Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bat7: Co do kosztów moge powiedzieć,że :

fundament kosztował nas ok 18 tyś (materiał + robocizna)

bloczki na ściany (EDER 24) ok 6 tyś,

ugadany znajomy (zaczyna od nast.tygodnia) do satnu surowego z dachem: 20 tyś (robocizna)

materiał na dach, strop: nie wiem liczę, że w 25 tyś się zmieścimy...jak będzie zobaczymy:)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Jeśli mogę doradzić tym co dopiero zaczynają budowę to warto przerobić trochę układ pomieszczeń i na dole nie bedzie takiej ciasnoty. My zrezygnowaliśmy z pokoi na dole zamiast dwóch małych pokoi mamy wygodną kuchnię z jadalnią i salonem. Jedna przestrzeń. Salon od jadalni dzielą drewniane schody.Poza tym na dole jest mała łazienka i pomieszczenie techniczne. Taki układ dał nam trochę przestrzeni i dużo światła:).Na górze mamy 2sypialnie, garderobę i łazienkę.W razie potrzeby mozna zrobić z jednej sypialni z garderobą dwa pokoje ale my na dzień dzisiejszy nie mamy takich potrzeb:)

z32 rzut parter i poddasze.jpg

Edytowane przez kamaene

• 4 weeks później...
Witam!

Jeśli mogę doradzić tym co dopiero zaczynają budowę to warto przerobić trochę układ pomieszczeń i na dole nie bedzie takiej ciasnoty. My zrezygnowaliśmy z pokoi na dole zamiast dwóch małych pokoi mamy wygodną kuchnię z jadalnią i salonem. Jedna przestrzeń. Salon od jadalni dzielą drewniane schody.Poza tym na dole jest mała łazienka i pomieszczenie techniczne. Taki układ dał nam trochę przestrzeni i dużo światła:).Na górze mamy 2sypialnie, garderobę i łazienkę.W razie potrzeby mozna zrobić z jednej sypialni z garderobą dwa pokoje ale my na dzień dzisiejszy nie mamy takich potrzeb:)

Rewelacyjnie to sobie wymysliliscie!! Super pomysł jak ktoś nie ma stada dzieci i lubi przestrzen - u Was z 32 ma inne oblicze. A jak tam koszt ogrzewania- pewnie niewielki co?

Na w grudniu mina 2 lata w naszym zetowcu- jak to leci:) Mieszka sie nadal super.

• 2 weeks później...

Witam,

Jesteśmy na etapie dachu, widzę, że niektórzy likwidują okna dachowe. My zrobilismy okna w szczytach i zostawiliśmy jak na razie dachowe...ja zastanawiam się czy nie zrezygnować...jeden szczyt od południa, drugi od północy... ten pokój od pólnocy nie będzie wykorzystywany (na razie;)...co radzicie?

Witam,

Jesteśmy na etapie dachu, widzę, że niektórzy likwidują okna dachowe. My zrobilismy okna w szczytach i zostawiliśmy jak na razie dachowe...ja zastanawiam się czy nie zrezygnować...jeden szczyt od południa, drugi od północy... ten pokój od pólnocy nie będzie wykorzystywany (na razie;)...co radzicie?

Ja bym tam się pozbył tych okien dachowych. Zimą ciemno , wiecznie brudne, latem grzeje niemiłosiernie. Jedyny plus latem ładnie doświetla, ale myślę że te w szczytach sobie doskonale poradzą. Z kolei minus okien w szczytach to brak możliwości zagospodarowania ścian szczytowych np wysoką szafą :)

POszlismy na kompromis, wywaliliśmy dwa okna i zostawilismy po jednym dachowym na pokój i po jednym w szczycie. Mamy standardowy projekt czyli na górze mała łazienka, bez okna, czy dawać jakieś małe okno? może ci którzy użytkują cos doradzą...??w sumie będzie to łazienka córki...

POszlismy na kompromis, wywaliliśmy dwa okna i zostawilismy po jednym dachowym na pokój i po jednym w szczycie. Mamy standardowy projekt czyli na górze mała łazienka, bez okna, czy dawać jakieś małe okno? może ci którzy użytkują cos doradzą...??w sumie będzie to łazienka córki...

Ja również, jak większość posiadam tą "ślepą" łazienke. Okno chyba bym polecił albo jakiś przemyślany sposób wentylowania. Mam tam prysznic , więc kabina z jednej strony ma prześwit przy skosie dachu jakieś 10 cm :stirthepot:. Jak narazie tam gdzie są wkręty do kartono - gipsu, zaczyna odchodzić farba... Równiutko wokół łba wkręta :bash: Może gdybym miał okienko było by inaczej...

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 5 years później...