Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas pierwotnie kotłownia z piecem c.o. miała być w miejscu dolnej łazienki z wejściem od strony przedpokoju. Na szczęście w porę poszliśmy po rozum do głowy - postanowiliśmy dobudować garaż a na jego tyłach urządzić kotłownię. Tak chyba będzie lepiej :) I mniej aromatycznie w domu ;)

dariuszn7 - nic nie kumam z Twoich fotek co gdzie jest :) Albo jest mocno namieszane albo jeszcze się nie obudziłam ;)

Ja juz prawie trzy lata z dzialka walcze, aale niebawem juz koniec zmagan i meta. ( Ach polskie prawo) Planuje start na przyszly marzec. W miedzyczasie przewinelo mi sie przez glowe tysiac pomyslow. W mojej sytuacji ze wzgledu na dzialke i potrzeby rodziny idealny jest projekt w odbiciu lustrzanym z powiekszona lazienka kosztem pom, gosp. i wiekszym aneksem kuchennym kosztem wneki na lodowke. Kombinuje co zrobic z projektem zeby bylo dobrze. Wpadlam na pomysl dobudowania ganku z przodu z kotlownia. Niestety jest to kosztem okienka w lazience. Mielibysmy tam pas luksferow, a okno w kotlowni co tez dawaloby troche swiatla. Na razie czekam co mi doradzi projektant. A co Wy o tym myslicie . (Zaraz pewnie zbiore burze piorunow:))

Jakich piorunów??? :) :) :)

Moje odczucia są takie - na rzucie wygląda to dość fajnie. Jedno ,,ale" - kotłownia będzie maciupenieńka. Nie wiem co miałoby się tam zmieścić, bo jeśli piec z podajnikiem to raczej nie wlezie. Jest też kwestia przechowywania gdzieś opału. Myśleliśmy o jakimś domku - drewutni ;) ale okazało się, że roczny koszt za taki baraczek przewyższa wielokrotnie podatek za dom. Chore... bo to chory kraj.

Natomiast jeśli chodzi o wygląd frontu domu - trochę za bardzo ,,ściśnięte" to okno z prawej. Ja tak to widzę. Ciekawe jak inni :)

Dzieki za opinie:)

Dokladnie chory kraj z chorymi przepisami:)

A co myslisz o wiacie?? Za to chyba sie nie placi podatku???

A ten rysunek frontu to takie nabazgrolone przeze mnie, chodzilo mi o ogolny wyglada i widok zadaszenia ganku, bo rozmieszczenie okien i drzwi na oko wrzucilam i faktycznie moze sie wydawac scisniete.

Jesli chodzi o kotlownie to bedze to pomieszczenie ponad dwa razy takie jak PG w oryginalnym projekcie. Ale faktycznie moze i to byc zbyt male

Ciagle mysle o wyborze ogrzewania na razie CO+kominek z plaszczem jest na planie pierwszym.

Ja juz prawie trzy lata z dzialka walcze, aale niebawem juz koniec zmagan i meta. ( Ach polskie prawo) Planuje start na przyszly marzec. W miedzyczasie przewinelo mi sie przez glowe tysiac pomyslow. W mojej sytuacji ze wzgledu na dzialke i potrzeby rodziny idealny jest projekt w odbiciu lustrzanym z powiekszona lazienka kosztem pom, gosp. i wiekszym aneksem kuchennym kosztem wneki na lodowke. Kombinuje co zrobic z projektem zeby bylo dobrze. Wpadlam na pomysl dobudowania ganku z przodu z kotlownia. Niestety jest to kosztem okienka w lazience. Mielibysmy tam pas luksferow, a okno w kotlowni co tez dawaloby troche swiatla. Na razie czekam co mi doradzi projektant. A co Wy o tym myslicie . (Zaraz pewnie zbiore burze piorunow:))

Hej Zabina. Tak sobie okukaliśmy z żonką Twoje rysunki. Wdaje nam się że obudowanie ganku będzie robiło Ci cienie na oknach i ogólnie ograniczy (i tak już słabą) widoczność z domku na zewnątrz.

Jeśli wiata lub garaż są w bryle budynku koszty nie są duże. Ale jeśli ,,coś" stoi osobno to płaci się słono. Moja mama z tego powodu zlikwidowała starą altankę :)

Wiata wydaje mi się mało funkcjonalna. Domek ma to do siebie, że masz dużo gratów typu meble ogrodowe, które lepiej schować na zimę, jeśli jest ogród dochodzą: kosiarka, grabki, konewki i takie tam :) Wszystko to przemawia raczej za garażem. W projekcie p.g. jest malutkie bo oni nie przewidują ogrzewania c.o. na łopatę tylko jeśli się nie mylę elektryczne. A o kominkach to coś tam pisał kiedyś mój szanowny mąż :) Ja się kompletnie nie znam :)

Co do ganków - takie obudowane są w projektach Studia Atrium. Możesz zerknąć i podpatrzeć jak to wygląda. Moim zdaniem dobrze pod warunkiem, że ściana kolankowa nie jest za wysoka. U nas podniesiona - za to pokoje u góry będą super! :)

dariuszn7 - nic nie kumam z Twoich fotek co gdzie jest :) Albo jest mocno namieszane albo jeszcze się nie obudziłam ;)

pierwsze zdjęcie widok od tyłu wyjście na taras (jest przesuniete na tę ścianę bo tam gdzie był taras będzie garaż) i drzwi do kotłowni

drugie zdjęcie wyazd do garażu i okno sypialni też przesunięte na inną ścianę

trzecie zdjęcie widok od wejścia tam nie ma zmian :) wersja jest lustrzana widac okno z kuchni i drzwi

http://w.fotka.pl/358adb2e50.jpg

tak to mniej wiecej wyglada

Generalnie macie racje. Przekonalo mnie brak miejsca na wszystkie zbedne niezbedne rzeczy. Nie pomyslalam o tym ze ciagle nam brak miejsca, a garaz z kotlownia to bedzie optymalne rozwiazanie.

Na stronie Z500 znalazlam cos takiego:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3010687618c040cc.html

I mogloby to wygladac mniej wiecej tak, jesli chodzi o rzut ( po lewej stronie zmienilaby sie odleglosc na 4 m od granicy ze wzgledu na okno w pokoiku)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dfe8cb44f8686686.html

dariusz - fajny pomysł... Miałam ich 1000 ale muszę przyznać, że na taki nie wpadłam :)

zabina - takie rozwiązanie podoba mi się o wiele bardziej. Oczywiście wybierzecie najlepsze dla Was :)

A ja ciągle się głowię co zrobić z wejściem do domu. Obniżać nie obniżać... Chyba raczej obniżymy bo ścianka kolankowa jest podniesiona i fundament wysoki wiec może wyjść wysokaśne i co za tym idzie nieładne. Postaram się wrzucić fotki niebawem

dariusz - fajny pomysł... Miałam ich 1000 ale muszę przyznać, że na taki nie wpadłam :)

zabina - takie rozwiązanie podoba mi się o wiele bardziej. Oczywiście wybierzecie najlepsze dla Was :)

A ja ciągle się głowię co zrobić z wejściem do domu. Obniżać nie obniżać... Chyba raczej obniżymy bo ścianka kolankowa jest podniesiona i fundament wysoki wiec może wyjść wysokaśne i co za tym idzie nieładne. Postaram się wrzucić fotki niebawem

Obnizony daszek ma jeszcze jeden mankament... W miejscu przy scianie zbiera się brud, poniewaz podczas opadow woda z dachu głównego omija to miejsce.

Dzięki! Nie pomyślałam o tym...

W sumie ja też nie.. Ale i tak zostałbym nadal przy tym swoim obniżonym..:)

http://img197.imageshack.us/img197/3857/20090615163602.th.jpg

Przeniosłem daszek na górę.. Sory za jakość ale jakoś tak późno jest :) .. W oryginale chyba jest szerszy... Może to pomoże Ci w podjęciu decyzji :roll:

Ło matko!!! No tego kompletnie się nie spodziewałam!!! Hal - bardzo dziękuję!!! I... już wiem!!! Obniżony wygląda zgrabniej :)

Mam jeszcze pytanie nt. wyjścia na dach i ławeczki dla kominiarza. Czy to jest obowiązkowe??? U nas komin biegnie po ścianie szczytowej a na dachu garażu będzie taras więc tak na chłopski rozum wystarczyłoby przystawić drabinę, żeby wejść na dach. Czy są jakieś uregulowania w tej sprawie?

Hal, u Ciebie jest i wyjście na dach i okno dachowe nieopodal. Może masz jakąś wiedzę na ten temat? Nie wystarczyłoby samo okno?

Ło matko!!! No tego kompletnie się nie spodziewałam!!! Hal - bardzo dziękuję!!! I... już wiem!!! Obniżony wygląda zgrabniej :)

Mam jeszcze pytanie nt. wyjścia na dach i ławeczki dla kominiarza. Czy to jest obowiązkowe??? U nas komin biegnie po ścianie szczytowej a na dachu garażu będzie taras więc tak na chłopski rozum wystarczyłoby przystawić drabinę, żeby wejść na dach. Czy są jakieś uregulowania w tej sprawie?

Hal, u Ciebie jest i wyjście na dach i okno dachowe nieopodal. Może masz jakąś wiedzę na ten temat? Nie wystarczyłoby samo okno?

Tzn. mam wyłaz dachowy a potem są stopnie kominiarskie i ława.. Nie wiem jak to jest dokładnie z tym wszystkim , ale dojście dla kominiarza musi być zapewnione. Najlepiej zapytać jego samego, zresztą przy odbiorze kominów , jeśli będzie w tej kwestii coś nie tak ,to sami kominiarze zwrócą na to uwagę i będzie trzeba dorobić..

U mnie np. zanegowali wielkość otworow wentylacyjnych w kominie... i trzeba bylo poprawiac..(wycinka w klinkierze :evil: )

A i tani nie są..Odbiór końcowy ,łacznie z przewodami spalinowymi CO gazowego i kominkowego kosztowal prawie 500 zł. ( zajęło im to jakieś 15 min :))

Hmm... No właśnie wolałabym nic później nie poprawiać jeśli można to zrobić na etapie budowy...

A jaką macie blachodachówkę? Zrobiłam trochę rozeznania i wychodzi mi na babski rozum, żeby brać pod uwagę firmy: Budmat, Bratex, Finish Profiles - robią blachy z surowców SSAB. Pomijam firmy typu np. Ruukki czy Lindab bo za drogo.

A może ktoś słyszał coś o Blach Stalu?

• 2 weeks później...

Stan surowy to byl pikus. Robia mi elektryke (hydraulika jest) i juz mam tego wszystkiego po dziurki. Powiedzcie Kochani zetowcy gdzie powiesicie telewizor i postawicie kanape bo ja sie z mezem nie moge dogadac :evil: Oj malo ustawny ten nasz salon.

We wtorek ruszam z tynkami a 12.08 posadzki a potem niech schnie :)

Stan surowy to byl pikus. Robia mi elektryke (hydraulika jest) i juz mam tego wszystkiego po dziurki. Powiedzcie Kochani zetowcy gdzie powiesicie telewizor i postawicie kanape bo ja sie z mezem nie moge dogadac :evil: Oj malo ustawny ten nasz salon.

We wtorek ruszam z tynkami a 12.08 posadzki a potem niech schnie :)

Hah skąd ja to znam...

Dlatego właśnie poszerzyliśmy dom o ten metr... teraz będzie miejsce na TV (obok drzwi tarasowych) ,oraz na kanapę narożną - tylko nie może być duża - 200x 150 ,rożkiem w stronę aneksu :)

PS Mimochodem.. Zegar forumowy spaźnia się o godzinę :D