Hal 02.08.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 http://www.z500.pl/index.php?projekt=32&podwarianty=1 zaproponowalismy zmiany w zakresie: 1. powiekszenie szerokosci budynku o 1metr. 2. usuniecie z projektu komina w pom. gosp. 3. garaz z strychem zastapiony wersja garazu z dachem pulpitowym (jednostanowiskowym) za projekt wraz z zmianami 4500 zł. Uwazacie że to dobra cena? Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 21.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Witam wszystkich budujących Z32! My w maju 2008 kupiliśmy ten projekt. W marcu ruszamy z budową w okolicach Warszawy (Dębe Wielkie). Chętnie podzielimy się doświadczeniami i równie chętnie zaczerpniemy od innych.To śliczny mały, przytulny domek więc mam nadzieję, ze jest więcej amatorów tego projektu. Wszystkich zapraszam i liczę na żywą wymianę zdań!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 22.01.2009 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 To ja sie dopisuje Projekt juz mamy. Kończymy papierkologie i mam nadzieje, ze w marcu start My mamy podstawowa wersje projektu. Ze zmian jakie wprowadzilismy to: - przeniesienie tarasu na prawy bok domku - zmiana stropu z drewnianeg na terive Budowac bedziemy pewnie z bk 24 solbet i styro. Chcielibyśmy juz w grudniu zamieszkac Mam nadzieje, ze jescze ktos tu dobije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iraaas28 22.01.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 No witam Was Ja takze w marcu startuje na 100%z budowa.Mam lustrzanke zmieniam troche uklad pomieszczen na dole(wieksza lazienka kosztem pokoju),oraz na gorze(trzeci pokoj)Prosze o informacje od was o postepach prac oraz o jakies fotki na maila.Oczywiscie moge tez wysylac.Ja bede mial 2 kominy bo ogrzewanie gazowe bedzie.Pozdrowionka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 22.01.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 No witam Was Ja takze w marcu startuje na 100%z budowa.Mam lustrzanke zmieniam troche uklad pomieszczen na dole(wieksza lazienka kosztem pokoju),oraz na gorze(trzeci pokoj)Prosze o informacje od was o postepach prac oraz o jakies fotki na maila.Oczywiscie moge tez wysylac.Ja bede mial 2 kominy bo ogrzewanie gazowe bedzie.Pozdrowionka:) witaj mam nadzieje, ze jeszcze Pan Radek się dopisze bo On już fundamenty ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 22.01.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Witam wszystkich!!! Cieszę się na taki całkiem konkretny odzew:)Ciekawa jestem jak macie wycenioną robociznę za stan surowy otwarty. My mamy umówioną polecona ekipę za 20-25 tysięcy. Jak się umawia na widełki to pewnie górną cenę trzeba brać pod uwagę niestety. No niby ekipa nie pijąca i dokładna... ale to chyba drogo. Ciekawa jestem ile Wam krzyknęli??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 22.01.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 No mamy wycene na 38 tys za fundament, mury, strop, schody, ściany, dach z pokryciem i rynny, komin ale bedziemy sie tergowac. Mysle, ze mniej niz 30 tys sie u nas nie da. Alternatywy nie mam jeszcze ale szukam A za ile chcecie ten domek wybudowac, bo naszym marzeniem jest sie zmiescic w 200 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 22.01.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 A za ile chcecie ten domek wybudowac, bo naszym marzeniem jest sie zmiescic w 200 tys My też wyznaczyliśmy sobie taką granicę za stan taki prawie pod klucz, czyli bez mebli sprzętów AGD, ale z ceramiką podłogami i malowaniem:) itp. No cóż niby teraz dobry czas dla budujących. Może się uda. Życzę tego nam i Wam oczywiście też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iraaas28 23.01.