Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miedzy Sosnami - M20

Recommended Posts

nie jestem pewna czy jutro zalejemy strop

Kierownik budowy wpadl jak to sie mowi "za piec dwunasta" pobiegal po stropie i wynalazl blad projektu (UWAGA zaintyeresowani projektem) Juz go zglosil do muratora. Blad polega na tym ze nad garazem mamy strop monolityczny. Jest on normalnie - standarwowo zbrojony. Ale poniewaz u gory w tym miescu jest pokoj z balkonem - sciana konstrukcyjna - szczytowa przechodzi poprzez srodek garazu - i w tym miejscu nie ma zbrojenia. Kierownik zlecil dozbroic ten monolit - piecioma plecionkami z 5 kawalkow drutu fi 12 kazdy :roll: w poprzek, oraz jednym zbrojeniem w poprzek - tak jak przychodzi sciana :roll:

Juz widze ze coraz mnie sie ta teriva oplaca. Filigran bylby juz teraz chyba porownywalny :roll:

W zwiazku z tym nie wiem czy w betoniarni zechca mi zmienic dostawe z rannej na popoludniowa :roll:

Postaram sie zaraz wkleic jakies fotki

Wlazlam dzis na ten strop i ogladalam okolice - wreszcie z innej perspektywy - w gory. Bardzo fanie :D

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Milo mi ze sa nowe osoby sledzace nasz dziennik - i ze nie jestem juz sama z Miedzy Sosnami

Postaram sie zaraz wkleic nowe zdjecia i opisac krotko co i jak

Narazie moge napisac ze strop o pow 110 m teriva i po czesci monolityczny wyniosl nas 22 tys bez kosztu wynajmu stempli z calym systemem

O kilka tys za duzo - no ale pewnych rzeczy przewidziec sie nie da :roll:

Pozytywne jest to ze dzis w 33 stopniowym upale na granicy dzialki stanela skrzynka z ktorej niebawem poplynie prund :D Boze - jak takie rzeczy ciesza :wink:

troche sie ochlodzilo, troche popadalo - wiec wreszcie nie trzeba bylo tak ciagle polewac tego stropu. Zreszta teraz to on juz stary byk - ma 10 dni :lol:

Podpisalismy umowe o wykonanie dachu. Nie bylo tak slodko - wycene dostalismy miesiac temu. Umowe chcialam podpisac od razu ale mielismy problem z wlazem dachowym - zaproponowany nam nie jest ocieplony - a przeciez wypada na uzytkowym poddaszu. Podpisanie umowy sie odwleklo gdyz pan nie mial czasu - sezon urlopowy, duzo pracy....Rzeczywiscie przy kazdych odwiedzinach hurtowni bylo goraco, dzwonily telefony, ludzie walili drzwiami i oknami..

Pan zapewnial ze to tylko formalnosc i ze prosi o czas. W koncu postawilam sprawe na ostrzu noza zastanawiajac sie o co chodzi i czy w ogole bedzie ten dach- i w piatek zjawilismy sie w hurtowni. Czekla nas tam niespodzianka: niektore elementy zdrozaly :evil:

Juz nawet nei chce mi sie pisac jak sie wkurzylam - przeciez nie z mojej winy nie podpisalismy wczesniej umowy.

Zapewnial mnie ze nei stracilismy na tym, he he dobre - poniewaz mamy transport gratis :lol:

Wyrazilam swe niezadowolenie na co odpowiedzia bylo: "zjechalem z marza do 1% " :x Co mnie to??

Ale poniewaz wycena i tak jest korzystna - 27 tys za dachowke, potrzebne akcesoria, laty, kontrlaty, rynny stalowe - w tym robocizna 12 tys - zgodzilismy sie przerazeni wizja szukania "gdzies indziej, taniej"

I tak stracilismy ok 400 zl i nabito nas na te kwote w butelke :x

• 2 weeks później...

scianka "sie robi" - murarze maja niby wymurowac takze reszte materialu na sciane szczytowa - tak aby na placu nie bylo juz bloczkow 36,5. z osczednosci postanowilismy ze pierwsza warstwa bedzie z bloczkow o 1 cm wezszych - troche zakryje je od dolu wylewka, troche podloga na gotowo (deska) a mala szparka jaka zostanie przyda sie na kabelki ktore przykryje listwa

Zamowilam 1,5 metra betonu - nie wszedzie realizuja takie zamowienie :lol: , zakupilismy stal na gorny wieniec i gwinty do mocowania krokwi - i prawie 1200 zl uplynelo

Dobrze ze wczesniej pozbieralismy z innych budow i z jednego skladu budowlanego resztki docieplenia wienca i plytki Ytonga :lol: Przydaly sie

Jesli jutro uda mi sie zamowic transport - przyjada po stemple. Tylko strop nad garazem i czescia gospodarcza bedzie podparty drewniakami - tam u gory stana palety za kilka dni - ekipa nie bedzie musiala wnosic bloczkow po drabinie a co za tym idzie nie pokruszy bloczkow i scian istniejacych :wink:

I jeszcze wizje

W projekcie mamy pomiedzy jadalnia a kuchnia scianke - taka w sumie nie wiem po co. Poniewaz mankamentem naszej kuchni jest to (choc wizualnie dla mnie to jest super) ze nie ma wiele szafek wiszacych - dwa okna, a byc moze nie bedzie ich w ogole - wymyslilismy co nastepuje:

zamiast scianki z reszty starej cegly - akurat jest jej na styk - wymurujemy niska scianke na ktorej bedzie blat - w ten sposob powstanie barek od str jadalni. Od str kuchni zmieszcza sie tam dwie szafki

W sumie barki pachnialy mi wiocha :lol: :oops: - moda jak wiele innych, ale z praktycznego punktu widzenia wydaje mi sie ze pomysl jest ok. Szybka kawa rankiem itp. moze wreszcie P po powrocie z pracy pogada ze mna podczas podawania obiadu na siedzaco :lol:

Z tego wszystkiego zaczelismy wizjonowac na tematy kuchenne - sprawdzajac czy w nowej opcji wystarczy miejsca w szafkach. Sa dwa trendy:

moj:

http://img252.imageshack.us/img252/1885/kuchniaistyl10uw4.jpg

http://skleposwietleniowy.pl/images/155002aran2.jpg

i mezowy

http://img47.imageshack.us/img47/9797/kuch2lt9.jpg

http://img164.imageshack.us/img164/6696/kuchyr4.jpg

http://img527.imageshack.us/img527/580/kuch4kj0.jpg

http://img509.imageshack.us/img509/7967/kuch3oj6.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/3410/kuch5lz9.jpg

Wczoraj wpadlismy na to ze mamy warstwe nadbetonu na stropie 6-7 cm. Zamiast 3-4. no to teraz juz wiem skad na taka powierzchnie stropu wyszlo 20 metrow betonu. Przeplacilismy z tysiac zl :evil: Mezowy liczyl beton :lol:

No ale nie ma tego zlego - akustyka bedzie lepsza

Scianka kolankowa ponoc goto. Gorny wieniec wylany. Po poludniu pojedziemy zerknac jak to wyszlo i zrobic zdjecie do archiwum

Wiezbe mamy na 20 sierpnia na gotowo do odbioru. Do tego czasu znow przestoj. Mam nadzieje ze ekipa wroci na 20 :roll:

I jeszcze krotka historyjka sprzed kilku dni. Pojechalismy cala rodzinka na budowe. Dzieci - w kaloszach - widaomo. poniewaz wczesniej padalo i bylo zimno - ulokowalam dzieci w przyczepie - mlodsze pod okiem starszego. Ale znudzilo im sie i wyszly. Male postanowilo dotrzec do rodzicow ktorzy robili burze mozgow w kuchni i biegali z miara. Jak dobaczylam Jagode wchodzaca do salonu przez taras - ktorego nie ma :lol: na boso - tzn w rajstopkach, w rekach kalosze :roll: stopy do kostek w kaluzy deszczowki, sciekajacej z klatki schodowej ktora jest na srodku domu :lol: - wiedzialam ze to koniec pomiarow. Szybko sie zwinellismy do domu :wink:

• 2 weeks później...

"....nie jestem pewna czy jutro zalejemy strop

Kierownik budowy wpadl jak to sie mowi "za piec dwunasta" pobiegal po stropie i wynalazl blad projektu (UWAGA zaintyeresowani projektem) Juz go zglosil do muratora. Blad polega na tym ze nad garazem mamy strop monolityczny. Jest on normalnie - standarwowo zbrojony. Ale poniewaz u gory w tym miescu jest pokoj z balkonem - sciana konstrukcyjna - szczytowa przechodzi poprzez srodek garazu - i w tym miejscu nie ma zbrojenia. Kierownik zlecil dozbroic ten monolit - piecioma plecionkami z 5 kawalkow drutu fi 12 kazdy w poprzek, oraz jednym zbrojeniem w poprzek - tak jak przychodzi sciana ......"

Witam,

Tu autorka projektu - chciałbym się odnieść do powyższych zarzutów.

Otóż w moim projekcie zostało uwzględnione obciążenie od ściany, która stoi na stropie żelbetowym nad garażem, mogę dowolnej osobie budujacej M20 przesłać obliczenia (strop to poz. obliczeniowa 3.10), które są wykonane przez uprawnionego projektanta oraz sprawdzone dodatkowo przez rzeczoznawcę budowlanego w zakresie konstrukcji. Chyba szkoda pinieniędzy na dodatkowe zbrojenie......

Pozdrawiam

Małgorzata Cybulska-Marks

No tak, Pani Malgorzato - strop juz dozbrojony i zalany miesiac temu. Kierownik przed podjeciem decyzji dzwonil do wydawnictwa Murator w tej sprawie. Decyzje jednak podjal sam. Szkoda - jesli faktycznie nie trzeba bylo tego robic bo pare dodatkowych "setek" ucieklo z kieszeni

Dziekuje za zainteresowanie

• 2 weeks później...

