Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co sądzicie o tym zjawisku?

izat

Recommended Posts

świeżo po zrobieniu wylewek parę płyt styropianu flex spadło na nie i zostało do dnia następnego

po zdjęciu ich, miejsca po styropianie były dużo jaśniejsze od reszty

na oko wygląda na to, że styro "wyciągnął", "wypił" wodę z wylewki

czyżby obalało to mit nie wchłaniania wody przez styropian??????

że ten proces szedł szybciej pod styropianem, to jest jasne

chodzi o to, że podczas jednej nocy ten styropian wyciągnął wodę z wylewki

sądziłam, że będzie odwrotnie, mianowicie, że pod nim woda zostanie zatrzymana, więc te miejsca będą ciemniejsze

jednak tak się nie stało, co przeczy teorii nie chłonięcia wody przez styro o czym spora rzesza forumowiczów jest przekonana

idąc tym tropem zadaję sobie pytanie, co się dzieje z wilgocią technologiczną ze ścian budynku ocieplonego styropianem ..... ?

jest magazynowa w styropianie? i do tego zatrzymana jeszcze dodatkowo przez różnego rodzaju kleje i tynki

warte uwagi jest jeszcze to, że ta woda z wylewek nie wykropliła się na płycie styro, ona w nią wsiąkła

Albo wchłonoł ją ten beton. Styro naprawdę nie nasiąka. Rano byłby bardzo wyraźnie cięższy od podobnych płyt.

Adam M.

skoro styro jest dobrym izolatorem, to powinien zatrzymać wodę w betonie, co skutkowałoby jego ciemniejszym kolorem

więc to co piszesz nie wydaje mi się logiczne

zdecydowanie lepiej woda jest wchłaniana przez beton bez przykrycia czy izolacji jaką stanowił styropian

prosty przykład- wylewka polana wodą w miejscach gdzie nie jest przykryta folią duzo szybciej wysycha czyli wchłania wodę

także nadal jestem zaskoczona tym zjawiskiem jakie zaszło

skoro styro jest dobrym izolatorem, to powinien zatrzymać wodę w betonie, co skutkowałoby jego ciemniejszym kolorem

więc to co piszesz nie wydaje mi się logiczne

zdecydowanie lepiej woda jest wchłaniana przez beton bez przykrycia czy izolacji jaką stanowił styropian

prosty przykład- wylewka polana wodą w miejscach gdzie nie jest przykryta folią duzo szybciej wysycha czyli wchłania wodę

także nadal jestem zaskoczona tym zjawiskiem jakie zaszło

Więc zrób eksperyment i przy kolejnym zalewaniu betonem jakiejś płaszczyzny połóż styropian uprzednio go zwazywszy na precyzyjnej wadze i nazajutrz zrób to samo.

Ja "topiłem" pianke pliuretanową i styropian w wodzie ale nazajutrz ważyły tyle samo.

Więc chyba nie nasiąkaja.

Ktoś wypił :lol:

Beton albo słoneczko.

Styro raczej niewinny, ale ja bardziej elektronikiem jestem. :lol:

Pozdrawiam Adam M

P.S. Polewanie związanego betonu to coś innego niż polewanie wiążącego.

hmm

gdyby nie deszczowa aura można byłoby podejrzewać, że styro byl spragniony i wypił

no ale jak on jeszcze do tego abstynent ... :D:D:D:D

Adam, piszemy cały czas, tzn ja piszę :) o wylewkach bardzo świeżutkich :)

dzięki za pozdrowienia :)

odwzajemniam

Z tego co mi wiadomo to wiązanie bętonu jest reakcją chemiczną w czasie której powstaje sporo ciepła. Woda potrzebna do jej przebiegu odparowuje i dlatego beton się polewa aby reakcja przebiegała dłużej i miała mocniejszy efekt.

W Twoim przypadku woda moim zdaniem poprostu odparowała ponieważ wylewka była zaizolowana wiec mocniej się nagrzewała.

Z tego co mi wiadomo to wiązanie bętonu jest reakcją chemiczną w czasie której powstaje sporo ciepła. Woda potrzebna do jej przebiegu odparowuje i dlatego beton się polewa aby reakcja przebiegała dłużej i miała mocniejszy efekt.

W Twoim przypadku woda moim zdaniem poprostu odparowała ponieważ wylewka była zaizolowana wiec mocniej się nagrzewała.

skoro wylewka w tym miejscu była zaizolowana, to woda nie powinna z niej wyparować

teoria związana z ciepłem jakie się wytworzyło pod styropianem bardziej mnie przekonuje

skoro wylewka w tym miejscu była zaizolowana, to woda nie powinna z niej wyparować

teoria związana z ciepłem jakie się wytworzyło pod styropianem bardziej mnie przekonuje

No sorki ale przecież to jest powiązane. Wydziela się ciepełko więc woda paruje....

A teraz wydziela się ciepełko, natrafia na izolację więc się akumuluje a to powoduje przyspieszenie reakcji i większe zurzycie wody i jej odparowanie. Z kolei przyspieszona reakcja wydziela więcej ciepła i znów się akumuluje,.... Przecież ten styro tylko tam leżał więc na 100% para mogła uciekać spod niego.

jesli styropian lezal w miejscu naslonecznionym - beton wokol opalil sie i dlatego jest ciemniejszy od tego zakrytego ....

jesli zas styropian lezal w miejscu zacienionym - beton pod styropianem zbielal od niego .... styropian przeciagnal go na swoja strone ....

(Y)

jestem pod wrażeniem tej teorii :D:D:D:D

jesli styropian lezal w miejscu naslonecznionym - beton wokol opalil sie i dlatego jest ciemniejszy od tego zakrytego ....

jesli zas styropian lezal w miejscu zacienionym - beton pod styropianem zbielal od niego .... styropian przeciagnal go na swoja strone ....

(Y)

jestem pod wrażeniem tej teorii :D:D:D:D

Ja również :D Ale intryguje mnie jedna sprawa jak mógl opalic się bez kremu do opalania, będa teraz bąble :-? :wink: :D :D

Pozdrawiam (bez obrazy)