Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam 8) No ja chcialem zaczynac w marcu ale pogoda nie pozwala(chyba kazdemu z nas:)Wczoraj przywiezli mi z tartaku deski na fundamenty,stemple do wytyczenia itd.Wiec chyba mozna powiedziec ze zaczynam powoli:)Jesli chodzi o strop drewniany nabla to nie bedzie on w postaci tych wiazarow z projektu tylko belki zamocowane w murze zakonczonym wiencem pozniej podniesione to bedzie na ok 4 pustaki i pozniej normalna konstrukcja dachu krokwiowo-jetkowa jak w typowych projektach.Moj wykonawca od razu nie byl przekonany do tych wiazarow,jest to mniej stabilne a u nas lubi powiac:).Pewnie wyjasnilem to amatorsko bo jestem laikiem ale co tam :lol: Pozdrowienia.

No my tez myślimy o podniesieniu o kilka pustaków góry. Z tego co wiem to z tym stropem z projektu nie bardzo da się to zrobić. Dlatego taki klasyczny chyba będzie ok. póki co jesteśmy zdecydowani na drewniany. My pozwolenie mamy co prawda, ale żadnych materiałów nawet nie oglądałam. Na razie chcemy zacząć tylko fundamenty, a dopiero latem resztę do stanu surowego zamkniętego. Jak tak dalej pójdzie to się nie wyrobimy z fundamentem do lata. Ekipa tez narzeka na pogodę i czekamy na lepsze czasy. W tym tygodniu mamy w palenie zająć się materiałami. zamówić chociaż, bo składować nie mamy gdzie.

A schody djanya są świetne. Takie ażurowe znacznie lepiej wyglądają w niewielkich pomieszczeniach. Pewnie masz niestety rację, ze są droższe niż betonowe. No i mi nie bardzo pasują takie nowoczesne elementy jak kwasówka. Ale może coś takiego w wersji retro uda mi się znaleźć?? Poszukam, zainspirowałaś mnie:)

No całkiem nieźle to wygląda. Wcale nie są takie ciężkie jak myślałam, naprawdę zgrabniutkie:)

A skoro jesteśmy przy temacie schodów to dla zainteresowanych znalazłam w sieci takie oto schody nad kominkiem:

http://www.drewmir.pl/zdjecie.php?img=foto_metal/s4.jpg&numer=4&opis=opis_metalowe

Są drewniane stopnie bezpośrednio nad kominkiem. Może jednak przesadzamy, że muszą być betonowe???

Schody wewnętrzne - betonowe .. stan surowy :D

http://img7.imageshack.us/img7/3426/nowy1ssx.th.jpg

super te schody- tez takie zrobimy :D tylko martwie sie, ze rozprowadzenie ciepłego powietrza mi tam sie nie zmiesci.

Normalnie sie wzruszylam jak zobaczylam zdjecie z "naszego" domku, bo ja mam slaba wyobraznie i jakos jak nie zobacze to ciezko mi sobie cos wyobrazic. Dlatego bardzo prosze, jezeli to nie problem, wrzuc jeszcze jakies fotki :D

My tez zaczynamy- las przygotowany. Jutro odbieramy pozwolenie, w sobote wytyczenie a w poniedzialek...

Hej ja wytyczenie mam w sobote- zaczynamy tez jak zrobi sie pogoda. Tez chetnie zobałczyłabym fotki ze srodka. Kuchnia bedzie mala ale i tak wieksza od tego co mam teraz :D Ostatnio wpadłam w panike co z kominkiem - jak zrobic rozprowadzenie ciepla jak schody sa nad nim ale forumowi koledzy pomogli. Odradzaja drewniane schody- chyba ze takie na konstrukcji metalowej z przykrecanymi drewnianymi stopniami bo tak to wypacza sie.

z tego co widzę na forum tochyba ja będę miał pierwszy zbudowany domek, bo w systemie szkieletu drewnianego to najszybciej. Zdjęcia oczywiście udostępnię, natomist kuchnię powiększyliśmy kosztem sieni, po prostu całość ścianki kuchennej zrobiliśmy prosto, likwidując wnękę na lodówkę. tym samym szer. kuchni wynosi 2,5 m.

pozdrawiam

super te schody- tez takie zrobimy :D tylko martwie sie, ze rozprowadzenie ciepłego powietrza mi tam sie nie zmiesci.

...

Ja zrezygnowałem z rozprowadzania ciepłego powietrza. Podczas tej zimy podłączyłem, zamiast kominka wszystkożerną kozę :lol:

Okazuje się że komin jest na swojej długości na tyle ciepły że dogrzewa kilka pomieszczeń przez które on przebiega... :roll:

Nie ma to jak komin w środku domku.. W pomieszczeniu za kominkiem opierając się o komin można sobie stać i przyjemnie chłonąć ciepełko.. jak kiedyś bywało przy kaflowych piecach..

Minus to pojawiające się pękniecia wzdłużne i poprzeczne na scianie komina na piętrze, powyżej scianki kolankowej. Nie wiem czy zle cos wykonano , czy budynek jest jeszcze za bardzo wilgotny , czy poprostu to wada projektu.