Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miedzy Sosnami - M20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gniazdkowy prad pojawil sie we wtorek - och - coz za niespodzianka - dwa dni przed terminem - alez nas ta Enea rozpieszcza :lol:

ale zeby nie bylo tak wesolo - rozerwali zamek w skrzynce zakladajac liczniki tak ze kazdy moze miec bliskie spotkanie z pradem :o i mowia mi ze "to tak juz bylo"

Wiec dzwonie w dalszym ciagu do nich

a z pradem w domu jest wspaniale :D - kazdy kto lecial na budowie "na agregacie" - docenia to inaczej :lol: - cieszy sie bez ustanku :lol:

• 2 months później...

tyle czasu juz nei pisalam ze nie pamietam co sie dzialo

wiec od tylu:

zajelismy sie kwestia odwiertu studni - wodociag gmina planuje rowniez w tym roku, ale srednio wierze w to wszystko. Troche nam szczeki opadly jak sie okazalo ze wode mamy dosc gleboko - ponad 50 metrow

wiec dochodza kwestie papierkowe oraz czas oczekiwania na pozwolenie ze starostwa. Robota papierkowa: projekt, operat wodno-prawny, dokumentacja powykonawcza, analiza wody....5tys zl. Wiercenie, popma, hydrofor, obudowa, rury - kosmos cena. za wszystko lacznie bedzie 25 tys.

Narazie jestesmy na pierwszym etapie - projekt

sprzedalismy mieszkanie - w zwiazku z czym odliczamy dni do przeprowadzki - rowne 6 miesiecy

konczymy murowac dzialowki - w ferie bylo fajnie bo dzieci byly u babci. Ja cielam, odmierzalam, rozrabialam zaprawe...ze wzgledu na swoj stan - nie moglam dzwigac itp

teraz zostaly jeszcze dwie sciany na poddaszu - i wlecze sie to bo zostaje tylko 2-3 razy po poludniu w tygodniu i maz juz bawi sie sam...

zagruntowalam tez sciane z cegiel - owinelismy ja z powrotem folia - czeka na fugi - poki sie nie ociepli - bedzie czekac.

• 3 weeks później...

Dzis zaplacilismy za projekt studni, maz zlozyl podpis - jutro wniosek wraz z projektem ma trafic do Starostwa i oczekujemy na pozwolenie na budowe studni glebinowej

I popychamy to wszystko do przodu - narazie malo fizycznie - bo wciaz jeszcze tymi recami, a bardziej logistycznie - dogranie terminow ekip wod kan, co, elektryka, tynki, wylewki

po kilkudziesieciu dniach samotnej pracy (wylaczajac 2 tyg ferii gdy mu towarzyszylam) malzonek zakonczyl murowanie dzialowek. Przyplacil to paroma kilogramami - tzn zamienil je na miesnie :lol: to podobno normalne :roll: - ale sciany sa

W sobote wysprzatalam cale poddasze - przygotowujac w ten sposob miejsce do prac w zwiazku z ocieplaniem poddasza. Bedziemy ocieplac troche inaczej niz w projekcie - tzn troche na wyrost: 20 cm plus 5 cm - zakupilismy potrzebny "sprzet" - zwerbowalismy do pomocy przy dzieciach tesciow a sami czmychamy na budowe. Fajnie, nie?? :lol:

No i jak tak pozamiatalam i powyrzucalam przez okno :lol: te wszystkie smieci itp - w domu zrobilo sie czysto i....domowo....chyba jestem kobieta :lol: - zachcialo mi sie tam zamieszkac :lol:

Szkoda ze na dole nie ma jak chodzic :lol:

ocieplilismy w 3/4 poddasze domu grubsza warstwa welny. Czemu to tak gryzie????Ale samo ocieplanie to prosta robota. I poki nie ma skosow - idzie szybko

Czesciowo przymocowalismy foile paroizolacyjna - folia bedzie na calosci - na wartwie 20 cm - wtedy spokojnie mozna bedzie zaczac tynkowac i jak tynki wyschna - przyjdzie 5 cm i jeszcze nei wiem co - albo karton gipsy albo deski a'la boazeria...to sie jeszcze zobaczy

znalazlam hydraulika ktory nie chce wejsc po tynkach i dlubac w nich jak poprzedni tylko chce wykonac wszystko przed tynkami - co mi sie bardziej podoba i dlatego tego pana wezmiemy :D Zaprosilam go na 7 kwietnia :lol:

• 2 weeks później...

