Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich gorąco.

Jesteśmy z żonką na etapie wyboru projektu i już byliśmy na 95 % zdecydowani na projekt Z32 ale pozostało te 5 % niepewności- które ktoś może pomoże mi rozwiać. Chce mój przyszły dom ogrzewać piecem z podajnikiem na miał a w projekcie( z dwoma kominami Z32 2kB) pomieszczenie gospodarcze wynosi 2,74 m2- to chyba za mało. Pytałem znajomego projektanta że można to pomieszczenie poszerzyć ok 0,5 metra ale to dalej chyba za mało??? Co wy na to?

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich gorąco.

Jesteśmy z żonką na etapie wyboru projektu i już byliśmy na 95 % zdecydowani na projekt Z32 ale pozostało te 5 % niepewności- które ktoś może pomoże mi rozwiać. Chce mój przyszły dom ogrzewać piecem z podajnikiem na miał a w projekcie( z dwoma kominami Z32 2kB) pomieszczenie gospodarcze wynosi 2,74 m2- to chyba za mało. Pytałem znajomego projektanta że można to pomieszczenie poszerzyć ok 0,5 metra ale to dalej chyba za mało??? Co wy na to?

Znalazłem taki artykuł :

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-paliwami-stalymi/kociol-na-paliwo-stale-jaka-powinna-byc-wielkosc-kotlowni-na-paliwa-stale,28_4819.html

Witam wszystkich sympatyków z32.

Po wielotygodniowych przemyśleniach i dyskusjach wspólnie z mężem zdecydowaliśmy się na projekt z32. Mąż jeszcze zastanawia się nad technologią wykonania, marzą mu się bale klejone...ale wycena ok 160 tyś za stan surowy zamknięty trochę nas przeraża... zwłaszcza, że mamy mocno ograniczone fundusze...

Powoli skłania się ku murowanemu, na niekorzyść przemawia tylko czas realizacji...ale chyba jakoś damy radę, poza tym można etapować budowę a nie od razu wdawać całą kwotę... Działkę mamy małą bo niewiele ponad 6 arów, więc projekt jest idealny. Zastanawia mnie tylko salon, czy może ktoś podesłać zdjęcie zrobione od kuchni, aby mogła sobie jakoś go unaocznić :) z góry bardzo dziękuję.

http://img40.imageshack.us/img40/3739/20100115183621.th.jpg

http://img593.imageshack.us/img593/5240/20100305164934.th.jpg

Hmm.. Ogólnie miejsca nie za wiele... Raczej nie starczy na prawdziwy stół obiadowy... Zdjecia oczywiscie pokazują pomieszczenie wieksze o metr od oryginału.

To może jeszcze jedno pytanie do Was. Czy możecie mi napisać o kosztach ogrzewania takiego domu różnymi metodami: gaz, prąd, paliwa stałe a może samym kominkiem.

Ja sobie planowałem że będe ogrzewał ten przyszły dom : piecem na miał z podajnikiem- ale jak zacząłem czytać o wymaganiach dotyczących kotłowni to wszystko mnie zaczęło troszkę przerażać :(

To może jeszcze jedno pytanie do Was. Czy możecie mi napisać o kosztach ogrzewania takiego domu różnymi metodami: gaz, prąd, paliwa stałe a może samym kominkiem.

Ja sobie planowałem że będe ogrzewał ten przyszły dom : piecem na miał z podajnikiem- ale jak zacząłem czytać o wymaganiach dotyczących kotłowni to wszystko mnie zaczęło troszkę przerażać :(

Jadę na gazie :)

Średnio z wszystkich faktur jakie zaplacilem przez ostatni rok wychodzi 200 zł/miesiac. Garaż również jest ogrzewany. Faktyczne koszta zaczną się w tym sezonie, bo dopiero od kilku miesięcy dom jest użytkowany. Szacuję że wyjdzie jakieś 300 zł/mies ogrzewanie i gotowanie, z sporadycznym dogrzewaniem kominkiem Temperaturę planuję utrzymywać na poziomie 21-22 st C.

