Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po dluzszej przerwie :D Niestety nie mam tego policzonego,martwi mnie za to troche pogoda bo przez nia musze opoznic chyba troche start budowy planowany na poczatek marca.No ale jeszcze sie zobaczy 8) Dostalem niedawno wyliczenie na strop terive,wyszlo mi 3700brutto,oczywiscie do tego dochodzi zalanie jeszcze.Mam tez wyliczenie na dachowke brass celtycka(6100 brutto),oraz na roben ceramike kasztan-7100brutto.Oczywiscie to same materialy(kompletne podobno:)Uwazacie ze to duzo?:)

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam po dluzszej przerwie :D Niestety nie mam tego policzonego,martwi mnie za to troche pogoda bo przez nia musze opoznic chyba troche start budowy planowany na poczatek marca.No ale jeszcze sie zobaczy 8) Dostalem niedawno wyliczenie na strop terive,wyszlo mi 3700brutto,oczywiscie do tego dochodzi zalanie jeszcze.Mam tez wyliczenie na dachowke brass celtycka(6100 brutto),oraz na roben ceramike kasztan-7100brutto.Oczywiscie to same materialy(kompletne podobno:)Uwazacie ze to duzo?:)

No nareszcie ktos tu cos napisał :D Ja jeszcze nie mam wyliczen ale lada dzien bede wysyłac maila o wycene stropu i dachu. Mamy podobny gust co do dachowki- myslałam dokładnie o tych samych. Na żywo jeszcze ich nie widziałam. Bardziej skłaniam sie ku ceramicznej robena (po analizie wypowiedzi na forum). Jak dostane jakas wycene to sie odezwe.

Co do pogody to :evil:

Mam gorącą prośbę do użytkownika o nicku Hal z Gliwic!!!!! Jestem sąsiadem zza miedzy, czyli z Zabrza i zamierzamy również postawić omawiany domek. Czy moglibyśmy dostać namiar na Ciebie, żeby zobaczyć w ,,realu" domek i ewentualnie zatruć głowę kilkoma pytaniami - moja komóra to 502619649 bardzo proszę o kontakt

• 2 weeks później...
Witam serdecznie wszystkich, a szczególnie ciepło mojego męża oraz wirtualnego znajomego Irka! :) Budujemy wg. projektu Z32 L 2k, który dziwnym trafem jakiś czas temu zniknął ze strony Z500. Dlaczego - pojęcia nie mam! Co do zmian w projekcie - od miesięcy mam kolorowy zawrót głowy. Najpierw była koncepcja wywalenia schodów z salonu do tego zaułku, który architekt nazwał aneksem kuchennym. Dla mnie to nie jest żadna kuchnia tylko właśnie zaułek, który nadaje się na klatkę schodową lub łazienkę lub garderobę. Kuchnia będzie w pokoju 10,03 m, połączona z pokojem 7,11 m (jadalnia). A wracając do schodów - poczytałam nieco w mądrych gazetach o usytuowaniu schodów w małych domach. I sadząc z tego, co tam piszą mądre głowy - w naszym projekcie usytuowane są w miejscu idealnym. Więc chyba tak zostanie :) Co do zmian na pięterku - chcemy mieć łazienkę i osobno wc. Wiec obok wyjdzie nam malusi pokoik - pewnie coś w rodzaju komputerowni, gdzie można się odciąć od realnego świata. I głowię się jeszcze nad garderobą. Ech... Osiwieć można... ;) Pozdrawiam! :)

Kochanie :D zapomniałaś dodać że te parę ton piachu to 90 ton :o . A bardziej szczegółowo to za tę kwotę co podała moja żona zrobiliśmy:

- wykop pod fundament

- zbrojenie ław fundamentowych

- ławy fundamentowe

- ściany fundamentowe

- izolacja ścian fundamentowych

- zasypanie piaskiem ścian fundamentowych

- wstępne wypuszczenie rur (kanaliza i woda)

Bez kosztów robocizny(spędziłem tam cały urlop

:evil: ) Pozdrawiam wszystkich.

No nareszcie ktos tu cos pisze, bo ja codzinnie tu wchodze i co? i Nic. Mila niespodzianka. Radis i ak- 77 no Wy to udani jestescie- dwa konta sobie załozyli:) Ja nie wpadłam na to z mezem.

Iraaas do Ciebie iedys maila pisalam (jeszcze przed forum) i nie odpisales- wcale mnie to nie dziwi bo maila pewnie nie dostałes (napisalam za malo "a" w adresie 8)

Co do zmian to tez ciagle mysle i mysle co by tu zmienic aby lepiej bylo i chyba juz za wiele zmieniac nie bede. Strop zmieniony, okna na szczytach sa. Chodzi mi po glowie dodanie okna w lazience na gorze.

