pi0tr 05.07.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 no to teraz jest mi lepiej.Wiesz - bywam często w okolicach Świecia i Chełmna czy Twoja budowa jest daleko ?? Nie ukrywam że byłbym rad zobaczyć na żywo jak budynek wygląda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 05.07.2007 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Jesli Ci po drodze - zapraszam14 km od Bydgoszczy - w strone na Naklo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom212 12.07.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 O matko . do tego stanu już "stówa"... Startujemy ok. 15 września, pozwolenie na budowę w poniedziałek, ekipa nagrana, hurtownia ustawiona, leki uspokajające zakupione.... Jak ja już chciałbym mieszkać. CZy porównywałaś koszt stropu lanego a terrivy? jeśli tak to jaka była różnica, bo w projekcie przecież jest terriva a rozumiem że wy robicie monolityczny.tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 12.07.2007 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 ano ale jak sam beton do tego stanu to kilka faktur na laczna kwote 20 tysiecy stal z 10 tys co do stropu - nie mamy monolitycznego - mamy glownie terive - mamy tak jak w projekcie - na calosci terive, nad garazem monolit - ze wzlgedu na sciane w pokoju nad garazem i na malym balkoniku monolit Porownywalismy filigran - wychodzil o jakies 4 tysiace drozej. Nie zdecydowalismy sie. Teraz zaluje - dzis okazalo sie ze projekt ma blad - i nad garazem monolit oprocz zbrojenia bedzie dozbrajany - bo w polowie przychodzi sciana - architekt sie pomylil. Wiec kolejne kilka setek na stal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 12.07.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 witaj. przypadkowo jakoś trafiłem na twój dziennik. zainteresowało mnie przede wszystkim to że budujesz z ytongu. a jeszcze bardziej spodobał mi się projekt bardzo ciekaw jestem jak to wyjdzie na koniec więc nie omieszkam jeszcze tu zajrzeć mam nadzieje że bedzie otwarte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 12.07.2007 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 witaj. przypadkowo jakoś trafiłem na twój dziennik. zainteresowało mnie przede wszystkim to że budujesz z ytongu. a jeszcze bardziej spodobał mi się projekt bardzo ciekaw jestem jak to wyjdzie na koniec więc nie omieszkam jeszcze tu zajrzeć mam nadzieje że bedzie otwarte witaj witaj a ja juz wielokrotnie przegladalam Twoj dziennik a chyba sie nigdy nie odezwalam najbardziej cmokalismy z mezem nad Twoimi lawami fundamentowymi dziekuje za pochwaly - projekt jest faktycznie fajny - zwlaszcza jesli chodzi o uklad wnetrz. P.S. Ytong chyba zaczyna mi bokiem wychodzic - ale moze gdy inni beda na etapie ocieplania scian - ja bede zacierac lapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 12.07.2007 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 a co jest nie tak u ciebie z tym ytongie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 13.07.2007 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Jak wszyscy - mamy klopoty z dostawa. Mysle sobie ze gdybym budowala z BK - np z Solca byloby latwiej - nawet teraz jeszcze mozna go dostac - tylko czeka sie ze dwa miesiace. Ytong przyjmowal zamowienia od polowy kwietnia do czerwca. Teraz juz go nie mozna zamowic - na ten rok Zamawialam go w marcu - moje zamowienie nigdy nie zostalo zrealizowane. Jakos tam kupilam materialy na parter, na szczyt przyjedzie czeski - oczywiscie po innych cenach. O ile ze zwyklymi bloczkami jakos sobie poradzilam - o tyle ksztaltki, docieplenie wienca, plytki to juz zbieranina z calego wojewodztwa - z hurtowni i od prywatnych osob - tych ktorym zostalo cos na budowie. Oczywiscie kazda dostawa to osobne koszty transportu, sporo przewiezlismy naszym samochodem - a i tak kleja wieniec z plytek i styropianu na dolnym wiencu Poza tym mimo tego ze mamy dosc wprawna ekipe - z duzym doswiadczeniem w budowaniu z Ytonga - serce sie kraje gdy widze zniszczenia - ukruszenia itp w juz postawionych scianach. Moj maz jest jeszcze wiekszym perfekcjonista i wscieka sie gdy to widzi - gdyby na to przychodzil styro to byloby zakodowane ze przykryje dziurki. No ale gdy wszystko pozalepiaja licze za zapomne o zniszczeniach. Ktorych zreszta az tak duzo nie ma - moze komus innemu by to nie przeszkadzalo - dla nas jednak jest to wazne - nie po to place za material dokladny do 1 mm aby miec niedokladnie Chyba jeszcze budujemy jednak zbyt krotko - bo nie przestawilismy sie ze budowa to nie apteka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom212 13.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Dzięki za zwrócenie uwagi na strop nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 13.07.2007 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 tom - nowe projekty miewaja bledy ogolnie w projekcie jest kilka glupich rzeczy znacznie podnoszacych koszty np: cegla klinkierowa wychodzaca gleboko z ziemi (otulajaca scianke fundamentowa) i pnaca sie w gore - pisalam to kiedys - u jej szczytu robi sie polka z ktora trzeba cos zrobic - np "parapecik" bo bedzie tam stala woda opadowa. My z tej cegly w ogole zrezygnowalismy Ja chyba pierwsza buduje wg tego nowego projektu - ale postaram sie pisac o problemach dla nastepnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom212 13.07.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Wywaliłem tą klinkierówkę - idąc za Twoją sugestią, Zmiany mam takie:1. Zlikwidowalem mały balkon,2. Wydłużyłem dom 1 metr w lewo - powiększyłem pomieszczenie gospodarcze i garaż , z automatu powiekszyła się sypialnię nad garażem,3. Zlikwidowałem wyjście pom gosp. na ogród - długa debata rodzinna.4. Zwęziłem okno w kuchni na bocznej elewacji i zamuruję okno w jadalni - tylnia elewacja,5. Ogrzewanie na pailiwo stałe a nie gaz,( gdzie tu gaz ziemny w lesie???)6. Dodałem małe okno w łazience na dole,7. POkrycie dachu - blachodachówka. Wszyscy budowlańcy mnie przekonują ze koszt materiału blachodachówki i dachówki będzie ten sam... Trochę mnie to irytuję bo może i się nie znam, ale bez przesady...8. Wejście do górnej łazienki przy sypialani od razu z pokoju a nie z garderoby,9. Schody drewniane10. i pewnie jeszcze coś w realizacji wyjdzie. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 15.07.2007 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 ze zmian o ktorych piszesz u siebie moge zanotowacdrewniane schodywyeliminowanie gazu i troche wescie do lazienki na gorze - bedzie z pokoju - ale to bedzie raczej odkryta lazienka - jeszcze do konca pelne wizji nie mam okna w jadalni powiekszylam - do dolu - co w efekcie robi naprawde fajne wrazenie.W zwiazku ze zmiana schodow mielismy mozliwosc pomnieszyc otwor na klatke schodowa zalewajac w piatek strop - ale nie zrobilismy tego i to jest kolejna rzecz jaka mi sie badzo podoba. Ogolnie parter jest dosc przestronny i z kazdego miejsca (salon, jadalnia, kuchnia, hol) jest fany widok na pozostala czesc mieszkania Okno w lazience na dole by sie przydalo - ale tez prysznic pod nim do mnie nie przemawial - musze go tam miec jeszcze nie wiem czy postawie scianke jadalniano-kuchenna - moze ja troche przesune. Podobnie jest ze sciana wydzielajaca wiatrolap - nie wiem czy bedzie - choc wiem ze to praktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asioczek 17.07.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Miłego podlewania a posiadać strop fajna sprawa. Ale faktycznie z pogodą nie trafiliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niutiger 17.07.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2007 Witam! Fajnie, że tak szybko budowa posuwa się Wam do przodu. U nas na razie biurokracja rządzi. Planujemy zacząć w tym roku i zrobić ile się da. Ekipa jest zamówiona na wrzesień. Teraz architekt będzie robił adaptację projektu do naszych potrzeb + naniesie dom na mapę do celów projektowych. Tymczasem uważnie śledzę Waszą budowę - proszę nie oszczędzaj aparatu Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 18.07.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 we Wrocławiu cały ranek leje, może do was też doleci i nie będziecie musieli podlewać stropu Strop prezentuje się doskonale. Kiedy dach ? Cały czas kusi mnie aby obejrzeć waszą wspaniałą budowę. Trochę mam daleko z Wrocławia ale co tam. Czekam na zdjęcia dachu (oczywiście jak będzie). Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 18.07.2007 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 u nas swieci dach - zaplanowany na przelom wrzesnia/pazdziernika w sierpniu sciana kolankowa z gornym wiencem, scianki szczytowe - w szczycie maja 4 metry wiec jest co murowac, zaraz po nich wiezba Do Wroclawia jezdzilam jakis czas pociagiem po przeprowadzce - szybhkie polaczenie - wiec zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.08.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witaj, tak na szybkiego to są dwie rzeczy, które łączą nasze budowy: po pierwsze wykopany kamień, a po drugie też nie znalazłam nikogo, kto by mój projekt juz wybudował........czyżbym była pierwsza? A teraz zaczynam dziennik czytać dokładnie i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 01.08.2007 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 heh a ja bodajze wczoraj przegladalam Twoj dziennik i rzucil mi sie w oczy kamien ciekawa lektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 01.08.2007 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Jak wszyscy - mamy klopoty z dostawa. Mysle sobie ze gdybym budowala z BK - np z Solca byloby latwiej - nawet teraz jeszcze mozna go dostac - tylko czeka sie ze dwa miesiace. Ytong przyjmowal zamowienia od polowy kwietnia do czerwca. Teraz juz go nie mozna zamowic - na ten rok Zamawialam go w marcu - moje zamowienie nigdy nie zostalo zrealizowane. Jakos tam kupilam materialy na parter, na szczyt przyjedzie czeski - oczywiscie po innych cenach. O ile ze zwyklymi bloczkami jakos sobie poradzilam - o tyle ksztaltki, docieplenie wienca, plytki to juz zbieranina z calego wojewodztwa - z hurtowni i od prywatnych osob - tych ktorym zostalo cos na budowie. Oczywiscie kazda dostawa to osobne koszty transportu, sporo przewiezlismy naszym samochodem - a i tak kleja wieniec z plytek i styropianu na dolnym wiencu Poza tym mimo tego ze mamy dosc wprawna ekipe - z duzym doswiadczeniem w budowaniu z Ytonga - serce sie kraje gdy widze zniszczenia - ukruszenia itp w juz postawionych scianach. Moj maz jest jeszcze wiekszym perfekcjonista i wscieka sie gdy to widzi - gdyby na to przychodzil styro to byloby zakodowane ze przykryje dziurki. No ale gdy wszystko pozalepiaja licze za zapomne o zniszczeniach. Ktorych zreszta az tak duzo nie ma - moze komus innemu by to nie przeszkadzalo - dla nas jednak jest to wazne - nie po to place za material dokladny do 1 mm aby miec niedokladnie Chyba jeszcze budujemy jednak zbyt krotko - bo nie przestawilismy sie ze budowa to nie apteka Witam serdecznie, właśnie natrafiłam na Twój dziennik Miałam takie same odczucia jak Ty przy budowie naszego domu z Silki. Miałam nadzieję, że towar jest o wiele lepszy gatunkowo. Moj wykonawca uspokoił mnie, że nie jest jeszcze tak źle, bo widział o wiele gorszą jakość U mnie w przeciwieństwie do Ciebie nie było problemu z materiałem. Hurtownia przeliczyła się w obliczeniach i teraz zostało mi, bagatela, 25 palet Silki E-18 Domek zapowiada się bardzo fajny, a okolica bajeczna Pozdrawiam moje rodzinne strony Życzę dalszych sukcesów i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 02.08.2007 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Basiu - rodzinne strony?? zdradz rabka tajemnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts