Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.z500.pl/index.php?projekt=32&podwarianty=1 zaproponowalismy zmiany w zakresie:

1. powiekszenie szerokosci budynku o 1metr.

2. usuniecie z projektu komina w pom. gosp.

3. garaz z strychem zastapiony wersja garazu z dachem pulpitowym (jednostanowiskowym)

za projekt wraz z zmianami 4500 zł. Uwazacie że to dobra cena? Czekam na opinie. :o

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budujących Z32!

My w maju 2008 kupiliśmy ten projekt. W marcu ruszamy z budową w okolicach Warszawy (Dębe Wielkie). Chętnie podzielimy się doświadczeniami i równie chętnie zaczerpniemy od innych.

To śliczny mały, przytulny domek więc mam nadzieję, ze jest więcej amatorów tego projektu. Wszystkich zapraszam i liczę na żywą wymianę zdań!!!

To ja sie dopisuje :D

Projekt juz mamy. Kończymy papierkologie i mam nadzieje, ze w marcu start :D My mamy podstawowa wersje projektu. Ze zmian jakie wprowadzilismy to:

- przeniesienie tarasu na prawy bok domku

- zmiana stropu z drewnianeg na terive

Budowac bedziemy pewnie z bk 24 solbet i styro.

Chcielibyśmy juz w grudniu zamieszkac :lol:

Mam nadzieje, ze jescze ktos tu dobije.

No witam Was 8) Ja takze w marcu startuje na 100%z budowa.Mam lustrzanke zmieniam troche uklad pomieszczen na dole(wieksza lazienka kosztem pokoju),oraz na gorze(trzeci pokoj)Prosze o informacje od was o postepach prac oraz o jakies fotki na maila.Oczywiscie moge tez wysylac.Ja bede mial 2 kominy bo ogrzewanie gazowe bedzie.Pozdrowionka:)

No witam Was 8) Ja takze w marcu startuje na 100%z budowa.Mam lustrzanke zmieniam troche uklad pomieszczen na dole(wieksza lazienka kosztem pokoju),oraz na gorze(trzeci pokoj)Prosze o informacje od was o postepach prac oraz o jakies fotki na maila.Oczywiscie moge tez wysylac.Ja bede mial 2 kominy bo ogrzewanie gazowe bedzie.Pozdrowionka:)

witaj :D mam nadzieje, ze jeszcze Pan Radek się dopisze bo On już fundamenty ma:)

Witam wszystkich!!! Cieszę się na taki całkiem konkretny odzew:)

Ciekawa jestem jak macie wycenioną robociznę za stan surowy otwarty. My mamy umówioną polecona ekipę za 20-25 tysięcy. Jak się umawia na widełki to pewnie górną cenę trzeba brać pod uwagę niestety. No niby ekipa nie pijąca i dokładna... ale to chyba drogo. Ciekawa jestem ile Wam krzyknęli???

A za ile chcecie ten domek wybudowac, bo naszym marzeniem jest sie zmiescic w 200 tys 8)

My też wyznaczyliśmy sobie taką granicę za stan taki prawie pod klucz, czyli bez mebli sprzętów AGD, ale z ceramiką podłogami i malowaniem:) itp. No cóż niby teraz dobry czas dla budujących. Może się uda. Życzę tego nam i Wam oczywiście też:)

Witam wszystkich :) Ja mam ustalone z zaprzyjazniona ekipa ok 20-25tys.za stan surowy z wiezba dachowa bez przykrycia wiec chyba nie najgorzej:)Jestem z Bielska -Białej w lutym jestem umowiony na wytyczenie budynku no a w marcu startujemy i byle do celu:)Mam nadzieje tez sie zmiescic w 200tys.za stan do zamieszkania ale moze byc jeszcze lepiej zobaczymy prosze piszcie o swoich postepach Pozdro 8)

Mam wycene- sama robocizna!

punkt zero:

-ławy fundamentowe

-mury fund.

- ocieplenie fund.

-zagęszczenie piasku fund.

- wylanie chudego betonu fund.

11.360

-mury parteru 5120zł

strop (wieniec) 3150 + 1040

-ściany kolankowe, słupki, wieniec 3130

-szczyty 1.400

-schody 1.500

-ścianki działowe 2.000

-komin 1000 + 400 za klinkier

- dach (cały z pokryciem dachówką i orynnowaniem) 6720

wszystko razem daje 36820 :o

dużo ale

ekipa polecana, pan prowadzi działalność i ma 2 pracowników normalnie na umowę- pracuje razem z nimi.

Nie mam alternatywy :(

Na pewno nie chce ekipy z łapanki co to od wczoraj buduja. Chce miec umowe i gwarancje a to kosztuje.

Mam nadzieje, ze Wam sie uda taniej a Ci co beda robic sami sa o 37 koła do przodu :D

A i czas realizacji 2-3 mies (wiadomo duzo od pogody zalezy).

Juz wiecie z czego budować, co na dach?

Jestem z Bielska -Białej

Wiamy górala:) Bielsko-Biała jest bardzo bliskie mojemu sercu, a jeszcze bardziej Żywiec. Pochodzi stamtąd moja mama i w ogóle mnóstwo mam w Bielsku i Żywcu rodziny. Bywam tam kilka razy w roku. No więc kibicuje mocno iraaas28:)

A wracając do meritum, ciekawa jestem czy myśleliście już o schodach wewnętrznych. Doszły mnie opinie że drewniane to nie bardzo bo blisko kominka i rozsychać się mogą. Betonowe natomiast trochę ciężkie mi się wydają jak na w sumie nieduży pokój. Jak Wy robicie??

A i ciekawa jestem jak rozwiązujecie taras?? Robicie od razu wyżej już na poziomie robót ziemnych czy potem będziecie się martwic?? W projekcie są płytki a ja myślę żeby to kamieniem zrobić. Czasami można jakiś fajny piaskowiec tanio kupić.[/u]

U mnie Z32 był projektem wyjściowym do dalszej "obróbki". Sam projekt był robiony jako indywidualny a zmiany w sosunku do oryginału to:

- wersja z garażem z dachem pulpitowym przy scianie salonu

- z pokoju nr.1 na parterze zrobilem łazienkę, z łazienki kotłownię

- cały dom poszerzony o metr dzieki czemu mamy prawie 100m2 oraz drzwi wejsciowe wypadają na środku

- strop wienerbergera zamiast drewnianego

- daszek wejsciowy obniżony (ładniejsza bryła budynku :)) + słupy betonowe zamiast drewnianych

- schody betonowe

- dodatkowe dwa kominy ( w kotłowni pod piec gazowy + wentylacja oraz aneks kuchenny wentylacja + garaż)

Teraz koszty:

ściany ceramika wienerberger 30cm , okna+rolety+brama garazowa, dachowka ceramiczna wienerberger Koramic, wylewki, ogrzewanie podłogowo grzejnikowe wraz z kotłem, wkładem kominowym i uruchomieniem, instalacja elektryczna ,wod -kan, gazowa , tynki tradycyjne ,gładzie gipsowe, kominy schiedla,drzwi wejsciowe gerdy,ocieplenie poddasza 15+5, płyty GK na poddaszu oraz czesciowo na parterze, ocieplenie budynku styropianem 12 +tynk+malowanie, podbitka,. 260 tys. zł brutto :roll:

pozostanie do zrobienia:

- wykonanie "schodów" drewnianych na betonowych

- biały montaż, glazura w salonie lazienkach,aneksie ,kotłowni i garażu

- płytki na schodach wejsciowych

- taras

- malowanie pomieszczeń

- klinkier na listwie startowej oraz słupach daszku wejsciowego

czyli jakieś 40-50 tys zł

hmmm jedną rzeczą jaką bym zmienił na chwile obecną to większe okna od frontu budynku . z 120x150 na 150x150 cm

pozdrawiam...

i życzę powodzenia oraz... niskich cen:D

A i ciekawa jestem jak rozwiązujecie taras?? Robicie od razu wyżej już na poziomie robót ziemnych czy potem będziecie się martwic?? W projekcie są płytki a ja myślę żeby to kamieniem zrobić. Czasami można jakiś fajny piaskowiec tanio kupić.[/u]

Taras z kostki brukowej.. taki przynajmniej na chwilę obecną planuję :)

Po pierwsze gratuluję i zazdroszczę budowy na takim etapie:) No to trochę wyszło więcej niż moje upragnione 200 tys. My co prawda bez garażu i powiększać będziemy jedynie o dopuszczalne 5%... Mam nadzieję, ze mniej wyjdzie.

Skoro Twój dom już stoi to może pochwalisz się jakimiś zdjęciami, zwłaszcza ten niższy daszek mnie zainteresował.

A kostka brukowa tez niezły pomysł na taras.

Witam wszystkich i pozdrawiam Panią Anie :D

Zacząłem budowę w listopadzie (pogoda mi jeszcze pozwoliła :wink: ).

Zakończyłem na etapie ścian fundamentowych. Budynek wyniosłem dość wysoko - ok 1m- nad gruntem (nie mam jeszcze drogi, a wolę mieć pewność że dom nie będzie stał w dołku) Z następnym etapem ruszam w marcu.

Wszystko zrobiłem sam + 1 osoba z rodziny. Na tym etapie zaoszczędziłem ok 7-8 tyś za robociznę.

Jeśli macie kogoś w rodzinie co ma doświadczenie w budownictwie i jest Wam w stanie pomóc to zróbcie to sami (domek jest prosty w budowie).

Pozdrawiam Radek

Witam wszystkich i pozdrowienia z Bielska dla Nabli 8) Ja startuje w marcu a jeszcze nawet nie wiem jaki strop bede robil:)Mialem robic jak w projekcie ale drewniany duzo osob odradza,pewnie slusznie.Tylko moj wykonawca mowil ze takie zmiany wymagaja znowu puszczenia wszystko przez sprawy Urzedowe a to wiaze sie z czasem ktorego nie mam.Ostatnio jednak jeden facet powiedzial mi ze ma inspektora ktory wszystko zalatwi od reki wiec zobacze jeszcze.A co wy na to wszystko bo z tego co wiem wszyscy robicie chyba terive? :o Pozdrawiam

My tez rezygnujemy ze stropu drewnianego. będziemy to robić dopiero na etapie budowy. Jesteśmy już wstępnie umówieni z ekipą na taką zmianę i kierbudem. Nie mówili nic o żadnych dodatkowych papierkach. Nawet w biurze projektowym jak się dopytywaliśmy to dali do zrozumienia, że możemy to zrobić na etapie budowy. Mam nadzieję, że się nie przeliczę i nie będziemy z tym mieli dodatkowych kłopotów.

Ja ma juz strop zmieniony na terive przez architekta i z takim stropem mam złożone papiery o pozwolenie. Musiałam dopłacic 600 zl za zmiane stropu. Jak juz odzyskam projekt to postaram sie Wam to zeskanowac i pokazac. Z Tego co pamietam to mam wzmocniona jedna sciane z 12 cm na 24 i dodatkowe wzmocnienie w fundamencie.

Ale ostatnio mnie olsnilo, ze nie chce okien dachowych tylko normalne na bokach i nie wiem czy taka zmiane na etapie realizacji moge jeszcze zrobic??