no i wreszcie na mnie nadszedl czas

odliczam dni do pierwszych prac: elektryki i hydrauliki,

umowiona oczyszczalnia - na gotowo - 7 tys z faktura

prawie umowione tynki

wylewki po weekendzie majowym

podjeta decyzja odnosnie barierek balkonowych - jednak beda drewniane

chyba zamiast KG na poddaszu bedzie drewno zabielone a'la boazeria - jednak mimo wszystko taniej wyjdzie - bo mozna zrobic to samemu, za samo polozenie KG bez materialu wychodzi 10 tys :o - jakos nieswojo mi oddac te 10 :lol:

Wczoraj zlozylam nowo zakupiona taczke i przewozilam z corka troche ziemi pod taras - na ktory wczesniej wysypalam i potluklam gruz z dachowek. 7 miesiac ciazy mi sluzy :lol:

mialam juz sobie dac spokoj z bieganiem na budowie - ale ten tydzien bylismy bez mlodszej pociechy - i szkoda bylo nie popracowac :lol:

A mlodsza pociecha byla na wakacjach u babci. Dla nas luksus :D Tyyyle mozna zrobic

W sobote wysprzatalismy caly domek - oproznilismy go ze wszystkiego z czego sie dalo. Gotowy czeka na instalacje. Mozna wreszcie chodzic prawie normalnie

Pytala mnie na priva kolezanka budujaca rowniez M-20 )pozdrawiamy i zapraszamy do rozmowy) o wybrane ogrzewanie, wiec napisze co i jak. Gazu u nas niet - ale chyba i tak bysmy sie nie zdecydowali - ze wzgledu na koszty

Bedzie ekonomicznie - piec na eko-groszek -stalmark lub inny polecany przez hydraulika - robiony na zamowienie. Wlasciwie ze wzgledu na mala powierzchnie kotlowni - tylko te dwa piecyki wchodza w gre. Stalmark ma 45 cm szerokosci.

W ostatniej chwili zrezygnowalismy z plaszcza wodnego. Bedzie zwykly kominek - ale o sporej mocy - 24 kW. Kominek umiejscowiony jest w centrum domu, w poblizu klatki schodowej - wiec nie powinno byc problemu z dogrzaniem gornej kondygnacji w te dni kiedy bedziemy bazowac na cieple z kominka. Dodatkowo planujemy zrobic "lufciki" z komina do pokoju Agatki - tego z balkonem i do naszej garderoby. Czyli do pomieszczen na pograniczu ktorych stoi komin.Zwykly nawiew bez wentylatorkow itp Lekkie wspomaganie

Prawdopodobnie w wiatrolapie, lazience dolnej, lazience dzieci i naszej - przysypialnianej zrobimy ogrzewanie podlogowe. Reszta pomieszczen - kaloryfery - gdzieniegdzie dekoracyjne. Nie chcemy plytek w salonie, chce napewno jakis dywanik itp - a podlogowka wlasciwie to wyklucza - i to przekreslilo jej szanse u nas w domku

Poniewaz od czerwca bede po raz trzeci mloda mama - bede troche wylaczona z zycia budowy - albo tylko tak mysle :lol: W kazdym razie staram sie juz teraz podjac wspolnie z mezem kilka waznych decyzji dotyczacych wykonczenia wnetrz - ktore przypadnie na ten okres i tak:

1. Zamiast tradycyjnych plyt KG na poddaszu - zdecydowalismy sie na boazerie - bedzie malowana bejca jednokrotnie - chcialabym uzyskac kolor transparentnej, polprzezroczystej bieli z uslojeniem drewna.

Odstraszyl mnie koszt robocizny polozenia i zaszpachlowania plyt KG - 10 tys. Robocizna boazerii jest w zasiegu rak mojego meza, KG - niestety nie. No i efekt drewna - jak dla nas szlachetniejszy

2. Parapety zewnetrzne - aluminiowe - w kolorze szarym - w tym tyg przyjedzie pan na pomiar.

3. Podbitka i balustrady balkonow - drewniane - w kolorze

blekit dzinsowy

http://img386.imageshack.us/img386/4827/bledzinmc1.jpg

lub

zielen seledynowa

http://img368.imageshack.us/img368/8126/zieselejp4.jpg

4. Podlogi na parterze

Kuchnia i jadalnia

Biala sosna Alloc

http://img363.imageshack.us/img363/2862/bialaallocep1.jpg

Salon

Dab Egger

brak zdjecia

5. Podlogi w pokojach i garderobie dzieci

Duza cora

http://img340.imageshack.us/img340/7466/lam3sa3.jpg http://img257.imageshack.us/img257/4641/lam4uh4.jpg

maluszki

http://img255.imageshack.us/img255/3041/lam6wv3.jpg http://img338.imageshack.us/img338/117/lam69al6.jpg