Mi się wydaje, że to jest kwestia stylu życia i przyzwyczajeń danej rodziny. U nas kuchnia jest sercem domu. Spędzamy tam duuużo czasu i to nie tylko podczas gotowania. Dlatego nie wyobrażam sobie, żeby była taka malutka i na dodatek odkryta na saloon ;)

Poza tym mamy już meble, które chcemy zabrać ze starego domu a te idealnie wpasują się w pokoik 10 m. Gdyby nie ten fakt pewnie urządziłabym kuchnię w pokoju 7 m.

Co kładziecie na podłogę? Jakie schody?

A my wlasnie dlatego ze duzo gotujemy chcemy miec kuchnie otwarta na salon- teraz w mieszkaniu tak mamy i jest super- ale to akurat kwestia gustu :) W kuchni na podłodze - pewnie gres (matowy), białe meble i szyba na sciane. Panele w salonie i pokojach na dole. Cała gora - wykładzina (nie ma u nas alergikow:)

Schody- z racji tego, ze drewniane nie moga byc to mam 3 pomysły

1 wykładzina

2 płytki

3 pomalowac je tylko farba (gdzies widzialm takie rozwiazanie)

Pewnie bedzie wykładzina bo mamy małe dziecko (pewnie nie ostatnie:)- gdyby nie to to pewnie zrobilibysmy jakies szpanerskie metalowe (ze szkłem).

Nadole ma byc prysznic ale taki bez brodzika a gorze wanna - chcemy ja wcisnac pod skos. Czy ktos podnosi jeszcze scianke kolankowa?

No to co,trzeba powoli startowac?:)Podjalem ostatnio pare waznych decyzji,np.ze jednak robie strop drewniany,moze troche inaczej rozwiazany niz w projekcie ale jednak drewno.Z tego co sie zorientowalem to jesli bedzie taki strop dobrze zrobiony to bede zadowolony :D zobaczymy jak bedzie startuje jak tylko troche przeschnie.

Jestem bliski sfinalizowania kupna projektu Z32 ale jakiś czas temu zniknął ze strony Z500 podwariant który mnie interesował. Chodzi o drugi komin i utworzenie kotłowni CO w łazience. Miła pani projektant poinformowała mnie że jest taki projekt ale w fazie aktualizacji a w miedzyczasie zaproponowała mi wersję podstawowa z doprojektowanym garażem o który tez mi chodziło a komin to wrysuje mi lokalny architekt podczas adaptacji projektu. Teraz widzę że na ich stronie pojawił sie podwariant z dwoma kominami ale kobitka za bardzo widzę że nie chce mi doprojektowac do niego garażu bo twierdzi że garaz tylko umieściła dla wersji podstawowej projektu (czyli tej z jednym kominem). Podejrzewam że doprojektowanie komina w pomieszczeniu łazienki już na poziomie adaptacji projektu przez lokalnego architekta to dodatkowy koszt dojdą tu przeciez jeszcze instalacje sanitarne, elektryczne do kotłowni itd. Co robić, jak to jest z ta adaptacją, a może spróbowac zmęczyc panią projektant żeby jednak poświęciła te "pieć" minut i zrobiła to w Studio Z500?????

A i jeszcze jedno. Jak w tym projekcie wygladaja poszczególne instalację (wodna, sanitarna, elekryczna). Są to jakieś bardzo szczegółowe rysunki, czy raczej mozna będzie w trakcie realizacji improwizować dowolnie????

remo_78 co Tobie doradzic? Wiadomo, ze za doprojektowanie czegos potem u architekta trzeba bedzie dopłacic wiec jezeli masz taka mozliwosc to molestuj studio :)

Co do rysunkow to jak dla mnie to sa one malo szczegolowe. Caly projekt jest jakis taki ubogi (porownywalam z projektem kolezanki - ona ma z atrium) i tam to sa super rysunki, wszystko wyliczone (material).

No wlasnie przez te rysunki (a raczej brak) nie wiem jak zrobic wentylacje w domu. Jak Wy to chcecie zrobic?

No dzieje się na forum. Miesiąc nie zaglądałam a tu proszę ile nowych osób. Wszystkich serdecznie witam i pozdrawiam. Ciekawa jestem czy coś również ruszyło na budowach. My mieliśmy zacząć w marcu fundament, ale niestety.... Może uda się w kwietniu, Niby wszytsko dognane a ciągle jeszcze coś. A Wy jak tam?? djanya i iiraaas28 zaczęliście już?? A co do stropu to my chyba też jednak drewniany zostawiamy. No i tu pytanie do iraaasa28 o to inne rozwiązanie tego stropu. Co kombinujecie?? Może i my się damy przekonać.