nabla 13.03.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 A jeszcze co do schodów, to my chyba stanęliśmy póki co na dezyzji o betonowych schodach ale z drewnianymi stopniami ewentualnie jakaś płytka dyskretna, może kamień. Drewno jednak najbardziej prawdopodobne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 13.03.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 My mamy wycinke drzew. A tak juz ekipa ugadana, geodeta tez a tu pozwolenia jeszcze nie ma! Co do schodow to pewnie beda betonowe z wykladzina ale znalazlam tez cos takiego http://images36.fotosik.pl/79/c6e7083f6f97f22dm.jpg bardzo mi sie ten pomysl podoba ale pewnie takie schody bylyby bardzo drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iraaas28 15.03.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam No ja chcialem zaczynac w marcu ale pogoda nie pozwala(chyba kazdemu z nas:)Wczoraj przywiezli mi z tartaku deski na fundamenty,stemple do wytyczenia itd.Wiec chyba mozna powiedziec ze zaczynam powoli:)Jesli chodzi o strop drewniany nabla to nie bedzie on w postaci tych wiazarow z projektu tylko belki zamocowane w murze zakonczonym wiencem pozniej podniesione to bedzie na ok 4 pustaki i pozniej normalna konstrukcja dachu krokwiowo-jetkowa jak w typowych projektach.Moj wykonawca od razu nie byl przekonany do tych wiazarow,jest to mniej stabilne a u nas lubi powiac:).Pewnie wyjasnilem to amatorsko bo jestem laikiem ale co tam Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 16.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No my tez myślimy o podniesieniu o kilka pustaków góry. Z tego co wiem to z tym stropem z projektu nie bardzo da się to zrobić. Dlatego taki klasyczny chyba będzie ok. póki co jesteśmy zdecydowani na drewniany. My pozwolenie mamy co prawda, ale żadnych materiałów nawet nie oglądałam. Na razie chcemy zacząć tylko fundamenty, a dopiero latem resztę do stanu surowego zamkniętego. Jak tak dalej pójdzie to się nie wyrobimy z fundamentem do lata. Ekipa tez narzeka na pogodę i czekamy na lepsze czasy. W tym tygodniu mamy w palenie zająć się materiałami. zamówić chociaż, bo składować nie mamy gdzie. A schody djanya są świetne. Takie ażurowe znacznie lepiej wyglądają w niewielkich pomieszczeniach. Pewnie masz niestety rację, ze są droższe niż betonowe. No i mi nie bardzo pasują takie nowoczesne elementy jak kwasówka. Ale może coś takiego w wersji retro uda mi się znaleźć?? Poszukam, zainspirowałaś mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 16.03.2009 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Schody wewnętrzne - betonowe .. stan surowy http://img7.imageshack.us/img7/3426/nowy1ssx.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabla 16.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No całkiem nieźle to wygląda. Wcale nie są takie ciężkie jak myślałam, naprawdę zgrabniutkie:) A skoro jesteśmy przy temacie schodów to dla zainteresowanych znalazłam w sieci takie oto schody nad kominkiem:http://www.drewmir.pl/zdjecie.php?img=foto_metal/s4.jpg&numer=4&opis=opis_metalowe Są drewniane stopnie bezpośrednio nad kominkiem. Może jednak przesadzamy, że muszą być betonowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 16.03.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Schody wewnętrzne - betonowe .. stan surowy http://img7.imageshack.us/img7/3426/nowy1ssx.th.jpg super te schody- tez takie zrobimy tylko martwie sie, ze rozprowadzenie ciepłego powietrza mi tam sie nie zmiesci. Normalnie sie wzruszylam jak zobaczylam zdjecie z "naszego" domku, bo ja mam slaba wyobraznie i jakos jak nie zobacze to ciezko mi sobie cos wyobrazic. Dlatego bardzo prosze, jezeli to nie problem, wrzuc jeszcze jakies fotki My tez zaczynamy- las przygotowany. Jutro odbieramy pozwolenie, w sobote wytyczenie a w poniedzialek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldebaran 17.03.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 a oto pierwsze zdjęcie domku, resztę dodam w najbliższym czasie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d04976040f2b45c0.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 17.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 a oto pierwsze zdjęcie domku, resztę dodam w najbliższym czasie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d04976040f2b45c0.html pozdrawiam prosimy o wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldebaran 18.03.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 kolejne już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldebaran 18.03.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 a tu link http://aldebaran1.fotosik.pl/zdjecia/1.htmlpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 18.03.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ale super! Wcale nie taka niska ta scianka kolankowa. Jeszcze, jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldebaran 18.03.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 a wcale nie podnosiłem ścianki kolankowej, jest tak jak na projekcie oryginalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iraaas28 19.03.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Witam!!! Ja juz mam wytyczony budynek i jesli bedzie pogoda to w przyszlym tygodniu ruszamy z budowa.A jak tam reszta pochwalcie sie kiedy startujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iraaas28 19.03.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Aha jesli ma ktos juz zdjecia srodka budynku to prosze raz jeszcze o przeslanie na maila lub wrzucenie najbardziej martwi mnie ta mala kuchnia ale nie wiem czy to bede zmienial Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 19.03.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Hej ja wytyczenie mam w sobote- zaczynamy tez jak zrobi sie pogoda. Tez chetnie zobałczyłabym fotki ze srodka. Kuchnia bedzie mala ale i tak wieksza od tego co mam teraz Ostatnio wpadłam w panike co z kominkiem - jak zrobic rozprowadzenie ciepla jak schody sa nad nim ale forumowi koledzy pomogli. Odradzaja drewniane schody- chyba ze takie na konstrukcji metalowej z przykrecanymi drewnianymi stopniami bo tak to wypacza sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldebaran 19.03.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 z tego co widzę na forum tochyba ja będę miał pierwszy zbudowany domek, bo w systemie szkieletu drewnianego to najszybciej. Zdjęcia oczywiście udostępnię, natomist kuchnię powiększyliśmy kosztem sieni, po prostu całość ścianki kuchennej zrobiliśmy prosto, likwidując wnękę na lodówkę. tym samym szer. kuchni wynosi 2,5 m.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 19.03.2009 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 super te schody- tez takie zrobimy tylko martwie sie, ze rozprowadzenie ciepłego powietrza mi tam sie nie zmiesci. ... Ja zrezygnowałem z rozprowadzania ciepłego powietrza. Podczas tej zimy podłączyłem, zamiast kominka wszystkożerną kozę Okazuje się że komin jest na swojej długości na tyle ciepły że dogrzewa kilka pomieszczeń przez które on przebiega... Nie ma to jak komin w środku domku.. W pomieszczeniu za kominkiem opierając się o komin można sobie stać i przyjemnie chłonąć ciepełko.. jak kiedyś bywało przy kaflowych piecach.. Minus to pojawiające się pękniecia wzdłużne i poprzeczne na scianie komina na piętrze, powyżej scianki kolankowej. Nie wiem czy zle cos wykonano , czy budynek jest jeszcze za bardzo wilgotny , czy poprostu to wada projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djanya 19.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Hal to Ty pewnie masz komin murowany nie systemowy i dlatego jest ciepły, bo systemowy ciepły chyba nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hal 19.03.2009 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 systemowy schiedla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts