arozo 03.08.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Projekktant zaprojektował mi w kukawce dwa otwory wentylacyjne od łazienek. Z godnie z wizją projektanta otwory zostały w blachodachówce wycięte i dekarz wprowadził w nie rury 100mm ze stali ocynkowanej, umocował do krokwi i uszczelnił przestrzeń między rurą, a blachą silikonem ( czy tam uszczelniaczem dekarskim - nie wiem jak to się poprawnie nazywa). Wygląda to wszystko dobrze ale nie jestem pewien czy takie uszczelnienie jest trwałe, czy raczej trzeba rury zdemontować owinąć jakimś kołnierzem i dopiero wprowadzać w otwory?Może kotoś się orientuje w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 03.08.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Tak, nie jest to trwałe wykonanie. Silikony dekarskie, nawet te najlepsze tracą swe właściwości po jakichś 2-3 latach, zwłaszcza przy takich temperaturach jakie obecnie panują.Trzeba tam założyć specjalne kołnierze uszczelniające (nazywają się wataflex- nie wiem jak sie to pisze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.08.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 Pomijam fakt jak to wyglšda rura ocynkowana z blachodachówkš, ale szczelnoci tam nie będzie żadnej! Wszelkie silikony to tylko dodatkowe doszczelnienie ale nigdy podstawowe! Należy zastosować systemowy kominek wentylacyjny z ocieplanš rurš. Zastosowanie rury pojedynczej spowoduje wykraplanie pary wodnej co będzie skutkowało kapaniem z kratki wentylacyjnej. Swojš drogš dekarz posiadał nie wielkš wiedzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadius 04.08.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 witam.u mnie dekarz tez mnie zrobił bo paprał mi tym uszczelniaczem i bede musiał to poprawiac bo nie licze juz na niego jak kase zabrał.W twoim przypadku sa tasmy uszczelniajace i niech Ci przykleji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 04.08.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 04.08.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Żadne babranie sie silikonami i tasmami.Flash to wydatek rzędu 60-80zł .Kominek systemowy PVC w kolorze dachowki 360 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozo 08.08.2006 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 "Kominek systemowy PVC w kolorze dachowki 360 zł" W nawiązaniu do tego kominka, oglądałem to ale nie widziałem żeby było tam ocieplenie lub jakieś miejsce na nie. Sprzedawca twierdził, że nic już się tam nie ociepla. Obecnie mam w planach zrobić małe odejście od wentylacji przez syfon do kanalizacji na skropliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts