Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ooooooooo to się nazywa wyczerpująca odpowiedź. Wiele mi podpowiedziałaś, zwłaszcza w sprawie okien.

Mam jeszcze pytanko czy ktoś z Was ma coś takiego jak świetlik (velux np. robi coś takiego: http://www.velux.pl/Produkty/Swietliki-tunelowe/). My nie możemy zamontować okna dachowego w tej górnej łazience, a bardzo mi zależy na jakimkolwiek oświetleniu naturalnym. Ciekawa jestem czy macie jakieś doświadczenia i przemyślenia. Mi się to wydaje póki co super sprawą.

No i kolejne pytanko mam do więźby dachowej. Zastanawiam się czy przedłuży trochę krokwie, bo mam wyższą ściankę kolankową (jak większość chyba osób na forum). Jak Wy robiliście???

http://www.allegro.pl/item736307958_okno_dachowe_rooflite_roleta_gratis.html

hej my mamy okna zmamawiane na allegro od tego własinie sprzedawcy

tylko mniejsze. Onka bardzo nam sie podobaja- cena tez. Sprzedawca super- okan zamowilam w niedziele wieczorem i napisałam, ze mi zalezy na czasie to juz we wtorek w poludnie kurier byl u nas.

Ale zrobisz jak chcesz :)

krokwie to koniecznie trzeba wydłuzyc bo inaczej to dach bedzie głupio wygladał- my przedłuzylismy po 50 cm i jest na styk. Teraz myslimy, ze trzeba bylo o 1m. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Djanya dzieki za namiary. Faktycznie cena kuszaca. Poczytala jeszcze troche i wychodzi na to, ze Ci ktorzy je zamontowali sa zadowoleni. Bylo kilka krytycznych uwag, ale chyba stosunek cena/jakosc jest bardzo dobry. Mąż raczej przychyla się do opini ak-77, FAKRO i koniec Ja się waham:) Ale po Waszych radach chyba bardziej niż te optilight nie bede ryzykowac. Dziewczyny, jeszcze raz dzięki

No i decyzja zapadła. Będzie FAKRO. Też nam się udało wynegocjować dobrą cenę.

Ak-77 ciekawa jestem tej posypki bitumicznej. Jak to wygląda w całości już na dachu. Mi zależy na efekcie tradycyjnego wyglądu dachówki ceramicznej, bo w takim klasycznym stylu chcę mieć elewację i wogóle cały domek. Czytałam, że ta posypka właśnie takie ma między innym zadanie. Moze wrzucisz jakieś zdjęcia???

Chętnie wrzucę zdjęcia... tylko, że nasza blacha ciągle leży sobie i czeka na fachowców (strasznie dużo mają roboty). My też chcemy mieć tradycyjny domek, a nasza blacha do złudzenia przypomina dachówkę (kolor rudy brąz - moim zdaniem śliczny!!!) A i posypka wygląda fajnie. Sama jestem ciekawa jak będzie wyglądała na dachu :)

No my nie mamy jeszcze zaawansowanego stanu, teraz dach robimy. Wygląda na to, ze stan surowy zamknięty (dom powiększony do jakiś 110 m2) zrobimy za mniej niż 80 tys. Nim zamieszkamy jeszcze sporo czasu minie. Przez zimę powolutku instalacje będziemy robić i tak dalej resztę powolutku i może wiosną 2011 wprowadzka:)

surowy zamknięty bez działki z dokumentacją to koło 10 tysięcy powinienem się zmieścić w 80 tysiącach, u mnie trochę się powiększyło bo garaż dobudowany z kotłownią z tym że ja za murarza nie zapłaciłem nic.

dokumentacja 10000

stan zero 12000

mury 20000

dach i strop drewniany 30000

okna i drzwi 8000

to tak mniej więcej

Nabla coś mało ci wyszło chyba że też sami robicie możesz to troche rozbić tak jak ja.

Też mi się wydaje ze mało:) Ale bardzo nas to cieszy:

póki co to jest tak:

ekipa 22 000

prace przygotowawcze 3 600

fundament 11 000

mury 19 000

dach 20 000

okna od 5000 do 10 000

Na Okna nie jesteśmy jeszcze zdecydowani drewno czy plastiki. W ogóle może się okazać że wyjdzie więcej, bo nie mamy jeszcze konkretnej oferty.

Faktycznie trochę robiliśmy sami, ale nie wiele. Za to ekipa nam będzie robi jeszcze wiatę (tu przyjdzie dodatkowy koszt pokrycia). Mamy już ścianki tarasu wybudowane i ozdobne krokwie będą robić. Naprawdę mamy super ekipę jak za taka cenę. Tak mi się wydaje. No i nie piją!!!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

bardzo podoba mi sie domek na pierwszym zdjeciu- zabudowany daszek bardzo mi sie podoba- moze jeszcze uda mi sie przekonac meza do zabudowy naszego. Wstaw jeszcze fotke z boku bo jakos nie mogo sobie wyobrazic jak ten dlugi dach wyglada.

Oby tak dalej :)

Hal ciagle zapominam zmierzyc schody :oops: