Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

Ja juz zaczynam:)Budynek wytyczony,materialy na poczatek kupione kibel postawiony :wink: Nie bede tu wypisywal ile dalem za drewno stal,itd.bo mi sie nie chce jak ktos poprosi konkretnie to oczywiscie podziele sie.Ogolnie to juz wiem ostatecznie ze buduje z pustaka ceramicznego Wienerberger 30 plus styropian.Strop jednak bedzie tez ceramiczny wienerbergera ,jest to drozsza sprawa niz np.teriva ale jesli juz sciany dobre to niech bedzie strop tez dobry:)Z tego co pamietam to material na strop ok 6tys,sciany ok 12 tys.Jesli chodzi o zmiany to ostatecznie:

-zmiana okien z dachowych na szczytowe(podwojne gdybym musial kiedys dzielic pokoje)

-kuchnia w miejscu malego pokoju a w miejscu aneksu chce dac stol z krzeslami ale obawiam sie ze bedzie za malo tam miejsca :-?

-strop j.w.

Mam tylko pytanko ile placiliscie za wytyczenie bo ja np.550zl

Mam nadzieje ze w srode przyjedzie kopara kopac fundament.Pozdrawiam i powodzenia.

No cóż... wszyscy zaczynają a my... ach szkoda gadać. W sobotę zdejmowaliśmy humus i okazało się, że w tej chwili mamy wodę gruntową na 50cm:). Musimy poczekać i to pewnie z miesiąc z laniem fundamentów:(. U nas folia pod ławy konieczna jest, chociaż sąsiad ma bez i póki co nie narzeka. Ja jednak nie chcę ryzykować. Mam czas na poszukanie ofert okien, drzwi, dachówki itp.

Swoją drogą macie rozeznanie jak wychodzi cenowo zmiana okien z połaciowych na szczytowe??

iraaas28 ja za wytyczenie miałam zapłacic 380 zł + 70 za kołki i dechy z tartaku ale geodeta mi z tej sumy jeszcze 50 zł oddał bo szybko poszło :D wpadło 3 facetow i po 1,5 h było po robocie! oczywiscie fakture dostałam.

nabla kurcze no szkoda ale wam sie chyba nie spieszy, bo wy w tym roku tylko ssz?

U nas dzisiaj wkroczyła ekipa. Zamowili stal i dechy. Dziś zrobili szalunki, jutro zbrojenie i w srode zalewamy ławy :D i tyle. Kolejny etap po swietach.

Strop jednak bedzie tez ceramiczny wienerbergera ,jest to drozsza sprawa niz np.teriva ale jesli juz sciany dobre to niech bedzie strop tez dobry:)Z tego co pamietam to material na strop ok 6tys

No nie i zostanę sama z drewnianym stropem??? My tez jeszcze się zastanawiamy. W sumie jedyny argument przeciw drewnianemu to cena. Nasz ekipa mówi, że drewniany drożej wyjdzie. Ciekawa jestem czy Ty iraaas28 się orientowałeś w cenie drewnianego? Co Cię w końcu przekonało do ceramicznego? Nasi chłopcy, mówiąc szczerze też wolą ceramiczny niż terivvę.Mamy zatem wybór: albo drewno albo ceramiczny. Sama nie wiem... napisz coś więcej co Cię przekonało cena?? jakość?? cisza?? może coś innego.

Witam Dziewczyny:)

U mnie juz dzisiaj byla koparka wykopala fundament jutro przyjezdzaja zalewac :D Jesli chodzi o strop Nabla to chcialem robic drewniany ale ekipa mi odradzila.On ogolnie wychodzi taniej ale jesli chcesz miec to na lata zeby nie skrzypilo itp.to trzeba kupic specjalnie suszone belki ktore sa podobno tak drogie ze szkoda gadac(w cenie materialu na ceramiczny)Ogolnie boje sie ze bede zalowal drewnianego a Wienerberger bedzie to najlepszy chyba strop.Nie jest tani bo ok 6tys za materialy ale bedzie super na lata.

iraaas28 jak to zalac? Chyba ten chudy beton co? Bo gdzie zbrojenie? Szalowac nie musisz? U nas zaczeli w poniedzialek (zrobili szalunki), wtorek- zbrojenie a jutro (sroda o 7 rano!) zalewaja ławy! Chudego betonu nie dawalismy, foli tez nie - kier bud powiedzial, ze mamy super grunt i nie trzeba.

iraaas28 robiłeś kalkulację z porównania stropu drewnianego i wineberga? Zamieniając strop drewniany na ceramiczny trzeba się przecież liczyć z dodatkowymi kosztami tj choćby większe fundamenty ze względu na zwiększoną siłę nacisku oraz przeprojektowanie projektu za co architekt tez pewnie sobie słono życzy. Więc porównanie cen materiału drewna i ceramiki to nie wszystko...

iraaas28 robiłeś kalkulację z porównania stropu drewnianego i wineberga? Zamieniając strop drewniany na ceramiczny trzeba się przecież liczyć z dodatkowymi kosztami tj choćby większe fundamenty ze względu na zwiększoną siłę nacisku oraz przeprojektowanie projektu za co architekt tez pewnie sobie słono życzy. Więc porównanie cen materiału drewna i ceramiki to nie wszystko...

ja nie iraaas ale napisze cos od siebie :) za zmiane stropu zapłaciłam 600 zł- architektowi. Co do dodatkowego wzmocnienia fundamentow- to wyglada to tak:

http://images38.fotosik.pl/92/29ad39e83cec0adcm.jpg

Czasami takie zmiany moze wprowadzic kier bud - jezeli ma odpowiednie uprawnienia (ale moze tez chciec za to dodatkowa kase).

Ja robie terive.

Ps. Zalali mi ławy- co to za akcja byla! Pompa 35 metrow- i ledwo starczyla. Na ławy poszło 9.5 m3 B20.

ja nie iraaas ale napisze cos od siebie :) za zmiane stropu zapłaciłam 600 zł- architektowi. Co do dodatkowego wzmocnienia fundamentow- to wyglada to tak:

http://images38.fotosik.pl/92/29ad39e83cec0adcm.jpg

Czasami takie zmiany moze wprowadzic kier bud - jezeli ma odpowiednie uprawnienia (ale moze tez chciec za to dodatkowa kase).

Ja robie terive.

.

Widzę że to wobec tego kosmetyczne zmiany. A jeżeli ominąć zalety i wady obydwóch stropów to jak cenowo wypada ich porównanie?

Jak widać narazie szukam drogi w którą stronę pójść więc wybaczcie....:) Póki co jestem blisko uzyskania warunków zabudowy. Mam nadzieję że w ciągu dwóch tygodni się wszystko okaże.

No raczej kosmetyczne zmiany to to nie są. Z pewnością trzeba być juz zdecydowanym przy laniu fundamentów. potem jest już za późno. Co do cen ja ciągle tkwię w przekonaniu, że strop drewniany jest mniej więcej w cenie ceramicznego, więc co za tym idzie droższy od terivy. Nie jest to jednak przekonanie podparte jakimiś skrupulatnymi obliczeniami. Tak czy inaczej póki co my robimy drewniany chyba jako jedyni:). Pewnie pożałujemy takie wyłamywanie się:)

Jeśli chodzi o chudy beton pod ławy, to ja nie dałem ale za to powiększyłem ławy właśnie o te 10 cm. Jeśli chodzi o strop drewniany to trzeba znależć bardzo dobrą ekipę do jego wykonania (wszystko wyjdzie po latach). Druga kwestia to murowane ścianki działowe na górze, na drewnianym stropie będzie z tym problem(oczywiście istnieje taka możliwość ale są to koszty, ponieważ trzeba strop w tych miejscach wzmacniać, a ja nie jestem zwolennikiem ścianek k-g.)

I ostatnia kwestia to łazienka(płytki na podłodze). Na drewnianym stropie trzeba odpowiednio przygotować podłoże pod terakotę i to też są oczywiście koszty.

Poruszę kwestie kominka z płaszczem wodnym ponieważ niektórzy mają taki w planach. Proszę się nie sugerować moim postem przy wyborze, są to przemyślenia moje i osób trzecich, niech każdy zdecyduje sam.

Kominek z płaszczem wodnym zawitał do nas kilka lat temu i zrobił furorę, czy słusznie? według mnie NIE. Montując taki kominek mamy nadzieję że to będzie jedno z głównych żródeł ciepła, tylko czy zdajemy sobie sprawę że w ten sposób robimy z salonu kotłownię(rocznie przez nasz salon przewinie się kilka jak nie kilkanaście metrów drzewa i kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wiader popiołu).

Teraz kwestie techniczne.

Większość producentów tego "cuda" daje gwarancję na szczelność korpusu na 5 lat, a co dalej, co będzie za lat 7,10,15-czy korpus wytrzyma, czy pęknie i zaleje nasz nowy domek? Ta kwestia mnie najbardziej niepokoi.

Jedne z najlepszych kominków na świecie produkują Norwedzy. I teraz mam pytanie. Czy widzieliście norweski kominek z płaszczem wodnym? Ja osobiście się nie spotkałem z czymś takim. Jest to "twór" polskich producentów!!! Niech kominek służy nam do tego do czego był zaprojektowany.

Montując taki kominek mamy nadzieję że to będzie jedno z głównych żródeł ciepła, tylko czy zdajemy sobie sprawę że w ten sposób robimy z salonu kotłownię(rocznie przez nasz salon przewinie się kilka jak nie kilkanaście metrów drzewa i kilkanaście jak nie kilkadziesiąt wiader popiołu).

Wręcz przeciwnie. My przynajmniej traktujemy kominek ja ko kominek. Tzn miejsce centrale w salonie. Będzie nam dawał ciepło przede wszystkim to domowe:). Ale nie widzę powodów dla których nie podgrzać nieco wody w instalacji co kiedy już z nudów rozpalimy w jakiś jesienny, długi wieczór kominek. Co do trwałości zbiornika. To chyba Pan przesadza. W moim domu w górach jest prawie 80 letni zbiornik ogrzewania CO i do dzisiaj funkcjonuje:) i to w bardzo trudnych warunkach, bo jeździmy tam tylko od czasu do czasu. Jest więc instalacja wkoło narażona na zmienne, skrajne temperatury.

Jedne z najlepszych kominków na świecie produkują Norwedzy. I teraz mam pytanie. Czy widzieliście norweski kominek z płaszczem wodnym? Ja osobiście się nie spotkałem z czymś takim. Jest to "twór" polskich producentów!!! Niech kominek służy nam do tego do czego był zaprojektowany.

No cóż na Norwskich się nie znam, ale płaszcze wodne przy piecach to żadne novum. We wspominanym wcześniej prawie 100 letnim moim domu w Żywcu jest taki płaszcz przy piecu kuchennym do ogrzewania wody do kąpieli. Więc nasi producenci chyba nic nowego nie wymyślili. Takiego sposobu ogrzewania wody łazienkowej już oddawana nie używamy. Ale z pewnością był ten system używany pół wieku i wciąż jest sprawny. Więc my raczej jesteśmy zdecydowani na kominek z płaszczem. Mamy dobre doświadczenia i przekonanie, ze da się to zrobić bardzo dobrze. Pytanie czy nasi producenci potrafią?? Sto lat temu ptrafili:) Dzisiaj wielu partaczy, ale będziemy szukać porządnego kominka z płaszczem.

Jak zaznaczyłem w moim poście, że to są moje osobiste sugestie i proszę się nimi nie kierować przy wyborze. Wybór należy do Państwa. Ma Pani rację w średniowieczu też kominkiem ogrzewano zamki (dzisiejsze DGP) tylko że jakość wykonania była lepsza. Dzisiaj producenci stawiają na ilość (są wyjątki). Pozdrawiam Radek :D

Witam wszystkich zetowc-ów

Dzisiaj skonczyli mi robic fundament wiec ten etap mam juz za soba Jak to szybko zrobili nie wierze:)Oczywiscie moge sie podzielic informacjami wiec jak co to pytac.Mi poszlo betonu w ziemie 13m,na gore nastepne 13m,i wczoraj ok 9m do srodka:)Od razu informuje ze mam szersze lawy na pustaka 30cm,bo z takiego bede robil wiec chyba stad ta roznica.Wieczorkiem wszystko podlicze ile mnie to wyszlo.Moge napisac ze za robote dalem 7200.Chyba nieduzo mi sie wydaje.Pozdrawiam.Aha jak mi powiecei jak tu wrzucic zdjecia to cos puszcze:)