Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O ten dach z tyłu jest zaskakujący! Bo tak patrząc z przodu domku (przynajmniej na zdjęciu) to wydaje się że z tyłu będzie jakiś tam standarcik , a tu masz, dach prawie do ziemi 8) . Faktycznie przydaly by się zdjęcia bocznych elewacji.. aby wyobraźnia przestała już płatać figle...

djanya... Nio właśnie.. czekam i czekam... a tu nic.. a myślalem że tu 90% inwestorów już ma schody wylane... Panie i Panowie ! Miarki w dłoń!

A tak na marginesie, mam szatańskiego pomysła aby te moje schody panelami obłożyć.. Bo niestety u mnie pierwszy i ostatni stopień są takiej samej wysokości,czyli po obłożeniu przez stolarza pierwszy stopień byłby bardzo wysoki a ostatni bardzo niski :x .Takie niewysokie panele mogłyby załatwić sprawę tej estetyki wysokościowej... Kombinowałęm troszkę z deską barlinecką, ale listwy schodowe przez nich oferowane są strasznie miękkie, więc teraz drążę temat paneli. Tylko wciąż nie znalazłem odpowiedzi, co się stanie z takim panelem gdy go przykleję do betonu.

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://z500.pl/projekt/z32/realizacje.html

:D

I pytanko mam jeszcze odnośnie kuchni.. Robiliście już coś w tej kwestii? Jakieś wyceny,projekty?

Wrzucam mój projekt kuchni Ikea. Cena ze sprzętem AGD (Ikea) na poziomie 12-13 tys zł...(fronty tidaholm).

Ciekawe ile kosztować będzie w jakimś studiu...

http://img26.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=tidaholm1.png

schody na koniec ja mam drewniany strop będą metalowe ze stopniami, kuchnie to masz chyba większą bo mi tam tyle na pewno nie wejdzie :(

boki dorzuce bo niemam nic w komputerze a teraz nie mam za wiele czasu na weekend bede na budowie to zrobie nie wiem czy ten komin za niski nie wyszedł no ale pozyjemy zobaczymy

Hal schodów nadal nie zmierzyłam :oops: bo jak wpadam na budowe to tyle decyzji trzeba podjac- gdzie jakie płytki, jak sufit, jak swiatelko- masakra :-?

Na pocieszenie napisze, ze u nas tez pierwszy i ostatni zły tyle, ze pierwszy za niski a ostatni za wysoki ale to łatwo zgubimy decha.

Co do kuchni to my juz na swoja czekamy- biała, lakierowana- blat ciemny w kwiaty, na sciane szyba.

Oto projekt

http://images44.fotosik.pl/217/c7c437136e19ea6dm.jpg

http://images39.fotosik.pl/213/6f8642146cfbc6f2m.jpg

djanya Twoje schody są właśnie dobrze zrobione... Pierwszy stopień ma być niższy od pozostałych a ostatni za wysoki ( w tym robisz wkucie na dechę i licujesz do niej podłogę)

Kuchnia elegancka, a jakie koszty wykonania?

I jeszcze pytanie.. kuchenka będzie gazowa?

No własnie nie- ratujemy sie z tymi schodami tak- od dołu jak przyjdzie podłoga to pierwszy stopien bedzie mial 10 cm (tak na oko) nastepne po dodaniu deski beda mialy 15 cm i dochodzimy do ostatniego- ten teraz ma 15 cm jak dodam deske to bedzie mial wiecej- akurat w tym miejscu moge dac cieniej deske bo jest sciana z dwoch stron i nie bedzie tego widac co nie zmienia faktu, ze stopnie na gotowo nie beda tej samej wysokosci :cry: - trudno.

Co do kuchni- to tak, planujemy gazowa płyte, bo lubimy gotowac na ogniu- butla bedzie w tej scietej pierwszej szawce- a koszt- lepiej nie pytaj (mamy na nia sponsora :) )

No własnie nie- ratujemy sie z tymi schodami tak- od dołu jak przyjdzie podłoga to pierwszy stopien bedzie mial 10 cm (tak na oko) nastepne po dodaniu deski beda mialy 15 cm i dochodzimy do ostatniego- ten teraz ma 15 cm jak dodam deske to bedzie mial wiecej- akurat w tym miejscu moge dac cieniej deske bo jest sciana z dwoch stron i nie bedzie tego widac co nie zmienia faktu, ze stopnie na gotowo nie beda tej samej wysokosci :cry: - trudno.

Co do kuchni- to tak, planujemy gazowa płyte, bo lubimy gotowac na ogniu- butla bedzie w tej scietej pierwszej szawce- a koszt- lepiej nie pytaj (mamy na nia sponsora :) )

http://img403.imageshack.us/img403/2674/schodki.th.jpg

Narysowalem na szybko bo chyba tak to powinno wyjsc z mniejszym i wiekszym stopniem. A o kuchenke pytalem czy gazowa, bo słyszałem że nie powinna byc tak blisko zlewozmywaka, podobno aby nie zachlapac płomienia+ gdy płomień się pali a ty zmywasz to mimochodem mozna sie poparzyc...

