zabina 19.07.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 To i ja o tym bardzo dobrze wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszn7 19.07.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 http://w.fotka.pl/f146119625.jpg http://images41.fotosik.pl/161/a3d61b8b136735ccmed.jpg http://w.fotka.pl/9cd0f6992d.jpg wczesniej nie wrzucalem bo nie było co domek z dobudowanym garazem i kotłownią[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 20.07.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 U nas pierwotnie kotłownia z piecem c.o. miała być w miejscu dolnej łazienki z wejściem od strony przedpokoju. Na szczęście w porę poszliśmy po rozum do głowy - postanowiliśmy dobudować garaż a na jego tyłach urządzić kotłownię. Tak chyba będzie lepiej I mniej aromatycznie w domu dariuszn7 - nic nie kumam z Twoich fotek co gdzie jest Albo jest mocno namieszane albo jeszcze się nie obudziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 20.07.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ja juz prawie trzy lata z dzialka walcze, aale niebawem juz koniec zmagan i meta. ( Ach polskie prawo) Planuje start na przyszly marzec. W miedzyczasie przewinelo mi sie przez glowe tysiac pomyslow. W mojej sytuacji ze wzgledu na dzialke i potrzeby rodziny idealny jest projekt w odbiciu lustrzanym z powiekszona lazienka kosztem pom, gosp. i wiekszym aneksem kuchennym kosztem wneki na lodowke. Kombinuje co zrobic z projektem zeby bylo dobrze. Wpadlam na pomysl dobudowania ganku z przodu z kotlownia. Niestety jest to kosztem okienka w lazience. Mielibysmy tam pas luksferow, a okno w kotlowni co tez dawaloby troche swiatla. Na razie czekam co mi doradzi projektant. A co Wy o tym myslicie . (Zaraz pewnie zbiore burze piorunow:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 20.07.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Mniej wiecej taki roboczy rysunek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c1d919dca8f4d0f2.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51189e97ff20eec4.html Napiszcie co o tym sadzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 20.07.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Jakich piorunów??? :) Moje odczucia są takie - na rzucie wygląda to dość fajnie. Jedno ,,ale" - kotłownia będzie maciupenieńka. Nie wiem co miałoby się tam zmieścić, bo jeśli piec z podajnikiem to raczej nie wlezie. Jest też kwestia przechowywania gdzieś opału. Myśleliśmy o jakimś domku - drewutni ale okazało się, że roczny koszt za taki baraczek przewyższa wielokrotnie podatek za dom. Chore... bo to chory kraj. Natomiast jeśli chodzi o wygląd frontu domu - trochę za bardzo ,,ściśnięte" to okno z prawej. Ja tak to widzę. Ciekawe jak inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 20.07.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Dzieki za opinie:) Dokladnie chory kraj z chorymi przepisami:) A co myslisz o wiacie?? Za to chyba sie nie placi podatku??? A ten rysunek frontu to takie nabazgrolone przeze mnie, chodzilo mi o ogolny wyglada i widok zadaszenia ganku, bo rozmieszczenie okien i drzwi na oko wrzucilam i faktycznie moze sie wydawac scisniete. Jesli chodzi o kotlownie to bedze to pomieszczenie ponad dwa razy takie jak PG w oryginalnym projekcie. Ale faktycznie moze i to byc zbyt male Ciagle mysle o wyborze ogrzewania na razie CO+kominek z plaszczem jest na planie pierwszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 20.07.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Ja juz prawie trzy lata z dzialka walcze, aale niebawem juz koniec zmagan i meta. ( Ach polskie prawo) Planuje start na przyszly marzec. W miedzyczasie przewinelo mi sie przez glowe tysiac pomyslow. W mojej sytuacji ze wzgledu na dzialke i potrzeby rodziny idealny jest projekt w odbiciu lustrzanym z powiekszona lazienka kosztem pom, gosp. i wiekszym aneksem kuchennym kosztem wneki na lodowke. Kombinuje co zrobic z projektem zeby bylo dobrze. Wpadlam na pomysl dobudowania ganku z przodu z kotlownia. Niestety jest to kosztem okienka w lazience. Mielibysmy tam pas luksferow, a okno w kotlowni co tez dawaloby troche swiatla. Na razie czekam co mi doradzi projektant. A co Wy o tym myslicie . (Zaraz pewnie zbiore burze piorunow:)) Hej Zabina. Tak sobie okukaliśmy z żonką Twoje rysunki. Wdaje nam się że obudowanie ganku będzie robiło Ci cienie na oknach i ogólnie ograniczy (i tak już słabą) widoczność z domku na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 20.07.