Dziennik spadl na 3 strone

wlasciwie na budowie sie dzieje - ale nic nie widac

Dzis zwiezlismy wiezbe - tylko po czesci zaimpregnowana - nie zdazyli wszystkiego wymoczyc w basenie.

Nasza wiezba ma 4 mega grube krokwie koszowe - 280x200 cm - wszyscy kreca glowami i mowia ze to niebywale - pan trasport mowi ze w zyciu nie widzial w wiezbie takich elemetow :wink: tartak rowniez :wink:

troche bylo klopotu z ich rozladunkiem - jedna spadla - tzn wyslizgnela sie z pasow hds-a. Jedna wazy ok 300 kg :roll:

Zaplacona dachowka

Zaplacone do konca kominy - czekam tylko na przywoz.

aaa- wschodzi trawka - jutro powklejam zdjecia

W poniedzialek start wiezby :D

• 1 month później...

od 2 dni na dachu siedza dekarze. Mowia ze mamy zle czapke komina - wiem ze jest zle - niech mnie nei wkurzaja :evil: - ale jak murarz uciekl :roll: Nawet mu nei zaplacilismy za te kominy - chyba sam wiedzial ze spartaczyl sprawe i nawet sie nie upomnia o kase. Glucha cisza :evil:

Bedziemy

1. Wylewac nowa z betonu

2. Zafundujemy sobie z miedzi :wink:

jeszcze nei wiem co bedziemy robic :roll:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dziennik spadl na 3 strone

wlasciwie na budowie sie dzieje - ale nic nie widac

Dzis zwiezlismy wiezbe - tylko po czesci zaimpregnowana - nie zdazyli wszystkiego wymoczyc w basenie.

Nasza wiezba ma 4 mega grube krokwie koszowe - 280x200 cm - wszyscy kreca glowami i mowia ze to niebywale - pan trasport mowi ze w zyciu nie widzial w wiezbie takich elemetow :wink: tartak rowniez :wink:

troche bylo klopotu z ich rozladunkiem - jedna spadla - tzn wyslizgnela sie z pasow hds-a. Jedna wazy ok 300 kg :roll:

Zaplacona dachowka

Zaplacone do konca kominy - czekam tylko na przywoz.

aaa- wschodzi trawka - jutro powklejam zdjecia

W poniedzialek start wiezby :D

a propos krokwi koszowych - zastanawiam się, czemu w projekcie są one takie grube. 2 pytanie, czy konieczne są słupy drewniane podpierające te krokwie koszowe, czy nie wystarczyłoby zrobić słupów betonowych podperających krokwie. Ale to chyba pytania do projektanta. Bardzo mi sie podoba Wasz domek, tym bardziej że na wiosnę przymierzam się do EM20. Powodzenia życzę :)

• 2 weeks później...

pradowe przylacze wykonane

faktura za przylacze pradu zaplacona juz daaawno

pradu narazie brak :evil: i czuje w kosciach ze bedzie afera - bo cos nie tak jest ze skrzynka :evil:

jutro stocze boj

czekamy na okna - jeszcze tylko 2 tygodnie

w tym czasie popoludniami Przemek zeszlifowal piora i zakleil wpusty - to co miala zrobic ekipa murarzy zanim uciekla :evil:

Zrobil kilkoro drzwi i kilka takich drobnych prac

I czekamy na te okna :roll:

Z koncem grudnia zamowimy drzwi wejsciowe - z Krakowa. Niestety drzwi mamy wysokie - na gotowo maja 225 cm - wiec trzeba dodac naswietle co znacznie przedraza.

Poniewaz zaczelismy sie rozgladac za drzwiami (wkrotce zaczynamy - Przemek zaczyna - stawiac dzialowki i wysokosc nadprozy dobieramy pod konkretne drzwi) ze zdziwieniem stwierdzilismy ze jedna z oscieznic otworu drzwiowego lazienki gornej opiera sie wylacznie na slupie drewnianym wiezby :roll: . Slup ma grubosc ok 15 cm. A sciana dzialowa ma 12 cm - wszystko z projektu. Zatem nie dosc ze drzwi wisiec beda na slupie podpierajacym kosze to jeszcze oscieznica z jednej strony jest grubsza :roll: . No i jak wymurowac nadroze wchodzace w drewno?? Wiem ze sie da - ale ogolnie ten slup jest nie teges :roll:

no i zamiast drzwi z koncem grudnia - z poczatkiem grudnia zafundowalismy sobie brame garazowa

wczoraj decyzja, dzis pomiar, jutro umowa i zaliczka

montaz razem z oknami

Brama Novoferm Ral 7001 - kolor okien, z napedem, ryglami i jakimis tam cudami

to chyba bedzie prezent pod choinke dla mnie i dla meza :wink: