powinien zatrzymać wodę w betonie, co skutkowałoby jego ciemniejszym kolorem więc to co piszesz nie wydaje mi się logiczne zdecydowanie lepiej woda jest wchłaniana przez beton bez przykrycia czy izolacji jaką stanowił styropian prosty przykład- wylewka polana wodą w miejscach gdzie nie jest przykryta folią duzo szybciej wysycha czyli wchłania wodę także nadal jestem zaskoczona tym zjawiskiem jakie zaszło Więc zrób eksperyment i przy kolejnym zalewaniu betonem jakiejś płaszczyzny połóż styropian uprzednio go zwazywszy na precyzyjnej wadze i nazajutrz zrób to samo. Ja "topiłem" pianke pliuretanową i styropian w wodzie ale nazajutrz ważyły tyle samo. Więc chyba nie nasiąkaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.08.2006 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 nie mam już możliwości zrobić takiego doświadczeniawięc co się stało z tą wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Ktoś wypił Beton albo słoneczko. Styro raczej niewinny, ale ja bardziej elektronikiem jestem. Pozdrawiam Adam M P.S. Polewanie związanego betonu to coś innego niż polewanie wiążącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 02.08.2006 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 Ktoś wypił Beton albo słoneczko. Styro raczej niewinny, ale ja bardziej elektronikiem jestem. Pozdrawiam Adam M P.S. Polewanie związanego betonu to coś innego niż polewanie wiążącego. hmm gdyby nie deszczowa aura można byłoby podejrzewać, że styro byl spragniony i wypił no ale jak on jeszcze do tego abstynent ... :D:D:D Adam, piszemy cały czas, tzn ja piszę o wylewkach bardzo świeżutkich dzięki za pozdrowienia odwzajemniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 03.08.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 a tylko beton wiąże? wylewka, czy też półsucha zaprawa też wiąże, styropian zapobiegł ucieczce ciepła i spowodował szybsze wiązanie chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 03.08.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Z tego co mi wiadomo to wiązanie bętonu jest reakcją chemiczną w czasie której powstaje sporo ciepła. Woda potrzebna do jej przebiegu odparowuje i dlatego beton się polewa aby reakcja przebiegała dłużej i miała mocniejszy efekt.W Twoim przypadku woda moim zdaniem poprostu odparowała ponieważ wylewka była zaizolowana wiec mocniej się nagrzewała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.08.2006 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Z tego co mi wiadomo to wiązanie bętonu jest reakcją chemiczną w czasie której powstaje sporo ciepła. Woda potrzebna do jej przebiegu odparowuje i dlatego beton się polewa aby reakcja przebiegała dłużej i miała mocniejszy efekt. W Twoim przypadku woda moim zdaniem poprostu odparowała ponieważ wylewka była zaizolowana wiec mocniej się nagrzewała. skoro wylewka w tym miejscu była zaizolowana, to woda nie powinna z niej wyparować teoria związana z ciepłem jakie się wytworzyło pod styropianem bardziej mnie przekonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 03.08.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 A moim zdaniem w miejscu lezenia płyt beton nie miał mozliwości kondensacji wilgoci z powietrza. Zapewne pomieszczenia z e swierzo wylanym betonem były całą noc mocno wietrzone. Nad ranem wykropliła sie wszedzie rosa za wyjątkiem miejsc osłoniętych styrpianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 03.08.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Z tego co mi wiadomo to wiązanie bętonu jest reakcją chemiczną w czasie której powstaje sporo ciepła. Woda potrzebna do jej przebiegu odparowuje i dlatego beton się polewa aby reakcja przebiegała dłużej i miała mocniejszy efekt. W Twoim przypadku woda moim zdaniem poprostu odparowała ponieważ wylewka była zaizolowana wiec mocniej się nagrzewała. skoro wylewka w tym miejscu była zaizolowana, to woda nie powinna z niej wyparować teoria związana z ciepłem jakie się wytworzyło pod styropianem bardziej mnie przekonuje No sorki ale przecież to jest powiązane. Wydziela się ciepełko więc woda paruje.... A teraz wydziela się ciepełko, natrafia na izolację więc się akumuluje a to powoduje przyspieszenie reakcji i większe zurzycie wody i jej odparowanie. Z kolei przyspieszona reakcja wydziela więcej ciepła i znów się akumuluje,.... Przecież ten styro tylko tam leżał więc na 100% para mogła uciekać spod niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 03.08.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 jesli styropian lezal w miejscu naslonecznionym - beton wokol opalil sie i dlatego jest ciemniejszy od tego zakrytego .... jesli zas styropian lezal w miejscu zacienionym - beton pod styropianem zbielal od niego .... styropian przeciagnal go na swoja strone .... (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 03.08.2006 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 jesli styropian lezal w miejscu naslonecznionym - beton wokol opalil sie i dlatego jest ciemniejszy od tego zakrytego .... jesli zas styropian lezal w miejscu zacienionym - beton pod styropianem zbielal od niego .... styropian przeciagnal go na swoja strone .... (Y) jestem pod wrażeniem tej teorii :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.08.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 jesli styropian lezal w miejscu naslonecznionym - beton wokol opalil sie i dlatego jest ciemniejszy od tego zakrytego .... jesli zas styropian lezal w miejscu zacienionym - beton pod styropianem zbielal od niego .... styropian przeciagnal go na swoja strone .... (Y) jestem pod wrażeniem tej teorii :D:D:D Ja również Ale intryguje mnie jedna sprawa jak mógl opalic się bez kremu do opalania, będa teraz bąble Pozdrawiam (bez obrazy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 04.08.2006 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 bąble jak na razie nie uwidoczniły się i mam nadzieję, że tak pozostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts