Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawdopodobnie na wiosnę zaczynam budowę.

Jestem na etapie adaptacji projektu, i to pewnie potrwa bo mam dużo przeróbek.

Wybrałem podprojekt - wersja z garderobą z w dwoma kominami.

Ogólnie nie zmieniam gabarytów domku.

1. zmieniam wejście do domku musi być centralne.

2. Zmieniam położenie kominów( na rzecz jednego) i tym sposobem stawiam kominek na innej ścianie(w ten sposób mogę mieć drewniane schody) a po drugiej stronie ściany w PPG stawiam piec itd.

Czy wybrać strop drewniany czy jak radzi architekt strop monolityczny?

Chętnie poznam opinie na ten temat.

• 3 weeks później...

heh.. no fuguje albo raczej fugowałem cały salon,aneks i wiatrołap.. Dolnej łazienki nawet jeszcze nie ruszylem bo nie mam wybranych płytek :o :D

A schodami zajmie się u mnie jednak stolarz.. Za tydzień ma mi to wszystko wymierzyc i wyszablonować...

Zacząłem też malowanie...

Ogólnie ciężka orka... :wink:

• 3 weeks później...
o jaki to szok po tych 30 m2 w bloku :D :D

A nóżki nie bolą od chodzenia po schodach? Bo jak ktoś jest zapominalski to ładnie można sobie mieśnie wyćwiczyć a i przy okazji życie wydłużyć...

Jak to było? Każdy stopień to 3 sek. życia więcej...

No z tymi schodami to smiesznie ale staram sie nastawiac do nich pozytywnie, ze to zdrowo itd no i bardzo mnie cieszy podzial domu na gora tylko dla domownikow a doł taki bardziej reprezentacyjny. Skłaniam sie coraz bardziej do obłozenia schodów wykłazina tak na pare lat bo

- mam 2latka w domu i nastepne w brzuchu- czyli chodzi o bezpieczenstwo

- tanie wykonanie

Mieszka sie nadal super, nawet w te mrozy mam cieplutko w domu- a mamy cale c.o. i c.w.u. z kominka z plaszczem wodnym o mocy 12 kw :)

A tu bonus- tak wyglada nasza zabudowa kominka pod schodami- ukryte sa tam rozne rurki i takie tam bajery- oczywiscie jeszcze nie jest pomalowana :oops: widac tez drzwi do łazienki i malego pokoju. Kolor scian- bardzo jasny siwy. No oczywiscie nie ma jeszcze listew przypodłogowych- maja byc biale, wysokie.

http://images47.fotosik.pl/246/374d395bf782bca4m.jpg

djanya! Macie świetne pomysły. Bardzo ładny ten wasz komineczek :D I sprytne drzwiczki ... Też chowacie drewno pod schodami ? :] My mamy zamiar na drewno dać taki wiklinowy kosz.... Nasz kominek bardziej tradycyjnie wygląda, ma belkę i imitacje cegielek na ścianie i samym kominku.

Na końcu schodów pojawi się barierka antydzieciowa czy już macie? Bo góry schodów nie widać :D

djanya! Macie świetne pomysły. Bardzo ładny ten wasz komineczek :D I sprytne drzwiczki ... Też chowacie drewno pod schodami ? :] My mamy zamiar na drewno dać taki wiklinowy kosz.... Nasz kominek bardziej tradycyjnie wygląda, ma belkę i imitacje cegielek na ścianie i samym kominku.

Na końcu schodów pojawi się barierka antydzieciowa czy już macie? Bo góry schodów nie widać :D

Ciesze, ze sie pomysl z kominkiem podoba. Co do barierek to jeszcze mysle- u gory to moze nawet drzwi przesuwane bym dala co by jeszcze mniej sie hałas przenosił a na dole moze barierka. Zobaczymy jakie bedzie to drugie dziecko bo pierwsze ma juz dwa lata i wie ze sam nie moze po schodach łazic.

rawyz witamy w grupie- napisz cos wiecej o sobie, gdzie budujesz i ktora wersje 32?

A i jeszcze jedna rada dotycząca okien na górze... Same dachowe to za mało... Jak przysypie śnieg to ciemno jak w........ Lipa straszna... Gdybym wcześniej wiedział to dołożyłbym jakieś okno/a w scianach szczytowych- ewentualnie wersja z lukarnami.

Ja mam okna szczytowe i bardzo sie z tego ciesze- nalezy pamietac, ze w projekcie nie ma okien szczytowych tylko dlatego, ze jest to projetk przewidziany na waska dzielke, gdzie do granicy sa 3 m.

Dalismy okna dachowe w łazience i na klatce schodowej- generalnie sa super ale oczywiscie teraz jak zasypalo to niewiele daja :)

Witam wszystkich. Miło jest poczytać o doświadczeniach osób budujących w oparciu o ten projekt. My z żona jesteśmy na etapie uruchamiania całej tej procedury związanej z budową. Tzn wiemy, że chcemy budować, działkę posiadamy w ubiegłym roku zapewniliśmy sobie dostawę wody i prądu, pewne działania zmierzające ku budowie też poczyniliśmy ale pojawił się mały problem a mianowicie wybór właściwego projektu. Tzn. projekt właściwie posiadamy ale ..... ostatnimi czasy przyszedł nam do głowy pomysł, żeby może zdecydować się na coś innego. Początkowo wybór padł na

http://www.archeton.pl/projekt-domu-modrzyk-677-498-opisogolny-c887cfc42619fbdfb7717ba17a83557d

ale nie wiedzieć czemu :lol: zastanawiamy się nad wyborem Z32. Tyle tytułem wstępu teraz pytania do budujących:

1.jakie wyszły wam koszty?

2.jak się mieszka (tym co już mieszkają)

3.czy gdyby przyszło wam jeszcze raz wybierać czy zdecydowalibyście się raz na Z32

• 2 weeks później...

Serdecznie witamy wszystkich budujących Z32 :lol:

My jak na razie jesteśmy daleko z tyłu za Wami.

obecnie mamy działkę i czekamy na projekt domu a potem papierkowe sprawy. :D Mamy nadzieję szybko uwinąc się z papierkami i na wiosnę zacząć budowę.

Z32 bardzo przypadł nam do gustu i cieszymy się,że jest tylu zwolenników tego projektu od których możemy się wiele dowiedziec na temat budowy.

Wasze informacje sa cenne dla tych co dopiero zaczynają :lol:

Razem z męzem zastanawiamy się nad wieloma zmianami tylko nie wiemy czy wyjdzie to nam na dobre.

Czy jest ktoś z pomorskiego lub okolic?

Bylibyśmy zainteresowani obejrzeniam na żywo domu(nawet w czasie budowy).

Zastanawia nas jak wyglądają(fizycznie) pokoje na poddaszu ze skosami (czy podnieśc ścianę kolankową)oraz czy wystarczą jedynie okna szczytowe czy wskazane by były też okna dachowe?

Prosimy o radę,powodzenia z budową, pozdrawiamy

Witajcie wśród Zetowców :)

Melquiades, myślałam, że odpisze ktoś z już mieszkających ale widocznie odśnieżają ;) U nas na razie surowizna więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytania. Obejrzałam tego modrzyka i szczerze mówiąc Z-32 bardziej mi się podoba. No ale to będzie Twój dom więc sam musisz określić potrzeby swojej rodziny itd...

kamaene, u nas ścianka podniesiona - bardzo dobra decyzja, pod skosami zmieści się dość wysoka komoda i raczej głów sobie nie porozbijamy. Okna w ścianach szczytowych ale pokój od wschodu doświetlony też dachowym. A tak w ogóle to jestem z zach- pomorskiego i zapraszam! :)

Kochani Nowi Zetowcy :)

Ciesze sie, ze nas przybywa. Co do Waszych pytan, to wiekszosc odpowiedzi juz jest na poprzednich stronach (a jest tego raptem 6stron), nalezy złapac za pisaka i ponotowac sobie kto co pisal, bo bylo i o oknach i o sciance kolankowej a i nawet ktos swoje wyliczenia podawal. Mi osobiscie juz sie nie chce kolejny raz tego opisywac, moze dlatego, ze ten etep mam juz za soba 8) Jak bedziecie mieli pyt na ktore jeszcze nie bylo odpowiedzi to chetnie odpowiem.

Ps w z32 mieszka sie fantastycznie :D i jedyna rzecza ktora zepsułam to nie dalam styropianu do okoła wanny akrylowej i teraz mi szybko woda stygnie :x