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witam wszystkich Ja mam ustalone z zaprzyjazniona ekipa ok 20-25tys.za stan surowy z wiezba dachowa bez przykrycia wiec chyba nie najgorzej:)Jestem z Bielska -Białej w lutym jestem umowiony na wytyczenie budynku no a w marcu startujemy i byle do celu:)Mam nadzieje tez sie zmiescic w 200tys.za stan do zamieszkania ale moze byc jeszcze lepiej zobaczymy prosze piszcie o swoich postepach Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 24.01.2009 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Mam wycene- sama robocizna! punkt zero: -ławy fundamentowe -mury fund. - ocieplenie fund. -zagęszczenie piasku fund. - wylanie chudego betonu fund. 11.360 -mury parteru 5120zł strop (wieniec) 3150 + 1040 -ściany kolankowe, słupki, wieniec 3130 -szczyty 1.400 -schody 1.500 -ścianki działowe 2.000 -komin 1000 + 400 za klinkier - dach (cały z pokryciem dachówką i orynnowaniem) 6720 wszystko razem daje 36820 dużo ale ekipa polecana, pan prowadzi działalność i ma 2 pracowników normalnie na umowę- pracuje razem z nimi. Nie mam alternatywy Na pewno nie chce ekipy z łapanki co to od wczoraj buduja. Chce miec umowe i gwarancje a to kosztuje. Mam nadzieje, ze Wam sie uda taniej a Ci co beda robic sami sa o 37 koła do przodu A i czas realizacji 2-3 mies (wiadomo duzo od pogody zalezy). Juz wiecie z czego budować, co na dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 25.01.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Jestem z Bielska -Białej Wiamy górala:) Bielsko-Biała jest bardzo bliskie mojemu sercu, a jeszcze bardziej Żywiec. Pochodzi stamtąd moja mama i w ogóle mnóstwo mam w Bielsku i Żywcu rodziny. Bywam tam kilka razy w roku. No więc kibicuje mocno iraaas28:) A wracając do meritum, ciekawa jestem czy myśleliście już o schodach wewnętrznych. Doszły mnie opinie że drewniane to nie bardzo bo blisko kominka i rozsychać się mogą. Betonowe natomiast trochę ciężkie mi się wydają jak na w sumie nieduży pokój. Jak Wy robicie?? A i ciekawa jestem jak rozwiązujecie taras?? Robicie od razu wyżej już na poziomie robót ziemnych czy potem będziecie się martwic?? W projekcie są płytki a ja myślę żeby to kamieniem zrobić. Czasami można jakiś fajny piaskowiec tanio kupić.[/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 25.01.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Schody raczej betonowe, bo drewniane sa nie zalecane bo komin z kominkiem blisko, beda sie rozsychac i trzeszczec i jeszcze nikt raczej gwarancji nie da na takie schody. A co do tarasu- to tym zajmiemy sie dopiero na samym koncu- zobaczymy jak fundusze beda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 25.01.2009 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 U mnie Z32 był projektem wyjściowym do dalszej "obróbki". Sam projekt był robiony jako indywidualny a zmiany w sosunku do oryginału to: - wersja z garażem z dachem pulpitowym przy scianie salonu - z pokoju nr.1 na parterze zrobilem łazienkę, z łazienki kotłownię - cały dom poszerzony o metr dzieki czemu mamy prawie 100m2 oraz drzwi wejsciowe wypadają na środku - strop wienerbergera zamiast drewnianego - daszek wejsciowy obniżony (ładniejsza bryła budynku ) + słupy betonowe zamiast drewnianych - schody betonowe - dodatkowe dwa kominy ( w kotłowni pod piec gazowy + wentylacja oraz aneks kuchenny wentylacja + garaż) Teraz koszty: ściany ceramika wienerberger 30cm , okna+rolety+brama garazowa, dachowka ceramiczna wienerberger Koramic, wylewki, ogrzewanie podłogowo grzejnikowe wraz z kotłem, wkładem kominowym i uruchomieniem, instalacja elektryczna ,wod -kan, gazowa , tynki tradycyjne ,gładzie gipsowe, kominy schiedla,drzwi wejsciowe gerdy,ocieplenie poddasza 15+5, płyty GK na poddaszu oraz czesciowo na parterze, ocieplenie budynku styropianem 12 +tynk+malowanie, podbitka,. 260 tys. zł brutto pozostanie do zrobienia: - wykonanie "schodów" drewnianych na betonowych - biały montaż, glazura w salonie lazienkach,aneksie ,kotłowni i garażu - płytki na schodach wejsciowych - taras - malowanie pomieszczeń - klinkier na listwie startowej oraz słupach daszku wejsciowego czyli jakieś 40-50 tys zł hmmm jedną rzeczą jaką bym zmienił na chwile obecną to większe okna od frontu budynku . z 120x150 na 150x150 cm pozdrawiam... i życzę powodzenia oraz... niskich cen:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 25.01.2009 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A i ciekawa jestem jak rozwiązujecie taras?? Robicie od razu wyżej już na poziomie robót ziemnych czy potem będziecie się martwic?? W projekcie są płytki a ja myślę żeby to kamieniem zrobić. Czasami można jakiś fajny piaskowiec tanio kupić.[/u] Taras z kostki brukowej.. taki przynajmniej na chwilę obecną planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 25.01.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Po pierwsze gratuluję i zazdroszczę budowy na takim etapie:) No to trochę wyszło więcej niż moje upragnione 200 tys. My co prawda bez garażu i powiększać będziemy jedynie o dopuszczalne 5%... Mam nadzieję, ze mniej wyjdzie. Skoro Twój dom już stoi to może pochwalisz się jakimiś zdjęciami, zwłaszcza ten niższy daszek mnie zainteresował. A kostka brukowa tez niezły pomysł na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radis 26.01.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam wszystkich i pozdrawiam Panią Anie Zacząłem budowę w listopadzie (pogoda mi jeszcze pozwoliła ). Zakończyłem na etapie ścian fundamentowych. Budynek wyniosłem dość wysoko - ok 1m- nad gruntem (nie mam jeszcze drogi, a wolę mieć pewność że dom nie będzie stał w dołku) Z następnym etapem ruszam w marcu. Wszystko zrobiłem sam + 1 osoba z rodziny. Na tym etapie zaoszczędziłem ok 7-8 tyś za robociznę. Jeśli macie kogoś w rodzinie co ma doświadczenie w budownictwie i jest Wam w stanie pomóc to zróbcie to sami (domek jest prosty w budowie). Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 26.01.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam Pana Radka Fajnie, ze Pan dołaczył, bo z tego co czytam to ma Pan jakies doswiadczenie w dudowaniu- nie to co ja. Zaoszczedził Pan 11 tys bo tyle chce ekipa za fundament od nas Czyli w marcu startujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iraaas28 27.01.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam wszystkich i pozdrowienia z Bielska dla Nabli Ja startuje w marcu a jeszcze nawet nie wiem jaki strop bede robil:)Mialem robic jak w projekcie ale drewniany duzo osob odradza,pewnie slusznie.Tylko moj wykonawca mowil ze takie zmiany wymagaja znowu puszczenia wszystko przez sprawy Urzedowe a to wiaze sie z czasem ktorego nie mam.Ostatnio jednak jeden facet powiedzial mi ze ma inspektora ktory wszystko zalatwi od reki wiec zobacze jeszcze.A co wy na to wszystko bo z tego co wiem wszyscy robicie chyba terive? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 27.01.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 My tez rezygnujemy ze stropu drewnianego. będziemy to robić dopiero na etapie budowy. Jesteśmy już wstępnie umówieni z ekipą na taką zmianę i kierbudem. Nie mówili nic o żadnych dodatkowych papierkach. Nawet w biurze projektowym jak się dopytywaliśmy to dali do zrozumienia, że możemy to zrobić na etapie budowy. Mam nadzieję, że się nie przeliczę i nie będziemy z tym mieli dodatkowych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 27.01.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja ma juz strop zmieniony na terive przez architekta i z takim stropem mam złożone papiery o pozwolenie. Musiałam dopłacic 600 zl za zmiane stropu. Jak juz odzyskam projekt to postaram sie Wam to zeskanowac i pokazac. Z Tego co pamietam to mam wzmocniona jedna sciane z 12 cm na 24 i dodatkowe wzmocnienie w fundamencie.Ale ostatnio mnie olsnilo, ze nie chce okien dachowych tylko normalne na bokach i nie wiem czy taka zmiane na etapie realizacji moge jeszcze zrobic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts