Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika M20

mkkafe

Recommended Posts

gierad - gratuluje

fajnie ze jest nas coraz wiecej

efilo - witaj

ciesze ze Ci sie podoba

jesli chodzi ci o to foto na ktorym jest dab wedzony - bylo zrobione w macromedia fireworks - po prostu przerobione zdjecie realne z budowy, ktore gdzies tez tam wczesniej wklejalam. Nawet ma orginalna folie stretch na ceglowej scianie :lol:

• Odpowiedzi 520
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy dlugo??

mielismy troche skomplikowana sytuacje - bo projekt przylacza przechodzil pod droga prywatna - ktora ma 5 wlascicieli. Nim odnalezli wszystkich ...bo tylko 2 mieszka na miejscu...troche potrwalo. Samo zalozenie skrzynki juz pozniej szlo szybko. Potem znow podpisy - ze nikt nei ma zastrzezen...Druga rata - potem nasze przylacze od skrzynki do domu i po 10 dniach poplynal prad

Witajcie w Nowym Roku !!!

Co tam w temacie okien??? Już wstawione??? Ciekaw jestem postępów na budowie.

Na koniec dodam że kupiliśmy z żoną EM20 + GWC tuż przed podwyżką. Zyskaliśmy 400zł. Teraz wnikliwie analizujemy projekt aby wiedzieć co chcemy podczas adaptacji. Jak dobrze pójdzie to zaczniemy się budować w drugiej połowie roku 2008. Na razie ślamazarnie zbieramy dokumenty potrzebne do pozwolenia na budowę.

Pozdrawiam wszystkich budujących (E)M20. Może się ujawnicie tak jak pisała mkkafe z Nowym Rokiem.

witam...

mam tylko takie pytanie...

dnia Wysłany: Wto, 30 Maj 2006 10:48

kolega TTASZT napisal...

Witaj mariano, kupiłem M-02 Konkursowy z kolekcji MURATORA http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=279&IdKolekcji=41 i chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej zaprojektować instalację reku z GWC w tym projekcje jaką centralkę polecasz i ile to by u Ciebie kosztowało i czy możesz przesłać wstępny kosztorys? Zastanawiam się nad DGP, pompą ciepła jako podstawowe źródło ciepła?

a teraz znow o kupowaniu EM20?

Nie chce byc "czepialski" ale prosze o kilka slow celem wyjasnienia...bo staramy sie pisac na tym forum prawde...

przepraszam za moje pytanie i mam nadzieje ze nastepny post nam wszystko wyjasni...

pzdr

Witam wszystkich :)

Zwłaszcza czujnego gierad-a.

Z mojego punktu widzenia odpowiedz jest prosta. Interesowałem się M02 to prawda ale ostatecznie ten projekt przegrał z EM20. Napisałem tamtego posta w celu uzyskania informacji na temat możliwości i kosztów instalacji DGP w m02. Byłem bardzo bliski kupna tego projektu (stąd pozwoliłem sobie na formę "kupiłem") ale obejrzałem ten dom na żywo w Dobrzykowicach pod Wrocławiem i się rozmyśliłem. Dla nie wierzących mogę przesłać na priva skan rachunku za EM20. Jeśli ktoś ma pytania dotyczące EM20 czy dołączonego GWC do tego projektu to służę pomocą w miarę możliwości. Myślę że rozwiałem wątpliwości który projekt mam.

Jeśli ktoś ma pytania dotyczące EM20 czy dołączonego GWC do tego projektu to mam.

Hej.

Ja mógłbym mieć pytanko. Kupiłem m20 w zeszłym roku jeszcze jak nie było EM20. Budowa w toku. Od razu zdecydowałem się na wentylację mechaniczno wyw-naw z reku i GWC. Z kilku źródeł dostałem kontakt do jednej firmy - wszyscy bardzo ją polecają. Wycenili mi wszystko na 30kzł brutto w że tak powiem najbogatszej opcji. Sprawdzałem jeszcze inne firmy ale poziom obsługi mnie odstraszył. Będę wdzięczny za info co sądzicie o tej cenie. W razie czego służż szczegółami oferty.

Pozdrawiam,

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

no pisalam dzis w dzienniku - sprzedalismy mieszkanie wiec mozemy znow sie rozpedzac

kilka ost tygodni bylo martwych - tzn tylko murowalismy dzialowki. Tylko albo az - bo jak na jedna osobe plus z doskoku druga w 5 miesiacu ciazy majac do dyspozycji popoludnia - praca byla ciezka.

Zamawiamy welne i ocieplamy polacie dachu, i zaraz potem instalacje. I studnia :D

31 sierpnia wyprowadzka. Za pol roku. Sama nei wiem czy drżec czy sie cieszyc

Budujący M20 łączcie się!

Nasze mieszkanie sprzedajemy.....jutro. Tzn podpisujemy akt notarialny z terminem wyprowadzki ..1 lipca.

W sobotę zdecydowałem sie już na hydraulika, elektryk też już zamówiony a z tydzien montaż okien.... za pieniądze ze sprzedaży mieszkania. Jak zwykle wszystko się udało czasowo choć sporo mnie to nerwów kosztowało.

1 lipca, 31 sierpnia - tylko się cieszyć. :lol:

Witam,

my właśnie dołączyliśmy do fanów projektu m20 "Między sosnami" zakupując ten projekt. Rozpoczynamy budowę w tym roku :).

Mkkafe wielokrotnie przeglądaliśmy Twój dziennik budowy gratulujemy postępów i nie ukrywamy, że Twój dziennik przyczynił się do tego, że wybraliśmy ten projekt.

Zastanawiamy się czy wprowadzić jakieś zmiany. Murarz podpowiedział nam aby podwyższyć ściankę kolankową? Czy w Twoim domu zmieniałaś jej wysokość czy jest zgodnie z projektem? Tak samo jak u Ciebie kierownik budowy u nas murarz zwrócił uwagę na strop nad garażem i jego wytrzymałość, że może być niewystarczająca gdyż znajduję się na nim ściana szczytowa.

Pozdrawiamy

Ewa i Darek

dzonline milo nam :D

domek jest naprawde fajny - ma jednak jak kazdy wady. Pomieszczenie gosp jest przejsciowe i male - my bedziemy wstawiac tam piec na eko groszek - wiec juz dzis zastanowcie sie nad tym czym bedziecie grzac - w projekcie jest piec na gaz - wiadomo ze one sa male...ale my mamy dosc mocno zwiazane rece jesli chodzi o wybor kotla - oprocz finansow i klasy pieca - przede wszystkim wymiary...Ale mamy faworyta

Ja nie chcialam powiekszac garazu aby i pom gosp miec wieksze - bo podoba mi sie ta bryla jaka jest - a poszerzenie tych pomieszczen zaburzyloby moja harmonie

W przyszlosci w garazu bedzie pokoj - bo bedziemy budowac wolnostojacy garaz na 2 auta - a tylna jego czesc bedzie czescia gospodarczego. Wejscie do tego pokoju bedzie pomiedzy lazienka i gospodarczym

Zmiany:

- w ostatniej chwili zdecydowalismy sie na polaczenie czesciowe pralni i lazienki na poddaszu - w naszym przypadku to lazienka dzieci. chodzilo o ograniczenie ilosc drzwi wewnetrznych, latwiejszy dostep do pralni z lazienki i przede wszystkim o to aby w tej lazience byl bidet - w calym domu sa 3 lazienki i zadna nie ma bidetu - to troche mnie irytowalo. Bez malych przesuniec zespol dwoch muszli by nie wszedl do tej lazienki, a z drugiej strony zalezalo mi na 2 umywalkach - przy 3 dzieci bylo to dla mnie wazne. Prysznic poszedl do pralni. Potem wkleje fotki

- nie murujemy do konca w sypialni z balkonem tej scianki pomiedzy lazienka i sypialnia - bedzie na wysokosc stelaza do podwieszanych sanitariatow - to akurat dosc odwazne i kilka razy zastanawialam sie czy jednek nie murowac jej do konca - ale dla nas bedzie to idealne wyjscie

Swoja droga - ten pokoj dopiero powstaje i ciesze sie ze ta sciana bedzie taka polowiczna - bo jest tam dosc ciasno...

- garderoby dzieci u nas sa jednym pomieszczeniem - wspolnym - kazde dziecko ma wejscie ze swego pokoju - u nas beda 3 dziewczynki - wiec mam nadzieje ze sie nei pozabijaja o ciuchy - a jesli kiedys bylaby taka koniecznosc - adaptujemy ten "pokoik" na sypialnie - bo wyszedl tam fajny pokoj

fajnie ze dopiero teraz robimy dzialowki - bo na goraco zmieniamy i korygujemy uklad - murujemy z mezem sami

- poniewaz mamy kominy systemowe - wcielismy je w sciane i zaoszczedzilismy troche miejsca

- zrezygnowalismy ze sciany pomiedzy kuchnia i jadalnia - bedzie tam prawdopodobnie barek

co do kolankowej - hmm - nie jest specjalnie niska - a dach sprawia wrazenie dosc stromego podniesienie kolankowej chyba to wrazenie jeszcze powiekszy - ja bym nie robila tego - pomieszczenia sa dosc ustawne ze wzgledu na to ze kazde z nich ma jedna sciane szczytowa - scianke podnosi sie przy dachach o malym nachyleniu aby podniesc wysokosc pomieszczen..

natomiast nie zabudowujemy skosow karton gipsami przy kolankowej - zostawiamy te skosy - w pokojach dzieci napewno beda wykorzystane na szafki itp a zyskujemy ok 60 cm z kazdej strony

to tak na szybko - jakby co - pytaj

mkkafe,

dziękuje bardzo za odpowiedź :). Podobnie jak Ty zastanawialiśmy się nad tym by część garażu odgrodzić(tę część od ogrodu) i zagospodarować na pomnieszczenie gospodarcze, ale chyba na razie zostawimy tak jak jest. Ogrzewać dom będziemy piecem na gaz ziemny. Co do rozwiązania ścianki sypialnia łazienka to tak jak piszesz to rozwiązanie dośc odważne u nas jednak będzie bardziej konserwatywnie czyli tak jak w projekcie(choć zastanawiamy się czy nie zlikwidować tej drugiej małej łazienki na górze).

Kwestia głównej łazienki na górze, ma takie pytanie czy bidet nie wejdzię na tą sciankę przy muszli? Bo tak sobie z żonką myślimy, że taka pralnia pomieszczenie zamknięte na pewno się przyda, odgrodzone od pozostałych pomieszczeń bo wiadomo zawsze coś bedzie do schowania a to jakies kubły szczotki itp.

Co do ścianki kolankowej to też nie jesteśmy do końca przekonani, ale w projekcie wydaje się, że ścianka kolankowa ma około 30cm czyli nie za wiele. Nie wiemy jak to wygląda w rzeczywistości z tym dachem. Czy mogłabyś wkleić zdjecia z poddasza jak wyglądają pokoje na górze. Bylibyśmy Ci bardzo wdzięczni.

Pozdrawiamy

Ewa i Darek

no my wlasnie tez dopiero w przyszlosci przeorganizujemy te czesc garazowa

co do bidetu - nie wejdzie :cry: - tam jest po prostu za nisko - idzie kosz i trudno by sie korzystalo, wrecz na kolanach :lol: . Dlatego tez cala zmiana - przesuniecie scianki pomiedzy pralnia i lazienka - bo jeden bidet musi byc

wkleje potem jakies fotki, pokoje do gory sa gotowe narazie dwa - robi sie lazienka i pralnia i nasza sypialnia. najladniejszy pokoj bez watpienia to ten z malym balkonikiem - u nas przydzielony najstarszej corce

scianka kolankowa ma troszke ponad 40 cm (na gotowo bedzie miala ok 60 cm) - dach 45 stopni - wiec naprawde tragedii nie ma

podnoszenie scianki jest zawsze ze szkoda dla bryly budynku - czasem wylgada tylko zle, a czasem az smiesznie...no ale wiadomo ze funkcjonalnnosc najwazniejsza. To tylko moje zdanie - mnie sie to nei podoba

no my wlasnie tez dopiero w przyszlosci przeorganizujemy te czesc garazowa

co do.......najwazniejsza. To tylko moje zdanie - mnie sie to nei podoba

Wszedł do mnie właśnie hydraulik - załamałem się górną łazienką. Kosze idą w takich miejscah i pod takimi kątami że łazienka się robi komletnie nieustawna. Mam połączoną łazienkę z pralnią, drzwi są pomiędzy słupami drewnianymi. Skończyło się podobną ścianką jaki u Ciebie i zabudowaniem skosu pod oknem po lewej stronie - tam umieszczenei WC. A za scianką pralka.

Prysznic na dole. Pod oknem - prawa wanna.

Niby duża ta łazienka, a jakoś tak nie za bardzo. :cry:

Nie wiem jak u Ciebie wyszły piony, ale u mnie - może przez to że dom jest rozciągnięty - będą w ścianie w pokoju na dole.

Eh, zaczyna sie wykanczanie wykończeniówką

nie - u nas to chyba inaczej jest

zanim wymurowalismy dzialowki - wymierzylismy wszystko i wlasciwie scianki powstaly pod wymiar

troche przesunelismy scianke kosztem korytarza - o 12 cm przy wesjsciu do naszej sypialni (tej z projektu w kt jest tez lazienka) dalej sa drzwi, kawalek scianki i idzie dzialowka od pralni - bo my pralnie mamy polaczona z lazienka tylko przejsciem przy oknach. Ta dzialowka dzielaca pralnie i lazienke jest przesunieta tak ze lazienka jest wieksza. Wkleilam do dziennika ostatnio taki szkic - tak mniej wiecej u nas wygladaja zmiany - miesci sie wc, bidet, wanna, kabina, dwie umywalki, jest miejsce na pralke. Ale przyznam ze dopiero w trakcie murowania dzialowek wpadlismy na kilka pomyslow, zdarzalo sie ze odrywalismy bloczki z pierwsze warstwy :lol: pod wplywem pomyslu

Ogolnie lazienka pod skosami = kombinowanie. Ale wszystko wejdzie

Jak długą masz ściankę pod dwie umywalki?

I jakiej szerokości tam planujesz umywalki?

JA niestety wybudowałem ścianki działowee wg. projektu, cofając lekko słupy tak aby były "przytulone" do działówek w łazience, po obrobieniu maja dac "drewniany efekt"

W kolejnym domu bardziej popracuję nad łazienką :lol:

ta scianka jest na dlugosc 4 bloczkow 59 cm czyli ma niecale 2,40 m dl

http://img164.imageshack.us/img164/1348/img7740uw9.jpg

a umywalka ma chyba 40 cm glebokosci

a to prysznic w pralni - aby "wykopac" a pralni ten drewniany slup od wiezby zrobilismy uskok - mezus mial troche docinania, bo to skomplikowalo prace - ale powstala dzieki temu wneka w ktorej powstaly poleczki. Nastepnie bedzie sie meczyl z docinaniem plytek :lol:

http://img116.imageshack.us/img116/3347/img7738ih6.jpg