Hmmm.. Czy ten wasz sponsor nie szuka przypadkiem więcej podopiecznych :D :wink:

No to po dłuuuuuuuuuugim czasie jest już pozwolenie na budowę. Jeszcze tylko muszę klepnąć zjazd z drogi gminnej do nieruchomości i bedzie można ruszać z budową. Może uda się w tym roku jeszcze zrobić fundamenty. Rozmawiałem z czterema firmami które mogłyby robić fundamenty - rozpiętość cenowa baaaaaardzo duża. Robocizna od 6000 do 10000 tys z tym, że ta najdroższa daje kierownika budowy i geodetów do tyczenia. Teraz jestm na etapie liczenia materiałów na fundamenty więc kartka, długopis i kalkulator rozpalone do czerwoności. W kosztorysie ze strony STUDIA jest tak:

beton B-7,5 - 12,3m3

beton B-20 - 11,0m3

bloczki betonowe 25x25x14 - 552szt

bloczki betonowe 25x12x14 - 353szt

polistyren EPS100 12cm - 30m2

Mógłby ktoś zweryfikować czy w rzeczywistości mniej więcej tyle samo wyszło??? Bardzo by mi to pomogło w wycenie.

to wszystko zależy od tego ile masz humusu moje dane nie wiele ci pomogą bo ja mam jeszcze garaż dobudowany, poszło koło 1100 bloczków i ponad 20 m3 betonu b20 ja b7 wogóle nie lałem do tego piasek żeby uzupełnić to co wybrane, ale znajomy budował i miał 70 cm humusu (u mnie było 40) to za sam piasek dał 2 razy wiecej, i bloczków też znacznie więcej wtedy wyjdzie bo ławe trzeba niżej opuścić

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

dariuszn7 milo milo- taki stan juz cieszy co? do domu woda nie leci a i drzwi zamknac mozna :D super- ale powiem Tobie, ze gdybys nie napisal ze to z32 to bym nie zgadla :oops:

co teraz- przerwa do wiosny czy dzialasz w srodku?

Odezwac sie zetowcy prosze- ktos tu jeszcze jest?

U nas ciagle mlyn- gladzenie, malowanie, kafelkowanie. Wszedl hydraulik i ma podlaczyc kominek z plaszczem, piec elektryczny i cale to co. Mam juz kuchnie :D

Chcialby ktos fotki czegos?

Schody chyba zostawimy na potem bo wyceny mnie rozwalaja- za 15 stopni debowych polakierowanych i przyklejonych na pianke (bez obrobienia, balustrady itp uslyszalam 5- 8 tys :o ) poczekam, moze drewno potanieje? Chetnie poogladalabym jakiegos zetowca na wykonczeniu :D

U mnie duża zmiane dał ten garaż miał być doklejony z boku i wtedy wygladałby normalnie, jednak okazało się ze kalenica musi być ustawiona w kierunku północ południe więc cały domek o 90 stopni trzeba było odwrócic i garaz wyszedłby że wjazd byłby z boku, architekt poradził mi tak i w sumie zadowolony jestem bo na poddaszu własciwie mam tylko 1 skos a nad garazem jeszcze kawał strychu, fakt ze koszty troche wieksze ale duzo robimy sami wiec zaoszczedzilismy. teraz prąd już rozciągam, elektryk znajomy przyjdzie tylko popodłączac żeby taniej wyszło i chyba zacznę ocieplać poddasze i strop u mnie drewniany, z tynkiem poczekamy do wiosny, teraz tylko zarzuce szlichte cementową pod przyszły tynk cementowo wapienny

Chcialby ktos fotki czegos?

Schody chyba zostawimy na potem bo wyceny mnie rozwalaja- za 15 stopni debowych polakierowanych i przyklejonych na pianke (bez obrobienia, balustrady itp uslyszalam 5- 8 tys :o )

djanya! Fotki wszystkiego... Szczególnie kominka ,kuchni i płytek w salonie (jeśli są):)

Ja aktualnie męcze właśnie płytki - salon,korytarz,aneks,wiatrołap ;)

O schodach u mnie pisałem gdzieś tam wyżej :) Koniec końcem wygląda na to że jednak ta deska z barlinka się pojawi.. Za całe schody + górny korytarzyk + balustrady szacunkowo zapłacę jakieś 6000 zł. Przy czym wszystko mam zamiar zrobić sobie sam

:roll:

Byłam dzis na budowie i chcialam zrobic fotki ale byl tam taki bajzel ze nie mialam co fotografowac- podłoga w kuchni zakryta, kominek i inne bebech na srodku salonu bo jak posalam hydraulik walczy.

Co do plytek to ja na ccaly salon, aneks i wiatrołap dalam takie same- z paradyza arkesia polerowana kolor siwy- duzy 60x60- jak narazie tylko aneks wyłożony ale juz wim, ze efekt bedzie fajny. Gdzies tam troszke moze teraz wolałabym takie drewnopodobne ale trudno 40 m2 arkesi kupione :) Do lazienki dolnej kupilam drewnopodobna siwo-stalowe. Moze pod koniec tygodnia bede mogla pochwalic sie jakimis fotkami.

Kominek jest z firmy kratki- maja 12kw z płaszczem wodnym- wyglada bardzo zgrabnie- ale nie mam jeszcze pojecia jaka forme bedzie miala obudowa bo przez te schody to wszystko jest utrudnione. Ech ta budowa...