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Jeśli wiata lub garaż są w bryle budynku koszty nie są duże. Ale jeśli ,,coś" stoi osobno to płaci się słono. Moja mama z tego powodu zlikwidowała starą altankę Wiata wydaje mi się mało funkcjonalna. Domek ma to do siebie, że masz dużo gratów typu meble ogrodowe, które lepiej schować na zimę, jeśli jest ogród dochodzą: kosiarka, grabki, konewki i takie tam Wszystko to przemawia raczej za garażem. W projekcie p.g. jest malutkie bo oni nie przewidują ogrzewania c.o. na łopatę tylko jeśli się nie mylę elektryczne. A o kominkach to coś tam pisał kiedyś mój szanowny mąż Ja się kompletnie nie znam Co do ganków - takie obudowane są w projektach Studia Atrium. Możesz zerknąć i podpatrzeć jak to wygląda. Moim zdaniem dobrze pod warunkiem, że ściana kolankowa nie jest za wysoka. U nas podniesiona - za to pokoje u góry będą super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszn7 21.07.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 dariuszn7 - nic nie kumam z Twoich fotek co gdzie jest Albo jest mocno namieszane albo jeszcze się nie obudziłam pierwsze zdjęcie widok od tyłu wyjście na taras (jest przesuniete na tę ścianę bo tam gdzie był taras będzie garaż) i drzwi do kotłowni drugie zdjęcie wyazd do garażu i okno sypialni też przesunięte na inną ścianę trzecie zdjęcie widok od wejścia tam nie ma zmian wersja jest lustrzana widac okno z kuchni i drzwi http://w.fotka.pl/358adb2e50.jpg tak to mniej wiecej wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 21.07.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Generalnie macie racje. Przekonalo mnie brak miejsca na wszystkie zbedne niezbedne rzeczy. Nie pomyslalam o tym ze ciagle nam brak miejsca, a garaz z kotlownia to bedzie optymalne rozwiazanie. Na stronie Z500 znalazlam cos takiego: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3010687618c040cc.html I mogloby to wygladac mniej wiecej tak, jesli chodzi o rzut ( po lewej stronie zmienilaby sie odleglosc na 4 m od granicy ze wzgledu na okno w pokoiku) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfe8cb44f8686686.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 21.07.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 dariusz - fajny pomysł... Miałam ich 1000 ale muszę przyznać, że na taki nie wpadłam zabina - takie rozwiązanie podoba mi się o wiele bardziej. Oczywiście wybierzecie najlepsze dla Was A ja ciągle się głowię co zrobić z wejściem do domu. Obniżać nie obniżać... Chyba raczej obniżymy bo ścianka kolankowa jest podniesiona i fundament wysoki wiec może wyjść wysokaśne i co za tym idzie nieładne. Postaram się wrzucić fotki niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 21.07.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 dariusz - fajny pomysł... Miałam ich 1000 ale muszę przyznać, że na taki nie wpadłam zabina - takie rozwiązanie podoba mi się o wiele bardziej. Oczywiście wybierzecie najlepsze dla Was A ja ciągle się głowię co zrobić z wejściem do domu. Obniżać nie obniżać... Chyba raczej obniżymy bo ścianka kolankowa jest podniesiona i fundament wysoki wiec może wyjść wysokaśne i co za tym idzie nieładne. Postaram się wrzucić fotki niebawem Obnizony daszek ma jeszcze jeden mankament... W miejscu przy scianie zbiera się brud, poniewaz podczas opadow woda z dachu głównego omija to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 21.07.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Dzięki! Nie pomyślałam o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 21.07.2009 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Dzięki! Nie pomyślałam o tym... W sumie ja też nie.. Ale i tak zostałbym nadal przy tym swoim obniżonym.. http://img197.imageshack.us/img197/3857/20090615163602.th.jpg Przeniosłem daszek na górę.. Sory za jakość ale jakoś tak późno jest .. W oryginale chyba jest szerszy... Może to pomoże Ci w podjęciu decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 22.07.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ło matko!!! No tego kompletnie się nie spodziewałam!!! Hal - bardzo dziękuję!!! I... już wiem!!! Obniżony wygląda zgrabniej Mam jeszcze pytanie nt. wyjścia na dach i ławeczki dla kominiarza. Czy to jest obowiązkowe??? U nas komin biegnie po ścianie szczytowej a na dachu garażu będzie taras więc tak na chłopski rozum wystarczyłoby przystawić drabinę, żeby wejść na dach. Czy są jakieś uregulowania w tej sprawie? Hal, u Ciebie jest i wyjście na dach i okno dachowe nieopodal. Może masz jakąś wiedzę na ten temat? Nie wystarczyłoby samo okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 22.07.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Ło matko!!! No tego kompletnie się nie spodziewałam!!! Hal - bardzo dziękuję!!! I... już wiem!!! Obniżony wygląda zgrabniej Mam jeszcze pytanie nt. wyjścia na dach i ławeczki dla kominiarza. Czy to jest obowiązkowe??? U nas komin biegnie po ścianie szczytowej a na dachu garażu będzie taras więc tak na chłopski rozum wystarczyłoby przystawić drabinę, żeby wejść na dach. Czy są jakieś uregulowania w tej sprawie? Hal, u Ciebie jest i wyjście na dach i okno dachowe nieopodal. Może masz jakąś wiedzę na ten temat? Nie wystarczyłoby samo okno? Tzn. mam wyłaz dachowy a potem są stopnie kominiarskie i ława.. Nie wiem jak to jest dokładnie z tym wszystkim , ale dojście dla kominiarza musi być zapewnione. Najlepiej zapytać jego samego, zresztą przy odbiorze kominów , jeśli będzie w tej kwestii coś nie tak ,to sami kominiarze zwrócą na to uwagę i będzie trzeba dorobić.. U mnie np. zanegowali wielkość otworow wentylacyjnych w kominie... i trzeba bylo poprawiac..(wycinka w klinkierze ) A i tani nie są..Odbiór końcowy ,łacznie z przewodami spalinowymi CO gazowego i kominkowego kosztowal prawie 500 zł. ( zajęło im to jakieś 15 min ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ak-77 23.07.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Hmm... No właśnie wolałabym nic później nie poprawiać jeśli można to zrobić na etapie budowy... A jaką macie blachodachówkę? Zrobiłam trochę rozeznania i wychodzi mi na babski rozum, żeby brać pod uwagę firmy: Budmat, Bratex, Finish Profiles - robią blachy z surowców SSAB. Pomijam firmy typu np. Ruukki czy Lindab bo za drogo. A może ktoś słyszał coś o Blach Stalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 31.07.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Stan surowy to byl pikus. Robia mi elektryke (hydraulika jest) i juz mam tego wszystkiego po dziurki. Powiedzcie Kochani zetowcy gdzie powiesicie telewizor i postawicie kanape bo ja sie z mezem nie moge dogadac Oj malo ustawny ten nasz salon. We wtorek ruszam z tynkami a 12.08 posadzki a potem niech schnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 01.08.2009 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Stan surowy to byl pikus. Robia mi elektryke (hydraulika jest) i juz mam tego wszystkiego po dziurki. Powiedzcie Kochani zetowcy gdzie powiesicie telewizor i postawicie kanape bo ja sie z mezem nie moge dogadac Oj malo ustawny ten nasz salon. We wtorek ruszam z tynkami a 12.08 posadzki a potem niech schnie Hah skąd ja to znam... Dlatego właśnie poszerzyliśmy dom o ten metr... teraz będzie miejsce na TV (obok drzwi tarasowych) ,oraz na kanapę narożną - tylko nie może być duża - 200x 150 ,rożkiem w stronę aneksu PS Mimochodem.. Zegar forumowy spaźnia się o godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts