Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

adaptacja poddasza

Recommended Posts

Kochani, jestem kompletnie zielona. Czytam już od kilku godzin to forum, ale im więcej czytam tym mniej chyba wiem :( (a przynajmniej amm takie wrażenie...). Mam pytanie czy ktoś z Was adaptowal poddasze? Tzn strych konkretnie. Muszę policzyć ile by mnie to kosztowalo. Poddasze ma cześć uzytkową (pokój z kuchnią + lazienka) a do tego dwa zupełnie "gołe pomieszczenia, gdzie trzeba zrobić sciany, ocieplić, podłogę zrobić, wstawić kominek z rozprowadzaniem ciepła do pozostalych pomieszczeń. Czy znacie może ekipę z Poznania, solidną, nadającą się do takcich prac? Gdzie moge wysać zapytanie cenowe????

Aha, musze też zrobić ogrzewanie gazowe z piecem dwufunkcyjnym.

Pozdrawiam i przepraszam, jeżeli pytania sa kretyńskie

MvCH

Ja właśnie jestem na etapie adaptacji poddasza. Nie piszesz, czy to poddasze jest w nowym czy w starym domu. U mnie adaptacja poddasza w domu z 1945 roku wiąże się z wymianą dachówki, ociepleniem ścian, wyrównaniem poziomu podłóg. Po prostu generalny remont strychu o wymiarach około 120 m2. z tego co już się zdążyłam zorientować to koszt może się zamknąć w kwocie 200 000. Ale nasz dom jest stary i co chwilę są jakieś niespodzianki. Strasznie dużo kosztują materiały (wszystko starsznie podrożało) a i robocizna jest w cenie u nas teraz 12PLN/rg.

Jak masz jakieś konkretne pytania to śmiało! :wink:

o matko... 200 tys?????? :o dom jest stary, ale w bardzo dobrym stanie, dach będzie wymieniany przez wspólnotę, także mój koszt niewielki. Strych jest częściowo zaadaptowany, tak jak napisałam, do adaptacji zostaly mi dwa pomieszczenia (ok 70m2), ale tam musiałabym zrobić dokładnie wszystko.... ściany podłogi, podciągnac instalacje, okna wstawić itd. Nie wiem gdzie się zwrócić o jakąś wycenę, gdyby ktoś miał adresy firm zajmujących się takimi sprawami z Poznania/wielkopolski to bardzo poprosze o podeslanie. Oczywiście solidnych firm...

Lilka powiedz o jakie zgody trzeba wystąpić żeby zacząć remont? (chcę założyć ogrzewanie kominkowe, zrobić ogrzewanie centralne na gaz, wymienić okna - czy na to wszystko musze mieć odrębne pozwolenia?) i gdzie trzeba się udać po takie pozwolenia? Czy za wyddanie pozwolenia się płaci?

MvCh

Ja mam trochę inną sytuację bo dom jest moją własnością i olałam wszystkie pozwolenia. Wstawiam tylko okan połaciowe a one nie zmieniają połaci dachowej. O pozwolenie trzeba wystąpić do urzędu miejskiego - wydział archiitektury czy coś tp. Musisz iść z aktualną mapką z geodezji i oni na podstawie tej mapki i warunków zagospodarowania terenu wydadzą pozwolenie albo nie. za te mapki i warunki się płaci ale już nie pamiętam ile.

A szukania brygady remontowej z góry współczuję. Mnie jedna zuopełnie olała, facet miał zacząć robić dach i się nie pokazał, nie odbierał telefonu itp. Teraz mam inną brygadę, robią i jestem zadowolona, tylko są drodzy! wycenę takiego remontu zrobi ci kosztorysant, albo go sama znajdziesz, albo firma budowlana, która ci będzie robiła remont. Kosztorys to podstawa, no i umowy - na wszystko podpisuj.

• 5 weeks później...
remont poddasza wiaze sie z nie malym wydatkiem jesli do tego dochodzi stare poddasze to trzeba sie liczyc ze wzrostem ceeny i nispodziankami jaki sie pokazuja w czasie robot.lecz to nie prblem dla dobrej firmy tak samo ceny materjalu i robocizny w ostatnim okresie czsu wzrosly z dobrymi firmami tez problem albo sa za drodzy lub nie maja czsu a jak tani za bardzo to tez lipa jesli bede mugl w czyms pomuc to dzwon504641634

remont poddasza wiaze sie z nie malym wydatkiem jesli do tego dochodzi stare poddasze to trzeba sie liczyc ze wzrostem ceeny i nispodziankami jaki sie pokazuja w czasie robot.lecz to nie prblem dla dobrej firmy tak samo ceny materjalu i robocizny w ostatnim okresie czsu wzrosly z dobrymi firmami tez problem albo sa za drodzy lub nie maja czsu a jak tani za bardzo to tez lipa jesli bede mugl w czyms pomuc to dzwon504641634

Znaczy sie mógł pomóc