Jak będzie faktycznie - czas pokaże :)

• 2 weeks później...
Mieszkamy od ponad miesiaca dokładnie od 14 pazdziernika ja mam te wersję zaadoptowana z garazem dlatego kotłownia jest na tyłach garazu ale wymiary mieszkania jak w orginale za wyjatkiem pom gosp o to pomieszczenie powiekszona jest dolna łazienka, gora sie troche rozni od orginału ale mysle ze to nie ma wiekkszego znaczenia, kuchnia mała ale wszystko sie miesci łazienka wystarczająca na dole sypialnia i pokój biurowy tez oki salon nam wystarcza ale jest mały zaleta dla nas jest to ze nie mamy kominka i kanapa stoi pod schodami stół 80/80 rozkładany stoi na pograniczyu kuchni i salonu impeza na 8 osób bez problemu sadze ze na wiecej trzeba było by dostawic ławę i reszte krzeseł myslę ze 14-16 osób to maks wiec mysle ze salon jest wystarczający wieksze imprezy i tak w lokalu trzeba by robic :) ja i tak w domu nie planuje zadnych wiekszych uroczystosci wiele osób mowiło mi ze domek mały ale po dwóch miesiacach jestesmy zadowoleni i mysle ze domek jest badzo funkcjonalnie rozplanowany czasami sa wieksze domy a okazuje sie ze powierzchi tej typowo uzytkowej jest mniej sasiad buduje dom około 40 m wiekszy ale na razie stan suowy salon ma na dole 1 i aneks i łazienke do tego hol ogólnie chyba wyjdzie mu mniej miejsca niz u nas kuchnia oczywiscie i łazienka jest wieksza choc to nie otrzebne hol zarabisty tez zbedne metry wg mnie a salom ma wiekszy ale 8 na 3 u nas mniej wiecej 4 na 5 znacznie bardziej ustawne bniz te 24 m etry od niego no ale kazdy wybiera to co mu do zycia potrzebne og ólnie jestesmy bardzo zadowoleni z naszego domku :D

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Widzę,że przybywa zwolenników "naszego Z 32":)

Dariuszn7-ale macie dobrze,że jesteście już na swoim:)). My niestety jeszcze nie, ale mamy już stan surowy zamknięty.

Miło jest widzieć jak dom "rośnie".Jeszcze lepiej będzie w nim zamieszkać.

Czytam Wasze opinie i są bardzo cenne.

Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia nad rozwiązaniem ogrzewania to mogę podsunąć swoją technologię.

My zdecydowaliśmy się na droższe materiały budowlane,więcej izolacji na ścianach(30cm styropianu na ścianie)ściana(24cm)co w rezultacie dało 54cm.

Izolacja dachu to wełna drzewna, trójszybowe okna. Rozwiązanie ogrzewania elektryczne stąd lepsza izolacja by uniknąć strat ciepła.

Fundament to płyta grzewcza-ogrzewanie powietrzem. Do tego wentylacja wymuszona(nawiew i wywiew)z odzyskiem ciepła.

W wyniku tych zmian nie mamy kominów wentylacyjnych, z kominka też zrezygnowaliśmy, nie mamy także grzejników.

Już niebawem uruchomimy nasze ogrzewanie i zobaczymy jak sie sparawuje.Mamy nadzieję mieć komfortowy rodzaj ogrzewania:)

Zdajemy sobie sprawę,że realne koszty ogrzewania będą dopiero w następnym sezonie grzewczym.

Wierzymy,że nasze rozwiązanie będzie bez zarzutu( ciepło i przytulnie) :).

Ci,którzy zastanawiają się nad rozwiązaniem ogrzewania zachęcamy do przemyśleń.

My planowaliśmy technologię przez trzy lata i było wiele rozwiązań zanim zdecydowaliśmy się na to konkretne.

W końcu z reguły dom buduje się raz na całe życie:)

Pozdrawiamy wszystkich :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy może ktoś wrzucić skan stropu w terivie. Rozumiem, że tu belki opierają się wyłącznie na ścianach zewnętrznych. Jeśli tak to mam pytanie o jakość użytkowania takiego stropu czy nie macie może pęknięć na tynku. Czy na schody jest jakiś podciąg?