Wczoraj - poznym popoludniem listonosz przyniosl polecony z gminy - w liscie napisano ze

postanawia sie pozytywnie zaopiniowac projekt prac geologicznych na wykonanie odwiertu studziennego dla ujecia wod podziemnych z utworow czwartorzedowych utworzonych na dzialce nr...(czyli naszej :D )

podpisal sie pan wojt :D

tak wiec uzyskanie pozwolenia na odwiert studni to juz tylko formalnosc - ktorej dopelnienie nastapi proawdopodobnie dzis lub jutro :D

no i oczywiscie ciesze sie, bardzo bardzo - bedziemy miec swoja wode

choc moje drugie ja obserwuje to wszystko z boku z mysla: no nic - wydanie tych pieniedzy chyba jest juz przesadzone - zegnajcie rekuperacja, ogrodzenie dzialki, otynkowanie domku :-?

wre praca - instalacje - wszystkie rownoczesnie

wkrotce wchodza tynkarze - dzis byli na pomiarach - tom - jesli mozesz - powiedz ile metrow tynku u Was wyszlo?? u nas 465 - a przeciez powiekszalismy okna i nie tynkujemy dwoch lazienek - scian - tylko sufit dolnej , sciana z cegly odpada.. - a z projektu wychodzi 480 m...

i jeszcze pytanie - jakim tynkiem??

u nas tynki cementowo -wapienne - preparatem Alpol AT 306 - nie wymagaja juz dodatkowego szpachlowania - i od razu bedzie gotowy pod malowanie - ale poniewaz to tynk niepopularny (bo drozszy) - sciagamy go na zamowienie - i jestem ciekawa jak z jego wydajnoscia - producent uwaza ze z worka 30 kg wyjdzie 3 m tynku 1 cm - a tynkarz - ze nie robil nigdy tym - tylko tym popularnym - ale z niego wychodzi 2,1 m kwadratowego...Nie wiem ile zamowic - bo nie chce zostac z paleta Alpolu - ale nie chce przestojow jak zabraknie :roll:

Instalacje: jedne ukonczone, drugie na wykonczeniu

od wczoraj pracuje juz ekipa od tynkow

Gonia z praca mojego meza ktory ciagnie sciany dzialowe do samych szczytow. Na szczescie juz niewiele zostalo, same docinki prawie...

troche nerwowo bylo na koncu. Ech...Hydraulik rzucal rurkami miedzianymi :roll: :lol:

A na sam koniec dnia maz odkryl ze na budowie mamy inny tynk niz kupilismy - znaczy - zwykly - grubozianisty - AT301 (a zamowilismy i zaplacilismy AT 306) Odkrecilam wszystko - ale nasi tynkarze rozladowali juz 5,5 tony i wniesli do domu. Hurtownia miala przyslac wieksza ekipe - ale jak to w zyciu bywa - przyechal sam kierowca ktory wszystko zniosl - ale nowego towaru juz nie wniosl :-? tylko zostawil to na paletach przed domem. wiec panowie tynkarze ponownie napracowali sie wnoszac worki do domu - za moje 150 zl.

Jutro dzien montazu oczyszczalni :D

Sobote montowano oczyszczalnie. Od 9-18 :o

u nas grunt troche pod gore idzie - wiec kopania bylo duzo...takie rowy wykopali, szok

Z checia placi sie fakture za taka solidna robote: rury ukladane z poziomica w reku, grunt przed polozeniem zbiornika tez poziomowano...Poniewaz koparka kopala gleboko - ciagle cos sie osypywalo - szef ekipy za kazdym razem kazal wyciagac rury i podkopywac piach :o ktory wpadal pod rury. Ogolnie - 5 z plusem

Potem jeszcze podnajelismy koparke i troche popracowala u nas z tylu domku - wyrownala teren - wystarczy pograbic i zasiejemy trawe, oraz wykopala wstepnie niewielka dziure pod oczko wodne - zeby potem juz nie niszczyc trawki :D

Tynki u gory prawie na gotowo

teraz panowie zaczeli parter Zadowalajaco. Odpukac - ale efekt taki jakiego oczekiwalismy. Jednak musze domowic Alpolu - kolejne dwie palety

No i tak domowo sie zrobilo....

Troszke prac ogrodowych dzis zrobilismy - oczekuje aby teraz troche deszcz posiapil i wspomagal nasza trawe

Wybralismy kontakty - Simon - grafitowe jakies.

No i chyba musze o jeden dzien przesunac wylewki. To i tak dwa tygodnie szybciej niz planowalam :D

Woda juz plynie. Malo tego - jest calkiem niezla - robilismy analize

Zamontowana pompa = Grundfos SQ3 55, podlaczony hydrofor...woda juz w domku jest - tym sposobem mamy wszelkie przylacza - zeby bylo zabawnie - kazde z nich: studnia, POŚ i nitka enegretyczna - budowane przez nas indywidualnie z projektem i na pozwolenie na budowe - wydawane przez Starostwo.

Firma robiaca odwiert - pierwsza klasa - polecam szczerze - panowie wiertacze - pasjonaci. Wszystko bardzo profesjonalnie, w super atmosferze i sprawnie. Zadnych, absolutnie zadnych problemow.

Studnia i waz odprowadzajacy wode

http://img444.imageshack.us/img444/2694/image002jw0.jpg

.....i wyrzucajacy ja do zwirowni

http://img122.imageshack.us/img122/1106/image008jj9.jpg

Panowie koncza tynkowac parter - dzis chyba troche nerwowi bo czas goni - a tu przyszlo im poprawki robic - na zyczenie inwestora - ktory spedzil wczorajszy dzien z poziomica w reku :lol:

Ale ogolnie - bardzo pozytywnie

Przesunelam troche wylewkarzy - bo sie goraco robi - a jeszcze na dwa dni hydraulika musze zaprosic - aby podlogowke w lazienkach zrobil...

Zamowilam styropian, kratki stalowe, wszelkie kolki i pierdolki...

• 2 weeks później...

czasem mam juz tak dosc tego wszystkiego :x

chce miec zawory kulowe - zakladaja zwykle

mowie: cement na piatek - cement dzwoni w czawrtek rano i mowi ze sie pakuje i jedzie do mnie - dobra - ale mnie tam nie ma. Nikogo tam nie ma. Zestresowana - bo przed domem wkopana swiezo POŚ i rury wzmocnione tylko w jednym - wiadomym dla nas miejscu - wiec tlumacze gdzie wyladowac...zeby nie wjezdzac w glab...

po kilku godz dzwoni kierowca od posadzek - ze jedzie z piaskiem - :roll: dlaczego dzisiaj :-? - tlumacze to wszystko od nowa - co cementowemu.

Na koniec przyjezdza maz na budowe - piasek w bliskim sasiedztwie zbiornika POŚ :x

a na budowie ekipa od dachu - przyjechala na poprawke - choc zaznaczylam ze nie chce ich tam widziec i ze maja zakaz wstepu - ze chce innego dekarza - sami przyznaja ze wlamali sie do domu :o - chyba po drabine - bo swej nie mieli - i zostawiajac drzwi otwarte - gotowi sa do odjazdu - nie dzwoniac do nas - bo przeciez maja zakaz wstepu

bardzo staram sie nie urodzic przed terminem - ale inni systematycznie dbaja o to aby mi sie nei udalo :evil:

zamowilam grzejniki - czas realizacji 7 tygodni - bo czesc w kolorze szarym

zamowilam drzwi - wlasciwie musze jeszcze wplacic zaliczke - czas realizacji - 9 tygodni

czaje sie na drugie drzwi - od ogrodu - alez doplacamy za niewymiarowe- mamy 230 cm wysokie drzwi - w jednym otworze - naswietle - w drugim trzeba nam wysokich na calosci

drzwi przednie beda w ulubionym RAL 7001 szarym - jak okna - model

http://img207.imageshack.us/img207/8464/drzwizewnetrznedrewnianhz8.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/8464/drzwizewnetrznedrewnianhz8.c25357790c.jpg

zalapalismy sie przed druga w tym roku podwyzka :roll:

przeprasza ze sie powtarzam ale to dla mnie istotne

hej mam pytanie jak robiliscie gorny wieniec?

jestem na etapie stropu i przymierzam sie jak go zrobic

jakie doceiplenie wienca wykorzystaliscie i jakie bloczki ytong na szalunek od srodka i czy wieniec zgodnie z projektem szer 24 cm i wysoki na 15?

czy cieliscie bloczki na pol zewnetrzne zeby byla zgodna wysokosc z projektem?

pzdr

krzys