Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika M20

mkkafe

Recommended Posts

• Odpowiedzi 520
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Darku - jednoznacznie sie nie da powiedziec - bo my tak idealnie z projektu nie lecimy - inne materialy, inne rozwiazania..Ilosci materialow sa podane lacznie - np

beton w stanie zero w wykazie rozpisano jako B-10 - 23 m3, B-20 19 m3 a my uzylismy B-10 6 m3, B-15 12 m3, B-20 21 m3

napewno poszlo wiecej stali i desek -

dachowka podstawowa i dodatkowe jej elementy zgadzaly sie co do sztuki

czesci materialow w ogole nie uzywalismy, czesci nei rozbijalismy - np kupilismy od razu wiecej gwozdzi - a w wykazie ilosci podane sa dla poszczegolnych etapow

mysle jednak ze wykaz ma jakies odzwierciedlenie w rzeczywistosci i mozna go potraktowac jako ogolny zarys kosztow

witajcie

jestem irowniez nwestorem budujacym m20 -etap fundametow.

mam pytanie jak rozwiazujecie kwestie kominka? jaki wklad i obudowa?

pytam sie bo wedlug projektu to kominek bedzie dosc mocno wychodzil na salon - czy schody u was beda betonowe czy tez konstrukcja otwarta drewno stal? w przypadku projektu oryginalnego to moze jeszcze jaos ujdzie ale w przypadku schodow lekkich to wtedy kominek musialby byc z boku schodow

pzdr

km

nie wiem jeszcze jaki wklad - na dniach podejme decyzje - bo waham sie pomiedzy zwyklym wkladem a plaszczem wodnym - wszystko bedzie zalezne od tego

my zastosowalismy komin systemowy - i jednoczesnie zaoszczedzilismy troche miejsca - komin wsunelismy w sciane - zupelnie inaczej niz jest to w projekcie - przy kominie murowanym. Dzieki temu nei wychodzi az tak bardzo na salon

Schody beda drewniane - beda biegly identycznie jak te betonowe - kominek bedzie za nimi - ja chyba nie rozumiem tego ostatniego pytania :oops:

Mk jak rozwiązałaś ogrzewanie w salonie? Grzejniki są projekcie obok okien, a to troszke miejsce nie za bardzo. Mam ochotę na podłogówkę i wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem, ale może coś podpowiesz?

Jestem już po elektryce i instalacji wodno-kanalizacyjnej. Tynki na górze skończone, teraz dół. Gipsowo-maszynowo.

Elektryk mnie przeklinał tyle wymyśliłem punktów, ciekawe czy kiedyś z nich skorzystam?

Gdzies mi mignęło że planujesz piec na ekogroszek. Przyierzam się d R-eco 24 KW, dziś pojadę zobaczyć jak funkcjonuje w realu. Cena tego pieca nie jest fajna....

tom ja podlogowki wlasnie nie robie, bo nie chce miec w salonie plytek - a drewno i wszelkie drewnopodobne slabo przewodza cieplo

u nas beda grzejniki - prawdopodobnie takie

http://img205.imageshack.us/img205/3636/756niva1nw3.jpg

albo takie

http://img214.imageshack.us/img214/5504/06dspartassmz6.jpg

i w miejscu gdzie to jest przewidziane w projekcie - czyli po bokach okien.

co do pieca - w mojej malej kotlowni szalu nei ma - najbardziej prawdopodobnym jest kociol stalmark, ze wzgledu na konkurencyjna szerokosc - 45 cm

http://www.stalmark.pl/galeria.html

Tom - te pierwsze to Vasco- Niva

drozsze - po ok 1600 za sztuke, moc 948 W

te drugie - Instal projekt, Sparta - z cennika 960 - ale zaproponowano mi je za 670 - moc 1030 W ( w projekcie 940 chyba w salonie jest)

wszystko biale - kolory - doplata, chrom - masakryczna doplata

co do podlogowki - wiem ze sa tacy co tak mowia - i moze i maja troche racji - ale napewno taka podloga nie przewodzi ciepla tak jak kafle - wiec po co cala zabawa?? Szkoda tego ciepelka - ktore zostaje pod np panelami

I druga sprawa - kwestia wypaczania - slyszalam ze drewniana czy panelowa podloga lubi sie wybrzuszac w parze z podlogowka - pracuje - wiec ma prawo - i oczywiscie nikt pozniej nie uzna reklamacji...dla mnie za duze ryzyko

U nas podobnie jak u Ciebie ocieplamy poddasze. Tzn budowlańcy ocieplają a ja usiłuję na nich zarobić :)

Po przekopaniu Muratora i Ładnego Domu już prawie na pewno odpuściliśmy sobie podłogówkę w salonie. Zastanawiam się nad grzejnikiem kanałowym....

Tynki się kończą - od wtorku zaczyna hydraulik z ogrzewaniem.

Piec - już wybrany Klimosz Ling Kombi

tom212 a może pochwalił byś się swoimi dokonaniami i umieścił parę zdjęć ?

Witaj,

3 dni nie byłem na budowie... a tu podobno hydraulik zakończył ogrzewanie, chłopaki wylewają posadzki na poddaszu.

Biję się w wątłą pierś.... Za tak długie czytanie komentarzy w moją stronę Obiecuję o poranku jutro wykonać zdjęcia i zamieścić w komnetarzach link.

Chyba że mkkafe mnie pogoni....

Tłumaczę sam siebie - ospa w domu i dłuuuugie wyjazdy zawodowe.

Witam.

Zdjęć tylko kilka. Zaczynając od fundamentów...

http://tom212.fotosik.pl/albumy/402289.html

MAcie może jakiś sposób na to aby budowalńcy zostawiali po sobie na budowie porządek.? Było dziś słońce - więc sprzątało się przyjemnie ale śmieci które znalazłem na MOJEJ budowie... :evil:

tom212 a może pochwalił byś się swoimi dokonaniami i umieścił parę zdjęć ?

Witaj,

3 dni nie byłem na budowie... a tu podobno hydraulik zakończył ogrzewanie, chłopaki wylewają posadzki na poddaszu.

Biję się w wątłą pierś.... Za tak długie czytanie komentarzy w moją stronę Obiecuję o poranku jutro wykonać zdjęcia i zamieścić w komnetarzach link.

Chyba że mkkafe mnie pogoni....

.

nieee - nie bede gonic, sama chetnei obejrze :D