U mnie są podciągi i słupy . Rozłożenie mniej więcej jak w zaznaczeniu na dołączonym obrazku. Narazie nic nie pęka.

http://img35.imageshack.us/img35/3889/nowy2f.jpg

• 4 weeks później...
My mamy strop drewniany nie wiem jak na betonowy jest przeprojektowane ale w drewnianym sa 3 punkty podparcia na ścianach zewnętrznych i w srodku idą 2 belki na słupkach jadna na pograniczy sypialni i tego małego pokoju a druga na pograniczu salonu , kuchni przedpokoju i łazienki ta druga oparta jest na d słupkach i ścianie zewnętrznej a ta pierwsza na 1 słupku i ścianie zewnetrznej

• 2 months później...

Witam serdecznie:)

My w domu mieszkamy już przeszło 3 lata i po tym czasie wyszło czego tak naprawde potrzebujemy:) Włsnie jestemy po wyburzeniu ściany efekt swietny :) Jak dojde do tego jak wkleja się zdjecia to wkleje:) teraz jest swietnie tylko że jedyny minus to po 3 latach skrzypi strop :(

• 1 month później...

W takim razie ja coś napiszę :wiggle:

Mamy pozwolenie na budowę z32 !, wczoraj wytyczono budynek... i mąż stwierdził :mały...po chwili dodał...dla nas wystarczy :) i dokładnie tak też myślę... może będziemy mieli problem z przyzwyczajeniem się do niego, bo mamy teraz mieszkanie 93 m2, a domek po podłodze ma dokładnie tyle... ale dziś siedzieliśmy na działce, cisza, spokój, i to nam wystarczy, a że w domu mało metrów...na tyle nas stać i tak chcemy, nic komu do tego :wiggle:

Pozdrawiam szczęśliwców, którzy już mieszkają w swoich z-tach. Jak dobrz pójdzie to my może za dobry rok...teraz tylko fundamenty, po zimie - jak sprzedamy mieszkanie reszta...

Witam. Bardzo podoba mi się ten projekt, no może z małymi zmianami na parterze. Jestem w trakcie załatwiania pozwolenia na budowę i tak myślę nad kosztami budowy tego domu. Interesuje mnie orientacyjny koszt stanu surowego zamkniętego i z jakich materiałów budowaliście?

• 4 weeks później...

Witajcie magdaiartur:)

Powiem Wam,że my po wytyczeniu budynku i nawet po zalaniu fundamentu też uznaliśmy, że jest mały ale w miarę budowy okazało się,że wcale tak nie jest.A dla tej ciszy i spokoju na działce warto budować dom:)my mieszkamy już dwa tygodnie i jesteśmy bardzo szczęsliwi.Trwało to dokładnie rok ale warto było.Powodzenia.

• 2 weeks później...

A ja wrócę do kosztów ogrzewania , ponieważ jest już po sezonie i mogę oszacować koszt roczny. Więc koszt ogrzewania wyniósł dokładnie 265 zł /miesiąc zużycie srednie gazu 110 m3/ miesiąc :) Więc ogólnie jest całkiem dobrze. Jedyny minus że wciąż pozostaję w III taryfie , bo przekroczyłem te magiczne 1200 m3 i to o tak niewiele :( . W przyszłym roku ( o ile nie zapomnę) mam zamiar dokładniej zweryfikować ilość spalanego gazu w stosunku do końca okresu rozliczeniowego i jeżeli da radę to przemęczę parę dni paląc tylko w kominku , aby nie przekroczyć tych 1200 m3 i wskoczyć w II taryfę :)

A u was co tam jak tam ? Wszystko już pokończyliście?

P.S. domek jest za mały ...z chęcią dobudowałbym jakieś 20 mkw na salon w którym stał by tylko TV , sprzęt ,kanapa i stoliczek kawowy. Bo teraz to ciasnota.

Edytowane przez Hal