Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale ostatnio mnie olśniło, ze nie chce okien dachowych tylko normalne na bokach i nie wiem czy taka zmianę na etapie realizacji mogę jeszcze zrobić??

Tak okna to zupełnie legalnie można zmieniać. Oto pytałam przy kupnie projektu i tu jest zupełna dowolność o ile nie jest zbyt blisko granicy.

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej byłam u architekta i pytałam o stropy i okna. Na etapie budowy mozna prawie wszystko zmienic o ile ma sie dobrego kierownika budowy (jak napisze zgodnie z projektem to nie ma problemu)- taka dostalam odpowiedz.

Okna mi jeszcze dorysuja. W sumie to za adaptacje projektu, zmiane stropu, przeniesienie tarasu, projekty przyłączy wody i kanalizy - no i zalatwienie tego wszystkiego co trzeba do pozwolenia (łącznie ze złozeniem go) zapłacilam 2700. To chyba nie jest duzo (a juz o nic nie musialam sie martwic- wszystko zalatwili za mnie).

w listopadzie wylali mi fundamenty, w tej chwili stawiają ściany w systemie szkieletu drewnianego. Dodałem okna na ścianach na poddaszu ale nie usuwałem dachowych, jedno tylko przestawiłem bliżej środka.

Taras drewniany, garaż dobudowany będzie z boku od strony salonu, na razie fundamenty tylko będą, postawienie garażu w drugim etapie bo mnie na razie nie stać. Powiększyłem kuchnie poprzez przesunięcie ściany do korytarza wejściowego, oraz powiększyłem łazienkę na parterze, robiąc wnękę kosztem skrócenia pomieszczenia gospodarczego.

Pozdrawiam.

Ciekawe, bo ja też jestem z Bielska ale buduję się w mazowieckim.

Witamy, zakupiliśmy w październiku ten projekt w lustrzany odbiciu. Aktulanie architek kończy nam przeróbkę i uzgodnienia BHP i P-POŻ (mamy troche poknoconą sytuację z planem miejscowym i póki co na papierku musi być budynek mieszkalno- usługowy). Do tygodnia powinniśmy składać wniosek o pozwolenie na budowę. Wprowadziliśmy parę zmian: doprojektowanie garażu z kotłownią, doprojektowanie okien na ścianie południowej (sypialnia i salon) oraz okna w łazience na poddaszu, zmina układu pomieszczeń na parterze. Ostatecznie wyszło to:

Elewacje:

http://www.fileden.com/files/2008/7/8/1993569/elewacje.pdf

Rzut parteru:

http://www.fileden.com/files/2008/7/8/1993569/rzut%20parteru.pdf

Na poddaszu nastąpiła tylko kosmetyczna zmiana w postaci likwidacji jednego okna połaciowego w południowej sypialni i zlokalizowanie w tym miejscu garderoby. Daszek nad gankiem wejściowym bedzie umocowany na zastrzałach, a nie słupach.

[wpis przeniesiony z błędnie założonego wątku]

Witam!!!Nie wiem czy te 2700 to tak malo.Ja swojemu ktory tez to wszystko mi zrobil tylko nic nie zmienialismy w projekcie zaplacilem 700zl:)Nie licze oczywiscie innych kosztow ,np.za mape do celow projektowych tez 700ale ty pewnie liczysz wszystko juz ogolnie wiec nie duzo zaplacilas 8) Najwazniejsze jest to ze moge zmienic ten strop a kierownika juz mam miec takiego ktory to zalatwi.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik84690.htm

Coraz nas więcej!!! Witamy aldebaran'a i kamykkamyk'a. Świetnie, że jest z kim wymieniać doświadczenia. Pomysł aldebarana na drewniany taras też jest niezły. Brałam to pod uwagę, ale trochę się boję konserwacji, a raczej mój mąż:).

Co do okien to zgadzam się z wszystkimi, że same połaciowe to trochę mało. My pewnie też będziemy dodawać na poddaszu w szczytach. Jeszcze to kalkulujemy, bo z kasą krucho,

Nabla foto zmian w projekcie poszło na maila.

Co do okien- my zrezygnowalismy z dachowych na rzecz tych bocznych- one wyjda taniej (mam tylko nadzieje, ze za ciemno nie bedzie). Ale jak sie naczytałam o wadach okien dachowych to juz ich nie chcialam :D

Fajnie, ze tak nas duzo :D

Nasz domek mial byc z prefabrykatow- z keramzytu ale wycena jaka dostalismy nas powalila. Drewniany tez przerabialismy ale juz jeden drewniany mamy :)

Z tego co widze to tylko my robimy ogrzewanie elekt? Oczywisci do tego kominek z rozprowadzeniem.

Garaz- fajna rzecz ale droga- zrobimy sobie wiate (a moze kiedys garaz sie dostawi- zostawilismy miejsce).

U nas jeszcze łopata nie wbita a ja juz mysle jak meble w kuchni ustawie 8)

Djanya!!! wielkie dzięki za zmiany w projekcie:) Dzisiaj byliśmy u naszego kierbuda i jeszcze raz się upewniliśmy, że z taką zmianą stropu nie ma problemu. Też zasugerował wzmocnienie konstrukcji, nawet prawie tak samo jak u Ciebie. Ekipa wie już jak to zrobić, więc stropem się nie martwię.

Co do ogrzewania to my na wstępie zrezygnowaliśmy z prądu. Za drogo a do tego prąd ciągle drożeje. Zdecydowaliśmy się na projekt z pom. gospodarczym i dwoma kominami (http://www.z500.pl/pliki/32/warianty/Z32L_sw.pdf). Będziemy używać pieca na pelet. Dodatkowo kominek z płaszczem wodnym i kolektory dachowe. Pod kolektor zrobimy tylko instalacje a dopiero za jakiś czas zamontujemy co trzeba na dachu. Znajomy który sie tym zajmuje sugerował, że z pewnością będzie można na to uzyskać dobre dofinansowanie.

my też robimy z ogrzewaniem elektrycznym + kominek

pozdrawiam[/img]

A robicie to elektryczne takie normalne- konwektory, czy moze akumulacyjne? A moze piec elektryczny i zwykle c.o.?

Bo my robimy jak w projekcie - zwykle konwektowy i maty w lazienkach.

Kurde na forum pisza ze w przyszlym roku bedzie mozna tanio budowac, moze sie wstrzymac?? Nieee

jeszcze jedo sobie przypomniałem. W salonie wstawiamy bardzo duże okna tam gdzie jest wyjście na taras. Praktycznie od ściany aż do początku schodów. wkrótce będę miał zdjecia.

pozdrawiam

ciekawa jestem jak to okno bedzie wygladało i jak wyglada ta wneka w łazience- co w niej ma byc? Z tego co widze to juz za gora 3 mies mieszkasz!