Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 389
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widze ze komus te drzwi sie podobaja:)Moim skromnym zdaniem aldebaran po pierwszym sezonie gdzie w lecie bedzie mu swiecilo i za bardzo grzalo w salonie a w zimie ciagnelo od tych wrot zmieni zdanie i szybko zmieni na mniejszwe:)Ale to oczywiscie moje zdanie tylko:)

I tu się nie zgodzę. Wszystkie domy Pasywne mają bardzo duże szklenia, a są to domy najcieplejsze :D

No raczej kosmetyczne zmiany to to nie są. Z pewnością trzeba być juz zdecydowanym przy laniu fundamentów. potem jest już za późno. Co do cen ja ciągle tkwię w przekonaniu, że strop drewniany jest mniej więcej w cenie ceramicznego, więc co za tym idzie droższy od terivy. Nie jest to jednak przekonanie podparte jakimiś skrupulatnymi obliczeniami. Tak czy inaczej póki co my robimy drewniany chyba jako jedyni:). Pewnie pożałujemy takie wyłamywanie się:)

Nabla jakie wykończenie planujecie tego drewnianego stropu? Tzn. zostawiacie widoczne belki czy przykrywacie je od dołu sufitem podwieszanym? Bez sufitu podwieszanego czytałem że strop może wiele stracić ze swego przenoszenia akustycznego, ale z drugiej strony przecież po to się robi strop drewniany żeby to drewno nadawało klimatu i było widoczne.

Poza tym w projekcie brakuje przekroju szczegółowego z rozrysowanymi warstwami takiego sufitu albo nie dołożyli i mi jako laikowi nie do końca wiadomo jak te warstwy wizualnie wygladają a przede wszystkim co do czego jest mocowane. Może ktoś ma jakąś wizualizację?

No raczej kosmetyczne zmiany to to nie są. Z pewnością trzeba być juz zdecydowanym przy laniu fundamentów. potem jest już za późno. Co do cen ja ciągle tkwię w przekonaniu, że strop drewniany jest mniej więcej w cenie ceramicznego, więc co za tym idzie droższy od terivy. Nie jest to jednak przekonanie podparte jakimiś skrupulatnymi obliczeniami. Tak czy inaczej póki co my robimy drewniany chyba jako jedyni:). Pewnie pożałujemy takie wyłamywanie się:)

Nabla jakie wykończenie planujecie tego drewnianego stropu? Tzn. zostawiacie widoczne belki czy przykrywacie je od dołu sufitem podwieszanym? Bez sufitu podwieszanego czytałem że strop może wiele stracić ze swego przenoszenia akustycznego, ale z drugiej strony przecież po to się robi strop drewniany żeby to drewno nadawało klimatu i było widoczne.

Poza tym w projekcie brakuje przekroju szczegółowego z rozrysowanymi warstwami takiego sufitu albo nie dołożyli i mi jako laikowi nie do końca wiadomo jak te warstwy wizualnie wygladają a przede wszystkim co do czego jest mocowane. Może ktoś ma jakąś wizualizację?

W projekcie jest konstrukcja wiązarowa (stropodach) jeśli chcesz mieć widoczne belki na suficie musisz zmienić konstrukcję stropu (duże koszty i mały komfort akustyczny).

Kochani zetowcy ale sie rozpisaliscie :D Ostatnio nie bylam na forum bo jestem z synkiem u mamy we Włoszech :lol: ale juz za 16tego wracam bo za budowa tesknie! (no i mezem tez :) Donosze, ze sciany fundamentowe wymurowane- jutro je zasmaruja tym czyms na D... a w srode ociepla i hydraulik rozlozy rury.

Kochani wrzucajcie fotki- jak ktos nie wie jak to tu jest temat http://forum.muratordom.pl/kto-mnie-nauczy-wklejania-zdjec,t30921.htm?highlight=paint

ja wrzucam na http://www.fotosik.pl trzeba sie tam zalogowac a potem juz mozesz dodawac fotki- ze tak powiem- komputer sam ci powie co masz robic :D

Pozdrawiam i zycze powodzenia (ps jak sie nadal komus nie uda to rozpisze krok po kroku jak to zrobic)

Ano podobają mi się bo kocham światło :) Bez światła umieram, a w szczególności właśnie jesienią i zimą :) Co prawda myślałam o 3-skrzydłowych ale 4-ro też są o.k. A gdy słoneczko za mocno przygrzeje to każdy ma jakieś tam zasłonki, roletki, itp. itd. :)

Witam, okno ma szerokość ok 3 metrów. już 2 tygodnie nie byłem na budowie i nie zmierzyłem dokładnie. Na początku nie byłem przekonany do takiego okna, ale żona mnie przekonała :D Oczywiście rolety założymy i zobaczymy jak w praktyce sprawdzają się.

pozdrawiam

Witam!!!

Podaje link ze zdjeciem fundamentu:)Mam juz sciany tez gotowe az do wienca(dzisiaj robili)Chlopaki jada fajnie a ja tylko przyjezdzam z roboty ogladac postepy:)Moze jutro kolejne zdjecia.Ja mam ogrzewanie gazowe dlatego 2 kominy beda.Pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f3db1a3014971b5.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/79b5054fc18e0773.html

iraaas no gdzie te nowe fotki? Dawaj dawaj. Ja Cie gonie :D

http://images39.fotosik.pl/107/f0bfc41da54cc693m.jpg

tak było

http://images48.fotosik.pl/111/b26649d0bad0cc2em.jpg

a tak jest.

Fundament gotowy, ocieplony, zasypany. Chudziak z b12,5 zrobiony. We wtorek beda murowane sciany. Z obliczen wychodzi cos ponad 800 pustakow (24 bk) - razem ze sciana nosna.

Dajcie jeszcze jakies fotki :D

hej kochani chyba wszyscy tak zajeci budowaniem, ze pisac nie ma kiedy :D

U nas sciany parteru juz sa, teraz czekamy na strop- w piatek ma byc. Pan mi nie powiedzial wczesniej ze to tyle czekac teraz trzeba i za pozno zamowilam. Musze juz tez chyba dach i okna zamowic :o

Nebla obu ta woda u Was szyko opadla!

Prosze o nowe fotki 8) ja wkleje, jak zrzuce z telefonu.